Samsung Galaxy A70 a fost o plăcere să-l testez și odată cu el am aruncat un ochi și peste Android 9 cu One UI 1.1, respectiv am vorbit puțin și despre aplicațiile proprietare Samsung. A70 face parte din noua serie a Samsung lansată să continuie oarecum seria J de la care ne-am luat la revedere. Noua serie include modelele A30, A50, A70, iar A80 este cel mai nou lansat și cel mai performant dintre ele. Pe el ne vom concentra puțin în rândurile care urmează.
Samsung Galaxy A80 a avut o lansare retrasă la București, într-un spațiu verde unde au fost invitați câțiva membri ai presei românești să-l vadă pe cel mai puternic membru al seriei A și bineînțeles, să-și potolească curiozitatea legată de elementul cel mai interesant al A80: Camera rotativă!
Nu este prima oară când un producător abordează tactici de a ascunde sau de găsi modalități de expunere a camerei, mai ales în ultima perioadă când se dă o bătălie interesantă pentru un display complet touch și cât se poate mai fără bezele (bezels). Primul pas a fost ca pe partea din față să nu mai existe niciun buton fizic, apoi toți s-au concentrat pe dispariția bezels, în timp ce se căuta o metodă de a ascunde cititorul de amprente sub display. Acum lupta cea mai recentă se dă prin a găsi o posibilitate și de a face cumva să dispară camera selfie, procesul plecând de la acele notch-uri și ajungând într-un final la a ascunde și camera sub display sau alte modalități precum pop-up camera și, ca în cazul A80, camera rotativă.
Pachet
Pachetul este la fel ca la toată seria A (am discutat de el la recenzia A70) și conține un Fast Charger și un cablu de date (USB C-to-C), care poate fi folosit și la alimentator. Căștile nu lipsesc nici ele și nici cheița pentru sertarul de SIM-uri. De această dată, în teste am primit versiunea Phantom Black, existând și variantele de culoare Angel Gold și Ghost White, iar cablul de date, alimentatorul de priză și căștile sunt de această dată de culoare neagră, chiar dacă cutia a rămas tot albă.
Aspect
Am spus parcă și anterior și probabil mă voi repeta. Îmi place seria A ca design și materialele folosite. Pe lângă că aspectul cel mai important al acestei serii este display-ul, de la model la model se adaugă câte ceva în plus și practic cu A80 se atinge apogeul seriei.
A80 este un device elegant, simplu, care arată excelent în mâna oricui, chiar dacă unii îl vor considera un pic cam măricel. Suntem într-o perioadă în care calificativul neoficial “phablet” nu se mai folosește când discutăm de smartphone-uri cu display mare. Toți producătorii au și continuă să scoată astfel de terminale cu display de dimensiuni mari și aproape că s-au atins cei 7 inch pe care-i întâlneam anterior numai la tablete.
Latura de sus a A80 este liberă, excepție făcând un microfon, iar pe cea de jos semnalăm lipsa portului audio jack, căștile din pachet conectându-se prin portul de alimentare și de date via USB-C. Lângă, avem difuzorul, microfon și îmi place să văd că a fost mutat aici și slot-ul pentru cele două SIM-uri, care, de această dată, se montează spate în spate (sandwitch).
Pe latura din stânga observăm, de asemenea, lipsa butonului Bixby – prezent întotdeauna în ultima perioadă, la terminalele Samsung, iar aici avem butoanele de volum +/-. Pe latura din dreapta avem un singur buton, cel ON/Off.
Pe spate, avem inscripționat “Samsung”, iar în partea de sus e eroul principal, camera, mai exact, cele trei camere și două flash-uri LED. Pe partea din față, după cum am spus mai sus, nu avem decât display-ul touch. Atunci când se folosesc aplicații de cameră și se comută pe modul selfie, în partea de sus există un mecanism, destul de rapid, în formă de sertar, care se ridică în sus, iar camera se rotește pe partea din față, cu display-ul.
Carcasa este realizată din metal și sticlă, iar colțurile rotunjite și faptul că device-ul este foarte subțire, îl face să se simtă excelent în palmă. Per total îmi place mult cum arată A80, dar, nu știu ce să zic despre cum se va comporta acel sistem gen sertar, mai exact, acel mecanism care răsucește camera. Din nefericire, nu am cum să mă pronunț la numai două săptămâni de teste fiind nevoie de perioade îndelungate de utilizare pentru a da un verdict.
Tehnic
Dimensiunile lui A80 sunt 165.2 x 76.5 x 9.3 mm și cântărește 220gr, iar display-ul Infinity FHD+ de 6.7” Super AMOLED suportă rezoluția maximă de 2400×1080 cu o densitate a pixelilor de 393 ppi. Sub display avem cititorul de amprente, în partea de jos, pe mijloc, care răspunde destul de rapid la comenzi.
Procesorul este unul Octa-Core (2.2GHz Dual + 1.8GHz Hexa), iar memoria RAM este de 8GB cu 128GB spațiu de stocare intern, iar pe partea de audio avem un difuzor și suport pentru Atmos atunci când se conectează căștile via USB-C sau Bluetooth.
Avem, de asemenea, prezenți o multitudine de senzori, pe lângă cel de amprentă, precum accelerometru, gyroscop, geomagnetic, RGB Light, proximitate și Hall, iar Knox asigură securitatea device-ului.
