Ascultă acest articol


Witness an icon reborn with the Razer DeathAdder V2—an ergonomic mouse designed with deadly curves and killer lines for a weapon that handles like no other. With next-gen sensor and switches packed into a lighter form factor, a new era of high-performance gaming has already taken shape.” – Razer

Desigur, este extremă de importantă comoditatea, cel puțin în ceea ce privește gaming-ul. Mai exact, fiecare accesoriu și periferic de gaming trebuie să fie comod, ușor de utilizat și de adaptat la el și trebuie să ofere tot comfortul sesiunilor de gameplay, mai ales dacă sunt și de lungă durată. În general mouse-ul are o importanță foarte mare în acest domeniu, reprezentând brațul jucătorului în joc. Aici intră în joc ergonomia, și mulțumită unor branduri de renume, gamerii se pot bucura și de acest tip de periferice și ergonomice, adaptate special nevoilor lor.

Razer este unul dintre aceste branduri, unul dintre seriile de mouși ergonomici de gaming fiind DeathAdder al cărui debut a fost primit cu succes de jucătorii, succesul făcând posibilă continuarea naturală a asa: Razer Deathadder v2 – subiectul acestui articol! So, let’s play!

Pachet

Când vezi un ambalaj de periferic/accesoriu cu culorile negru și elemente verzi-neon știi sigur că e vorba de un produs Razer și situația se aplică și în cazul lui DeathAdder v2 care vine într-o cutiuță mică și destul de ușoară.

Pe cele 4 laturi mici, toate de culoarea verde-neon specifică Razer, se află, în partea de sus un șiret lat. negru, pentru agățat produsul, iar pe latura opusă avem codurile de bare și informații despre interiorul cutiei și de ce ai nevoie pentru a putea folosi acest produs. Dacă pe latura din dreapta avem doar logo-ul Razer, pe cealaltă avem detalii despre 3 dintre cele mai importante funcții ale lui DeathAdder v2 și anume: Razer Focus+ Optical Senzor, Razer Optical Mouse Switch și Razer Speedflex Cable.

Ergonomic Without Equal

Pe partea din față în jurur unei imagini cu produsul – vedere de sus – avem sigla Razer, trei pictograme cu Razer Chroma RGB, Focus+ (20K DPI Optical) și peste 10 milioane de exemplare vândute, iar mai jos, sub denumirea modelului unde specifică exact tipul acestuia, Ergonomic Wired Gaming Mouse, avem specificate trei dintre atuurile acestui exemplar: Best in class egonomic shape, Razer Optical Mouse Switch și Razer Speedflex Cable. Pe spate avem tagline-ul “Ergonomic Without Equal” sub acesta fiind o imagine cu mouse-ul dintr-o parte pe o schemă în care sunt arătate acele atuuri și funcții despre care s-a spus anterior plus 5 On-Board Memory Profiles și 8 Programmable Buttons. Sub această schemă avem descrierea scurtă a acestui produs tradusă în mai multă limbi și o pictogramă cu 2 Year Warranty.

În cutie, într-o a doua cutie neagră este un cofraj din plastic tare, transparent, unde este mouse-ul cu cablul nedetașabil, ghidul rapid de utilizare cu mesajul dedicat cumpărătorului și nelipsitele stickere cu logo-ul Razer și Razer Chroma RGB.

Aspect

După cum bine știți moușii razer au forme și desgin inspirate după diferite rase de șerpi – logo-ul fiind trei șerpișori încolăciți – iar Deathadder este inspirat după Death Adder (Acanthophis antarcticus) – unul dintre cei mai otrăvitori șerpi de uscat (originar din Australia). Se face că aceste forme ale capului șarpelui se potrivește la fix pentru a fi ergonomic pentru mâna umană (cine-ar fi crezut!?) și culoarea neagră predomină.

Pe burta veninosului sunt 3 patine – 2 mari poziționate în partea de sus și jos, la mijloc având una mai mică care înconjoară senzorul. Lângă senzor avem și un buton cu LED pentru schimbarea rapidă a Profilurilor, iar tot acolo avem inscripționate codul de bare și denumirea modelului și alte informații.

Lateralele lungi ale lui DeathAdder v2 au o zonă cu foarte mici impurități pentru o priză bună a degetului mic și acelui mare, în stânga fiind disponibile cele două butoane pentru Back/Forward. De pe latura mică din față pornește cablul de conectare cu USB în capăt (acoperit cu un căpăcel de plastic moale), iar în partea de sus avem, în partea de jos – unde vine palma – sigla Razer iluminată RGB, iluminată fiind și rotița de scroll care are pe ea un cauciuc pentru o priză bună cu degetul. Pe o zonă cu plastic lucios, lângă scroll, avem și două butoane pentru comutarea rapidă a DPI-ului +/-.

