Ascultă acest articol


“Toate speranţele puse în PLATINUM GAMES, cei care au făcut jocul, împreună cu alegerea Nintendo de a deţine în exclusivitate acest joc, fac cu atât mai interesantă experienţa ASTRAL CHAIN. ”

Gen: Acțiune, Aventură

Lansare: 30 august 2019

Studio: Platinum Games

Distribuitor: Best Distribution

Platforme: Nintendo Switch

Clasificare: A.P.15

Sinopsis:

Eşti membrul unei forţe speciale de poliţie şi vei lupta impotriva unor creaturi misterioase, extraterestre care au invadat Pământul.

Ark, un oraş multi-cultural din viitorul apropiat, este lovit de dezastru în momentul în care apar brusc porţi către o altă dimensiune! Îşi fac apariţia creaturi periculoase care îi atacă pe oameni şi devastează pămantul, iar forţele de poliţie normale nu pot lupta cu acestea. Pentru a ţine piept acestor noi ameninţări, este formată o nouă unitate de poliţie specială, Neuron.

Alege între 2 personaje – bărbat sau femeie – şi începe aventura. Personajul pe care nu l-ai ales va face parte din aceeaşi echipă şi va fi fratele tău geamăn.

Pentru a rezista atacurilor creaturilor, oamenii au creat o armă specială: Legion. Aceasta va fi partenerul tău şi te va ajuta în investigaţii. Totuşi, adevăratele ei abilităţi se vor vedea în timpul luptelor…

Recenzie:

Dacă până acum nu era cineva convins că Nintendo Switch este o consolă la nivelul celorlalte două, PS4 şi XBOX ONE, Astral Chain este cel mai nou titlu, exclusiv Switch, care o aduce în curtea celor mari şi transformă experienţa pe aceasta în ceva ce s-ar putea bate cot la cot cu orice titlu xclusiv de PS4, în orice zi. Toate speranţele puse în PLATINUM GAMES, cei care au făcut jocul, împreună cu alegerea Nintendo de a deţine în exclusivitate acest joc, fac cu atât mai interesantă experienţă ASTRAL CHAIN.

Două Lumi

Până la Nintendo Direct-ul de la E3 nimeni nu ştia de Astral Chain şi am rămas uimiţi cu toţii când l-am văzut. În esenţă, Astral Chain spune povestea a doi gemeni, care intră într-o echipă de poliţie, UNITATE NEURON, care luptă contra unui pericol dintr-o altă lume, chimere se numesc cu, evident, alte chimere numite “LEGION” controlate de ei printr-un aşa numit lanţ astral. Poţi alege cu care dintre cei doi gemeni vrei să joci, fie Akira, fata sau Maximilian, băiatul. Este de menţionat că în funcţie de alegerea pe care o faci unul din ei nu va vorbi deloc, adică personaj pe care l-ai ales. Dar această luptă nu este constantă şi nu eşti non-stop activ într-un quest imposibil de a elimina pericolul. Povestea se extinde prin activităţi poliţiste normale precum identificare a criminalilor sau la începutul jocului vei opri o bătaie între doi indivizi pe stradă. Vei investiga mare parte din joc cum făceam în seria Arkham cu Batman.

Două Personaje

Astral Chain vine cu ceva foarte interesant pe partea de gameplay. Dacă te uiţi din afară pare un banal action hack and slash însă nu este deloc aşa. Jocul te lasă să controlezi două personaje în acelaşi timp transformând experienţa în una nouă. În timp ce personajul cu care joci va fi echipat ori cu o armă melee ori cu ceva de tras la distanţă, Legion-ul pe care îl invoci va putea fi trimis şi retras din luptă, dar şi în acelaşi timp va putea fi controlat de tine în tandem cu personajul principal. Sună a ceva mult mai complicat decât este, iar cu câteva momente cu maneta în mâna vei lua imediat controlul asupra situaţiei şi fiecare chaindown va fi în avantajul tău.

Jocul, în afară de controlul acesta deosebit vine şi cu elemente mai cunoscute din gaming, precum un tip de Legion va face ceva anume, unul va trage cu arcul altul va putea dezgropa anumite locaţii etc. Însă modul în care le obţi dau o anumită viteză jocului, nu te simţi niciodată prea puternic şi progresul este şi el la rândul lui legat de poveste. Mai sunt şi câteva “puzzle-uri” dacă le putem numi aşa însă jocul este atât de variat încât nu poţi spune că este ceva specific, cum am zis mai sus hack and slash. Ai secţiuni de free roaming, ai secţiuni liniare în care te vei lupta, ai momente în care vei putea face side-quest-uri şi ai altele în care vei duce misiunea la capăt, vrei nu vrei.

