Despre “Humans” și altele într-un interviu cu Carrie-Ann Moss (EXCLUSIVITATE)

0
2975
Dr Athena Morrow (Carrie Anne Moss)
Ascultă acest articol


Serialul “Humans” a debutat la AMC România din 23 octombrie 2016. Un serial nou din opt episoade, este amplasat într-un prezent paralel în care cel mai nou gadget indispensabil pentru orice familie este un Synth: un robot inteligent pe post de servitor, care seamănă în mod sinistru cu omologul său uman.

În primul sezon i-am avut în rol principal pe Gemma Chan, Katherine Parkinson, Lucy Carless, Tom Goodman-Hill, Ivanno Jeremiah, iar sezonul 2 va debuta din 23 februarie la ora 22 și va rula în fiecare joi la acea oră. Cast-ului i se alătură, printre alții și Carrie-Ann Moss în rolul Dr. Athena Morrow pe care am avut deosebita plăcere să o prindem la telefon, mulțumită AMC România și să-i punem câteva întrebări:

MovieNews.ro: Cum ai dat peste rolul Athenei Morrow și ce te-a atras la ea?

Carrie-Ann Moss: Mi s-a părut incredibil serialul. Mă uitasem la primul sezon și mi-am zis „wow, e incredibil!” și așa a ajuns la mine. Am decis instant că vreau să fac parte din echipă. Am simțit că o înțeleg. Trebuie notat că atunci când ești distribuit într-un show TV nu primești toate scenariile, însă am avut noroc ca personajul ei să-mi fie foarte bine explicat. A trebuit să înțeleg cine este și de ce face toate acele lucruri. M-a mișcat povestea ei. Sunt recunoscătoare că am putut să intru în pielea ei.

MN: Înainte de filmări, ai făcut vreun soi de cercetare? Ai căutat anumite personaje sau filme care se asemănau cu povestea din spatele lui Humans?

CAM: Nu, doar m-am uitat la serial, deci știam ce fac și ce vor de la mine. Am fost îndeajuns de norocoasă încât mi s-a descris foarte bine personajul. Am căutat totuși câteva lucruri pe Google (râde) pentru că, în felul meu, trăiesc într-o mică bulă, dar nu m-am agitat prea tare. Tipul care-l joacă pe Milo Khoury însă, el chiar a fost imersat în personaj. Marshall era băiatul plin de cunoștințe, cu cartea la el. E amuzant să vezi pe cineva făcând asta.

MN: Firul narativ al personajului Athenei Morrow are o imagine tragică – evoluția ei înseamnă să renunțe la fiica sa. Și tu ești mama a trei copii. Ți s-a părut dificil să joci anumite scene?

CAM: Nu neapărat. Cred că acum am mai mult acces la acel gen de sentimente. Mereu am fost tipul de persoană care pune multe la suflet și simte totul la o intensitate destul de mare, dar acum, de când am copii, totul e mult mai lejer. Deci între scene, când trebuia să recurg la astfel de trăiri, mi-a fost destul de la îndemână pentru că se aflau deja acolo.

MN: Când te uiți la Humans, n-ai cum să nu ai o presimțire vizavi de ce se va întâmpla cu lumea de-acum încolo. Ai simțit și tu aceleași lucruri? Ai avut vreun moment de tipul „aoleu, asta chiar se poate întâmpla”?

