Urmează o nouă săptămână ce începe cu Documentary Mondays și Fiction Tuesdays la Centrul Ceh – online, ce-i drept. Cele două programe continuă pe platforma DAFilms.com, unde veți putea urmări gratuit două filme: documentarul „Viva Video, Video Viva” luni, 16 noiembrie, și un film de Jiří Menzel marți, 17 noiembrie, anume „Those Wonderful Men with Crank”.

Adéla Komrzý, regizoarea documentarului ce dă tonul săptămânii, „Viva Video, Video Viva”, avea mai puțin de un an când s-a stins din viață bunicul ei, Radek Pilař, considerat a fi unul dintre pionierii artei video cehe. 25 de ani mai târziu, pătrunde pentru prima dată în camera lui de lucru, acolo unde toate casetele VHS i-au fost păstrate, și îi vizionează lucrările. Rând pe rând, acestea o fascinează și o motivează să împingă căutările mai departe, astfel că în 2018 documentează organizarea expoziției VIDEO DAY 1989/2018, o reconstituire a primei expoziții de artă video din Cehoslovacia, din vara anului 1989, la care a participat inclusiv Radek Pilař. Folosindu-se de acest prilej, filmul devine un portret pe care regizoarea îl face bunicului său, dar și o explorare a moștenirii culturale pe care a dobândit-o. Este, totodată, o prezentare a primilor artiști video cehi, care povestesc despre contextul politic, dar și despre cel social în care s-a putut manifesta un nou gen de artă, regizoarea făcând o comparație între circumstanțele în care au lucrat artiștii rămași în spatele Cortinei de Fier, și cele în care se aflau artiștii ce au reușit să emigreze.

Documentarul este o oscilare continuă între trecut și prezent, idee accentuată inclusiv de modul de realizare, care îmbină secvențe înregistrate pe casete VHS cu cele filmate chiar și cu ajutorul unui iPhone.

Ziua de marți vine cu o călătorie în timp pe urmele primilor oameni pasionați de cinematografie din Cehia. Filmul regizat de Jiří Menzel în 1978, „Those Wonderful Men with Crank”, este o comedie ce ironizează frivolitatea unui public încă needucat în privința cinematografiei, însă, ca în majoritatea filmelor lui Menzel, în spatele unei aparente detașări se ascunde un subiect mult mai serios. El este, la bază, un omagiu adus pionierilor filmului în cultura cehă. Chiar dacă numele personajelor au fost schimbate, ele sunt ușor de recunosut, iar povestea, deși adaptată și transfromată într-o comedie, conține, cu siguranță și urme puternice de adevăr.

La începutul secolului al XX-lea, Vilém Pasparte (Rudolf Hrusínský), un magician ambulant, cutreieră satele Boemiei împreună cu asistenta sa pentru a aduce cu caravana lor proiecții de filme – cel mai năstrușnic truc de magie de la vremea respectivă. Cu toate acestea, visul lui este să deschidă un cinematograf în adevăratul sens al cuvântului. Ajuns la Praga, se găsește în situația de a o „adopta” pe Aloisie, fiica unui prieten pe moarte. Astfel, cei trei rămân în oraș, la casa văduvei Evzenie, care le închiriază un spațiu pentru proiecțiile de filme, dar și camere pentru locuit. Frumusețea tinerei Aloisie atrage însă toate privirile, iar din invidie, Evzenie o alungă. Așa ajunge în casa lui Jakub Kolenatý, un tânăr fotograf, pasionat de arhitectură și film, personaj inspirat de Jan Kříženecký și interpretat chiar de Jiří Menzel. El este un tânăr idealist, care își dorește, la fel ca Pasparte, popularizarea cinematofragiei ca artă și nu ca simplă distracție.

Așadar, pe 16 și 17 noiembrie sunteți așteptați virtual la film. Acestea vor fi disponibile gratuit începând cu ora 8:00 dimineața a fiecărei zile, timp de 24h. Pentru a le putea viziona, este nevoie să vă creați un cont de utilizator pe platforma DAFilms.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.