Gamerii au ajuns extrem de pretențioși, în zilele noastre, pentru că fiecare mic amănunt poate face diferența între un joc pierdut și unul câștigat, fie că e vorba de competiții eSports sau pur și simplu gaming casual.

Aceste amănunte constau în echipamentele, accesoriile și PC-urile gamerilor, iar producătorii de astfel de device-uri se duelează pentru a oferi ce e mai bun pentru aceștia. De la mouși și tastaturi, la căști și boxe, birouri și scaune și până la rucsacuri și săculeți pentru accesorii și bineînțeles, “rig-urile” care și acelea vin cu componentele sale.

Este important ca toate aceste componente și dispozitive de gaming să fie cât mai performante și nu în ultimul rând să se asorteze între ele. Unul din elementele comune care fac ca aceste echipamente de gaming să se unifice ca design e suportul RGB. Da, acele luminițe și jocurile sale sunt un element important pentru un gamer care se respectă.

Bun, acum ne vom îndrepta atenția asupra unui astfel de dispozitiv de gaming, care, la prima vedere pare să bifeze elemente importante căutate de jucători. Este vorba de un mouse de gaming de la Genesis, Xenon 800 un pic mai diferit, dar care aduce câteva features interesante.

Pachet

Genesis Xenon 800 vine într-un ambalaj tipic seriei de mouși de gaming de la Genesis și este confecționat din carton, combină culorile roșu și gri și are dimensiuni reduse.

Pe partea din fața și o laterală, avem o imagine cu mouse-ul văzut de sus și dintr-o parte și elementele care sunt scoase în evidență pe partea din față sunt că avem de a face cu un device cu suport RGB (Prismo Effect), este foarte ușor (58g) și include tehnologia PixArt PMW3389 (16000 DPI).

Detalii aflăm și pe cealaltă laterală a cutiei, unde suntem informați că mouse-ul vine cu o aplicație dedicată, include memorie internă și are 6 butoane programabile cu switch-uri Omron.

Pe partea din spate a ambalajului avem o imagine cu mouse-ul descompus în componente și detalii despre specificații.

În cutie găsim un ghid rapid de utilizare, un capăcel de schimb pentru partea unde se atinge cu palma mouse-ul, o serie de greuțăți pentru a spori/scade greutatea mouse-ului de la 58g – 78g, câteva piciorușe de teflon care le pot înlocui pe cele existente și o variantă roșie interschimbabilă pentru un buton și bineînțeles, mouse-ul.

Cutia cu dimensiuni reduse include destul componente interschimbabile care să facă acest pachet atrăgător și acest lucru e un mare avantaj pentru jucători.

Aspect

De la clasicul șoricel cu bilă și aspect banal, mouse-ul a evoluat foarte mult și a primit o ramură specifică dedicată gaming-ului, aceștia ajungând să arate ca niște roboți smulși din universul Transformers și detalii amănunțite care să aducă maximum de performanță în jocuri.

Xenon 800 are o dimensiune, să spunem medie și forme nu foarte pronunțate, ceea ce-l face să se potrivească atât pentru mâini mai mici cât și pentru mâini mari. Aspectul este însă ce-l face atrăgător și bineînțeles greutatea foarte redusă.

Xenon 800 arată mai degrabă ca un schelet de rozător pentru că are carcasa perforată în stil fagure lăsând să i se vadă componentele interioare și “inima” care constă în logo-ul Genesis iluminat RGB. Să pornim de la exterior, după cum spuneam partea unde se așază podul palmei este interschimbabilă printr-un sistem simplu cu magneți, iar dacă nu vrei, sau nu-ți place acel căpăcel perforat, poți opta pentru unul mat și simplu inclus în pachet. Schimbarea între ele se face foarte simplu și rapid. În partea de sus, în față, avem cele două butoane de click stânga-dreapta între ele cu o rotiță de scroll cauciucată și zimțată care poate și apăsa. Scroll-ul include și el LED-uri, iar dedesubtul lui avem un buton negru care se poate și el schimba cu unul roșu din pachet.

Lateralele sunt și ele perforate în sistem fagure, iar pe partea din dreapta avem două butoane pentru Back și Forward. Pe burta rozătorului, de semenea cu acele perforații, avem 4 piciorușe interschimbabile și ele, inclusiv unul poziționat în jurul senzorului optic. Tot acolo găsim și un switch în 3 trepte de schimbare rapidă a DPI-ului.

