Ascultă acest articol


Personalizare și sincronizare cu accesorii prin RGB, sistem de răcire cu apă și ventilatoare, spații pentru tot felul de componente și conectivitate extinsă, managementul cablurilor plus un panou prin care să se vadă cât mai frumos interiorul. Așa sunt descrise carcasele de gaming pe care le râvnesc toți jucătorii.

Carcasele de gaming au anumite caracteristici care se diferențiază de carcasele pentru calculatoarele de tip office, iar fiecare amănunt în parte contează și are rolul său. De la amortizoarele șuruburilor și până la capitonarea pentru a nu deranja zgomotul din interior, jucătorii au grijă în detaliu de rig-ul lor de gaming și încearcă să-l ducă la extreme, la fel cum sunt și cu mașinile sport.

De la PC-Coolers.ro a venit în teste o carcasă de gaming de la un brand care ne-a atras singur atenția, atât prin produsele sale cât și printr-un preț bun pentru ceea ce oferă. Vom vorbi, așadar, mai jos despre Aqirys Canopus – o carcasă de gaming de dimensiuni reduse care pare, la prima vedere, să fie o alegere potrivită pentru gamerii care preferă carcasele mai mici. Mic înseamnă neapărat că nu va fi spațiu îndeajuns pentru componente, managementul firelor și sistemului de răcire? Vom afla imediat.

Pachet

Am fost oarecum mirat cât de ușor era pachetul cu carcasa atunci când l-am ridicat de la curier și avea, într-adevăr, dimensiuni reduse, chiar și ambalat. Cutia de carton reciclabil are imprimată toate detaliile tehnice și o imagine în ansambul cu carcasa fiind scoase în evidență faptul că avem de a face cu un schelet dedicat gaming-ul prin faptul că este menționat că acesta integrează 3 ventilatoare, panou lateral din sticlă securizată, suport pentru plăcile de bază ATX și iluminare RGB.

Deschidem cutia și în interior avem carcasa împachetată în folie și protejată de borduri de scârță care, cel puțin în cazul meu, au protejat cu brio carcasa de barbarii de curieri. Carcasa are sticla securizată învelită complet în folie, iar în interiorul carcasei găsim un ghid de instalare în limba română și o punguță cu șuruburi de diferite mărimi pentru componente și placa de bază.

Aspect

La prima vedere Canopus pare într-adevăr mică, dar e înaltă și arătoasă. În exterior, partea din față are lateralele proeminente, în partea de jos având grile pentru aerisirea celor două ventilatoare din interior și în partea de sus avem un plastic cu textură de carbon și un buton de Power, iluminat LED cu logo-ul Aqirys. Spațiul dintre partea de sus și cea de jos este delimitat cu un LED-uri RGB, încorporate în plastic.

Am observat că este destul spațiu între carcasă și zona de sprijin, datorită celor 4 piciorușe cauciucate și antiaderente care lasă spațiu de respiro pentru sursa de alimentare și zona de montare a HDD/SSD-urilor. Partea de jos are pe toată lungimea un grilaj cu filtru de praf magnetic prins în cleme care se poate da jos și curăța.

Partea de sus, este asemănătoare celei de jos pentru că pe îndreaga lungime avem și aici, de asemenea, un grilaj cu filtru de praf magnetic, în partea frontală având panoul de comandă cu butoane cu apăsare lungă pentru Reset și pentru iluminarea LED, un LED pentru activitatea HDD-ului, două porturi USB 2.0 (black) și unul pentru USB 3.0 (blue) și jack-uri pentru căști și microfon.

Partea din spate are decupaj pentru plăcuța conexiunilor plăcii de bază și pentru sursă, în partea de jos, grilaj pentru un ventilator în partea de sus și 7 plăcuțe metalice (pentru sloturile de expansiune), care se dau jos, pentru componentele care vin montate pe placa de bază.

Pe laterala mare din dreapta avem un capac prins în două șuruburi filetante care se pot desface/înșuruba cu mâna și care dau spre partea unde se face cable management-ul, iar pe laterala stângă avem sticla securizată prinsă în colțuri, tot la fel, cu 4 șuruburi filentante.

La interior, avem în partea din spate un ventilator RGB, în partea de jos cage-ul în care se montează sursa de alimentare și HDD/SSD-uri și loc pentru 2 ventilatoare adiționale de 120mm; pe partea unde se montează placa de bază avem mai multe opțiuni de prindere în funcție de mărimea acesteia, iar în partea de sus avem o aerisire unde se pot monta alte două ventilatoare adiționale (120mm). Partea din față are deja 2 ventilatoare de 120mm RGB și se mai poate monta, adițional, un al treilea. Deasupra lor se vede plăcuța cu panoul de conexiuni.

Culoarea predominantă este negru și un gri închis, pata de culoare fiind dată, bineînțeles, de elementele RGB din interior (cele trei ventilatoare), în exterior având logo-ul Aqirys și acel LED de pe capacul din față.

