Anii ’90 mi se par poate cei mai frumoși când vine vorba de gaming-ul video și asta nu numai prin numărul mare de jocuri apărute, dar și pentru că s-a scris istorie în dezvoltarea lor, atât tehnic cât și vizual. Este o perioadă de aur a gaming-ului, multe titluri scriind istorie în felul lor, iar în prezent regăsim acele elemente în multe dintre jocuri.

Bineînțeles, ca jocurile să se dezvolte, să evolueze, era nevoie și de “mașini” capabile să le susțină, iar consolele nu erau multe la acea vreme, dar printre cele mai importante dintre ele a fost, cu siguranță, PlayStation de la Sony. Cu o lansare în Japonia în 1994, consola a fost atât de bine primită de jucători și dezvoltatori de jocuri încât și-a făcut apariția încet-încet pe tot mapamondul, iar popularitatea a făcut ca din acei ani și până în 2019 să reziste și să ajungă chiar printre primele (dacă nu chiar prima) console din lume ca vânzări.

Cea mai nouă consolă Sony este PlayStation 4 Pro și tot se strecoară zvonuri că PlayStation 5 ar urma să fie anunțat cât de curând, dar nu despre asta vom vorbim astăzi. Astăzi am să mă întorc, alături de voi, în acea perioadă nostalgică a anilor ’90 alături de o surpriză enormă pregătită de Sony și anume relansarea unei versiuni “mini” a consolei originale PlayStation…

Cutie

PlayStation Classic se numește această surpriză Sony care a fost lansată luna trecută în toată lumea și acum am pus și noi mâna pe ea! PlayStation Classic este o versiune mai mică a consolei originale, când vine vorba de dimensiuni și vine la “pachet” cu 20 de jocuri instalate.

Cutia este și ea de dimensiuni reduse și vedem încă de pe partea frontală că nu este o consolă dedicată celor mici, datorită clasificării pentru cei cu peste 18 ani. De aici deducem că aceasta este o consolă “nostalgică” – cum îmi place să-i spun – căci, probabil, cei mai fericiți de ea vor fi “veteranii” care au apucat să se bucure de consola originală. Aflăm, tot de pe cutie că avem de a face cu modelul SCPH-1000R; pe spatele cutiei avem înșirate lista celor 20 de jocuri plus, pe una din laturile cutiei, avem descris conținutul acesteia.

În cutie găsim consola cu card de memorie inclus, 2 x controllere cu fir, cablu HDMI și un cablu Micro USB pentru alimentare care se conectează la un alimentator de priză (NU este inclus). Acel alimentator de priză poate fi orice fel de alimentator de smartphone. Tot în pachet se află și un ghid (manual de instrucțiuni) care conține și limba română.

Aspect

Pus lângă consola originală, PlayStation Classic pare “mic copil” căci are dimensiuni reduse (19.3 x 14.4 x 3.8cm – cu 45% mai mică), dar și o greutate mai mică (0.310kg) dar și-a păstrat aspectul și culoarea. Bineînțeles, în partea de sus, nu se mai pot introduce discuri, locul și forma fiind păstrate doar pentru o asemănare cu originala. Tot în partea de sus avem și butonul de Power sub care se găsește un LED multicolor de stare, butonul de Reset care te readuce în Meniu și butonul Open, cu care vei putea schimba discurile virtuale, în jocurile care cer asta. Logo-ul Sony și sigla PlayStation sunt și ele prezente.

Lateralele mici ale consolei au fante de aerisire, pe spate găsim 4 x “piciorușe” de susținere și de asemenea câteva fante de aerisire. Pe latura din față avem porturile USB pentru controllere, iar pe cea din spate avem portul Micro USB pentru alimentare și cel HDMI care se conectează la TV.

Controllerele sunt asemănătoare cu originalele, doar că acum conexiunea la consolă se face prin porturi USB.

Tehnic

La caseta tehnică am să încep prin a sublinia, încă o dată, lipsa unui alimentator la care se conectează cablul USB (Micro-B), dar personal am testat cu un alimentator de la un iPad mai vechi, respectiv al unui smarphone Samsung Galaxy S9+ și a funcționat totul fără probleme, deci nu cred că sunt motive de îngrijorare. Pentru cei care tot vor să știe informații despre alimentarea electrică: DC 5V / 1.0A.

Pista audio redată de PlayStation Classic este Linear PCM, rezoluția maximă video redată este de 480p/720p, iar în cele mai dese cazuri jocurile nu vor rula pe TV-uri în widescreen.

