Ascultă acest articol


Kingdom Hearts 3 este, într-adevăr, o poveste despre prietenie, dragoste, eșecuri și reușite, despărțiri și reîntâlniri, încredere și dezamăgire, izbăvire și declin…”

Gen: RPG

Lansare: 25 ianuarie 2019

Studio: Square Enix

Distribuitor: Best Distribution

Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC

Clasificare: 12

Sinopsis:

Kingdom Hearts III relatează o poveste despre puterea prieteniei, în timp ce Sora şi prietenii săi pornesc într-o aventură periculoasă în care vor trebui să se susţină reciproc în momentele dificile. Având acţiunea plasată într-o serie de lumi din universul Disney, Kingdom Hearts urmează povestea tanărului Sora, moştenitor al unei puteri spectaculoase. Sora este susţinut de Donald Duck şi Goofy, 2 emisari trimişi de regele Micky de la Castelul Disney, să oprească invazia unei forţe malefice, Heartless. Graţie puterii pozitivităţii şi a prieteniei, Sora, Donald şi Goofy se reunesc cu personaje Disney-Pixar vechi şi noi pentru a ţine piept întunericului care le ameninţă lumile.

Recenzie:

Colaborarea Square Enix cu Disney Interactive și al său Pixar se pare că a fost una foarte inspirată și prosperă pentru jocul Kingdom Hearts, lansat în 2002. Milioane de fani au jucat pe console și mobile jocul care a primit un mult-așteptat sequel în 2006, iar apoi o liniște s-a așternut asupra francizei, chiar dacă fanii au rămas dedicați.

Surpriza a venit ca, mai mult de 10 ani mai târziu, să fie confirmat că în ianuarie 2019 va sosi un al treilea titlu al seriei, iar de la anunț și până la lansare, fanii sau putut bucura să vadă mici secvențe și imagini din noul joc așteptările fiind ridicate la cote maxime. Iată că ianuarie 2019 a sosit și noi am pus mâna pe joc și vom afla imediat dacă așteptările fanilor au fost pe măsura KH3.

Povestea

Încă de la primul joc povestea se anunța foarte interesantă, personaje tipice Square Enix având să se amestece cumva cu universul Disney plin de personaje și lumi pe care cei mici le știu foarte bine din povești, cărți, filme și animații. După cum spune și titlul totul ține de suflet, de inimi, luând parte la o poveste despre personaje, despre relațiile de prietenie dintre ei, despre dragoste și bineînțeles, la capătul opus, despre lipsa de suflet, ură și personaje negative – antagoniști. În decursul jocului original și al sequel-ului marele rege care încearcă să-și apere regatul și prietenii este nimeni altul decât Mickey Mouse și izbutește, dar în partea a treia a seriei, Heartless vin cu forțe noi și pun stăpânire pe universul populat cu planete inspirate din universul Disney. Încă o dată Mickey trebuie să-și adune prietenii și să curețe planetele de Heartless și să distrugă răul suprem.

Sora este personajul principal și alesul lui Mickey pentru că are o putere specială și destinul universului stă în mâinile sale. Sora, alături de Donald Duck şi Goofy sunt trimiși la Castelul Disney pentru distruge Heartless și pentru a readuce pacea și fericirea în Univers.

Sora va fi ajutat pe parcursul aventurii sale de diferite personaje din universul Disney în lupta cu Heartless fiecare planetă pe care aterizează având câte o temă specifică Disney cu tot cu personajele sale. Lumile străbătute de Sora și prietenii săi sunt Kingdom of Corona (Tangled), Arendelle (Frozen), San Fransokyo (Big Hero 6), Toy Box (Toy Story) și Monstropolis (Monsters, Inc.) lupta finală având să se dea pe Final World și Scala ad Caelum. De asemenea se trece și prin Olympus (Hercules), Caribbean (Pirates of the Caribbean), 100 Acre Wood (Winnie the Pooh) și se parcurg și Twilight Town, Dark World, Land of Departure și Keyblade Graveyard. Lumi din primele două jocuri se combină cu altele noi și după cum bine se observă sunt o gramadă, deci automat așteptați-vă la multe ore de joc.

Odată curățate una câte una toate aceste planete se va ajunge la marea confruntare finală în care Sora, Mickey și toți prietenii trebuie să-și unească forțele pentru a elimina odată pentru totdeauna Heartless.

Tehnic

Pornind cu meniul principal, care a păstrat o temă clasică și din care poți face fel de fel de setări pentru partea audio sau video (suport HDR pe PlayStation 4 Pro – platforma folosită și de noi), dar și al gameplay-ului și al controlului, iar odată pregătit totul avem de ales între 3 niveluri de dificultate: Beginner, Standard, Proud.

