Annabelle Comes Home – Recenzie

Annabelle 3/Comes Home este un veritabil horror din care mai degrabă rămăi cu povestea decât cu sperieturile

0
3511
Ascultă acest articol


“[…] într-o noapte nefastă, păpușa trezește celelalte spirite malefice din încăpere care încep să o bântuie pe fiica de 10 ani a soților Warren și pe prietenele acesteia.”

Regizor: Gary Dauberman

Scenariu: James Wan, Gary Dauberman

Gen: Horror

Lansare: 12 iulie

Durata: 1h 46min

Studio: New Line Cinema

Distribuitor: Vertical Entertainment

Clasificare: N-15

Actori:

Vera Farmiga … Lorraine Warren
Patrick Wilson … Ed Warren

Sinopsis:

Hotărâți să o împiedice pe Annabelle să mai provoace teroare vreodată, demonologiştii Ed și Lorraine Warren se grăbesc să o aducă în camera sigilată de artefacte supranaturale din propria lor casă si să o închidă într-o cutie sfințită. Însă într-o noapte nefastă, păpușa trezește celelalte spirite malefice din încăpere care încep să o bântuie pe fiica de 10 ani a soților Warren și pe prietenele acesteia.

Recenzie:

Soții Warren, investigatori ai paranormalului malefic, dau într-un final de ilustra păpușă blestemată, și după ce gonesc demonii din casa unor biete fete spun „no, nu se mai poate, de astă dată vi cu noi acasă, măi Annabelle, de unde nu mai poți face rău nimănui, ești prea de tot”. Acasă în camera în care sunt închise toate artefactele atinse de forțe malefice pe care le-au colecționat de-a lungul cazurilor rezolvate, în spatele unei vitrine sfințite, din care nu are voie nimeni să-i dea drumul. Și nimeni n-o va face, corect? Dacă te întrebi „de ce nu o distrug pur și simplu”, răspunsul vine chiar de la Warreni – asta ar înrăutăți lucrurile numai, un răspuns care vine din primele minute ale filmului, ca să parcurgi restul poveștii împăcat cu ideea, ceea ce-mi convine.

Annabelle 3 poate fi văzut ca un The Conjuring 3 (sau 2.5 dacă urmează și adevăratul 3), nu numai pentru că de data aceasta Ed și Lorraine Warren apar pentru prima oară într-un spinoff Conjuring, dar la nivel calitativ simt că acest sequel se apropie mai mult de cele două Conjuring care au pornit universul. Primul Annabelle a fost ușor de uitat, al doilea a fost semnificativ mai bun datorită scenariului, iar celălalt spinoff, The Nun, trebuie să recunoaștem că deși am fost mândri un pic că s-a filmat parțial la noi, este cel mai slab din universul Conjuring. Pentru mine subtitlul „Comes Home” are și conotația întoarcerii personajului în nucleul The Conjuring, unde lucrurile par să meargă mai bine.

Este debutul regizoral al lui Gary Dauberman, scenaristul celorlalte Annabelle, dar și ale celor două capitole IT și trebuie menționat că a lucrat și la serialul Swamp Thing de pe DC Universe, care este suprinzător de bine primit de critici. Nu aș fi zis că e vorba de un debut, regia arată foarte bine, de la cadrele frumoase până la interpretarea pe care a scos-o din actori. Să se fi implicat de data asta maestrul James Wan mai mult în proiect, după ce a văzut încotro a luat-o Călugărița?

Acum că știți unde să plasați mental filmul, să ne agațăm mai tare de firul narativ. Povestea este, apropo, de sine stătătoare, fără să necesite vreo recapitulare ca să te bucuri de film. Vreme de un an nimeni nu a avut tentația de a atinge vitrina – OK, praful s-o fi șters din când în când, că prea arată bine cușca. Se apropie ziua de naștere a lui Judy (Mckenna Grace), fiica soților Warren, dar ei sunt nevoiți să plece în weekend și o vor lăsa, ca de obicei cu bona ei Mary Ellen (Madison Iseman). Îmi place realismul cu care a fost tratată situația micuței Judy. Chiar și la o școală catolică, este de așteptat să fie ocolită sau batjocorită de ceilalți copii care nu cred în acțiunile părinților ei specialiști în demonologie. Influențați de anturaj, încetul cu încetul toți copiii se îndepărtează de ea, și nimeni nu vine la ziua ei, așa că cea mai bună prietenă a ei tot bona este. În ecuația aventurii de o noapte intră și Daniela Rios (Katie Sarife), o prietenă mult prea curioasă a bonei, care a insistat să vină la mica petrecere făcută mai devreme de Mary Ellen pentru Judy, în scopul de a o mai înveseli.