În partea din spate a mouse-ului avem o bandă LED, iar în cea din față avem atașat un cablu îmbrăcat, la capăt cu o mufă USB-A aurită. De specificat ar mai fi și că partea din carcasă unde sunt cele 3 butoane de pe față, se poate da și ea jos, având rol mai mult pentru curățarea mouse-ului.

Sistemul componentelor detașabile pe magneți este avantajos pentru că poți schimba rapid ce ai nevoie și mai are un scop. Având în vedere că întreg mouse-ul are o carcasă perforată, va intra praf în timp, dar poți face rapid o curățare de rutină.

În interior, în partea de jos avem logo-ul Genesis iluminat, apoi un spațiu liber unde se proptește cutiuța cu greutăți. Dacă aceasta nu este montată, Genesis a folosit o inscripție amuzantă cu un fel de logo ASCII pe care toți gamerii-l cunosc.

Cutiuța cu greutăți are în interior un cofraj moale unde vin puse 12 mici greutăți detașabile care prin eliminarea sau adăugarea lor pot stabili exact greutatea mouse-ului dorită de jucător.

După cum v-am explicat, posibilitățile de personalizare sunt destul de multe în cazul Xenon 800 care ne oferă o carcasă diferită și foarte ușoară față de alte device-uri de gen. Aspectul este clar un mare plus, iar faptul că este perforat poate conta foarte mult pentru cei care au sesiuni lungi de gaming, ținând mâna aerisită.

Tehnic

La aspect, Xenon 800 a câștigat, cel puțin, admirația mea, dar și greutatea foarte redusă contează foarte mult (58g), dar care poate fi crescută treptat până la 78g în funcție de preferințele jucătorilor.

Dimensiunile Xenon 800 sunt 43x66x120mm, cablul are o lungime de 180cm, iar cele 6 butoane sunt programabile printr-o aplicație dedicată. De asemenea, avem și memorie internă.

Senzorul optic PixArt PMW 3389 are o rezoluție de 200 – 16000 DPI, lucrează la o frecvență de până la 1000hz, are o viteză de urmărire de 400 inch/s și o accelerație 50 G. Piciorușele sunt de teflon, switch-urile butoanelor sunt Omron și include LED-uri (în scroll, în interior logo și în exterior, în spatele talpei) RGB cu control prin aplicație.

Aplicația Genesis Xenon 800 este destul de rudimentară. Se descarcă de pe pagina oficială a produsului și se instalează, apoi trebuie să ai mouse-ul conectat să se poată executa. Aplicația are 5 categorii mari, Key Assignment unde îți poți personaliza oricare dintre cele 6 butoane și scroll-ul stânga/dreapta, la DPI alegi ce trepte dorești până la maxim 16.000, iar la LED avem de ales între 9 jocuri de lumini la care se poate seta intensitatea și viteza sau pot fi oprite total. La Advanced poți seta senzitivitatea viteza de scroll și cea de double-click, iar la Macro îți poți personaliza lista de butoane exact cum îți dorești. După ce ți-ai făcut setările preferate le poți salva, în stânga joc, la Profile.

Din punct de vedere tehnic Xenon 800 are multe elemente esențiale oricărui jucător și performanțele sale par să fie tot ce trebuie pentru gamer-ul casual.

Testare

În mână, după cum ziceam, Xenon 800 este mediu ca mărime și pare conceput pentru a se potrivi pentru un câmp larg de dimensiuni de mâini drepte. Este ușor, iar piciorușele de teflon îl fac să alunece imediat pe suprafețe precum mousepad-urile din material textil sau tare (funcționează fără probleme și pe lemn sau suprafețe mai lucioase). Nu este motiv să-ți faci griji că este foarte ușor căci cu cele 12 mici greutăți îți poți găsi în general exact greutatea care să ți se potrivească. Zgomotul click-urilor nu este deloc deranjant comenzile se iau rapid și exact asta datorită switch-urilor Omron.