Software

Încă de când apăsăm pe butonul de Power apar siglele originale, dar spre deosebire de consola clasică, ajungem rapid în meniul principal, căci încărcarea este aproape instantanee. În meniu putem modifica câteva opțiuni (screen saver, power safe setting, restore default, language – nu are limba română) și găsim și meniu pentru ghiduri, cu tot cu imagini care ne ajută să vedem ce face fiecare buton. La Memory Card vor fi salvate jocurile. Navigarea se face destul de intuitiv și simplu.

Jocuri

Am ajuns la elementul de interes și anume, jocurile! După cum spuneam, PlayStation Classic vine cu 20 de jocuri. Acestea sunt:

 1. Battle Arena Toshinden
 2. Cool Boarders 2
 3. Destruction Derby
 4. Final Fantasy VII
 5. Grand Theft Auto
 6. Intelligent Qube
 7. Jumping Flash
 8. Metal Gear Solid
 9. Mr Driller
 10. Oddworld: Abe’s Oddysee
 11. Rayman
 12. Resident Evil Director’s Cut
 13. Revelations: Persona
 14. Ridge Racer Type 4
 15. Super Puzzle Fighter II Turbo
 16. Syphon Filter
 17. Tekken 3
 18. Tom Clancy’s Rainbow Six
 19. Twisted Metal
 20. Wild Arms

Multe dintre ele au scris istorie și, de asemenea, multe dintre ele nu sunt dedicate publicului cu vârste sub 18 ani. Sony a pus la bătaie și ghiduri pentru fiecare dintre ele.

Teste

Pe o perioadă îndelungată de utilizare, am vrut să văd dacă consola s-a încins și dacă încep să apară glitch-uri sau orice fel de probleme, dar nu a fost cazul. PlayStation Classic a rezistat maratonului de nostalgie care m-a prins la ore târzii din noapte, iar utilizarea ei a fost plăcută. Conectarea s-a făcut ușor și rapid la TV via calblul HDMI, iar controllerele pe fir mi-au amintit de copilărie când ne tăvăleam toți, adunați la partide de lupte, pe covor, cât mai aproape de TV. Sunetul este redat așa cum trebuie, dar au fost situații în care paleta restrânsă de sunete scoase în jocuri să mă facă nevoit să dau sonorul încet. Din punct de vedere grafic nici nu merită să mai pomenim căci în jocurile 3D, personajele sunt niște cuburi umblătoare, la fel și obiectele randate. Am zâmbit prima oară, dar după o sesiune de Resident Evil Director’s Cut (sunt în pregătire pentru remake-ul Resident Evil 2 pentru PS4) deja începeau să mă chinuie aspectul și bineînțeles, controlul deosebit al jocului.

Inițial mă gândeam că fetița mea (7 ani) va fi încântată să vadă și să joace “joculețe cool” pe care le jucam eu în copilărie și am putut să-i dau acces doar la Rayman, Ridge Racer Type 4, Mr Driller și ne-am întrecut amândoi în Cool Boarders 2fun fun time with my daughter, dar apoi mi-am dat seama că restul sunt destul de sângeroase și neapropiate vârstei ei. Pentru că mama nu era acasă, am încălcat regulamentul și am jucat totuși puțin Tekken 3 și am rămas surprins de câtă bătaie mi-am luat de la Nina – personajul preferat al fetiței mele.

Concluzie

Experiența de joc a atins ceea ce trebuie și anume readucerea în perioada de aur a jocurilor video și a maturizării consolelor

Sper că am putut să aduc câteva lămuriri pentru cei interesați să achiziționeze PlayStation Classic și am să le spun acestora, ca o concluzie, că merită achiziționată, dar eu o văd dedicată doar nostalgicilor care au avut consola originală și poate tinerilor care vor să testeze și să înțeleagă o bucățică din istoria jocurilor video. Sper ca să existe posibilitatea de a extinde librăria cu jocuri pe viitor, deși cred că a fost o lansare Sony de sine stătătoare – fără posibilitate de upgrade la firmware sau update-uri cu jocuri noi. Prezența unei memorii interne și a unui model trecut pe cutie și consolă ar putea să mă contrazică, dar cine știe?!

Experiența de joc a atins ceea ce trebuie și anume readucerea în perioada de aur a jocurilor video și a maturizării consolelor, dar sper ca PlayStation Classic să nu rămână ca și la lansare ci să primească mai departe atenția Sony.

PlayStation Classic este disponibilă acum în magazine și o găsiți acum la reducere de preț de 40%. Lista cu câteva magazine unde o găsiți, o aveți mai jos:

Altex: https://bit.ly/2W9Kggm
Media Galaxy: https://bit.ly/2MnfTyv
eMAG: https://bit.ly/2W7EKuA
Flanco: https://bit.ly/2HpuVou1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.