Simplitatea și unicitatea inspirației Razer au fost și sunt două dintre cele mai importante caracteristici ale acestui brand, sau să spunem linii de mouși de gaming.

Tehnic

Priculosul DeathAdder v2 are un cap de o dimensiune de 127×72.7×42.7 mm, o greutate de 82 g și o coadă de Razer SpeedFlex – cablu înfășurat în material textil și cu un strap de cauciuc pentru cable management.

Este un mouse pentru mâna dreaptă, cu senzor optic Razer Focus+ cu switch-uri Razer Optical (cu o durată de 70 de milioane de click-uri) cu Best-In-Class Ergonomics. Are un DPI maxim de 20000, o viteză de maxim 650 IPS și o accelerație 50G.

Dispune de patine 100% PTFE, 8 butoane programabile, iluminare Razer Chroma RGB, memorie internă pentru stocat până la 5 profiluri și dispune de 2 ani granție.

Testare

Înainte de toate trebuie să vă spun că, cred, cel mai longeviv mouse pe care l-am avut și folosit zilnic în jocuri și uz de zi cu zi în Windows, a fost Razer Copperhead – care a rămas o memorie foarte frumoasă și este unul dintre cei mai buni și mai rezistenți mouși de gaming pe care i-am avut, iar acel mouse a făcut ca încrederea mea pentru produsele moușii de gaming și în general produsele Razer, să fie foarte mare, deci automat, de câte ori primim în teste un produs de la acest brand, așteptările sunt foarte mari.

Bun, să trecem la DeathAdder v2 și prima impresie pe care mi-a lăsat-o atunci când l-am luat prima oară în mână. Ei bine, formele sunt foarte mișto și chiar am căutat pe net să văd de aproape un cap de șarpe Death Adder (așa cum fac mereu la moușii Razer 🙂 ) și formele sunt acolo și culmea, că se și potrivesc atât de bine în palmă încât este etalat la categoria produselor ergonomice.

Dpdvd ergonomic, să spunem, confortul oferit de DeathAdder v2 depinde de mărimea mâinii – acest lucru făcând posibilă utilizarea într-un anume fel al mouse-ului. Dacă ai mâna mai mare tinzi să apuci mouse-ul în stil “gheară” cu podul palmei să nu atingă mouse-ul, aici contând și lungimea mouse-ului. O așezare confortabilă pe mouse este una care acoperă tot mouse-ul și palma stă relaxată. În cazul meu, cu mână mare, am putut acoperi tot mouse-ul și palma stă relaxată. Contribuie mult și materialul cu o textură fină al mouse-ului, iar acele zone ușor texturate chiar ajută la o stabilitate mai mare a mouse-ului.

Rotița de scroll îmi place mult, cum se simte acel cauciuc de pe ea și cât de bine stă degetul pe ea, dar și rotirea și zgomotul scroll-ului, atunci când e utilizat. Cele două butoane de DPI sunt chiar OK puse acolo și e la îndemână schimbarea on-the-go a mai multor trepte DPI, în funcție de ceea ce faci și preferințe. Un rol important îl are și acel butonaș de profiluri de pe talpă care vine și mai la îndemână, dacă nu vrei să stai să faci reglaje de preferințe în timpul jocurilor. Click-urile butoanelor – celor două principale și cele pentru Back/Forward sunt plăcute și nu foarte zgomotoase.

Cablul este într-adevăr subțire și flexibil, pare rezistent în timp și acel strap pentru cable management e perfect dacă ți se pare prea lung cablul.

Iluminarea o s-o vezi doar în rotița de scroll și nici pe aceea foarte clar, atunci când folosești mouse-ul, cea din logo-ul Razer de pe spatele mouse-ului nefiind vizibilă deloc. Dacă mouse-ul nu este folosit, însă, RGB-ul din rotița de scroll și logo-ul Razer se vor vedea frumos în noapte.

Controlul atât a iluminării RGB cât și a butoanelor, dar și a acelui butonaș de profiluri o faci din aplicația dedicată produselor Razer, Razer Synapse, unde, de fiecare dată când adaugi un produs Razer nou, va fi detectat automat și vei avea la dispoziție setările necesare. În cazul DeathAdder v2, poți modifica intensitatea luminoasă și utiliza câteva jocuri de lumini, iar dacă-ți dorești setări avansate, există un editor special pentru acest aspect. În cazul butoanelor ai la dispoziție macro-uri, iar setarea treptelor DPI sau sensibilitatea, dar și pooling rate-ul pot fi modificate și ele. Poți realiza 5 profiluri cu combinațiile tale preferate de setări și le poți schimba rapid de pe talpa mouse-ului. Avem, de asemenea, posibilitatea de a adăuga suprafețe preferate de utilizare (dacă sunt brand Razer) pentru a face reglaje și mai amănunțite, iar lista de jocuri compatibile pot fi “legate” de profiluri pentru a avea exact profil pentru fiecare joc în parte.