CAM: Ah, eu am trecut deja la următoarea etapă (râde). Să conduc mașina și să văd pe toată lumea la stop uitându-se în jos la telefoane – chiar mă enervează câteodată. Nu e-n regulă. Cel puțin nu pentru mine. Asta e ceva la care mă gândesc îndelung – mai ales acum că am copii și trebuie să-i cresc în generația internetului cu validare instantă și acces instant la orice își doresc. Nu mai pot reține lucruri cum obișnuiam să o fac pentru că totul e de scurtă durată. Îmi place să citesc însă abia dacă am mai citit ceva în ultima vreme. Te muți de la un lucru la celălalt, citești un pic de-aici și un pic de-acolo. Cred că trebuie să găsim moduri de a contracara această „evoluție”. Unul dintre ele ar fi apreciatul naturii sau, mai simplu, să ne închidem telefoanele. Mă gândesc la copiii mei – împreună discutăm despre acest progres, despre obsesia care vine cu telefoanele „inteligente”. Toți copiii din prezent sunt dependenți de telefoane, le scapă de sub control. Dar nu li se întâmplă numai lor. Mi-ar plăcea să-mi petrec fiecare duminică fără să-mi verific telefonul când, de fapt, nu pot pentru o parte mult prea mare din ceea ce fac are legătură cu mediul virtual. Așa că ce încerc să fac e să-mi impun niște limite. Celălalt lucru care se întâmplă e faptul că aceiași copii cresc cu părinți distrați. Când mâncăm împreună cu familia, telefoanele nu sunt permise. Trebuie să reînvățăm cum să trăim cu adevărat și sper că noua generația se va revolta împotriva acestui fenomen. Vreau să se trezească și să spună „ce se-ntâmplă e nasol!”

MN: În ziua de azi, și la televizor dar și pe marele ecran vedem personaje feminine care se încadrează într-un anume tip. Sunt ori domnița la ananghie ori tipa șmecheră și dură. Cu toate acestea, ale tale reușesc să scape acest model și înglobează și părțile puternice, dar și slăbiciunile, făcându-ți personajele mai reale și relevante ca niciodată. Având în vedere munca ta din trecut cu sci-fi/thriller, crezi că e acest gen cel care oferă actrițelor posibilitatea asta?

CAM: Nu cred că m-am gândit niciodată cu adevărat la asta. Știi, oamenii chiar îmi spun că joc în foarte multe filme sci-fi, însă nu mă gândesc la categoria asta de film ca fiind sci-fi. Eu îl văd drept un set de povești. Probabil și din cauza faptului că nu îmi place foarte mult sci-fi-ul așa că mi se pare nostim când aud de eticheta asta. „Ah, deci asta e cosiderat sci-fi?” Eu am o idee că science fiction-ul trebuie să fie într-un anume fel, iar când îmi dau seama că dintre serialele care mie îmi plac mult există și unele care au în vedere teme ca umanitatea în regres sau conștiința umană în era tehnologică mă gândesc că, într-adevăr, îmi place mult mai mult decât îmi imaginam.

MN: Trebuie să întreb: tocmai au fost anunțați nominalizații la Oscar, ai favoriți printre norocoși și dacă da, pe care?

CAM: M-am uitat la La La Land și m-am îndrăgostit. Tocmai ce am auzit că Viggo Mortensen a fost nominalizat pentru Captain Fantastic, care a devenit filmul meu preferat din toate timpurile, ceea ce e amuzant, pentru că tocmai vorbeam despre tehnologie (râde). Vreau să văd Moonlight – am o listă lungă. Dar îl susțin cu toată inima pe Viggo, iar La La Land îmi aduce aminte de cum eram eu ca actriță la început; chiar mă întrebam cum ar reacționa oamenii la acest film neavând în spate experiența de om de spectacol.

MN: Și un ultim lucru – cât de mult te-ai săturat de jurnaliștii care te întreabă de Matrix sau Marvel atunci când promovezi un alt show?

CAM: (râde) E o provocare. Când promovezi un alt show ajungi inevitabil să răspunzi toată ziua la aceleași întrebări (râde) și trebuie să vorbești constant despre personajul tău. Există actori care își creează o reputație proastă pentru că nu par că vor să-și promoveze munca, dar trebuie să asiste la un șir lung de întrebări identice zile la rândul. Aș putea să vorbesc încontinuu și despre Matrix, dar și despre Marvel, în special când întrebările sunt interesante – mi-a plăcut enorm tot ce am făcut cu acele roluri și ceea ce voi face.

