Acer Swift 5 – Mic, ușor și “rău”!

Acer Swift 5 SF515-51 este ultraportabilul perfect, cu foarte mici inconveniențe, iar dacă îți poți permite să dai în jur de 5.000 lei pe el, poți sta liniștit că ai un device portabil capabil de aplicații office, entertainment și gaming casual care să te țină o vreme.

0
1736
Ascultă acest articol


După atâta gamereală ne întoarcem puțin la lucruri serioase, școală, afaceri, chestii, șmecherii, nu de alta dar mai e puțin până încep școlile și se încheie sezonul concediilor.

Am tot auzit pe ici-colo de un notebook/laptop mic, ușor și “rău” – printre cele mai cele din lume și sincer să fiu, nu am fost mirat când am aflat că acela este un Acer, mai exact un Acer Swift 5 și am avut plăcerea să mă confing singur dacă faima îl precede.

În teste am primit Acer Swift 5 SF515-51 – unul dintre câteva modele disponibile ale gamei și am dat drumul la treabă.

Pachet

Mă așteptam ca Swift 5 să vină într-un pachet mic ca dimensiuni și oarecum mă așteptam și ca acesta să fie ușor, cu tot cu încărcătorul care și el cântărește ceva ceva. Ei bine, deșteptările mi-au fost depășite și când am ținut prima oară cutia în mână m-am întrebat dacă nu cumva o fi fost goală 🙂 . Cutia e una stardard ca aspect – neagră cu numele modelului pe ea și cu specificațiile tehnice trecute pe un sticker poziționat pe laterală, iar înăuntru am găsit laptopul, acumulatorul de curent – de dimensiuni și greutate reduse și un ghid de utilizare.

Aspect

Din pachet am scos modelul menționat mai sus, de culoarea Charcoal Blue – un albastru închis, spre gri, o culoare foarte interesantă. Aspectul general este excelent. Ușor (sub 1kg), slim, în partea de sus cu logo-ul Acer argintiu, pe centru, iar lateralele față-spate sunt libere, iar în partea de jos avem fante de aerisire un orificiu mic pentru baterie, 4x piciorușe de cauciuc și două difuzoare stereo în partea din față.

Pe laterala stânga avem 1x USB 3.1 Type-C Gen 2 (cu funcții DisplayPort over USB-C), 2x USB 3.0 din care unul cu funcția de USB charging, portul pentru alimentator și HDMI. Pe latura din dreapta e jack-ul pentru căști și microfon Kensington Lock-ul și LED-urile de stare și baterie.

După ce ridicăm capacul dăm de un display touch IPS de 15.6″ cu tehnologia CineCrystal cu bezele (bezels) foarte subțiri, în partea de sus fiind camera HD și microfonul, iar în partea de jos avem sigla Acer, argintie. Capacul e prins de partea de jos printr-o balama nici ușor, dar nici prea greu de ridicat, pe care se află, sub sigla Acer, scris modelul gamei, Swift.

 

Tastatura iluminată, QWERTY, nu conține numpad-ul, iar în partea din dreapta, deasupra ei, ni se amintește că placa de sunet este una de calitate cu suport Dolby Audio. Touchpad-ul are cele două butoane de click ascunse, iar în dreapta lui, spre margine, avem și un cititor de amprente.

Swift 5 are o carcasă dintr-un plastic ușor – datorită căruia laptopul are greutatea foarte redusă și per total arată destul de simplu, toate conexiunile fiind așezate inteligent și în așa fel încât să nu pară foarte încărcat.

Tehnic

Display-ul, care suportă o rezoluție maximă de 1920 x 1080 și are o luminozitate 300 nits, arată excelent cu ramele de plastic foarte mici (5,87 mm) în jurul lui și răspunde perfect la comenzile touch.

Procesorul pe 4 nuclee, Intel Core i7-8565U rulează la o frecvență de 1.80 GHz și este ajutat de memoria SDRAM 16GB DDR4, iar spațiul de stocare este SSD 512Gb mai mult decât suficient pentru sistemul de operare Windows 10 Pro.

Placa video este o Intel UHD Graphics 620, iar la conectivitate avem Bluetooth 5.0 și IEEE 802.11a/b/g/n/ac.

Bateria Li-Ion pe 3 celule de 4670 mAh promite 10 ore de utilizare în regim moderat, conform producătorului, iar alături de dimensiunile reduse de 358 x 15.9 x 230 mm și greutatea de doar 0.9Kg, portabilitatea este la ea acasă.

Teste

Nu-mi vine a crede cât de repede avansează tehnologia, iar Swift 5 este una din dovezile că performanța și portabilitatea se pot înțelege minunat fără a se face rabat de calitate singurul compromis rămânând însă prețul.

