Datele. Datele personale sau cele de la serviciu sunt cele mai importante elemente pentru orice utilizator al unui device electronic. Datele pot însemna documente sau fișiere multimedia, proiecte și orice alt gen de material în format electronic.

Bineînțeles că ne dorim ca aceste date să le avem la îndemână, în siguranță, iar în zilele noastre a apărut o opțiune utilizată de foarte multi și anume stocarea in-cloud. Deși acest lucru înseamnă stocarea de fișiere într-un spațiu virtual la care ai acces printr-un user și parolă, de multe ori au loc atacuri cibernetice și sunt situații în care aceste conturi au fost sparte și conținutul furat.

Este adevărat că în ziua de astăzi securitatea este foarte bine pusă la punct, dar spațiile de stocare nu sunt tocmai încăpătoare pentru anumiți utilizatori care lucrează cu fișiere de dimensiuni mari. Există servicii in-cloud pentru care poți plăti pentru extinderea spațiului de stoare, iar acest lucru cere un card încăpător.

Există însă o alternativă bună direct la tine acasă. Propriul in-cloud, cum s-ar zice. Există opțiunea unui echipament de tip NAS (Network Attached Storage) care constă într-un dispozitiv în care poți pune mai multe HDD/SSD-uri și care se conectează la rețeaua ta internă de internet. Capacitățile acelor medii de stocare pot ajunge la zeci sau chiar sute de tera de spațiu pentru date și asta chiar lângă tine, în rețea!

Cei care nu au încredere în opțiunea in-cloud sau/și care-și doresc un spațiu extins de stocare fără a plăti pentru acesta, fie o dată sau prin abonament lunar, vor găsi în NAS alegerea perfectă.

Imediat vom vorbi despre un astfel de dispozitiv NAS, mai exact Synology DiskStation DS420j care este de fapt un mic PC cu o capacitate mare de stocare care se conectează la rețeaua internă și poate fi activat ca orice dispozitiv din rețea sau chiar ca un drive plus alte avantaje.

Your Personal Cloud Storage Starts Here

Pachet

Cutia Synology DiskStation DS420j este din carton și include tot ce ai nevoie pentru a monta și conecta NAS-ul pentru a-l pune în funcțiune imediat.

Pe cutia de carton, destul de grea, avem două stickere: unul cu codurile de bare și altul cu o imagine cu produsul și câteva informații. Pe cutie mai sunt prezente și denumirea produsului și câteva menționări despre avantajele pe care le va avea clientul, dacă va achiziționa acest produs, precum File Sharing, Anywhere Access și Cloud Synchronization. De asemenea, găsim și date despre conținut și specificații tehnice.

În cutie avem o altă cutie în care avem alimentatorul, un cablu de rețea, două punguțe cu șurubele de prindere pentru HDD/SSD și un ghid rapid de instalare, iar NAS-ul vine protejat de o punguță, cofraje de carton și bureței.

În interiorul NAS-ului putem instala 4 HDD/SSD-uri cu până la 64TB.

Aspect

La prima vedere NAS-ul arată ca un mini-PC, și cam așa și este, dar are dimensiuni reduse și mai simplificat pe partea de conectivitate decât un PC.

Per total este un cub negru cu un capac detașabil, metalic, în formă de “U” care acoperă lateralele și partea de sus a NAS-ului. Capacul este perforat în laterale cu logo-ul Synergy, pentru aerisire și se prinde de restul carcasei cu patru șuruburi filetante care nu necesită o șurubelniță. Partea de jos are piciorușe de cauciuc pentru stabilitate și antivibrații, iar pe partea din față, toată din plastic, avem logo-ul, un buton mare de Power, cu LED, pe mijloc cu modelul scris deasupra. În stânga și în dreapta butonului, avem LED-uri pentru cele 4 HDD/SSD-uri (dreapta) și LED-uri pentru Status și LAN (stânga). Pe partea din spate, avem în interior două ventilatoare pentru aerisire și Kensington Lock-ul lângă, iar în partea de jos avem portul LAN Gigabit, portul pentru alimentare, 2x porturi USB 3.0 și un buton de reset.

NAS-ul având dimensiuni reduse poate fi pus, sub/pe birou sau puteți să-l poziționați lângă router, unde se și conectează via LAN.

