Ascultă acest articol


Știu că nu vă vine a crede că Mario a ajuns la 40 de ani, dar se mișcă la fel de bine, nu are nici coxartroză, nici meniscurile sau ligamentele încrucișate lezate, nici spondiloză. Mario strălucește, mai ales în ultimul joc, Super Mario Bros. Wonder.

Mario strălucește în Super Mario Bros. Wonder

Antonio “Jumpman” Mario

Și când te gândești că Mario apăruse prima dată în celebrul Jumpman, care era de fapt Donkey Kong, unde micuțul instalator cu mustață sărea peste butoaiele aruncate de gorila furioasă, care mănâncă și se îngrașă, ți-e greu să crezi c-au trecut 42 de ani de atunci. Ca un copil care a jucat primul Mario pe un Gameboy, apoi nu s-a mai săturat de Super Mario Bros și Dr. Mario, la fel mă simt și acum, la aproape 44 de ani. Universul meu este înconjurat de tablouri cu Mario, enciclopedii, jucării, Lego, aproape toată colecția de jocuri, un arcade machine cu tematică Mario, haine, încălțăminte etc, unii ar spune: om nebun, numai Mario are în cap.

Să-i dea Dumnezeu sănătate lui Shigeru Miyamoto

Shigeru Miyamoto foto: The Telegraph

Miyamoto, creatorul lui Mario, are 70 de ani, sau pe acolo, dar moștenirea lui va exista câte zile va mai avea planeta. Nu cred să existe vreun copil, care să fi pus mâna pe o tabletă sau pe un device de jocuri, și să nu fi auzit de Mario. Originile 2D ale lui Mario încep odată cu Super Mario Bros., celebrul joc jucat și terminat de toată lumea, din 1985. “Thank you Mario, but our princess is in another castle” rămâne și astăzi întipărit în mintea celor care deschid orice joc creat de Miyamoto cu instalatorul cu origini, am zice noi, siciliene, după mustață. Și aici e o întreagă discuție între italieni, mai ales, deși instalatorul e crescut în SUA.

Revenind la ultimul joc creat de Nintendo și care nu este remake sau re-re-refăcut pentru o altă consolă japoneză, vă spun din adâncul inimii că este capodoperă, că mi-a dat același feeling din copilărie, când am deschis Super Mario World, împrumutat de la un prieten cu părinți bogați, care îi aduseseră un Super Nintendo din Italia.

Ciudat de frumos, dar ce este Super Mario Bros. Wonder?

Super Mario Bros. Wonder ar putea să vă pară ciudat, mai ales când îl vezi pe Mario elefant sau scuipând balonașe care distrug inamicii de pereți, dar, până la urmă e un joc creat pentru toate vârstele, așa cum și-a creat Nintendo imperiul jocurilor video.

Ca în orice lume în care apare Mario, vorbim despre toți prietenii săi, cu fratele Luigi, cu prințesa Peach, cu ciupercuțele Toads, cu drăguții dinozauri Yoshi, în Regatul Ciupercilor, trăind în concordie și armonie. Nu Concordia Chiajna, dar nici avionul care nu se mai face. Ei pleacă spre Regatul Florilor, într-o lume nouă, vizual colorată, doar că apare Bowser, enervantul și răutăciosul geangavelian, care fură frumusețea regatului și-l transformă într-un palat uriaș, dominat de peisaje întunecate, de a-i zice că i-a scos pe ai lui din abataj.

Acum pe bune, Bowser este un castel în Super Mario Bros. Wonder, de aceea am și scris mai sus “ciudat de frumos”. De aici, este rândul lui Mario să treacă prin multe nivele, excepționale, să asigure semințe minune, prin care poate înlătura plantele carnivore și mizeria lăsată de Bowser. Pentru a găsi semințele minune ești nevoit să treci prin toate locurile din regat, unele foarte simple, altele super dificile, și la fel ca-n toate jocurile cu Mario, vei descoperi toate formele de relief, de la deșert, plajă, munți, jungle, până la tărâmuri pline cu apă sau înghețate.

Gameplay și vizual, de nota 10

De când a devenit 3D, seria Mario a suferit tot felul de modificări, amintiți-vă de capodopera Odyssey, dar Wonder este o minune 2D, iar jocul este super fresh, și noutățile sunt în toate nivelele, pe care mi-e foarte greu să vi le descriu în cuvinte. Ar însemna să aveți impresia că sunt super spart de droguri, dacă vă spun că ies dintr-o țeavă mișcătoare, sfidând gravitația șepcii mele, apoi scuip cu baloane, iau o steluță, totul se colorează și nu scapă nimeni din calea mea. Vedeți?

Cel mai ciudat aspect îl reprezintă transformarea lui Mario în elefant, stați s-o vedeți pe Peach elefant femelă, este inovator, până acum n-ați văzut asta în niciun joc din serie. Sau un Mario cu un sfredel în loc de șapcă. Din punct de vedere al vizualului, Super Mario Bros. Wonder are o realizare încântătoare, cu un univers super edulcorat, ireverențios de frumos, iconoclast de aprofundat. Așa cum vă spuneam, Super Mario Bros. Wonder este un joc care te trece prin toate formele de relief de pe pământ, cu zeci de inamici, cu lupte cu Bowser Jr. și curse pe bivoli care calcă totul în picioare, un joc șarmant și distractiv, plin de umor, cu foarte multe nivele și secrete, pe care le veți descoperi. La capitolul optimizare, sincer, nu cred c-am văzut în viața mea un joc mai bine făcut, care n-are timp morți, unde nu aștepți, curge super fin și lin, ca o miere scursă din lingură peste clătite.

