Spider-Man: Into the Spider-Verse – Recenzie

0
3195

” […] chiar nu ştiu ce aş putea spune negativ despre film decât că am aşteptat atât de mult timp – probabil ani – să ajung să pot vedea ceva așa de spectaculos. “

Regizor: Bob Persichetti, Peter Ramsey

Scenariu: Phil Lord, Rodney Rothman

Gen: Aventură, Acțiune, Animație

Lansare: 28 decembrie

Durata: 1h 57 min

Studio: Columbia Pictures

Distribuitor: InterCom Film

Clasificare: A.P.

Actori:

Shameik Moore … Miles Morales (voce)
Jake Johnson … Peter B. Parker (voce)
Hailee Steinfeld … Gwen Stacy (voce)
Mahershala Ali … Uncle Aaron (voce)
Zoë Kravitz … Mary Jane (voce)
John Mulaney … Spider-Ham (voce)
Nicolas Cage … Spider-Man Noir (voce)
Liev Schreiber … Wilson Fisk (voce)
Chris Pine … Peter Parker (voce)

Sinopsis:

Inspirată de personajele de benzi desenate create în 2011 de scriitorul Brian Michael Bendis și ilustratoarea Sara Pichelli, noua animaţie prezintă povestea lui Miles Morales, un adolescent din Brooklyn, fiul unui poliţist afro-american și al unei asistente portoricane. Silit să se integreze în colectivul noii școli particulare unde părinţii l-au înscris pentru a-i asigura un viitor mai bun, Miles preferă, totuși, să petreacă timp mai degrabă cu unchiul său, Aaron. Pasiunea comună pentru graffitti îi duce într-o zonă retrasă, unde Miles este ciupit de un păianjen radioactiv. Curând, puștiul începe să manifeste niște simptome ciudate și se trezește absorbit într-un portal către alte universuri. Acolo, în acele lumi paralele, trăiește experienţe incredibile și îl cunoaște pe Spider-Man, în carne, oase și pânză. Sau… pe unul dintre ei. Așa descoperă Miles că oricine poate purta masca de erou, dar, pentru a fi într-adevăr super-erou, trebuie să-ţi asumi provocările și să acţionezi curajos când situaţia o cere, întotdeauna de partea binelui.

Recenzie:

În ciuda faptului că 2018 nu a fost un an cinefil bun în general, dar a fost unul special al filmelor cu supereroii, ștacheta fiind ridicată la un nou nivel. Cu filme precum Avengers: Infinity War, Ant-Man and the Wasp și Black Panther, anul a decis să se încheie nu cu unul ci cu două filme: Aquaman şi mult aşteptată animaţie Spider-Man: Into The Spider-Verse. Şi chiar dacă anul ăsta am avut şi câteva animaţii cu supereroi, care mai de care mai interesante, ca de exemplu Teen Titans GO To The Movies sau Batman Ninja sincer nimic din ultimii ani nu se compară cu noul Spider-Man.

Spider-Man: Into The Spider-Verse este în acelaşi timp un origin story pentru Miles Morales dar şi un mod interesant de a prezenta alţi Oameni Păianjen, precum cel din Noire sau Spider-Ham, care este un porc de desen animat. Împreună cu un Peter Parker care nu este, măcar la început, cel cu care suntem obişnuiţi, Miles învaţă să devină Spider-Man şi are ca misiune să-i trimită pe toţi ceilalţi înapoi în dimensiunile lor. Plot-ul poate nu sună a mult şi chiar nu a ceva nou însă felul în care este întins pe film şi alegerile care s-au făcut au fost mai mult ca suficiente să scoată probabil cea mai tare animaţie din ultimii ani.

De la stilul vizual, o animaţie 3D care aduce a comic clasic, cu nişte culori spectaculare la nişte personaje simpatice şi până la o coloană sonoră urbană care se contopeşte perfect cu filmul, avem o combinaţie perfectă de ingrediente. L-am mai văzut pe Spider-Man în 3D în animaţii, dar niciodată nu a fost aşa de colorat şi aşa de entertaining şi de complet. Filmul ăsta este gândit într-un fel în care fiecare cadru să fie memorabil. Chiar şi câteva care se văd în trailer, în film sunt cu atât mai spectaculare. Micile detalii de la speech-bubbles care apar pe ecran la zgomotul tastatului care apare scris *click clickity clack clack* fac ca toată experienţa să semene mai mult cu o bandă desenată care se mişcă decât cu o animaţie normală.

Nu ştiu de parte dublată în română, pentru că nu am fost niciodată la un film dublat şi cred că singurul lucru pe care l-am văzut vreodată dublat a fost un episod de la Batman The Brave and The Bold, dar voice-acting-ul în engleza este plin de talent. De la Liv Schreiber (Ray Donovan) în rolul lui KingPin la Nicolas Cage în cel al lui Spider-Man Noire, se vede clar că toți se distrează. Merită menționat că Nicholas Cage a dublat și vocea lui Superman în Teen Titans GO To The Movies, iar în animația noastră în avem la dublaj și pe Shameik Moore în rolul lui Miles şi pe Jake Johnson în rolul lui Peter Parker care duce personajul prin voice-acting la punctul în care este prezentat.

Este o experienţă audio-vizuala foarte plăcută, cum am zis mai sus, muzica făcând foarte mare parte din tot colajul hypercolorat vizual care aduce profunzime nu atât de mult personajelor cât și New York-ului – locația în care se petrece acțiunea. La punctul ăsta chiar nu ştiu ce aş putea spune negativ despre film decât că am aşteptat atât de mult timp – probabil ani – să ajung să pot vedea ceva așa de spectaculos. 3D-ul este bun, dar oricum nu prea mai contează că alegi să-l vezi în 3D sau în 2D sau chiar la IMAX – totul arată excelent. Cel mai important este, după cum spuneam, că a fost un an bun pentru filme și animații cu super-eroi. Into The Spider-Verse este probabil una din cele mai bune experienţe Spider-Man până în prezent, sincer spun asta, este mai bună decât multe dintre filmele deja apărute.

Vă invităm să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Spider-Man: Into the Spider-Verse rulează din 28 decembrie în 3D la cinema și IMAX și este distribuit în România de InterCom Film.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.