Ascultă acest articol


Am tot făcut introduceri la moușii de gaming în care spuneam cât de importante sunt anumite elemente pentru jucătorii profesioniști și amatori și că fără ele probabil victoria în jocuri ar fi mai greu de atins.

Pentru performanță este important să avem un mouse rapid, numărul de DPI contând foarte mult și bineînțeles să avem acces la o aplicație dedicată unde să putem personaliza în cât mai mare detaliu device-ul. Butoanele trebuiesc să fie în număr cât mai mare, scroll-ul să fie cât mai responsive, iar dacă am putea regla și greutatea mouse-ului ar fi minunat. De obicei contează mult și piciorușele cauciucate, forma mouse-ului și de ceva vreme încoace am observat că wireless-ul prinde avânt, iar dacă tot se merge pe fir, e bine ca acesta să fie rezistent și să aibă mufa USB aurită pentru un timp de răspuns cât mai rapid. Pe de cealaltă parte, cea a aspectului, este important ca un mouse de gaming să poată fi asortat cu restul PC-ului/laptop-ului și cu accesoriile și acest lucru se poate face prin suportul RGB.

Un nou mouse de gaming a intrat la noi în teste și anume Acer Predator Cestus 320 (PMW800), în rândurile următoare urmând să vă spunem detalii despre el.

Pachet

Ambalajul este compact și atrăgător la aspect, predominând culoarea negru și albastru, pe latura mare din față având o imagine ilustrată cu mouse-ul în combinațiile de culori albastru și verde tot acolo fiind precizat și modelul.

Pe lateralele mici, avem pe una detalii despre performanțele lui Cestus, iar pe cealaltă avem scris tagline-ul seriei de produse, “Conquer New Worlds”. Pe latura de jos avem specificațiile tehnice traduse în mai multe limbi, iar pe latura mare din spate, de asemenea, o descriere mai detaliată a specificațiilor tehnice, tradusă în mai multe limbi.

În pachet avem mouse-ul într-un cofraj de plastic transparent tare, încadrat într-un carton albastru, iar acolo găsim și un ghid de utilizare și garanția.

Este important ca ambalajul să fie cât mai atrăgător și să ofere informații despre produs, iar Cestus este bine pregătit la acest capitol având și un design în stil accesoriu de gaming, deci pe raft va atrage cu siguranță privirile jucătorilor.

Aspect

Am spus la introducere, printre cele mai importante aspecte ale unui mouse sunt mărimea și comoditatea în palmă. S-a optat, bineînțeles pentru culoarea negru, iar forma este cât se poate de OK, cel puțin cei care-l folosesc în mâna dreaptă vor fi încântați de formele acestuia.

Plasticul, din care este realizat, este mat și se simte bine la atingere, iar greutatea mi se pare potrivită, la primele minute de testare. În partea de sus, avem logo-ul Predator, care împreună cu rotița de scroll, sunt iluminate RGB, rotița de scroll având, în partea de contact cu degetul, o bandă de cauciucată striată pentru o cât mai mare precizie de rotire. Rotița are deasupra un buton (setarea rapidă DPI, by default), încadrate ambele de cele două butoane mari Click Dreapta și Stânga. În partea din stânga avem cele două butoane Forward și Back și o zonă cauciucată cu imprimeu de tip fagure, pentru un grip cât mai bun al degetului mare, iar pe latura din dreapta avem, de asemenea, o zonă cauciucată ca pe partea stângă.

Pe “talpă” avem senzorul înconjurat de 4 piciorușe fixe mici din plastic tare, plus încă unul mai mare în partea de jos. Tot acolo avem și stick-erul cu infiormații despre model. Firul are la capăt conector-ul USB aurit, și este armat cu o țesătură rezistentă, iar la intrarea în mouse are o porțiune de plastic mai moale pentru o rezistență în timp, la uzură.

Cestus este un mouse destul de rudimentar la aspect, dar materialele folosite par a fi de calitate, iluminarea RGB este necesară și arată bine și cel mai important este că se simte bine în mână și butoanele sunt accesibile rapid cu un scroll plăcut la atingere și rotire.

Tehnic

Dacă la aspect, chiar dacă pare la prima vedere un mouse standard de gaming, privit cu atenție și ținut în mână, îți dai seama că este vorba de ceva calitativ, dar să vedem ce spun specificațiile tehnice.

Cestus are dimensiunile de 44 x 74 x 127 mm și este creat pentru cei care folosesc mâna dreaptă, iar firul, armat cu țesătură rezistentă, are 1.80 m și conector aurit USB.

