Captain America: Brave New World – Recenzie

"Dacă vă place un thriller de spionaj de modă veche, cu un strop de prostie, vestea bună este că Onah face în așa fel încât să vă puteți deconecta ușor de la toate chestiile MCU și să vă lăsați purtați de val pentru cea mai mare parte a timpului."

2
977
Ascultă acest articol


La începutul anului 2008, Marvel în frunte cu Kevin Feige începeau o nouă eră în cinematografie, dând startul filmelor cu supereroi, primul fiind „Iron Man”. Ulterior, ca urmare a unui plan bine pus la punct de același Feige, Marvel avea să schimbe total acest gen de filme, sub forma unui adevărat cutremur cultural, dar lucrurile aveau să se schimbe, iar ultimii doi-trei ani au adus și un declin. Acesta avea să aibă la origini câteva scandaluri cu actori, dar și un început de dezinteres față de acest gen de filme. Totul, însă, avea să culmineze cu câteva filme ce au devenit eșecuri de box-office, deși Sony și Marvel declarau că nu aveau legătură cu marele univers Marvel al supereroilor.

În ultimul film din seria Avengers, Captain America – Steve Rogers avea să-și ia la revedere, predând mantia lui Sam Wilson, jucat de Anthony Mackie, iar acum, o dată cu noua fază a universului Marvel, avem un nou căpitan. Deși, aparent numai, scenariul noului film Captain America pare mai matur, are mari probleme de conținut, deși producătorii și scenariștii au readus în prim plan câteva personaje din trecut, și ne referim aici la personaje ce aveau să apară în ultimul film cu Hulk, pe atunci interpretat de Edward Norton.

Fără a fi spoilere, trebuie spus că în „The Incredible Hulk”, din 2008, făceam cunoștință cu Samuel Sterns, jucat de Tim Blake Nelson, cel care devine în 2025 principalul antagonist al personajului jucat de Mackie. Un alt personaj infam din 2008, Thadeus „Thunderbolt” Ross revine, de data asta din postura de președinte al SUA, iar Harrison Ford, veteranul filmelor de acțiune, îi dă viață pe marele ecran.

Faptul că au decis să recicleze aceste personaje și să le readucă în prim-plan, pe de o parte este bine, făcând legătura directă cu evenimentele petrecut în „Incredible Hulk” în 2008, dându-ne o dovadă, dacă mai era nevoie, că Feige a avut viziune și că universul Marvel într-adevăr este interconectat, dar aici se oprește scenariul de față.

Pe de altă parte, îi avem pe fanii Universului Cinematic Marvel, care nu de puține ori au susținut că filmul „Captain America: The Winter Soldier” este considerat cel mai bun dintre filmele independente din franciză. Mai bine fundamentat și mai inteligent decât cele pline de super eroism, filmul axat pe spionaj și care are mai multe în comun cu „Three Days of the Condor” decât cu „Guardians of the Galaxy”. În multe privințe, este cel mai accesibil dintre filmele MCU, pe care chiar și fanii ocazionali îl pot îmbrățișa cu puține cunoștințe de bază.

Povestea filmului văzut pe 12 februarie, din punct de vedere narativ, este un paradox condamnat de la început, deoarece are în același timp prea multă poveste și, totuși, nu suficientă. Cei care nu au fost alături de MCU de la început sau nu, și care au făcut o introspecție în istoria sa, sunt susceptibili de a fi în mare plăcut impresionați de povestea sa, care este aparent o continuare a uneia dintre cele mai puțin iubite intrări ale francizei, „Incredibilul Hulk” din 2008. Personaje care nu au mai fost văzute de la acel film joacă roluri-cheie aici, în timp ce cei care au uitat de seria Disney+, „The Falcon and the Winter Soldier”, se vor întreba unde este Chris Evans.

Suntem întâmpinați de noul Captain America, Sam Wilson (Anthony Mackie), care nu reușește să rezolve cu bine o situație cu ostatici. Se pare că mercenarul Sidewinder (Giancarlo Esposito) a ratat o operațiune în care trebuia să ridice un container cu materiale secrete. Din fericire, Wilson și noul Falcon, Joaquin Torres (Danny Ramirez), îl interceptează și îl returnează unui președinte Ross recunoscător (Harrison Ford, care îl înlocuiește pe decedatul William Hurt).

În timp ce încă se acomodează cu noua sa slujbă de Căpitan America, Sam Wilson este contactat de noul președinte ales al Statelor Unite, Thaddeus Ross. Sam și Thaddeus au avut multe neînțelegeri de-a lungul anilor, dar noul comandant-șef începe să ia în considerare ideea ca Sam să alcătuiască o nouă versiune a Răzbunătorilor, având o legătură directă cu filmul „The Eternals”, acum cunoscut sub numele de Insula Celestă.

Dar, înainte ca acest lucru să se întâmple, o tentativă de asasinare a președintelui și o dispută internațională între SUA și Japonia cu privire la controlul unui material nou descoperit, mai puternic decât vibraniul Wakandan, pun bețe în roate (aici avem o primă legătură cu X-Men). Un răufăcător misterios și nevăzut (Tim Blake Nelson), care operează într-o unitate guvernamentală secretă, a pus în mișcare un plan de răzbunare nefast, care ar putea răsturna structura puterii globale și ar putea scoate la iveală cele mai întunecate secrete ale președintelui.