Cât de dificil este jocul…

Super Mario Bros. Wonder este primul side-scrolling din universul Super Mario din 2012 până în prezent. Mă duce foarte mult cu gândul la o combinație de Super Mario Bros. cu Super Mario World, mai ales că muzica este aceeași din celebra franciză. Alte titluri au mai ieșit pe piață în ultimii 11 ani, incluzând aici Super Mario 3D World și excepționalul Super Mario Odyssey. Spre deosebire de celelalte din serie, mă refer la cele din anii ’80 și ’90, astea sunt mai dificile, sincer. Wonder ne întoarce la epoca clasică, pentru că acum poți să treci un nivel, fără să fugi, cu excepția celor în care vine lava din gumă de mestecat peste tine, doar să fii atent la cum miști controller-ul de Switch sau joy-con-ul și să apeși butoanele care trebuie.

Pe lângă simplitatea din Mario, ai și skill-uri, pe care le primești înaintând în lume sau pe care poți să le și cumperi. Evident, poți cumpăra vieți, semințele minune și multe alte chestii, dacă ești genul care vrea să platineze.

Se poate juca solo, dar și online, cu până la 4 jucători într-o sesiune, dar nu recomand, așteptați degeaba sau dați de copii care intră și ies după 2 minute, de plictiseală. Mario, Luigi, Peach, Daisy și Ciupercuțele au aceleași abilități, iar Nabbit și Yoshi nu se pot transforma în elefanți, dar nu pot fi răniți în lume, așa că pierdeți vieți doar când vă hazardați în gropile infinitului.

Pentru cei care platinează, Wonder vine cu badges, insigne virtuale. Le poți cumpăra sau le primești trecând prin anumite nivele, unele bonusuri ajung să le capeți întâmplător. Când vorbim despre skill-uri, aici aveți la alegere, nu vă influențez eu.

În loc de cuvânt de încheiere, jucați-vă, e de nota 10

În consecință, Super Mario Bros. Wonder este excepțional cu adevărat, își tratează cu mult respect fanii de mici ai seriei, dar îi introduce superb și pe micuții care nu au jucat nimic din stufoasele jocuri Mario. Este acel gen de joc care nu te lasă la greu, care e făcut pentru toate categoriile de vârstă și pe care l-ai încerca oriunde, acasă, în avion, la munte și la mare și în orice împrejurare. Cum era în reclama de pe vremea lui Ceaușescu, “cu ciocolata Pitic, te face voinic, și la munte și la mare, și-n orice împrejurare“. Acum, ciuperca te face voinic! Bravo, Nintendo, stai jos, 10!

Super Mario Bros. Wonder disponibil din pe Nintendo Switch.

  • Gen: Action, Adventure
  • Lansare: 20.10.2023
  • Studio: Nintendo
  • Distribuitor: CD Media
  • Platforme: Nintendo Switch
  • Clasificare: 3+
  • Jucat pe: Nintendo Switch Classic (mod TV și hanheld)
  • Sinopsis:

Dacă plasați un standee în timp ce jucați online, ceilalți jucători îl pot folosi pentru a se reînvia! Poți vizită magazinele Poplin Shops de pe harta lumii și poți încerca să le colectezi pe toate.

Standee senzaționale – Puteți juca online cu până la 12 prieteni într-o camera de cooperare, cu până la 4 jucători pe un singur traseu. Ajutați-va unul pe celălalt sau vedeți cine poate termină primul!

Cu cât mai mulți, cu atât mai bine – Dacă jucați singur sau cu un prieten online, puteți vedea unde au mers alți jucători online înaintea dvs., ceea ce va ajută să gășiți cea mai bună cale de urmat.

Urmați liderul – Pornește aventură online cu Nintendo Switch Online.

Puteți juca și online! – Dacă un jucător primește prea multe pagube, se va transformă într-o fantomă! Nu va faceți griji, totuși – ei pot fi reinviati plutind pe lângă un prieten și nu vor pierde nicio viață.

Make the save – Yoshi poate cară alți jucători prin locuri dificile – chiar dacă sunt de mărimea unui elefant!

Giddy-up Yoshi! – Dacă ai colectat power-up-uri de-a lungul drumului, le poți împărtăși cu prietenii tăi pentru a le da un impuls.

Sharing is caring – Poți face echipa cu până la trei prieteni la nivel local* pe o singură consola Nintendo Switch™️ și te poți întrece împreună prin aceste lumi!

Power-up-uri puternice – Nabbit și Yoshis nu suferă pierderi, așa că sunt perfecți pentru jucătorii care sunt la început de drum.

Excelent pentru începători – Poți juca că unul dintre aceste personaje eroice ale lui Super Mario!

Pe cine vei alege? – Modul de joc clasic al lui Mario este dat peste cap prin adăugarea Wonder Flowers în jocul Super Mario Bros. Wonder. Aceste obiecte care schimbă jocul pot face să se întâmple niște lucruri minunat de ciudate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.