Ascultă acest articol


Router-ele sunt cele care ne dau internetul acasă, la serviciu, la școală ș.a.m.d. și este important ca ele să fie capabile să-l distribuie în mod optim, să aibă o acoperire cât mai mare, să fie rapid și securizat și să fie configurabil.

Gamerii au nevoie de stabilitate și viteză pentru stream-uri, cei care preferă să urmărească filme/seriale sau să asculte muzică au nevoie de o acoperire bună, iar cei care utilizează routerele în scopuri de serviciu au nevoie, în primul rând, de o bună securitate.

Un astfel de router, în descrierea Tenda, pare a fi AC23 AC2100 Dual Band Gigabit WiFi Router despre care vom afla dacă într-adevăr bifează toate aceste aspecte.

Pachet

După cu ne-a obișnuit, Tenda livrează routerele sale în ambalaje care combină culorile negru și portocaliu și pe partea din față avem o imagine cu router-ul și câteva dintre capabilitățile sale – 4K UHD, 4×4 MU-MIMO, Quad Stream, IPv6, App Management, iar pe spate, avem detalii despre “ce știe să facă”, feature-uri, conținutul pachetului, o comparație între mai multe modele și o schemă cu scenarii de utilizare.

Pe una din laturile cutiei avem specificațiile, pe celaltă sistemul necesar pentru utilizare, iar pe latura lungă de jos avem codurile de bare și e menționată viteza maximă de transmisie wireless 2.4Gz respectiv 5Ghz.

În cutie, într-un cofraj de protecție din carton tare, avem router-ul cu cele 7 antene ale sale, alimentatorul, un cablu ethernet și un ghid rapid de instalare.

Înainte să aflăm detalii despre partea tehnică ale Tenda AC23, haideți să aflăm câte ceva despre aspect.

Aspect

Știți că am mai făcut glumiți la adresa aspectului câtorva routere și accesorii Tenda care seamănă cu pelerina lui Batman, ei bine nici AC23 nu este departe, aspectul futuristic și plăcut al acestui model fiind repezentat de acele pliuri și culoarea neagră pe care le avem în partea de sus. Tot în partea de sus avem inscripționat și “Tenda”, iar sub acesta sunt 5 LED-uri albastre de stare (SYS, WAN, LAN, WIFI, T).

Pe partea din spate, avem piciorușele de susținere, sistemul de prindere de perete și un grilaj mare pentru aerisire, iar pe lateralele din dreapta și din stânga avem câte 2 antene nedetașabile care se pot roti în mai multe direcții.

Celelalte 3 antene se află în partea din spate a router-ului unde avem port-urile Gigabit WAN (albastru) și cele 3 LAN (dintre care 1 este și pentru IPTV). Tot aici avem și un buton de Reset/WPS și portul de alimentare.

Datorită celor 7 antene lungi, AC23 pare mare, dar baza este destul de mică și are o formă de scoică, iar aspectul este destul de atrăgător putând să-l ți chiar și pe birou fără să-ți fie rușine cu el. Dar să vedem ce are Caped Crusader-ul sub armură.

Tehnic

Având dimensiunile de 238.9 x 144.3 x 40.3 mm, Tenda AC23 are 7 antene externe (6 dBi fiecare), 4 porturi 10/100/1000 Mbps (3 LAN + 1 WAN) și standarde wireless IEEE 802.11ac wave2/a/n 5 GHz, IEEE 802.11b/g/n 2.4 GHz cu viteze de transfer de până la 1733 Mbps (5 GHz) și până la 300 Mbps (2.4 GHz), iar acestea două pot funcționa ca Dual-band simultan 2.4 GHz & 5 GHz. Tenda AC23 suportă până la 35 de conexiuni simultane.

AC23 dispune de mai multe moduri de operare, router, repeater universal și WISP și vine cu câteva caracteristici speciale precum LED on/off, Tenda App și Cloud, Smart WiFi Schedule, Smart Traffic Prioritisation și Smart Power Saving, iar la capitolul securitate avem posibilitatea de filtrare a clienților, control parental și Remote Web Management și are un Firewall cu protecție împotriva atacurilor de tip flood UDP, TCP și WAN PING. Conexiunea WAN se poate face prin PPPoE, IP dinamic sau IP static și avem protecție și pentru wireless prin WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2.

Printre caracteristicile principale ale lui AC23 sunt posibilitatea de activare/dezactivare SSID Broadcast, selectarea puterii de transmisie pe 3 niveluri (mare, medie, mică), Beamforming și MU-MIMO. De asemenea, cei care doresc să se implice mai mult în setări pot face anumite modificări la DDNS, VPN, Server DHCP și Server Virtual, IPTV și IPv6.

Instalarea și conectarea se face prin aplicația dedicată Tenda App sau de pe tendawifi.com.

Posibilitățile multiple de modificare a setărilor, unificarea celor două benzi și suportul Beamforming și MU-MIMO, și cele 7 antene sunt cele mai interesante avantaje ale lui AC23. Să mergem la testare!

Teste

Am spus mai sus că instalarea și conectarea se face foarte rapid prin cele două căi, deci nu trebuie să-ți bați capul cu prea multe, poate decât cu decizia de a pune router-ul la vedere, că are un design frumos, sau dacă să-l agăți undeva pe sus, ascuns de ochiul lumii.

După ce mi-am ales o parolă (acum ai posibilitatea de a-ți pune acceași parolă deodată atât pe user-ul din aplicație și de pe web cât și cea wireless), am lăsat setările standard ale router-ului nemodificând decât unificarea 2.4Ghz cu 5Ghz să fie văzut ca o singură conexiune, anterior acestea apărând separat.

