Ascultă acest articol


Total War: Three Kingdoms este primul joc din al seriei care recrează conflictul epic din China străveche. Combinând gameplay-ul turn-based cu luptele în timp real, Three Kingdoms redefinește seria într-o era a eroilor și legendelor.”

Gen: Strategy

Lansare: 23 mai 2019

Studio: SEGA

Distribuitor: Best Distribution

Platforme: PC

Ediție: Limited Edition

Clasificare: A.P.15

Sinopsis:

Total War: Three Kingdoms este primul joc din al seriei care recrează conflictul epic din China străveche. Combinând gameplay-ul turn-based cu luptele în timp real, Three Kingdoms redefinește seria într-o era a eroilor și legendelor.

Total War: Three Kingdoms Limited Edition conține:

  • jocul Total War: Three Kingdoms
  • poster care conține harta de campanie și personaje
  • carcasă Premium Deluxe

Recenzie:

În timp ce acestă perioadă a anului se pregăteşte să îşi ia vacanţă în ceea ce priveşte lumea entertainment-ului, şi încheie cu E3 prima parte, până mai târziu în an, când încep noile lansări, noi, gamerii de pretutindeni, în special fanii jocurilor de strategie, şi “În Special” fanii seriei TOTAL WAR, am primit un nou joc. Semnat TOTAL WAR THREE KINGDOMS este revenirea seriei la evenimente semi-istorice direct din lumea fantastică WARHAMMER care, înclin să cred, este în continuare o maşinărie de neoprit.

O poveste epică

Acest nou Total War, care revine la evenimente istorice în detrimentul fantasy-ului cu care ne-a obişnuit în ultimii ani, este bazat pe “Romanul Cavaleresc Al Celor Trei Regate” – o poveste semi istorică care relatează sfârşitul dinastiei Han şi perioada celor Trei Regate. Pe scurt un fel de Iliada Chinezească. Iar pentru cunoscătorii acestei poveşti, din filme, alte jocuri sau chiar cărţi, Total War vine cu toate personajele cunoscute precum Cao Cao, Liu Bei, Dong Zhuo, Sun Jian sau Sun Ji. Iar ca single player este la mâna ta să îţi creezi propria poveste în pielea unuia din eroii principali ai acestei poveşti, în modul “Romance”.

Cu 12 eroi şi încă unii pe drum, povestea se va spune conform alegerilor pe care le faci şi bătăliilor pe care le vei purta, atât cu oşti cât şi diplomatic. Atât cu forţe externe cât şi cele interne, Three Kingdoms duce mai departe ca niciodată atât relaţiile între alte state cât şi cele din curtea ta. Fiecare erou are subalternii lui, iar aceste relaţii şi ele la rândul lor constituie o forţă cu care vei cucerii şi unifica China.

Ani de strategie într-un singur joc

Pe partea de gameplay, nu doar se întoarce la un Total War clasic, istoric, ci revine şi la unităţi simple lăsând bestii, dragoni şi alte creaturi în urmă, în favoarea arcaşilor, călăreţilor şi soldaţilor de rând care vor lupta pentru unificarea Chinei. Tot ce s-a făcut până acum in aceste jocuri, Three Kingdoms concentrează în acest joc, şi perfecţionează, atât partea strategică care aduce aminte de Civilization cât şi partea strategică în care te războieşti în timp real cu alte armate.

Enumerarea tuturor elementelor de gameplay ar fi pagini şi pagini însă important menţionez că interfaţa nu este pur şi simplu ajutătoare ci este făcută în aşa fel încât să fie perfect intuitivă pentru oricine intră în Total War pentru prima oară. Acesta fiind primul lucru de care te loveşti când intri în joc. Este absolut totul la vedere, eşti ajutat de joc în tot ce faci, eşti chiar îndrumat de multe ori cu hint-uri atât vizuale cât şi audio prin care ţi se vor explica anumite lucruri, jocul fiind mai mult decât primitor pentru toate tipurile de jucători, fie vechi fie noi.

