Ascultă acest articol


Atunci când vrem să ne facem treaba și suntem în deplasare avem nevoie de un laptop care să ne satisfacă toate cererile și, de ce nu, să fie și arătos. Avem nevoie de un laptop care să fie rezistent, să nu fie prea voluminos și dacă se poate, să-l putem folosi și pentru entertainment.

Am făcut această introducere căci despre Acer Swift 3 SF315-41G vom vorbi în rândurile care urmează – un laptop de office pe care te poți baza, dar care face față cu brio și la capitolul entertainment și, de ce nu, la jocuri pe setări video modeste.

N-am să mai fac o introducere despre Acer și evoluția extraordinară a sa pe toate planurile, fie că e vorba de tablete, laptopuri office sau de gaming – Acer a evoluat enorm în ultimii ani, iar prezența sa se simte peste tot în lume. Seria Swift a fost și este printre cele mai populare serii de laptopuri de office de la Acer și a ajuns la seria 3, iar felul cum se prezintă aceasta ne face încrezători că vom vedea și o serie 4.

Pachetul

De la plasare comenzii, sau ridicarea din magazin, întotdeauna e necesar să știm ce ne așteaptă în cutie și cât de greu e de transportat. Ei bine, în cazul modelului de față am fost surprins de dimensiunile reduse ale pachetului, dar și de greutatea acestuia luând în considerare carcasa în întregime metalică a laptopului. Înăuntru găsim alimentatorul, laptopul și manualul de utilizare. Laptopul vine într-o punguță de protecție și alegerea a fost bună având în vedere finisajele de calitate ale acestuia.

Aspect

Scos din cutie, ne dăm seama din prima că avem de-a face cu un produs premium cu finisaje metalice deosebite, care atrag prin simplitate și, de ce nu, culoare – gri metalizat (în cazul nostru), existând mai multe variante de culori.

Pe capacul cu display-ul avem pe mijloc sigla Acer, pe spate având o fantă mare de aerisire, două difuzoare stereo, înspre partea frontală și 3 piciorușe cauciucate: 2 mici și unul mare și lung chiar sub fanta de aerisire. Laturile din spate și față sunt libere, iar pe latura din stânga avem portul pentru alimentare, un port HDMI, unul USB-C și două USB 3.0 și jack-ul pentru căști. Pe latura din dreapta avem un citor de carduri SD, un port USB 2.0, două LED-uri pentru baterie și unul de notificări și Kensington Lock-ul. Exteriorul arată excelent – elegant, simplu și cu o culoare neutră dar atrăgătoare. Nu nu am uitat să pomenim de port-ul Ethernet, el lipsește.

Odată deschis capacul cu display-ul (care necesită un pic de forță – balamale rezistente), deasupra display-ului se află camera HD (Logitech) pentru chat și video conferințe, iar sub display este balamaua ștanțată elegant cu “Swift”.

În interior, pe partea cu tastatura, avem un Touchpad generos ca dimensiuni, iar în dreapta lui este și cititorul de amprente. Tastatura iluminată include și numpad (cam înghesuit), iar tastele sunt un pic cam mici, sacrificiu făcut probabil de a lăsa spații destul de mari între ele pentru a nu apăsa din greșeală pe mai multe taste deodată.

Tehnic

Acer Swift 3 SF315-41G are dimensiunile de aproximativ 19x370x255mm și o greutate de 2.20kg – deci avem în față un laptop subțire și greu. Display-ul IPS este lucios de 15.6 inchi și suportă rezoluția de 1920×1080 pixeli (Full HD), difuzoarele stereo folosesc tehnologia Acer TureHarmony. Tastatura, după cum spuneam, e iluminată, iar tastele se apasă ușor. Cititorul de amprente este destul de rapid și înregistrarea amprentei și logarea se face fără probleme.

În sfârșit ajungem să vedem ce este sub capotă. Procesorul este un AMD Ryzen 7 2700U cu 4 nuclee care rulează la frecvența de 2.2Ghz și poate fi urcată până la 3.8Ghz, iar memoria RAM este de 8GB DDR4, iar pe partea de video avem două plăci și anume AMD Radeon RX Vega 10 și AMD Radeon RX 540 cu memorie video de 2GB GDDR5. Pe partea de stocare avem un combo format din SSD Intel de 256GB, cu sistem de operare Windows 10 Pro 64-bit pe el și un HDD Toshiba de 1TB pentru stocarea datelor. La conectivitate nu lipsește Bluetooth-ul și Wi-Fi AC. Bateria Lithium Ion (Li-Ion) are 4 celule cu o capacitate de 3320 mAh și este capabilă de până la 8 ore de utilizare, conform fișei tehnice de la producător.

