Ascultă acest articol

“Ai zice că fiind deja al 5-lea Purge din serie, rețeta s-ar fi perfecționat. În schimb, Forever Purge nu prea știe să fie Purge, ca un fel de mezin al familiei care vrea să fie altceva dar nu e încă decis ce – numai să nu fie ca ceilalți.”

Regizor: Everardo Gout

Scenariu: James DeMonaco

Gen: Acțiune, Horror,

Lansare: 13.08.2021

Durata: 1h 43min

Studio: Universal Pictures

Distribuitor: RO IMAGE

Clasificare: A.P.15

Actori:

Ana de la Reguera … Adela
Tenoch Huerta … Juan
Josh Lucas … Dylan Tucker

Sinopsis:

NOAPTEA JUDECĂȚII ETERNE este un nou capitol din seria care a început în 2018 cu succesul fenomenal al primului film, NOAPTEA JUDECĂȚII, și care a devenit apoi o franciză care a făcut istorie în genul filmului horror.

Noul capitol al francizei ne duce pe un drum nou, în care membrii unei mișcări underground, care consideră că o singură noapte pe an de anarhie și crime nu e de ajuns, decid să ia cu asalt America printr-o campanie de masacre care să semene haosul fără vreun moment de întrerupere. Așadar, nimeni nu mai e în siguranță, de această dată.

Adela (Ana de la Reguera, Army of the Dead) și soțul ei, Juan (Tenoch Huerta, Days of Grace), trăiesc în Texas, unde Juan muncește la ferma înstăritei familii Tucker. Patriarhul familiei, Caleb (Will Patton, Halloween) îl admiră și îndrăgește pe Juan, ceea ce alimentează furia plină de invidie a lui Dylan (Josh Lucas, Ford v Ferrari), fiul lui Caleb.

În dimineața de după Noaptea Judecății, o bandă de ucigași mascați atacă familia Tucker, inclusiv pe soția lui Dylan (Cassidy Freeman, The Righteous Gemstones) și pe sora lui (Leven Rambin, The Hunger Games), ceea ce le face pe cele două familii să lase deoparte animozitățile și să se unească pentru a înfrunta împreună plaga ce amenință să dezintegreze prin crimă și haos Statele Unite.

Recenzie:

Pentru unii cinefili relaxarea se regăsește uneori într-un film care îți potolește setea de violență cinematografică și te descarcă de stresul care te-a măcinat toată săptămâna anterioară. Așa că am simțit nevoia să mă așez alături de un suc rece și niște nachos picanți într-o sală a Cineplexx Titan și să-mi găsesc pacea vizionând liniștit Noaptea Judecății Eterne. Uitasem cât de recomfortantă este locația respectivă, datorită dimensiunii relativ reduse, dar cochete. Mi-am dat seama că ultima vizită fusese cu ocazia venirii lui Sonic pe marile ecrane.

Ai zice că fiind deja al 5-lea Purge din serie, rețeta s-ar fi perfecționat. În schimb, Forever Purge nu prea știe să fie Purge, ca un fel de mezin al familiei care vrea să fie altceva dar nu e încă decis ce – numai să nu fie ca ceilalți.

Seria lui James DeMonaco are la bază un concept foarte bun și popular: ce-ar fi dacă într-o singură noapte pe an, toate crimele sunt legale? O adevărată sărbătoare americană. Însă execuția filmelor a lăsat de dorit în majoritatea cazurilor. Primul film a fost un soi de Home Alone horror cu bogătași, ca abia al doilea film, Anarchy, să ne ducă unde doream să vedem genul de acțiune: ce se întâmplă pe străzi? Apoi Election Year a ridicat miza și a avut personaje de care îți păsa, cu comentarii politice interesante și puțină conspirație guvernamentală. Am uitat complet de prequel-ul The First Purge, fiind cel mai neinteresant.

The Forever Purge are altă ambiție. Scenariul pune o întrebare bună și realistă pentru serie: ce ar fi dacă purificarea anuală nu se termină de dimineață și continuă la nesfârșit în haos? Dacă un grup uriaș de rasiști și-ar dori să „purifice” Statele Unite și pornește un război civil cu ocazia Nopții Judecății? Ca până acum, și noul film te face să-ți pui serios întrebări despre starea societății actuale și despre cât de plauzibil este un astfel de scenariu în realitate. The Forever Purge este poate cel mai realist de până acum.

Acțiunea se petrece în Texas și se concentrează asupra unor imigranți mexicani și familia angajatorului lor. În sine, Noaptea Judecății trece destul de ușor și repede, ca să vedem că adevărata groază începe în zorii zilei de după când lumea nu se așteaptă ca psihopații să-și continue crimele într-un număr atât de larg. Poliția abia face față și curentul Nopții Judecății Eterne ia cu asalt întreaga țară, iar pentru scurt timp Canada și Mexic își deschid granițele pentru orice refugiat neînarmat. În majoritatea lumii filmul s-a lansat la începutul lunii trecute, iar la noi și alte părți ale Europei abia acum, cu ghinionul/norocul de a se lansa în același weekend în care talibanii au cucerit Afganistanul. Comentariile sociale și politice din film, legate de situația mexicanilor din State, sunt acum eclipsate de realitatea din Orient, și cu toate acestea, sunt încă valabile.

Din păcate, deși trecerea de la noapte la zi este revitalizantă, potențialul este irosit: dacă noaptea nu prea vedeai clar ce atrocități au loc, ziua nu prea ai ce vedea. Costumele purtate de revoluționarii psihopați arată bine, cele de cowboy și iepuri cu precădere sunt memorabile. Însă dacă vrei să vezi asasinări creative, mai bine te duci să mai vezi încă o dată The Suicide Squad. Ca film de acțiune, filmul este satisfăcător, dar nu prea mai duce a capitol din seria Purge în a doua jumătate. Este cumva palpitant să urmărești grupul de refugiați care vor să ajungă în Mexic până nu se închid granițele. Peisajul texan și urmăririle de pe șoselele din deșert m-au plimbat cu gândul la Hell or High Water sau ultimul Rambo. Însă răufăcătorii nu prea își dau silința, iar luptele au rezultate previzibile. Măcar coloana sonoră din acele momente a fost inspirată.

Ideile de la baza poveștii sunt mai mult decât interesante și tematica texană aduce aerul proaspăt de care avea nevoie pe partea vizuală seria, însă acele idei nu sunt fructificate la adevăratul lor potențial, iar acțiunea nici măcar nu se apropie de rețeta capitolelor 2 și 3 din serie. Nu este deloc un film rău, este un thriller plin de acțiune mediocru, chiar acceptabil, dar nu seamănă cu ce ar fi putut fi ca un nou capitol ambițios Purge. La final, am rămas în continuare însetat.

Rămâne, așadar, să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Filmul The Forever Purge/”Noaptea Judecății Eterne” rulează din 13 august 2021 în România la Cineplexx și alte cinematografe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.