La conectivitate avem LTE Cat.11,Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MIMO, Bluetooth 5.0 (LE up to 2Mbps), ANT+, USB type-C, NFC și Location (GPS, Glonass, Beidou, Galileo), iar bateria este de 3.700mAh cu suport pentru încărcare rapidă.
Am lăsat la sfârșit elementul cheie al A80, 3x camera: 8MP Ultra Wide Camera (F2.2), 48MP Main Camera (F2.0) și 3D Depth Camera (F1.2), lângă ele fiind cele două LED-uri flash. Camerele sunt capabile să filmeze la rezoluția maximă 4K UHD (3840×2160) la 30 fps și la rezouția FHD (1920×1080) la 60 fps.
Specificațiile tehnice, după cum se observă, transmit că avem de a face cu un device pregătit pentru necesitățile de zi cu zi, sistemul de operare și tehnologiile implementate fiind cele care completează puterea de lucru.
Software
După cum spuneam și la începutul articolului, A80 include aceeași versiune Android 9 cu One UI 1.1, așadar situația este relativ similară ca și în cazul A70 până vine vorba de aplicația de cameră unde avem în plus modul Live Focus Video, iar de la cel mai nou update avem și modul de Noapte. De asemenea găsim și o aplicație Quick Measure, foarte interesantă, cu ajutorul căreia putem măsura dimensiuni la obiectele din fața camerei și asta în timp real.
Mai găsim, de asemenea și o aplicație Digital Wellbeing, cu rol de arhivă a activităților, acolo putând să vezi detalii precum numărul de notificări sau deblocări, ce aplicații ai folosit cel mai mult și alte chestii interesante, iar în combinație cu aplicațiile Device Care, Knox și setările de securitate, ai toate informațiile necesare despre ce ai făcut și ce trebuie făcut ca totul să fie în regulă.
Am observat că Scene Optimiser e parcă mai exact și rapid decât în cazul A70 și adaptează rapid imaginea în funcție de mai mulți parametri, pornind de la fețe de adulți și copii, animale, stări ale vremii/zilei și până la zona geografică.
Cât despre aplicații, încap o grămadă în cei 128Gb și sunt o grămadă în Google Play sau din Galaxy Store.
Bixby este mai departe cu noi, chiar dacă și-a pierdut butonul dedicat, dar nu e nicio problemă căci e de ajutor atunci când cauți un răspuns.
Teste
La testele de viteza de transfer prin Wi-Fi și 4G LTE cu Speed Test am avut rezultatele următoare, cu mențiunea că am net de la DIGI (300mb/s în rețea):
Iar cu Antutu am dat un test 3D și unul de stres cu rezultatele următoare:
Display-ul este foarte bun și aproape că nu se văd bezels nicăieri și am vrut să văd cum se înțelege cu razele de soare și pot să zic că am putut folosi A80 chiar și în aceste condiții. Clipurile YouTube și filmele și serialele de pe Netflix se văd excelent, iar în câteva cazuri a fost nevoie să ciupesc display-ul pentru a se întinde video-ul pe tot ecranul. Sunetul pe căștile din pachet sau pe căști/boxe via Bluetooth cu Atmos activat, chiar dă impresia de spațialitate, iar claritatea acestuia e demnă de admirat. Muzica prin Spotify se aude excelent. Difuzorul își face și el treaba, dar nu te aștepta la mari minuni, măcar de ar fi fost stereo.
Jocurile merg excelent. Am dat iama prin Google Play și am testat câteva joculețe cu mașini, aventură, RPG și arcade și experiența de joc e super fără a întâlni sacadări sau altfel de probleme.
Încărcarea A80 de la 0 la 35% s-a făcut în 20 de minute cu încărcătorul și cablul din pachet, ceea ce mi se pare, de asemenea, foarte rapid.
În toate cazurile menționate mai sus, la testele Antutu, rulare de filme și jocuri și încărcare rapidă, A80 s-a încălzit puțin, dar nu atât de tare încât să deranjeze.
Camera
Abia așteptam să ies cu A80 la testele de fotografie și filmare pentru că am avut așteptări mari, încă de când s-a anunțat prima oară și am încercat să fac câteva poze și filmări cu diferiți parametri și moduri, dar în mare parte am lăsat Scene Optimiser-ul să-și facă treaba. Am făcut poze în regim normal şi ultrawide, night, panoramic, Live Focus plus un test video. Pentru sesiunea foto am ieșit cu A80 în natură și iată rezultatul, cu mențiunea că tât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original:
Concluzie
Nu am niciun dubiu că A80 merită coroana, în seria A, atât pentru camera în sine cât și pentru micile modificări aduse atât tehnic cât și tehnologic și nu uităm, bineînțeles nici de superbul display. Comparativ cu tot ce am testat până acum și din punct de vedere a capacităților tehnice și ale performanției, A80 se duelează fără probleme cu alte terminale din categoria sa, de la alți producători, iar camera și display-ul cu siguranță că le vor da bătăi de cap celorlalți.
Am fost posesor de Note-uri de la primul terminal, de asemenea și de cele din seria S, iar luna august se apropie când va fi dezvăluit noul Note în evenimentul Samsung Unpacking, dar până atunci seria A merită toată atenția voastră.
Samsung Galaxy A80 a fost lansat de curând și în România, iar prețurile se învârt în jurul sumei de 3.000 lei.