Ascultă acest articol


După succesul indiscutabil care l-a prezentat primul sezon al serialului “The Terror” ar fi fost o greşeală că AMC să nu dea undă verde unui al doilea sezon. Fiind un serial de tip antologic, adică fiecare sezon diferit, au avut dificila sarcină de a reproduce la fel sau mai bine succesul primului sezon cu o complet diferită poveste. Şi după ce am văzut primele două episoade anticipat datorită celor de la AMC România, pot să confirm, fără dar şi poate, că au reuşit cu brio.

Cel de-al doilea sezon se întâmplă într-un moment dificil istoric, în timpul celui de-al doilea război mondial, exact după bombardarea Pearl Harbour-ului de către japonezi. Urmăreşte tragedia japonezilor din America şi cum au fost strânşi toţi, de la mic la mare în lagăre de concentrare de teamă de a nu exista spioni liberi şi susţinători ai Japoniei printre ei. Elementul fantastic şi de groază vine în schimb printr-o entitate de care se vorbeşte, acest “bakemono” din folclorul japonez care reprezintă un spirit de înfăţişare schimbătoare.

Primul episod ne introduce în acest moment istoric printr-o moarte şi o înmormântare care prevesteşte un rău. Îl urmări pe Chester Nakayama, un tânăr fotograf japonez născut în America, care îşi doreşte o viaţă mai bună, atât pentru el cât şi prietena lui Luz, despre care aflăm că este însărcinată şi pentru familia sa, de profesie pescari. Însă tradiţia şi evenimentele neplăcute nu se termină cu înmormântarea, iar lucrurile iau o întorsătură ciudată când o femeie îmbrăcată în haine tradiţionale japoneze este zărită de soţul doamnei înmormântate.

Episodul numărul doi în schimb se concentrează mai mult asupra aspectului istoric şi felul în care toţi japonezii au fost luaţi din casele lor, de către FBI şi armată şi duşi dintr-o parte în alta în lagăre de concentrare. Misterul se adânceşte când Chester vede pozele pe care le-a făcut şi unul din cunoscuţii familiei o zăreşte pe misterioasa Yuko, femeia în kimono din primul episod. După ce îi spune lui Chester să fugă o ia razna şi este ucis de către soldaţii americani.

Nu sunt foarte multe de spus mai multe din doar episoade însă misterul promite a fi unul destul de interesant, iar aspectul istoric este foarte bine reprezentat. Este o poveste pe care nu o auzim foarte des, cum mii de japonezi, unii chiar cetăţeni americani, au fost trimişi în aceste lagăre pentru că reprezentau un pericol pentru statul american. Pe partea mistică şi de groază pot spune că funcţionează eficient, nici prea mult nici prea puţin şi echilibrează foarte bine intriga cu groază, în momentele în care această apare. Serialul de asemenea are un intro foarte interesant, unul din cele mai “spooky” pe care le-am văzut în multă vreme care te fac cu atât mai curios de a aflat mai multe despre misterioasa Yuka cât şi despre viitorul lui Chester. La fel este fidel momentului istoric prin autenticitate în dialog, el fiind atât în engleză, cât şi în japoneză, subtitrat pentru a avea un contrast între cei tineri şi cei care au venit din Japonia în America pentru un viitor mai bun.

Cum am zis, în urma succesului primului sezon trebuiau să facă ceva cel puţin la fel de bun şi garantat au reuşit cu “The Terror: Infamy” cum a fost numit cel de-al doilea sezon. Va fi probabil unul din serialele preferate de public anul acesta la categoria groază precum şi pentru povestea istorică din care face parte. Trendul aduce înainte poveşti şi tragedii ale minorităţilor care până acum nu au mai fost ecranizate şi lansate în mainstream, precum Warrior, la fel, cu chinezii din San Francisco la sfârşitul anilor 1800, însă The Terror pretinde a menţine un aer mai autentic în timp ce Warrior pare o poveste cu elemente adevărate. Teama şi traiul dur din lagăre există şi este o întâmplare istorică care a readus la viaţa folclorul japonez şi tradiţii care unii şi-ar fi dorit să le lase de unde au plecat, adică Japonia. AMC reuşeşte să combine fantasticul cu realul, groaza cu istoria şi folclorul cu publicul doritor de noi poveşti de groază într-o perioadă în care tot ei au reuşit să aducă pe micile ecrane o altă poveste de groază, mă refer la serialul NOS4A2, care vă veni şi el cu un al doilea sezon. Se pariază la sigur cu seriale originale şi povești interesante la AMC şi sper că totul să continue în această formulă pentru mai multe show-uri noi.

Serialul antologic ”The Terror” va reveni cu sezonul al doilea, ”The Terror: Infamia”, joi, 15 august, de la ora 22:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.