Un punct foarte important de menţionat pe partea de gameplay este şi tendinţa noastră, în special a mea, de a intra în luptă cu oricine, oricând. Şi asta este o greşeală. Jocul a îmbunătăţit partea diplomatică la un nivel în care se adăugă un strat extrem de complex de relaţii, legături şi negocieri cu zonele vecine care nu ţin de luptă ci de politică. Comerţ, căsătorii şi alte pacte te aşteaptă în timp ce încet încet formezi alianţe şi lupţi pentru putere pe un plan mai puţin beligerant şi mai mult diplomatic politic. Poate suna plictisitor însă felul în care tratezi anumite conflicte îţi vor aduce o victorie mai uşoară şi mai garantată decât o luptă în care ai şanse 50/50 să o câştigi, pentru că din experienţa pot să spun, nu o vei câştiga.

Şi dacă totuşi vei alege să te lupţi şi vei ieşi victorios două alte alegerii îţi vor fi deschise. Ce faci cu eroul pe care doar ce l-ai învins? Îl poţi angaja, îl poţi ţine prizonier sau îl poţi executa la fel precum şi oraşele pe care le poţi ocupa, ocupa şi jefui sau devaliza şi pleca.

Pe cealaltă parte, că am discutat numai de parte strategică de la suprafaţă, avem luptă în timp real. Bătăliile acelea de proporţii epice în care vei controla diferite tipuri de soldaţi, cum am zis mai sus, şi care şi ele la rândul lor pot fi controlate până la puncte ca de exemplu în care trebuie să urmăreşti când arcaşii rămân fără săgeţi şi îi treci la stance de luptă. Cu avantaje de teren, câmpii, dealuri păduri, vei lupta contra inamici şi vei putea chiar şi propune, sau ţi se va propune, duel între eroii principali. Refuzul poate duce la o demoralizare a trupelor în timp ce un duel câştigat îţi poate aduce chiar victoria.

Joc tradiţional cu cerinţe moderne

Grafic jocul este unul destul de solicitant. Nu ai zice asta dacă te uiţi aşa la poze sau un stream, însă vei descoperii că pentru a rula jocul în ULTRA ai nevoie de un calculator destul de ”la zi”, iar în rest noi ceilalţi ne vom mulţumii cu setările pe HIGH la o configuraţie PC decentă, dar modestă. Arata spectaculos atât din partea strategică exterioară cât şi lupta pe câmp, cu elemente de vreme, zăpada ploi etc. până la mici detalii care fac ca jocul, în timp ce explorezi alianţe şi rezolvi conflicte, să transforme o hartă, care în oricare alt joc ar putea fi statică, într-una vie. Lumini care se aprind în oraş noaptea sau trecerea de la un anotimp la altul între runde fac ca elementele grafice să fie în constantă mişcare pe ecran şi vin la rândul lor cu anumite cerinţe de putere grafică.

Design-ul UI-ului este foarte plăcut şi cum am zis mai sus, are o interfaţă intuitivă. Cu un model plăcut de cerneală totul este clar, textul este alb pe negru, personajele sunt prezentate într-un mod foarte evident iar tot spaţiul este unul gândit într-un mod foarte bun. Putea să fie un dezastru vizual la câte lucruri poţi să faci în acest joc însă este atât de bine distribuit totul că este la îndemână şi la locul la care trebuie să fie, curat.

Pe partea de sunet are o muzică plăcută în timp ce pui la cale următoarea bătălie, iar pe plan individual personajele au linii de dialog, pe care le poţi pune în chineză, care dau un extra boost de viaţă eroilor în câmpul de luptă. Fraze şi alte conversaţii între eroii şi generali vor înştiinţa jucătorul de legăturile acestora care sunt de urmărit pentru a avea o curte mulţumită şi binedispusa, factor important în acest joc.

Să joc sau să nu joc Total War?