Primul sezon din “HUMANS” a fost primit cu entuziasm de critici. The New York Times a declarat că serialul a părut proaspăt “grație unei abordări cu mai multe intrigi, o distribuție abilă și refuzului de a fi simplist”. The Sunday Times l-a descris ca fiind “Un mix extraordinar de carismă și sinistru” și The Guardian a conchis că a fost “inteligent și întunecat…unul din hiturile anului 2015”.

“HUMANS” a atins ratinguri impresionante la premiera primului sezon în SUA și Marea Britanie. Serialul a avut în medie 2.1 milioane de telespectatori pe AMC în Statele Unite și este în topul clasamentelor al dramelor de pe rețeaua de cablu în 2015. În Marea Britanie primul sezon a devenit serialul dramatic cu cel mai mare rating în peste 20 de ani al televiziunii Channel 4 .

Sezonul al doilea din “HUMANS” începe la câteva luni după evenimentele din sezonul întâi. Synth-ul Niska (Emily Berrington) este în continuare liberă și posedă codul conștiinței. Familia ei de synth, Mia (Gemma Chan), Leo (Colin Morgan) și Max (Ivanno Jeremiah), neștiind unde se află Niska, încearcă fiecare să-și găsească locul în lume în timp ce oamenii reali Joe (Tom Goodman-Hill) și Laura Hawkins (Katherine Parkinson) încearcă să-și repare căsnicia.

Pe măsură ce încep să iasă la suprafață incidente despre synth-uri care încep să se comporte într-un mod inexplicabil, efectul de undă al unei decizii din trecut se întoarce dramatic și surprinzător la ușa familiei Hawkins. Joe, Laura și întreaga familie sunt puși în fața unei decizii dificile care va pune întreaga familie în centrul atenției. Între timp, în Statele Unite, Milo Khoury (Marshall Allman), un tânăr miliardar din Silicon Valley, fondator și CEO al unei companii tehnologice de top, desfășoară o nouă cercetare. Având nevoie de asistență, el o recrutează pe Dr Athena Morrow (Carrie-Anne Moss), expertul remarcabil al țării în Inteligența Artificială. Suspicioasă pe motivele lui și concentrată pe propria muncă, Morrow este determinată în a crea un nou fel de conștiință a roboților.

Fiind o formă de viață inteligentă în curs de dezvoltare – synth-urile – în raport cu o formă de viață deja stabilită – omenirea – ei se luptă pentru locul lor în lume, o narațiune captivantă care continuă să își pună o întrebare cu implicații care zguduie lumea: cine are dreptul de a stabili ce înseamnă să fii viu?

Se alătură noi membri în distribuție, Moss (The Matrix, “Jessica Jones”) și Allman (“True Blood”), alături de Sam Palladio (“Nashville”), Sonya Cassidy (“The Paradise”) și Leticia Wright (“Cucumber,” “Banana”). Ruth Bradley (“The Fall”), Will Tudor (“Game of Thrones”) și Neil Maskell (“Raised by Wolves”) își reiau rolurile în cel de-al doilea sezon așteptat cu nerăbdare al serialului dramatic nominalizat la premiile BAFTA.

Sezonul al doilea din “HUMANS” este scris de Sam Vincent și Jonathan Brackley ((Spooks: The Greater Good) alături de Joe Barton, Charlie Covell și Iain Weatherbyand este produs de Kudos în asociere cu Matador Films. Producătorii executivi sunt Derek Wax (“The Hour,”“Capital”) și Chris Fry (“The Smoke,”“Spooks”) din partea Kudos și Sam Vincent, Jonathan Brackley, HenrikWidman și Lars Lundström pentru Matador Films.
Noul sezon este produs de Paul Gilbert și regizat de Lewis Arnold (“HUMANS,”“Broadchurch”), Carl Tibbetts (“Black Mirror: White Bear”), Francesca Gregorini (The Truth about Emanuel) și Mark Brozel (“Dickensian”). Al doilea sezon a fost aprobat pentru Channel 4 de către Beth Willis și Simon Maxwell; și Joel Stillerman și Kristin Jones pentru AMC.

Sezonul 2 va debuta din 23 februarie la ora 22 și va rula în fiecare joi la acea oră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.