Tehnic

Synology DiskStation DS420j are dimensiunile 184 mm x 168 mm x 230 mm și o greutate de 2.21Kg, iar în interior dispune de un CPU Realtek RTD1296 Quad Core (1.4 GHz) pe arhitectura de 64-bit, 1 GB DDR4 și se pot monta 4x 3.5″ sau 2.5″ SATA HDD sau 2.5″ SATA SSD, cu până la 64 TB.

Sistemul este aerisit de 2x ventilatoare de 80 mm suport Quiet/Full-Speed/Cool/Low-Power Modes, temperaturile normale de operare ajungând la maxim 40°C pentru sistem și 60°C pentru HDD/SSD. Sursa de alimentare este de 90 W și consumă 21.71 W atunci când este utilizat, respectiv 7.88 W în stand-by cu HDD/SSD în mod de hibernare.

La conectivitate avem port-ul LAN Gigabit (RJ-45 1GbE), 2x porturi USB 3.0 pentru stocare externă și suportă programare de închidere/deschidere, Wake On Lan/Wan și Power Recovery.

LED-uri de stare avem pentru toate cele 4 HDD/SSD montate, dar și pentru Status și LAN și butoane pentru Power și Reset.

Pentru protocolul fișierelor, NAS are suport CIFS/AFP/NFS/FTP/WebDAV, cu posibilitate de până la 100 de conectări simultane și poate fi accesat local de pe PC sau device-uri mobile, având funcție de Media Hub, de sincronizare și de back-up.

În mare, NAS-ul pare capabil pentru operațiuni de manipulare de fișiere, atât de back-up cât și utilizat ca Hub Multimedia, dar mai în detaliu ne vom lămuri imediat la testare.

Testare

În introducere am spus, în mare, ce este și la ce poate fi folosit un sistem de tip NAS, iar pentru a ne convinge de asta am supus Synology DiskStation DS420j la o serie de teste. Dar, înainte de toate haideți să aflăm cum se conectează și se instalează.

După ce am stabilit unde așezăm NAS-ul (de preferat lângă router), începem cu conectarea. Îl alimentăm, conectăm cablul de rețea de la router la portul LAN, de pe spate și pornim dispozitivul, dar înainte de ultimul pas, bineînțeles, trebuie să și montăm HDD/SSD-urile pe el. După ce se dă capacul de metal jos, prin deșurubarea celor patru sisteme de prindere de pe spate, avem patru sertărașe pentru montarea SSD/HDD-urilor. Odată așezate fiecare la locul lui, se prind cu șurubelele din pachet, se împing la locul lor și punem capacul de metal la lor. În cazul nostru, NAS-ul a venit la testare cu 4x HDD-uri de 4TB fiecare deja montate.

Toți acești pași îi avem descriși, prin imagini și text și în ghidul de instalare rapidă din pachet. Este un proces simplu și de scurtă durată care se poate face și fără a avea cunoștințe în domeniu.

Odată totul conectat și pornit NAS-ul vom vedea că se aprin LED-urile de Power și de HDD/SSD de pe partea frontală a dispozitivului, apoi instalarea se va face de pe aplicația dedicată DS Finder (găsiți un QR Code și în ghid), care se poate descărca gratuit și instala pe device-urile mobile cu Android și iOS. După instalarea aplicației va fi nevoie să vă faceți un cont (se face rapid) și să-l confirmați pe mail, apoi se va căuta în rețea dispozitivul (DS420j). După ce va fi găsit va dura un proces în două etape (cam 15 minute pentru cei 10 Tera în cazul nostru) în care se va instala și pregăti pentru utilizare NAS-ul, iar nouă ne-a găsit o nouă actualizare de sistem care a și instalat-o.

În acest moment NAS-ul este gata de utilizare, iar prin aplicație putem face câteva modificări importante, după plac, respectiv vom putea urmări starea dispozitivului. Putem da ce nume dorim dispozitivului și putem opta să primim notificări pe device-ul pe care este instalată aplicația. La System info aflăm detalii tehnice despre NAS, putem verifica și executa actualizări de sistem și putem da accese la utilizatori, dar și bloca pe cine nu ne dorim să acceseze device-ul. Prin QuickConnect putem permite accesul rapid din browser, iar la DSM Mobile putem modifica și supraveghea în detaliu totul. De la categoria Apps putem instala mai multe aplicații Synology pe care le vom descărca indivitual din magazinul de aplicații Apple sau Android.