Separat de elementele obiective ale jocului, avem partea subiectivă, avem întrebările pe care ni le punem. Total War este un joc dificil din mai multe puncte de vedere. În principiu timpul, este un joc care cere foarte multă răbdare şi gândire, este un joc în care citeşti şi gândeşti următoarele mişcări, în timp ce în momentul în care ai decis să lupţi şi nu o faci pe “Autoresolve”, sau cum se numeşte în joc “Delegate”, vei fi nevoit să joci strategic. Mai strategic ca niciodată. Iar toate astea cer timp, mult mult timp. Pe cealaltă parte avem jocul în sine, în cazul în care nu ai jucat niciodată Total War, trebuie să înveţi, iar şi pe partea cu învăţatul există stagii, începători, cei care vor învăţa să joace din tutorial, pentru că jocul conţine unul destul de explicativ pentru elementele de bază, unul mediu care îl vei găsi din alte gameplay-uri sau este stratul pe care îl vei descoperii singur, iar cel avansat pe care cel mai probabil îl vei învăţa din tutoriale de pe YouTube de la veterani în seria asta de jocuri. Şi învăţatul acesta şi el depinde de timp.

Nu încerc să descurajez pe nimeni, pentru că adevărul este că în momentul în care ai decis să intri în aşa ceva, răsplata este una care nu se poate descrie. Sunt jocuri de strategie precum Starcraft sau Red Alert la care ai o răsplată imediată, adică câştigi meciul şi te bucuri, însă un plan dus la capăt pe care l-ai conceput acum 3 ore să îl vezi în derulare nu doar îţi dă o satisfacţie pe moment ci te creşte ca persoană. Şi în timp ce joci pe unul din cele două moduri Romance, fiind cel care duce povestea, şi modul mai uşor, sau Records, cel care este mai dificil şi mai strategic, vei simţii că timpul investit în aceste personaje şi în aceste plot-uri pe care tu le dezvolţi, prin alianţe, coaliţii şi luptă, chiar a meritat.

Fizic sau Digital

Chiar dacă lumea deja a început să treacă pe achiziţii digitale, nimic nu se compară cu senzaţia de a desface un disc nou nouţ. În special dacă jocul vine într-o cutie interesantă care iese în evidenţa oricărei colecţii de jocuri. Eu am primit varianta fizică, al cărui miros pot să îl descriu cu cel al unei cărţi noi, însă sub formă de joc. Într-o mică husă de carton, se afla husa principală, tot din carton, care ţinea jocul, care şi ea la rândul ei este tot din carton, de aceea toată asemănarea cu cartea. La interior avem cele 3 discuri şi codul care se activează pe Steam, un manual cu instrucţiuni şi un poster care pe o parte are o hartă cu toate zonele, iar pe cealaltă are toţi eroii. Dar nu astea sunt importante, ci artwork-ul cu care sunt decorate aceste huse despre care vorbesc, în special cea care ţine discurile unde sunt din nou, aliniaţi toţi eroii. Are o valoarea mai mare ceva pe care poţi pune mâna sau care poate face parte din colecţia ta fizică de jocuri decât un simplu cod şi existenţa sa într-o librărie digitală, iar din punctul meu de vedere cu cât mai multe lucruri conţine un joc fizic, cu atât mai bine. Dacă era Collector’s Edition venea într-o cutie roşie cu o statuetă în plus şi o cărticică cu artwork-ul, însă mă mulţumesc şi cu varianta asta care, nu pot să nu repet, încă miroase ca o carte nouă.

Războiul nu se termină niciodată

Poate pentru veteranii care au făcut rădăcini în Total War: Warhammer o să fie greu să facă tranziţia la Three Kingdoms, toţi noi ceilalţi care aşteptăm un nou joc istoric am primit ceea ce ne doream. Un joc vechi dar nou în acelaşi timp care este aproape perfect. Cu un nivel de dificultate destul de măricel, sau complex, dar cât se poate de aproape de un joc de nota 10. Poate nu este pentru toată lumea şi evident, este doar pe PC, însă atenţia la detalii de la echipa Creative Assembly fac ca acest joc să fie măcar unul de încercat. SEGA întotdeauna a îndrăgit această serie şi a ţinut de ea încă din anul 2000 şi să sperăm că o să mai ţină încă pe atât. Singura şi adevărata concluzie a acestei recenzii este că tot ce am zis eu este echivalentul la “apă până la glezne”, iar când vine vorba de Total War, trebuie să te uzi cu totul şi să te aventurezi adânc într-o narativă istorică care te vă cuceri mai ceva ca orice lord al Chinei antice.

Total War: Three Kingdoms (Limited Edition) îl găsiți din 23 mai în format retail pentru PC pe Gameshop și digital pe Steam.

Mulțumim Best Distribution

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.