Teste

Înainte de teste, am să subliniez că acesta a fost un sample special oferit pentru testare și nu produsul finit! După cum obișnuiesc, am transformat timp de 2 săptămâni acest laptop în laptopul de zi cu zi pe care am lucrat. Pornind de la nereușita de a deschide capacul cu o singură mână (datorită balamalei foarte “neunsă”) să nu uităm că printre cele mai importante aspecte ale unui laptop este durata de viață a bateriei, portabilitatea fiind pe primul loc. Fie că te duci cu el la serviciu sau la școală, bateria este cea care îți dă acea libertate de a folosi laptopul în orice loc te afli (și nu există o priză). Revenind la baterie, la o utilizare normală, zilnică, cu luminozitatea la 71% și setarea poziționată la Better Performance (treapta de după cea din mijloc dintre Best Battery Life și Best Performance) laptopul a rezistat utilizării timp de aproape 5 ore și câteva minute. Rutina zilnică a constat în câteva ore de muzică, utilizare în regim office, browsing foarte mult, la fel și social media.

Plăcile video și procesorul sunt capabile să ruleze fără probleme conținut YouTube HD sau 4K, iar pe parcursul solicitării acestora în alte activități, inclusiv jocuri, au încălzit puțin sistemul dar nesimțindu-se decât în spatele laptopului în dreptul fantei de aerisire, carcasa metalică având un cuvânt de spus în acest caz. În cazul redării de conținut video și jocuri, bateria s-a consumat cam în 4 ore de utilizare aproape continuă.

Pentru a intra un pic mai în detaliu, d.p.d.v. tehnic, am supus laptopul la un test extins cu PC Mark 10 Pro, setările pentru baterie fiind cele menționate și mai sus. După rularea testului, care a durat aproximativ două ore, bateria a ajuns la 67%, cu 2 ore și 20 de minute de utilizare rămase. Rezultatul a fost de 2114 puncte. Pentru a extrage mai multe informații despre sistem cu tot cu amănunte despre procesor și plăci video, am utilizat HWiNFO64, CPU-Z și GPU-Z.

PC Mark 10 Pro

HWiNFO64

CPU-Z

GPU-Z

N-am uitat nici de jocuri, deși nu acesta este target-ul laptopului nostru. Am testat Starcraft și Diablo III și am încercat și
Call of Duty: Infinite Warfare și Modern Warfare Remastered iar pe setări grafice medii, laptopul s-a descurcat foarte bine. Având în vedere că nu există Ethernet, în online am întâmpinat probleme mărunte cu conexiunile.

Pe partea de conectivitatea, conectarea la Wi-Fi s-a făcut rapid, iar conexiunea a fost stabilă, le fel de bine au stat lucrurile și la conectarea la un mouse sau căști via Bluetooth. Sunetul, via placa de sunet Realtek HD, este și el de un nivel mediu, dar destul de puternic cât să poți urmări ceva pe YouTube și juca ceva cu fără prea multe pretenții. Recomand totuși căștile dacă doriți un sunet mai detaliat.

Experiența la tastatură și touchpad, a fost una să zicem pozitivă, lăsând la o parte mouse-ul care s-a comportat foarte bine, la tastatură poziționarea tastei de Power punându-mi probleme în utilizarea numpad-ului și așa foarte înghesuit. Având niște mâini/degete mai butucănoase, față de o tastatură normală sau una de gaming, cea de la laptop este mică, dar chiar și așa am reușit să scriu la o viteză acceptabilă fără a nu apăsa greșit pe mai multe taste. Iluminarea este binevenită și eu o consider un standard în zilele noastre, mulți dintre noi utilizând și seara/noaptea laptopul. Nu ar fi fost deranjant ca și touchpad-ul să aibă rama iluminată.

Despre display numai cuvinte de laudă, unghiurile de vizibilitate fiind maxime, cu un mic minus și anume că în lumină puternică, datorită display-ului lucios, începi să ai probleme cu cititul.

Concluzie

Pornind de la aspectul său rafinat, elegant, de o simplitate atrăgătoare și până la performanțele sale Acer Swift 3 SF315-41G este un laptop care satisface toate nevoile unui utilizator de office și entertainment, dar și a unor gameri casual nepretențioși. Bateria ține laptopul în viață într-atât cât să fie declarat un device portabil și chiar dacă nu dispune de un port Ethernet, tastele nu sunt perfecte, iar utilizarea directă sub soare nu este recomandată, laptopul de față are toate calitățile unui produs premium de top. Seria a 3-a pentru Acer Swift include modele demn de admirat pentru segmentul office și nu m-ar mira ca următoarea serie, Swift 4, să fie în plan, căci merită și se vede că Acer îi acordă atenție prin detaliile și calitatea produselor seriei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.