Pe router am conectat la WAN internetul (DIGI 1G), iar pe cele 3 porturi LAN am pus TV-ul, PlayStation 4 Pro și PC-ul, iar pe partea de wifi am conectat un laptop, o tabletă, un smartphone și un Switch Lite și am trecut la primul test, cel clasic, de viteză de internet care am testat prima oară pe laptop (wifi 5G) și PC (are placă de rețea de 2.5G și SSD), iar rezultatele în testele de viteză Speed Net și DIGI au fost acestea:

Am făcut apoi un test special pentru WiFi la care am făcut transferuri simultan de pe un smartphone, o tabletă și un laptop pentru a vedea dacă viteza se menține constantă pe toate trei, chiar și cu ele în mișcare prin casă (apartament de aproximativ 60mps cu pereți de beton). Într-adevăr, viteza este împărțită în mod egal cu mențiunea că este important ca și acele device-uri să suporte viteze mari de transfer. Chiar dacă mă plimbam cu ele prin casă (la cel mai îndepărtat colț față de router avem cu o liniuță în minus la conexiune), viteza sa păstrat egală și constantă pentru toate cele trei, acest lucru posibil cred datorită Beamforming+.

Am făcut chiar și un stress test în care am conectat 2 TV-uri (1 prin LAN, 1 prin WiFi), două laptopuri (1 notebook, 1 gaming – abele prin WiFi), PlayStation 4 Pro (LAN), Switch Lite (WiFi), tableta (WiFi),  două smartphone-uri (ambele prin WiFi) și un PC (de această dată prin Wi-Fi – placa de bază are suport WiFi). Am dat drumul pe fiecare la câte ceva fie streaming, fie transfer de date (download) și am lăsat să meargă câteva minute. Vitezele sau împărțit și transferurile, chiar dacă la început variau, rapid s-au stabilizat și au rămas la același nivel. Acest test mi s-a părut cel mai potrivit pentru a testa acea opțiune de prioritizare din aplicații și am dat drumul. Se pot selecta din aplicații prioritizare pentru 1 sau mai multe device-uri, inclusiv posibilitatea de a pune unul dintre ele în DMZ (Demilitarized Zone). S-a simțit imediat. După prioritizarea unui device, vitezele de transfer de pe acesta au crescut ușor, în timp ce de pe celelalte device-uri au scăzut ușor.

Din aplicație poți da permisiuni și pentru Guests, când ai musafiri să se poată conecta rapid fără a fi nevoit să-l bagi în rețeaua internă și am găsit utile mai multe setări printre care și una în care-ți poți selecta tu viteza WiFi-ului, sau să se poată reseta router-ul la o anumită oră, în fiecare zi, sau chiar să se închidă/deschidă router-ul când dorești. De asemenea, dacă ai conexiune care suportă IPv6 poți să-l activezi și ai și câteva chestii care le poți modifica acolo. Altă setare interesantă este cea de Anti-Interference, în caz că ai mai multe device-uri Wi-Fi inclusiv routere și nu lipsește nici Parental Control, care este foarte util dacă ai copii sau adolescenți (neascultători).

Utilizarea aplicație mobilă (Android/iOS) sau prin tendawifi.com este foarte ușoară și utilă și ai acces imediat la multe setări amănunțite care-și vor tranforma experiența de utilizare a router-ului exact cum îți dorești, mi s-a părut extrem de facilă și utilă.

Am făcut nelipsitele teste de streaming de gaming în primul rând prin GeForce Now (Death Stranding, For Honor, Watch_Dogs 2, Rogue Company, Grim Dawn) și apoi clasic, atât de pe laptop și console cât și de pe device-urile mobile, unde am testat Fortnite, Call of Duty Warzone, Diablo 3 și StarCraft care au rulat impecabil, fără probleme, la fel și clipurile HD și 4K rulate prin YouTube, binging-ul Netflix și HBO GO pentru filme, iar muzica via Spotify a funcționat în parametrii normali. Nu am văzut ecrane de buffering sau loading și nici nu am avut sacadări sau întreruperi la streamuri și ca să completez, toate aceste teste, inclusiv cel de enduranță, nu au încins router-ul.

Concluzie

Mulțumită Tenda, am avut posibilitatea de a testa mult routere și echipamente asemănătoare și în majoritatea cazurilor nu am întâlnit probleme, toate funcționând aproape fără pată, iar Tenda AC23 AC2100 Dual Band Gigabit WiFi Router intră și el în această categorie demonstrând încă o dată că Tenda este capabil să ofere echipamente de calitate pentru toate domeniile de utilizare.

Fie că ești gamer, streamer, binger, lucrezi online, sau pur și simplu ai nevoie de o conexiune stabilă și o acoperire bună a semnalului și bineînțeles o securitate cât mai bună, atunci Tenda AC23 AC2100 Dual Band Gigabit WiFi Router este pentru tine.

Nu e nevoie să ai cunoștințe pentru a-l pune în funcțiune și utiliza, sau la capătul opus, dacă dorești posibilități mai multe de configurare și îți dorești să controlezi în amănunt tot ce se întâmplă cu router-ul, atunci Tenda AC23 AC2100 Dual Band Gigabit WiFi Router este pentru tine.

Tenda AC23 AC2100 Dual Band Gigabit WiFi Router este capabil să ofere semnal stabil, viteză partajată, acoperire și control pentru până la 35 de conexiuni (device-uri/utilizatori) și poți opta la alte soluții Tenda dacă dorești un astfel de echipament pentru mai mulți utilizatori, sau pentru mai puțini, căci se găsesc routere pentru fiecare situație în parte.

Tenda AC23 AC2100 Dual Band Gigabit WiFi Router se găsește în România la un preț de aproximativ 400lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.