Având în vedere că avem în față o colaborare Square Enix – oferă personaje și dezoltare RPG și motor grafic, Disney – personaje din univers și Pixar – animații, amestecul rezultat este perfect echilibrat. Elementele RPG sunt bine gândite și făcute în așa fel încât să poți lucra ușor cu ele, chiar dacă nu ești familiarizat cu genul sau franciza; personajele, atât cele japoneze cât și cele din universul Disney, arată excelent – arată exact cum le știți din animații, iar felul cum se mișcă acestea și cut-scene-urile – aici se vede clar la ele influența Pixar.

Din punct de vedere vizual totul arată excelent și se comportă ca atare (pe PS4Pro). Temele lumilor sunt complet diferite între ele, astfel de pe o planetă soridă, poți ajunge imediat în pădure, sub apă, în aer, pe munți, în antichitate, sau într-un univers al moștrilor sau jucăriilor și asta să dau doar câteva exemple. Prima oară când vei începe să joci vei observa că avem un FOV destul de mare care amintește mai degrabă de jocurile online competitive, dar te vei obișnui rapid. Animațiile personajelor sunt de nereproșat și sunt destule, fiecare dintre cele jucabile sau al companionilor, având multe abilități și combo-uri – fiecare cu animația și efectele vizuale ale sale. Tot aici, pe măsura ce intri într-o luptă, există combinații între două sau mai multe personaje reprezentate prin atacuri – adevărate festinuri vizuale. Așadar la capitolul vizual jocul stă foarte bine, dar și la cel legat de animații.

Ajungem și la partea de sonorizare și muzică și și aici lucrurile excelează, efectele auditive fiind reprezentate într-o paletă destul de extinsă, dar nici muzica ambientală nu stă rău. Avem teme muzicale inspirate, de asemenea, din lumile Disney, iar scenele de acțiune fiind scoase în evidență de un fundal muzical alert, pe măsură.

Atmosfera este însă cel mai important atu în cazul KH3, căci, după cum v-am spus, temele diferite ale lumilor parcurse, trec jucătorul prin tot spectrul de stări, atât vizual cât și auditiv, dar și cel emoțional datorită poveștii.

Controlul personajului e intuitiv și nu am întâmpinat probleme de control doar în cazul în care mă luptam în spații strâmte, pe munți și anume atunci când execuți combouri în aer există șansa să te depărtezi de zona aceea și să cazi în gol. E doar o chestie de precizie și nu au fost dese cazurile.

Cut-scene-urile predomină jocul. Sunt foarte numeroase și lungi, dar poți trece peste ele dacă vrei.

Gameplay

În meniul din timpul jocului, ai câteva categorii unde poți umbla și schimba elemente și anume la Abilități, Echipament, Obiecte și Customizare. Abilitățile sunt extrem de simplu de utilizat și se adună pe parcursul jocului. Abilitățile sunt un fel de pietricele care pot fi activate (consumă HP), iar personajul are un număr de HP. Poți activa atâtea abilități cât permite HP-ul personajului. De asemenea, poți modifica asta și la însoțitorii tăi, pe care nu-i alegi tu ci îți oferă jocul în funcție de lumile în care te afli. Exemplu: ești în lumea Tangled, o ai cel puțin pe Rapunzel și-i poți modifica abilitățile cât timp te afli pe planeta ei. Tot aici la meniu poți să-l și echipez pe Sora și companionii săi cu armuri, inele, abilități și obiecte.

Crești în nivel jucând, crește HP-ul și automat ai mai mult loc să activezi mai multe abilități care vor fi activate automat (active) sau de tine (pasive) și sunt de atac și defensivă. Unele sunt mai puternice (consumă mai mult HP), altele mai puțin puternice, dar contează foarte mult să se găsească o balață potrivită între toate acestea.

Fiecărui personaj i pot pune anumite poțiuni care să se folosească pe parcursul luptelor – selectezi tu la Sora, iar la companioni se activează automat în funcție de situația din lupte.

La Echipament poți să-i pui lui Sora sau companionilor arme, armuri, inele cu puteri și obiecte, iar la Statistici afli detalii despre fiecare dintre personaje.

În stânga, jos, ai panoul de comenzi pe care le controlezi cu ajutorul săgeților din partea stângă a controller-ului. Ai Atac, Magic, Obiecte și Link. La prima îți alegi dintre mai multe tipuri de arme, la Magic folosești, ei bine, magii, la Obiecte poți accesa rapid poțiuni, iar la Link sunt combo-uri speciale. Tot ce apare acolo poate fi ales de tine din meniu. La Link vei avea acces la niște combo-uri speciale, care le aduni pe parcursul jocului, în multe dintre ele elementul principal fiind câte un personaj din universul Disney (ex. Wreck-it-Ralph, The Lion King).