Specificațiile tehnice sunt de top, iar micuțul Swift 5 este capabil să ruleze orice aplicație, aplicații de tip Office, fișiere video de până la 4K la 60fps (am testat pe YouTube și Netflix), muzică (Spotify) și chiar și jocurile cele mai pretențioase din Microsoft Store. Bineînțeles există rețineri când vine vorba de jocuri care au nevoie de un GPU accelerat, dar asta nu înseamnă că nu poate rula fără probleme titluri mai vechiuțe sau chiar și mai noi dar fără să ceară accelerare grafică.

Am testat StarCraft, Diablo III, Asphalt-uri din Microsoft Store și titluri din portofoliul Telltale și totul a rulat fără probleme cu mențiunea că micuțul Swift 5 s-a încălzit puțin.

Cu posibilitatea de a folosi ecranul tactil parcă lucrurile care le faci pe Swift 5 decurg mai rapid și mai fluent. De exemplu este o plăcere să navighezi pe net și în social media, folosind mai mult ecranul tactil decât tastatura-mouse. Singurul lucru, care ar putea să deranjeze, este că display-ul touch, fiind foarte subțire, la fiecare apăsare pe touch se mișcă capacul cu totul.

Îmi place tastatura pentru că distanța dintre taste este destul de măricică, dar iar trebuie să mă iau de poziționarea butonului de Power, care sunt șanse mari să-l apeși când scrii ceva și folosești butoanele din jurul acestuia. Iluminarea tastaturii este perfectă – nu te deranjează la ochi noaptea și este atât cât trebuie să distingi tastele.

Mousepad-ului și cititorului de amprente nu am ce să le reproșez. Ambele funcționează așa cum te aștepți să se comporte în mod normal, iar placa de sunet își face datoria excelent atunci când conectezi căștile și Dolby Audio arată de ce este capabil, dar difuzoarele nu sunt cine știe ce nici din punct de vedere al calității sunetului redat și nici al volumului.

Acoperirea semnalului Wi-Fi este foarte bună, vitezele de transfer sau streaming-ul fiind foarte bune. Având un abonament internet de maxim 300MB/s, semnalul a fost aproape maxim în camerele din jurul router-ului. Am făcut un test de viteză de transfer cu SpeedNet:

Pentru mai multe informații tehnice am instalat CPU-Z și HWiNFO și aveți câteva detalii:

Am dat, de asemenea și un benchmark standard cu PCMark10:

Cu bateria complet încărcată și setat pe Best Battery Life arăta că va rezista 7 ore și jumătate, dar o utilizare medie cu puțin browsing, muzică și câteva episoade de seriale aceasta a ținut în jur de 6 ore. Bateria se încarcă destul de rapid când e pusă la curent, o încarcare completă de la 0 la 100% efectuându-se în aproximativ 3 ore.

Concluzie

Cum se auzea pe net despre Swift 5 că ar fi – Mic, ușor și “rău”! – este adevărat? Haideți să vedem.

  • Mic – are dimensiuni reduse, foarte subțire.
  • Ușor – are sub 1Kg, mai puțin decât majoritatea altor laptopuri de acest gen.
  • “Rău” – rău făcând referire la puternic, performant d.p.d.v. al specificațiilor – da, are specificații foarte bune pentru categoria sa.

Deci este adevărat! Swift 5 este cu adevărat un laptop portabil (aproape) perfect în acest moment, minusurile fiind minuscule, dar care contează pentru pretențioși.

Display-ul este foarte subțire și se simte în mână foarte fragil, deși touch-ul are rame foarte subțiri și răspunde excelent la comenzi și are parcă un nivel cam mare al reflexiilor care poate deranja în lumină puternică. Materialele din care e confecționat par dintr-un plastic, de asemenea, nu prea rezistent, dar este scuzabil pentru că s-a făcut un sacrificiu enorm pentru cei sub 1kg la greutate.

Portabilitatea este maximă, bateria având un cuvânt important de spus pe lângă greutatea redusă a lui Swift 5 și a încărcătorului său și pe lângă aplicațiile de office și utilizarea sa pentru entertainment poți chiar să-ți instalezi și niște jocuri care nu au nevoie de GPU accelerat.

Acer Swift 5 SF515-51 este ultraportabilul perfect, cu foarte mici inconveniențe, iar dacă îți poți permite să dai în jur de 5.000 lei pe el (vine în diverse configurații și culori), poți sta liniștit că ai un device portabil capabil de aplicații office, entertainment și gaming casual care să te țină o vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.