Am fost plăcut impresionat ca atunci când am conectat DeathAdder v2 la Windows 11 Pro (cu update-ul la zi) mi-a apărut notificare că un device a fost conectat și că sunt disponibile setări de personalizare la Dynamic Lightning unde erau disponibile câteva setări pe care le poți faci la mouse fără a fi nevoie nevoie de a instala driveri sau de a folosi Synapse-ul.

Nu am avut mousepads Razer să testez chestia aia cu suprafețe din Synapse, în schimb am testat direct pe birou, pe un mousepad de gaming, unul normal pentru utilizări normale de Office – fiecare cu suprafață tare respectiv din material moale cu suprafață textilă. DeathAdder v2 s-a comportat foarte bine pe oricare dintre suprafețe, fiind nevoie numai să fac un fine-tunning pentru fiecare (DPI, sensibilitate).

construit pentru gaming

Dacă în Windows, în general, este o plăcere să folosești mouse-ul, la fel și în aplicații de editare foto/video/audio sau de tip Office, jocurile sunt cele care contează cel mai mult, că până la urma-urmelor, DeathAdder v2 a fost construit pentru gaming. În general, înainte de a intra în jocuri, îți faci profiluri ori pentru fiecare joc în parte, ori le așezi pe categorii (RPG/Strategie, acțiune/aventură/FPS/3rd Person, eSports/Battle Royale) și schimbi direct, oricând vrei, din butonașul de pe talpă, sau direct de la DPI dacă nu dorești să intri în amănunte. Am testat întâi titluri din toate categoriile prin NVIDIA GeForce NOW Ultimate – serviciu de streaming de gaming, și am obținut sesiuni de gameplay foarte plăcute cu ajutorul DeathAdder v2. Cu schimbat de profiluri și/sau DPI în funcție de situație, am testat Diablo IV și Immortal, Grim Down, Command & Conquer Red Alert, Warcraft 3 Reforged și demo-ul Tempest Rising dar și Cyberpunk 2077, Star Wars Jedi Survivor, Death Stranding, Robocop Rogue City demo, Atomic Heart și Control – unde mouse-ul s-a înțeles perfect cu fiecare în parte. Fortnite, COD Warzone, eSports? DeathAdder v2 E ACOLO și dă randament!

Am deschis secțiunea de Testare cu un iz nostalgic, iar DeathAdder v2 mi-a adus aminte de plăcerea de a folosi un mouse Razer care pur și simplu se simte și se utilizează de la bun început ca și când l-ai utiliza de-o viață. Te adaptezi rapid la el, ai posibilități de modificări exact să-l faci cum îți place ție, iluminarea contribuie și ea la plăcerea gaming-ului nocturn și cel mai important, este genul de mouse de gaming în care poți avea încredere că poți depăși cel puțin cei doi ani de garanție oferită fără probleme.

Păcat că în pachet nu găsim și ceva accesorii sau elemente interschimbabile, sau un săculeț, iar pe partea de conectivitate, posibilitatea de detașare a cablului l-ar fi făcut un pic mai portabil decât este, să nu mai vorbim de posibilitatea unui adaptor wireless sau Bluetooth. Știu, sunt alte modele care includ așa ceva, dar un mouse atât de bun ca DeathAdder ar fi meritat să-și ducă numele preluat la nivelul șarpelui ca sursă de inspirație – să fie printre cei mai de temut de buni mouși de la categoria sa.

Debutul acestei serii, DeathAdder, a fost atât de bine primit că există mai multe versiuni dintre care-ți poți alege exact cel pe care ți-l dorești (Elite, Pro, v1, v2, v3, Essential), iar această versiune are chiar și două ediții speciale disponibile: o… Special Edition și una Halo Infinite – care arată superb!

Concluzie

DeathAdder v2 este mouse-ul de gaming nemuritor pe care-l poți folosi în orice context, fie el și non-gaming, și te vei obișnui cu el imediat. Performanțele sale, aspectul și personalizarea setărilor, mulțumită aplicației dedicate Razer Synapse, sunt trei dintre cele mai puternice atuuri ale acestui mouse și dacă totuși îți dorești performanțe mai mici/mari în funcție de preferințe sau posibilitatea financiară ai de ales între destule versiuni – una cu siguranță potrivită pentru tine.

Razer Deathadder v2 se comercializează la un preț de aproximativ 200 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.