Tehnic

Aqirys Canopus este un Midi Tower cu dimensiunile de 385 x 200 x 450 mm și cântărește 4600 g cu suport pentru plăcile de bază Mini-ITX, Micro-ATX, ATX. În carcasă se pot instala o sursă de maxim 175 mm lungime, placă video de o lungime maximă de 330 mm și un cooler de procesor de o înălțime maximă de 160mm și avem suport și pentru răcire cu lichid cu radiatoare (120/240/280/360mm) înguste de maxim 25mm, iar pe spate de 120mm. Carcasa e construită din oțel SPCC de 0.6 mm și ABS și în ea se află spații pentru 8 ventilatoare având incluse trei ventilatoare de 120 mm (iluminate RGB, fara suport PWM), unul pe spate și două frontale.

În Canopus încape o sursă de alimentare, câte 2 bay-uri 3.5″ și 2.5″ pentru SSD și HDD, iar la conectivitate avem porturi 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HD Audio (casti + microfon), suport pentru cable management, iar ventilatoarele se sincronizează fie de la butonul dedicat de LED de pe carcasă fie prin aplicațiile compatibile cu placa de bază cu header ARGB. Din butonul de LED putem alege dintre mai multe jocuri de lumini.

Detalii

Conducătorul flotei împăratului grec, conform spuselor astronomului Fred Schaafîn în cartea sa ‘The Brightest Stars: Discovering the Universe through the Sky’s Most Brilliant Stars’, se numea Canopus, același nume avându-l și steaua în jurul căreia orbitează Arrakis – planeta deșert din universul Dune. Interesant că Aqirys a ales să pună acest nume carcasei acesteia.

Instalarea componentelor ar trebui să se facă ușor începând cu placa de bază care ar trebui să i se potrivească sistemul de prindere fie ea mini-ITX, mATX sau ATX, iar dacă mai este nevoie de ceva, găsim în acea punguță în care avem distanțiere și șurubele atât pentru componente cât și pentru placa de bază, HDD/SSD-uri, iar pentru cable management avem incluși și câțiva “șoricei”.

Cuplarea plăcii de bază la sistemul de control de pe carcasă este detaliat în ghid și vă amintesc că ventilatoarele RGB și cele de pe carcasă pot fi conectate, sincronizate și controlate de pe aplicațiile plăcii de bază sau a componentelor cu suport RGB. HDD/SSD-urile se atașează pe cușca detașabilă din carcasă și apoi se prinde în carcasă, iar managementul firelor se face ușor pe latura din dreapta, unde să nu se vadă în interior.

Partea din față se dă jos (atenție, după ce se dau capacul din dreapta și sticla securizată prima oară) pentru a putea mai ușor umbla înăuntru, dar și cu scopul de a curăța filtrul ventilatoarelor.  De menționat ar mai fi să fim atenți unde alegem să montăm pe slot componentele (placa video, de sunet, de captură etc), că odată ce dăm jos plăcuța de pe carcasă, nu se mai poate pune la loc.

De admirat, pe lângă aspect și spațiul oferit în interior, chiar dacă este vorba de un mid-tower, este simplitatea cu care poți interveni și modifica în interior. Totul se detașează și se asamblează ușor și poți ajunge ușor la un rezultat final pe placul tău. Gamerii vor fi foarte încântați de ventilatoarele RGB și acel LED de pe capacul de pe față și le pot și sincroniza ușor cu accesoriile lor de gaming fie direct din butonul dedicat LED de pe carcasă, fie din controller sau aplicațiile plăcii de bază respectiv al componentelor cu suport pentru RGB.

Filtrele magnetice se pot curăța ușor, când este nevoie, iar ori decâte ori ai nevoie să intervi în interior, sticla securizată se dă jos și se pune ușor înapoi. Există însă și câteva limitări la dimensiunile componentelor precum lungimea plăcii video sau înălțimea cooler-ului pentru procesor, dar în ziua de astăzi există opțiuni destule să găsești componentele acestea să se încadreze în mărimile limită necesare.

Un aspect important este și distanța între sol și partea de jos a carcasei, mulțumită piciorușelor înalte ale carcasei, care fac loc sursei și HDD/SSD-urilor să respire, respectiv să fie ventilate și mai mult de atât, este pus și un filtru care poate fi curățat.

Dimensiunile medii ale carcasei pot oferi un avantaj pentru a nu ocupa un spațiu mare în casă sau posibilitatea de a o urca pe birou, lângă monitor, dar nu face rabat de spațiul interior unde foarte bine poți instala componente performante și un sistem de răcire pe lichid, fără nicio problemă.

Concluzie

Aqirys Canopus este o carcasă “Games Ready” de mărime medie care oferă anumite avantaje, dar cel mai important are un aspect atrăgător și un interior spațios cu multiple posibilități de răcire. RGB-ul aduce acea pată de culoare care merge la fix cu negrul carcasei și gamerii se vor bucura să-l manipuleze și să-l sincronizeze cu alte accesorii de acest gen.

Piciorușele înalte oferă un avantaj în plus pentru ventilarea sursei de alimentare și al soluțiilor de stocare internă, iar odată ce ți-ai făcut sistemul exact cum îți place, îl poți etala chiar și pe birou, pentru că Aqirys Canopus este o carcasă arătoasă care nu ocupă mult spațiu.

Aqirys Canopus se comercializează la un preț de aproximativ 250 ron via PC-Coolers.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.