Ascultă acest articol


“[…] vei rezolva o crimă în cel mai pur stil “Who done it” (whodunit) cu opţiunea de a da vina pe majordom pentru că toţi ştim din filme şi povești că “The butler did it!”.”

Gen: Acțiune, Aventură

Lansare: ianuarie 2021

Studio: IO Interactive

Distribuitor: IO Interactive

Platforme: PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series X și Series S, Microsoft Windows PC

Clasificare: 12+

Sinopsis:

Hitman 3 este sfârșitul dramatic al trilogiei World of Assassination și te va duce într-o aventură prin lume. Agentul 47 revine ca un profesionist nemilos pentru cele mai importante contracte din întreaga sa carieră. Cu ajutorul agentului Diana Burnwood, el își unește forțele cu prietenul său pierdut Lucas Gray. Misiunea lor este de a elimina partenerii Providence.

Recenzie:

Hitman 3 vine ca sfârşitul acelui reboot al seriei cu care IOI a început în 2016 şi face locul, posibil, unei noi ere, epoci sau serie de jocuri Hitman. Dar acesta probabil după James Bond. Este un final “trist” pentru fanii seriei însă această nouă intrare în serie prezintă atât de multe posibilităţi că nu o să te plictiseşti prea curând.

Finalul unei trilogii

Nu foarte multe s-au schimbat din 2016 până acum ce e drept în serie. Însă povestea s-a mişcat în continuare deşi multă lumea nu a fost interesată neapărat de ea, aşa cum am fost eu. Posibilităţile au prezentat mai mult interes decât ţintele, iar asta se dovedeşte în felul în care poţi să joci fiecare misiune de la primul Hitman (2016) până la 3. Însă, pentru cei care au urmărit atent această poveste şi desfăşurarea, pot spune că în Hitman 3 aceasta nu este lipsită de câteva întorsături de situație şi un final uşor previzibil care are parcă dă un suflu proaspăt seriei pe viitor.

Calul şi Căruţa

Din punct de vedere al graficii (n.a. am jucat H3 pe un PS4 Pro) jocul se menţine la fel ca celelalte două, poate doar cu perfecţionare unor noi aspecte vizuale. Cel mai mult se văd aceste mici “modifcari” în niveluri. Şi fiecare arată spectaculos în felul său. Nu aşa de mult modelele sau personajele, nici armele nu oferă cine ştie ce noutate în domeniu însă nivelurile sunt superior multor jocuri recent ieşite. Asta se întâmplă oricum din 2016 unde Parisul era plin de oameni sau Sapienza care avea toate elementele unei vacanţe în scopuri de muncă. Finish Line, nivelul cu Miami din 2 a luat tot farmecul construit cu Paris şi l-a mărit, iar vacanţa în scopuri de muncă acum era în nivelul cu Maldive. În 3, în schimb, nivelul din Berlin se transformă într-o mare de oameni, N.P.C.-uri şi ținte, într-un club enorm din Germania, iar vacanţa o lăsăm pe altă dată în schimbul unei infiltrări în Chongqing, China, în probabil unul din cele mai spectaculos vizuale niveluri concepute într-un titlu Hitman până acum. La prima vedere ai zice că eşti în Blade Runner.

Nu este un shooter

Nici pe partea de gameplay nu am avut prea multe schimbări însă structura jocului a evoluat peste principiile de run and gun sau third person shooter banal. Este un sandbox puzzle. Era clar că era un puzzle de la început, dar deja la punctul ăsta a fost perfecţionată arta structurii unui puzzle dând jucătorului şansa de a juca şi rejuca unul din cele 6 niveluri disponibile în mod repetat, de fiecare dată oferind o nouă experienţă. Fie că alegi să urmezi mini storyline-urile care apar în fiecare sau să îţi croieşti drumul de unul singur, opţiunile sunt foarte multe şi variate.

Unul din aceste mici story-line-uri oferite de joc, care mi-a plăcut enorm, a fost cel din misiunea a doua, Darthmoor, unde la început te poţi deghiza în detectiv şi într-o vilă enormă, extrem de detaliată la interior, vei rezolva o crimă în cel mai pur stil “Who done it” (whodunit) cu opţiunea de a da vina pe majordom pentru că toţi ştim din filme şi povești că “The butler did it!”.

Deşi încerc să evit să vorbesc despre ultimul nivel trebuie să precizez că este singurul care nu menţine structura despre care am vorbit până acum şi tind să cred că o să împartă lumea în fani şi alţii care or să urască din tot sufletul structura lineară a nivelului, dar toţi trebuie să recunoască satisfăcătorul final.

Hitman dar în VR

Ce au anunţat cu Hitman 3 este opţiunea de a putea juca în VR şi chiar dacă personal mi se pare o povară să tot scot casca trebuia neapărat să intru în pielea agentului 47. La prima vedere pare un “gimmick”, dar nu este în totalitate, în primul rând că, evident, te joci Hitman pe VR. Arată interesant first person pe o cască, chiar dacă grafic vorbind pare să se reducă cu mult. Problema la VR apare cu faptul că trebuie folosită maneta normală şi că move-ul nu merge, asta fiind declanşatorul unor scene uşor ridicole în care te chinui să tragi şi totul e pe lângă. Melee-ul, în schimb, funcţionează perfect, iar exploratul în VR este destul de interesant, asta da, fără să abuzăm de cască căci ameţeala îşi face drum repede spre cap cu şanse de un stomac întors.

Totul într-un pachet

Pentru fanii Hitman care deţin şi celelalte 2 jocuri, totul este acum în acelaşi pachet. Poţi juca celelalte misiuni, iar cu un cont IOI ţi se vor transfera score-urile şi progresul în Hitman 3. Mare atenţie totuşi să faceţi transferul înainte să începeţi jocul să nu păţiţi ca mine şi să pierdeţi toate salvările din Hitman 3 care se vor corupe la transferul progresului.

Comoditate de a avea toate nivelele la îndemână oferă o experienţă mult mai completă jocului şi posibilitatea de a relua orice misiune oricând.

Cravata roşie

Nu pot să nu recomand sau să laud acest joc excepţional, din toate punctele de vedere. Este o serie cu care am crescut de la început şi ţin să cred că a reuşit de nenumărate ori să se reinventeze suficient cât să pară distractivă. Dovada clară a fost Contracts, iar Absolution a dat acel vibe cinematic unui joc care până la acel moment încă îşi croia identitate în lumea jocurilor făcându-l popular pe protagonistul chel, Agentul 47. În 2016, în schimb, totul a fost elevat şi mai sus, reluat de la 0 într-o lume mai mare cu mai multe posibilităţi… a fost începutul WORLD OF ASSASSINATION. Cu 3, cel puţin de moment, pare să concludă acea lume, dar putem să ne gândim totuși la viitor, cu ce vor veni nou şi proaspăt cei de la IOI transformând formula asta, cu care ne-am obişnuit, în acel jocu pe care întotdeauna îl vom juca şi rejuca.

Hitman 3 îl găsiți din ianuarie în format digital și retail pentru Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch și PC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.