În general, când cumperi un astfel de mouse primul lucru pe care-l faci sunt Profiles pentru fiecare tip de activitate, ca atunci când te apuci de jucat ceva, sau de butonat ceva prin Windows, să nu mai pierzi timp prețios. Spre exemplu, pentru browsing (și Social Media stuff) și chestii ușoare prin Windows poți seta un DPI potrivit, în funcție și de ce rezoluție ai la monitor. În cazul de față 6.400 l-am găsit cel mai potrivit (monitor 27inch, Full HD, 144Hz). Profilul se potrivește și Phototoshop și programele de editare audio/video, iar pentru jocuri, de preferat ar fi să-ți faci câte un Profil pentru fiecare gen de jocuri (ex. RPG, Strategie, FPS etc). Bineînțeles, pentru fiecare Profil poți să echilibrezi totul și cu ajutorul greutăților. Eu, spre exemplu, fiind obișnuit cu mouși de dimensiuni mari și grei (sau cu greutăți adăugate), mi s-a părut extrem de ușor și mă gândeam că o să am probleme cu el și că-i voi îndesa cu siguranță toate greutățile, dar nu a fost așa. Un mouse ușor, configurat atent, poate da un randament peste unul greu cu care dai cu el de toți pereții. Vorba aceea, ca-n tenis, totul ține de încheietură.

Îmi place cum e “lucrat” cablul, pare rezistent și este îndeajuns de lung, iar acel schelet de fagure întradevăr a făcut diferența între un mouse “plin” și acesta pentru că nu mi-a mai transpirat mâna așa mult și parcă nu-mi mai simt brațele obosite după sesiuni mai lungi de joc. Datorită piciorușelor de teflon, mousepad-ul tare, XL, din dotare, deodată a devenit mult prea încăpător decât aveam nevoie. Este de-ajuns să faci toate mișcările complete doar din încheietură.

În cazul strategiilor (StarCraft, Warcraft 3, Command & Conquer) și al RPG-urilor (Diablo III, Grim Dawn), am folosit același Profil și am coborât puțin chiar și DPI-ul sub 6.400 fiind vorba de sesiuni de campanie, mai lejere decât cele online. În cazul FPS-urilor (DOOM Eternal) și a 3rd Person-urilor (Horizon Zero Dawn, Death Stranding), am folosit un alt Profil cu un DPI nu departe de cel pe care-l folosesc în Windows, funcțiile Macro fiind de ajutor dacă personalizezi butoanele pentru fiecare joc în parte. Oricum, butonașul acela de sub scroll l-am setat să-mi schimbe treptele DPI și e foarte la îndemână și se face totul on the fly.

Da, m-am jucat și cu “beculețele” și am făcut și un scurt demo cu cele 9 jocuri de lumini, preferatul meu fiind Heart care imită bătăile inimii, e pe roșu și poți seta viteza bătăilor. Foarte cool.

Am stat să mă gândesc un pic și să privesc Xenon 800 prin prisma unui gamer profesionist și cred că, dacă ar fi fost poate un pic mai are, RGB-ul dacă ar fi putut fi controlat și sincronizat cu alte accesorii de gaming prin aplicația plăcilor de bază, ar putea fi luat în considerare pentru eSports.

Concluzie

Genesis Xenon 800 a fost o surpriză plăcută pentru mine și mi-a atras atenția încă de la primul teaser ca apoi să-mi pun semne de întrebare de ce are totuși un preț mai ridicat față de alte modele din portofoliu. După ce am aflat de posibilitățile multiple de personificare, respectiv detaliile tehnice, scheletul perforat în stil fagure și faptul că este foarte ușor, totul începea să capete sens și abia așteptam să-l iau la teste.

După aproximativ 2 săptămâni în care l-am transformat în mouse-ul de zi cu zi, pe care l-am folosit și la chestii Office, dar și la jocuri, am reușit să-mi depășesc câteva convingeri la care susțineam sus și tare că nu pot renunța. Da, pot renunța la greutate și da, pot renunța la mărime, fără să fac rabat la calitate sau să pierd performanță în vreun fel sau altul. În general aveam o impresie (relativ greșită) despre anumite produse care le consideram de calitate dacă erau mai grele și păreau mai rezistente la prima vedere. Ei bine, m-am convins că greșesc și în cazul moușilor, Xenon 800 este o dovadă necontestabilă acum că l-am testat așa cum se cuvine. Poate că Xenon 800 va fi privit sceptic din depărtare de către amatori (și chiar profesioniști), dar îi îndemn nu să mă creadă pe cuvânt că e bun ci să-i dea o șansă și să-l testeze singuri. Vor fi, dacă nu impresionați, măcar încântați de el.

Genesis Xenon 800 se găsește în magazinele de specialitate (via PC-Coolers), la un preț de aproximativ 300 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.