Îmi place cum a fost dezvoltat personajul Danielei. Deși este portretizată la început ca o fată sceptică față de paranormal dar totuși curioasă să afle adevărul, mai mult din plictiseală, vedem odată ce pătrunde în camera secretă că de fapt îi este dor de tatăl ei, de a cărui moarte se simte vinovată, și ar face orice pentru a-l contacta în vreun fel sau altul. Spre deosebire de Judy sau Mary Ellen, aparent singurele personaje principale, Daniela trece prin mai multe schimbări pe parcursul narațiunii. Ea declașează totul și ea are cele mai multe de învățat din această experiență traumatizantă. Umblând prin sinitra cameră, spiritele conectate la obiecte îi simt dorința și o păcălesc cumva să deschidă vitrina pentru a aranja păpușa care brusc nu mai stă cum era înainte. Iar de aici încolo începe adevărata petrecere, la care sunt invitați diverși demoni și spirite nedormite precul Luntrașul, o mireasă ucisă și sau un vârcolac.

Una din tehnicile narative reintrodusă din filmele Conjuring este cea a foreshadowing-ului, care îți sugerează cu puțin timp înainte cu ce demoni te vei întâlni, de parcă fiecare dintre ei își lansează propriul teaser înainte de spectacol. Celor nefamiliarizați cu seria le atrag atenția că Annabelle 3 este mai degrabă un horror atmosferic cu tente psihologice, ca de casă bântuită, nicidecum un horror bazat pe o succesiune de jumpscares și morți oribile. De altfel, am constatat la final că am fost puțin dezamăgit de cumințenia filmului, a cărui poveste m-a captivat dar la nivel de efecte speciale nu mi-a oferit senzații tari.

Judy moștenește de la mama ei capacitatea de a se conecta cu spiritele, și evident abia se familiarizează cu latura aceasta a ei. Nu mi-a fost clar cât de conștienți sunt părinții ei de asta, căci lacune tot existe prin scenariu, în sensul unor omisiuni ale unor detalii care m-ar fi ajutat să înțeleg mai bine punctele de vedere ale personajelor. Annabelle este cel mai de temut obiect care intermediază conexiunea demonilor cu lumea noastră, dându-le acces către oameni pe care îi poate poseda. Dacă Judy trebuia inițiată în exorcizări printr-o lecție hardcore, numai păpușa Annabelle îi putea oferi asta.

Despre Mary Ellen sunt cam puține lucruri de spus, mai degrabă descrisă prin relația cu celelalte personaje. Este un personaj menit s-o susțină și s-o protejeze pe Judy, dar și ea are ceva de învățat din toată aventura, precum și un interes romantic. „Bob-got-Balls” (Michael Cimino) e un puști timid în contrast cu porecla primită în cartier, dar care prinde curaj s-o curteze pe Mary împins de la spate. În rol de comic-relief, aduce mai mult umor decât alte personaje detensionante din serie. Pentru unii, umorul s-ar putea să-i scoată prea mult din atmosferă. Mie în schimb doar mi-a dat senzația unui horror și mai cuminte decât mă așteptam. Inclusiv poanta cu mingile devine repetitivă. Altfel spus, nu este un personaj inutil, e chiar o prezență plăcută.

Dacă nu prea am vorbit de soții Warren asta se întâmplă pentru că ei apar la începutul și la finalul filmului, atenția i-a fost acordată fiicei lor Judy și a celor două fete neinițiate până acum cu paranormalul. Puteau lipsi cu totul? Nu. Prezența celor doi stabilesc atmosfera specifică The Conjuring, așa cum am zis, mai pregnantă decât în celelalte spinoff-uri, și oferă un contur important poveștii inițiatice pentru Judy.

Concluzia este că întoarcerea acasă a lui Annabelle i-a priit seriei. La același nivel cu 2 sau chiar mai bun, Annabelle 3/Comes Home este un veritabil horror din care mai degrabă rămăi cu povestea decât cu sperieturile. Avea potențialul să îndrăznească mai mult, poate Annabellei nu i-ar fi stricat să împrumute niște mingi de la Bob, băiatul cu mingiile. Conexiunile cu restul filmelor Annabelle și Conjuring există, și sunt la fel de creepy chit că te prinzi de ele sau nu.

Acum nu pot decât să mă întreb ce urmează, fiindcă conținut există berechet din cazurile reale ale demonogilor Warren. Mai mult ca sigur o vom revedea cândva pe Annabelle, dar aș prefera să mai fie lăsată niște ani la păstrare, căci idei de noi spinoff-uri și continuări Conjuring sunt cu duiumul.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Annabelle Comes Home/”Annabelle 3″ va rula la cinema din 12 iulie și este distribuit în România de Vertical Entertainment.

Poster:

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.