Bun. După ce am terminat să ne configurăm NAS-ul după plac, trecem la testele de verificare. În primul rând, pentru că tot suntem pe mobil, putem căuta în rețea dispozitivul NAS și ne putem conecta la el pentru a tranfera ce fișiere dorim, de pe sau pe acesta. Conectarea și utilizare se face rapid respectiv foarte simplu. Așadar nu mai avem nicio scuză că nu ne mai ajunge memoria internă a dispozitivului mobil, pentru că le putem muta oricând pe NAS și accesa când dorim. Procesul de transfer și executare a fișierelor de pe NAS se face la viteze de până la 112 MB/s, conform Synology, la aceasta contribuind mai multe aspecte (vitezele HDD/SSD-urilor, conexiunea la internet, etc). Am făcut un astfel de test și pozele se tranferă și se accesează relativ rapid, dar fișierele video – care cântăresc mai mult – durează mai mult.

Am testat, de asemenea și pe PC/Laptop, având avantajul aici de a face NAS-ul să fie văzut de Windows 10 ca un HDD/SSD normal, care e instalat în sistem. Adică, dacă deschizi My Computer, NAS-ul apare acolo, văzut ca un HDD/SSD instalat în sistem. Procesul e ușor și rapid pentru a face acest lucru. Astfel capacitatea de stocare a PC/Laptop-ului ai extins-o la 10TB (în cazul nostru) și poți accesa, face transferuri de fișiere la fel ca pe orice alt dispozitiv de stocare. Să nu uităm însă două aspecte importante – avantaje aduse de un sistem NAS: fișierele tale sunt securizate și în caz că pățești ceva cu PC/Laptop acestea nu se pierd și capacitatea practic infinită pe care poți stoca orice și accesa și prin alte metode.

Poți face chiar și servere virtuale sau FTP-uri, dacă dorești, poți accesa direct din browser fișierele stocate pe NAS și cel mai important poți tranforma dispozitivul într-un HUB Multimedia de pe care să redai clipuri, imagini sau muzică. Accesul îl poți face rapid de pe dispozitivele mobile sau TV. Synology pune și el la bătaie o serie de aplicații speciale de redare muzică, radio și vizualizare de fișiere video și foto, ba chiar și un chat și o aplicație de mail.

Astfel, utilizatorii normali, prin NAS pot accesa oricând și oriunde la colecția de poze, muzică și filme și pot face streaming la ele, mai ales că este compatibil DLNA. Pentru cei care lucrează cu fișiere mari în proiecte audio-video, sau editare foto, NAS-ul este exact ceea ce trebuie, iar gamerii se pot bucura și ei de spațiu practic infinit de stocare de jocuri.

Acest NAS este dedicat mai mult pentru Home Use contând mai mult capacitatea de stocare decât vitezele de transfer, pentru cea de-a doua categorie existând NAS-uri Synology cu posibilități și capabilități extinse (spre ex. poți folosi ca buffer pentru HDD/SSD-uri alte HDD/SSD-uri ceea ce mărește timpi de acces implicit vitezele de tranfer), dar intrăm deja în sectorul de business. Bineînțeles, în cazul DS420j, pe lângă stocarea propriu-zisă putem să conectăm via 2x USB 3.0 alte HDD/SDD-uri externe.

Streaming-ul pe TV merge bine, am putut rula clipuri 4K fără probleme, la fel și streaming-ul pe device-urile mobile. Deși transferurile puteau fi mai vioaie, în timpul transferurilor și accesării NAS-ului de pe alte device-uri, simultan, nu au crescut temperaturile la sistem și nici la HDD-uri foarte mult. După cum spuneam mai sus, poți verifica și aceste amânunte direct din aplicație (temperaturi, starea sistemului, sesiuni active etc).

Un lucru este cert, NAS-ul este foarte util și pare o opțiune mai sigură decât in-cloud-ul plus că este și o sursă importantă de back-up activă, dar și pasivă (arhivă).

Concluzie

Synology DiskStation DS420j este soluția de stocare de date și back-up, pasivă și activă și cel mai important, securizată, care întrece in-cloud-ul – foarte popular în zilele noastre. Este un NAS pe care-l poți face încăpător atât cât îți dorești, accesezi fișierele tale când vrei prin diferite metode (browser, mobile, streaming etc), stai liniștit că este lângă tine și are o securitate sporită și nu în ultimul rând, ai controlul total asupra lui printr-o aplicație dedicată pentru mobile.

Synology DiskStation DS420j este disponibil la un preț de aproximativ 2.000 lei (fără HDD/SSD).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.