Cap 2.0

Depinde de Cap 2.0 și de noul său tovarăș Falcon în formare, Joaquin Torres , să descopere și să oprească conspirația unui maestru păpușar. „Captain America: Brave New World” are cinci scenariști acreditați, iar regizorul Julius Onah („Luce”, „The Cloverfield Paradox”) face o treabă solidă de la bun început pentru a emula tonul și stilul unui thriller de spionaj de școală veche, cu o cinematografie inspirată și șmecheră din partea lui Kramer Morgenthau și o partitură încărcată și energică din partea Laurei Karpman care adaugă câteva asistențe frumoase. Dar, la fel ca multe filme Marvel dinaintea sa, „Captain America: Brave New World” nu este lăsat să își creeze o identitate proprie sau să se ridice și să se prăbușească în propriile condiții. Este atât de implacabil legat de detaliile MCU încât, dacă un spectator nu are în cap aproape două decenii de filme și serii limitate, va fi pierdut. Onah și echipa de regizori încearcă să facă ceva nou, dar în loc să facă ceva revigorant, ei nu pot decât să construiască cea mai bună canoe de hârtie pe care o pot face din mâna care le-a fost dată de studio.

Mai trebuie menționat faptul că este o alegere ciudată faptul că, în loc să facă referire la unele dintre cele mai reușite producții MCU – sau chiar la orice altceva care are legătură directă cu „Captain America”, „The Avengers” sau „Falcon and the Winder Soldier” – acest film decide să se orienteze aproape în întregime către „The Incredible Hulk” din 2008 și către „The Eternals”, despre care se vorbește acum foarte rar, dar care nu se potrivesc cu tonul pe care Onah îl urmărește în spatele camerei. Deși, cred că la fel ca „The Eternals”, „Captain America: Brave New World” este destul de vorbăreț și, la fel ca „The Incredible Hulk”, pare că nu se grăbește să ajungă undeva interesant.

Dacă nu vă place genul de film pe care Onah vrea cu disperare să îl facă cu acesta și vă place orice are legătură cu Marvel, veți fi confuzi. Dacă vă place un thriller de spionaj de modă veche, cu un strop de prostie, vestea bună este că Onah face în așa fel încât să vă puteți deconecta ușor de la toate chestiile MCU și să vă lăsați purtați de val pentru cea mai mare parte a timpului.

Deși este dezordonat din punct de vedere ideologic și narativ, se prăbușește încet într-un dezastru, „Captain America: Brave New World” aproape că face o treabă bună de diminuare a formulei de succes a Marvel cu genul de thrillere paranoice din anii ’70 și ’90 pe care speră să le emuleze. „Captain America: Brave New World” ar putea fi mai original și mai durabil, dar pentru a face acest lucru înseamnă ruperea de formula generală.

Cu siguranță, nu va fi intrarea preferată a nimănui în MCU, iar intriga rapidă, dar densă a filmului, amestecată cu o lipsă de acțiuni masive, ar putea să-i îndepărteze pe credincioșii ocazionali. Dar pentru cei care caută ceva care să le amintească moderat de „The Manchurian Candidate” sau de unul dintre filmele cu Jack Ryan ale coprotagonistului Harrison Ford, atunci există destul de multe lucruri care să le placă aici, dacă vă puneți ochelarii pe ochi.

Ca o concluzie de final, deși ar putea părea nedreaptă, este faptul că tot ce rămâne după acest  film, este o altă intrare MCU care va fi adusă din nou în discuție atunci când șefii Marvel vor decide că este timpul pentru un alt test.

Captain America: Brave New World/ “Captain America: Curajoasa Lume Nouă” apare în cinematografele din România pe 14 februarie, și a avut avanpremiera din 12 februarie, în formatele 2D, 3D, IMAX 3D, 4DX 3D și Dolby Atmos, subtitrat în limba română.

  • Regizor: Julius Onah
  • Scenariu: Rob Edwards, Malcolm Spellman, Dalan Musson
  • Gen: Acțiune, Aventură, SciFi
  • Lansare: 24.01.2025
  • Durata: 1 oră 58 minute
  • Studio: Marvel Studios
  • Clasificare: AP-12 – Acordul Părinţilor 12
  • Distribuitor: Forum Film
  • Actori: Anthony Mackie … Sam Wilson / Captain America
    Harrison Ford … President Thaddeus Ross
    Danny Ramirez … Joaquin Torres
    Shira Haas … Ruth Bat-Seraph
    Carl Lumbly … Isaiah Bradley
    Tim Blake Nelson … Samuel Sterns
    Giancarlo Esposito … Sidewinder
  • Sinopsis: “Când o conspirație globală amenință stabilitatea lumii, Sam Wilson, noul Captain America, se vede prins într-o rețea periculoasă de intrigi și trădări, unde fiecare alegere poate schimba cursul istoriei. Pe măsură ce investighează forțele care acționează din umbră, o nouă amenințare își face apariția – Red Hulk, o putere distructivă, capabilă să răstoarne echilibrul fragil al lumii.”

2 COMENTARII

  1. Salutare! Extrem de rapidă cronică, și la fel de punctuală și coerentă. Felicitări! Și să nu uit, mi-am luat bilet la TNB, la spectacolul vostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.