În dreapta sus ai harta pe care trebuie să o găsești în cufere, pe planeta pe care te afli. Deobicei cufărul este undeva aproape de începutul drumului când cobori pe acea planetă. În dreapta, jos, ai graficul cu viața lui Sora și al companionilor și o bară de Focus pentru Sora. Focus-ul crește pe parcursul luptelor și odată activat un anumit tip de atac special acesta se consumă.

Pe parcursul jocului meniul va suferi ușoare modificări fiind extins cu noi opțiuni precum Cuisine (vei folosi ingrediente pentru a crea meniuri) sau Gummiphone – un smartphone pe care-l primești de la Chip și Dale și care oferă acces la galerii de imagini, comori – pe care le-ai găsit sau trebuie să le găsești, detalii despre adversari, trofee, Classic Kingdom – galerie de jocuri electronice clasice interactive pe care le găsești prin lumi și alte câteva categorii.

Pentru a călători prin univers, între planete ai nevoie de o navă care, la rândul său, poate fi upgrade-ată cu fel de fel de arme, boostere etc. Aceasta poate fi creată după bunul plac cu ajutorul Blueprints și spre sfârșitul jocului va primi ca upgrade, chiar și un fel de navă companion – configurabilă și aceasta. Lumile se deblochează sistematic, câte două-trei, apoi poți trece mai departe dacă le-ai “completat” pe acelea. Călătoria dintre lumi nu e pur și simplu, teleportare și gata, trebuie parcurse distanțe cu nava, între ele, și pe lângă obstacole sau premii acumulate (care deblochează upgrade-uri) întâlnești și inamici cu care te vei confrunta în stil jocurilor clasice.

Arsenalul de arme constă, după cum bine știți din primele două jocuri, în Keyblades, iar odată ce eliberezi fiecare planetă de Heartless dobândești câte un Keyblade cu abilități și tema lumii respective. Keyblades pot și ele să fie upgradate pe parcursul jocului. Abilitățile fac parte din categoria magie și vin să completeze atacul Keyblades. Combinația dintre cele două este esențială.

Planetele sunt destul de multe (le-am enumerat la începutul recenziei) și fiecare are identitatea, tema și personajele ei, bazate pe universul Disney. De asemenea, uneori și povestea fiecărei planete este asemănătoare sau inspirată din animațiile respective. Sora, odată ajunsă pe o planetă va prelua automat, ca aspect, tema acesteia. Exemplu dacă Sora ajunge pe planeta Monsters Inc. va arăta ca un monstruleț, iar dacă ajunge pe cea Toy Story va fi o jucărie. Ați prins ideea.

Fiecare planetă are mini-game-uri unice și au în comun faptul că pe ele vei putea găsi ingrediente pentru meniuri sau imagini ascunse cu logo-ul lui Mickey pe care trebuie să le fotografiezi cu Gummiphone. Exemple de mini-game-uri ar fi că pe planeta lui Rapunzel poți participa la sesiuni de dans, pe planeta Twilight Town poți găti, pe planeta Pirații din Caraibe poți pilota “avioane” și conduce și lupta cu vase pe mare și multe altele.

După atît de multe chestii de modificat/făcut/parcurs unul dintre elementele principale ale lui KH3 rămân personajele. Multe dintre ele, din fiecare lume în parte, îți vor fi companioni și vor avea abilitățile lor unice și povestea lor la care trebuie să participi și care, bineînțeles, este populată și afectată de nemiloșii Heartless pe care trebuie să-i elimini. Personajele sunt destul de multe și îndrăgite de toți și printre ele se află Rapunzel, Jack Sparrow, Elsa, Remy, Sullivan și Mike sau gașca din Big Hero 6 asta să enumăr doar o parte dintre ei care-ți vor fi și companioni. Toate excelent reprezentate grafic și vocal, dar și animate.

Concluzie

Da. Eu cred că a atins așteptările fanilor, ba chiar le-a și întrecut, Kingdom Hearts 3 fiind un succes total și asta nu o spun doar eu, ci numărul de vânzări din Marea Britanie dar și părerile criticilor din toată lumea, majoritatea acordându-i note bune spre foarte bune.

Kingdom Hearts 3 este, într-adevăr, o poveste despre prietenie, dragoste, eșecuri și reușite, despărțiri și reîntâlniri, încredere și dezamăgire, izbăvire și declin – jocul le are pe toate și pe lângă o atmosferă reușită și dinamică, personaje îndrăgite și o reprezentare grafică curată și detaliată, avem mai multe povești care se contopesc și concluzionează adecvat într-un final care nu te lasă dezamăgit… doar cu o singură mare și importantă întrebare… este acesta sfârșitul?

Kingdom Hearts 3 îl găsiți din 25 ianuarie în format retail și digital pe GameShop.ro sau în PlayStation Store, Microsoft Store și Steam.

Mulțumim Best Distribution

https://www.youtube.com/watch?v=lz1w_uW3lSE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.