Design-ul de referinţă

D.p.d.v. grafic vorbind, Astral Chain este un anime care s-a nimerit a fi şi jucabil. Arată ca un anime, este cel shaded şi în ciuda faptului că merge în 30fps pe consolă, în nici un moment nu am simţit asta ca fiind un lucru negativ. Pe partea personajelor, designul a fost inspirat din probabil toate anime-urile science fiction, dar la fel şi jocul în sine. Chimerele şi Legionii, la rândul lor, sunt deosebiţi vizual. Vin cu propriile lor prezentări a la Bayonetta şi deşi se disting foarte clar cei răi de cei buni, unii sunt roşiatici cu negru, iar ceilalţi sunt alb/gri cu albastru/verde, conceptele în sine aduc foarte mult aminte a zona aia de anime cu roboţi/mecha.

Cele două lumi sunt şi ele la rândul lor destul de creative, cei de pe Pământ, fiind un oraş futurist undeva între Blade Runner dar mai curat şi ceva care să fie mai pe acelaşi ton, Ghost In The Shell. Iar lumea chimerelor, lumea paralelă este una digitală care seamănă foarte mult cu cea din jocul care a apărut în acelaşi timp cu Astral Chain, CONTROL. Plină de forme ascuţite ca din obsidian, lumea chimerelor, deşi nu este ceva nou, este destul de interesantă ca un contrast. Jocul este colorat corect, nu scapă nimic, iar lumina neoanelor este întotdeauna prezentă oriunde te-ai mişca prin oraş.

Interferenţe Audio

Direct de acum o să spun că jocul are posibilitate de a fi pus în Japoneză, cu subtitrări în Engleză, deşi standard vine total în Engleză, şi asta m-a bucurat enorm. Dacă vrei experienta anime în totalitate este un “MUST” să îl treci pe japoneză unde voice-acting-ul este top, iar chiar dacă personajul cu care joci tu nu zice nimic, este destul voice-acting în ceilalţi ca să nu fie absolut nici o problemă.

Muzica de asemenea este de lăudat, fiind foarte foarte bună. Aduce aminte, din nou, de Ghost în the Shell, actualizat. Dacă nu este ceva techno care sună foarte armonios în background cu siguranţă acordurile rock epice cu cor vor ieşi în evidenţă în momentele cheie. Satoshi Igarashi, care a compus muzica pentru Bayonetta 2, a revenit cu un soundtrack spectaculos pentru un joc şi mai spectaculos.

Nu pot spune că am întâmpinat nici un fel de problema din punct de vedere al sunetului pe parcursul jocului şi totul este la un nivel calitativ bun însă trebuie să repet, voice-acting-ul japonez plus muzica elevă jocul la o producţie anime excepţională.

Două Vorbe

Nu am fost dezamăgit de Astral Chain şi mai mult ca sigur îl voi rejuca. Experienţa, cum am mai zis şi pe parcursul acestei recenzii, este una de anime. Este efectiv ca şi cum te joci un anime. Cu 12 capitole sau “file”-uri, cum se numesc, ai în jur de 20 de ore joc garantate, ca 20 de episoade de câte o oră dintr-un anime aproape în totalitate interactiv.

Mai important de atât este că Nintendo, se pare că mizează şi pe jocuri care aduc mai multă atenţie asupra Switch-ului, pentru un public care caută altceva, nu doar Mario Party sau Mario Kart. Consola se vinde bine şi anul acesta vom mai avea alte câteva titluri care vor consolida Switch-ul ca un potenţial jucător pe piaţa jocurilor de tip Single Player, cum este Astral Chain şi nu doar fun party games cu ocazionalul Zelda Breath Of The Wild sau JRPG-urile care la noi în ţară sunt de nişă. Astral Chain este un joc excepţional de interesant atât pe partea de gameplay cât şi pe cea de experienţă gaming per total care merită jucat, merită încercat şi merită recomandat mai departe.

Astral Chain îl găsiți din 30 august în format retail pentru Nintendo Switch pe Gameshop și digital din Nintendo eShop.

Mulțumim Best Distribution

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.