Are 6 butoane programabile, iluminare RGB (16.8 milioane de culori) pentru logo și rotiță de scroll și o autonomie a switch-ului de peste 5 milioae de click-uri. Senzorul de mișcare este Pixart PMW3325 cu o rezoluție de maxim 6500 dpi (ajustabil) și o senzitivitate de 2540 mm/s.

Acestea sunt datele standard la care funcționează imediat ce este conectat la PC, dar cel mai important element, cel al personalizării, se face prin aplicația dedicată Predator Quarter Master, care odată instalat îți face automat verificarea update-urilor atât a plicației cât și a firmware-ului Cestus și de aici ai mână liberă să-l configurezi exact cum dorești.

Începând de la crearea profilurilor pentru fiecare gen de joc în parte (sau pentru fiecare joc, dacă dorești), apoi poți da ce comenzi vrei celor 6 butoane programabile, poți seta DPI-ul, viteza scroll-ului, a pointer-ului și a click-urilor și-ți poți alege chiar și frecvența la Polling Rate.

RGB-ul se poate, de asemenea, personaliza, având la îndemână câteva preseturi gata făcute precum Breathing, Blinking, Spectrum și altele și poți alege din paleta de culori pe care o dorești. După cum ne așteptam, dacă ai și alte accesorii din gama Predator, acestea vor apare și ele în aplicație și se pot sincroniza.

Se pare că d.p.d.v. tehnic, Cestus este bine pregătit, aplicația deschizând o posibilitate mare de personalizare exact pe placul utilizatorului.

Teste

În primul rând îmi place cum se simte Cestus în mână și primele minute de utilizare mi-au lăsat o impresie plăcută. Materialele sunt atent selecționate și calitative și chiar dacă are un aspect comun de mouse de gaming, RGB aduce la fix acea pată de culoare să-l înveselească.

Switch-ul nu se poate schimba, dar este unul foarte rapid și responsive căruia nu am ce să-i reproșez, iar butoanele sunt plăcute la apăsat și nu foarte zgomotoase. Rotița de scroll îmi place cel mai mult însă, e foarte responsive și întotdeauna mi-au plăcut să fie iluminate.

Din păcate nu poți modifica greutatea, dar compensează prin faptul că-ți poți modifica tu setările în detaliu în funcție de modul și suprafața de utilizare. Nu știu ce se va întâmpla în timp, când se vor toci piciorușele, dar măcar firul știu că e destul de rezistent.

Testat pe diferite suprafețe (birou, sticlă, mousepad-uri din plastic tare, material sau cauciuc) am avut în toate situațiile un răspuns exact, fără pierderi.

Aplicația mi se pare un avantaj imens care aduce un mare plus produselor de acest gen, iar în cazul Cestus, Predator Quarter Master este ceea ce trebuie. Am făcut profiluri pentru fiecare tip de utilizare și anume de Office cu setările standard de unde modific eu cum doresc DPI-ul din butonul dedicat, pentru jocuri de strategie, RPG, TBS cu un dpi mare, FPS-uri și 3rd Person, la fel, cu mici modificări și am făcut unul special pentru Photoshop și aplicații de editare video și muzică unde am nevoie de sensibilitate maximă.

În jocuri Cestus s-a comportat minunat și chiar nu am găsit nimic de reproșat. Am testat un pic de Fortnite și câteva Call of Duty-uri, Diablo 3, StarCraft II, Warcraft 3 și Command & Conquer, dar și în Watch Dogs I și II, Gears of War 3, Death Stranding și încă un joc 3rd Person despre care nu pot să vă zic (vom publica părerile noastre după 5 august când expiră embargo).

Îmi place Cestus pentru că oferă cam tot suportul necesar unui gamer (chiar și unul profesionist eSports) și asta datorită și a aplicației ușor de utilizat dar destul de detaliată în posibilități de personalizare.

Concluzie

“Conquer New Worlds” este un tagline îndrăzneț pentru seria Predator, dar Acer, cu Cestus 320 poate că nu aduce ceva nou, dar se concentrează pe esențialul și nevoile stricte ale jucătorului: viteză, stabilitate și confort. Aplicația pune motorul gata turat la tuning exact cum vor utilizatorii, iar culorile date de spectrul larg al RGB-ului ne asigură că este vorba de un mouse de gaming.

Acer Predator Cestus 320 se comercializează la un preț de aproximativ 250 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.