Acer cu a sa serie Predator a convins jucătorii din toată lumea că au oferit nu numai o atenție sporită seriei, dar și cele mai noi tehnologii și modele cu upgrade-uri frecvente pentru a ține pas cu “concurența”. Dar, pot să vă spun că după ce am testat mai multe modele din o altă serie (divizie) de gaming de la Acer, Nitro, popularitatea și interesul al trebui să se îndrepte și către aceasta.

Diferențe între cele două serii/divizii țin doar de lucruri mărunte, spre exemplu în seria Nitro design-ul și paleta de culori folosită include roșu/vișiniu în locul albastrului de la Predator, dar în schimb d.p.d.v. tehnologic ambele nu duc lipsă de componente performante și de calitate.

De această dată în teste am primit Acer Nitro 5 AN515-45, l-am putut testa timp de aproximativ două spătămâni și vă vom spune mai jos mai multe detalii.

Pachet

Cutia de carton tare în care vine împachetat Nitro 5-ul din discuție are dimensiuni reduse de unde deducem că avem parte de un sistem cu display de 15 inch și nici greutatea nu este foarte mare. Pe cutie nu avem aproape deloc detalii mai puțin un sticker cu cod de bare și câteva informații despre specificații. Mânerul de plastic ne asigură că-l putem deplasa ușor, iar înăuntru, avem, o cutie în care este alimentatorul de priză și cabluri pentru priză EU respectiv US și laptopul protejat de mai mulți bureți.

Aspect

AN515-45 este un terminal portabil de gaming compact, asta se vede încă de când îl scoți din cutie și nici nu este foarte greu. Culoarea negru predomină, iar pe capac avem înscripționat cu argintiu “Acer” – mare pe mijloc încadrat între două linii ștanțate. În partea de jos se observă balamaua pe care scrie cu roșu/vișiniu “NITRO“.

Pe partea de dedesubt avem 4 piciorușe de cauciuc/silicon antiderapante, plus unul mai mic între cele două dinspre partea din față. Central este sticker-ul cu codul de bare și cel de Windows, iar jumătatea de sus este cu perforații pentru aerisire. Spre partea din față avem în laterale difuzoarele stereo.

Partea din spate are o dungă roșie/vișinie, în centru cu portul pentru alimentare la curent, iar în laterale spații mari pentru aerisire, iar pe laterala din stânga avem iarăși o zonă de “respiro”, Kensighton Lock-ul, portul LAN RJ-45, 2x USB 3.2 Gen 1 de tip A și jack-ul audio/microfon. Pe laterala din dreapta avem și aici o aerisire și portul USB 3.2 Gen 2 de tip C, cel USB 3.2 Gen 2 de tip A și HDMI.

Deschidem capacul și vedem display-ul de 15.6″ cu cameră web și microfon în partea sus, iar sub acesta acem logo-ul Acer, pe balama, în partea dreaptă fiind prezente două LED-uri de stare pentru Baterie și Activitate. Pe rama display-ului sunt prezente 6 piciorușe subțiri de cauciuc – câte două în partea de sus și de jos și câte unul în laterale.

Pe partea de interacțiune este o tastatură QWERTY cu tot cu Numpad și un Touchpad poziționat un pic mai spre partea stângă a device-ului. Nu lipsește butonul specific gamei, N – Nitro și butoanele sunt iluminate RGB.

Tehnic

Dimensiunile lui AN515-45 sunt de 23.90 x 363.4 x 255 mm și cântărește 2.30 kg, iar puterea de procesare se face cu ajutorul AMD Ryzen 7 5800H tactat la 3.20 GHz și un GPU AMD Radeon Vega cu o soluție accelerată de la NVIDIA GeForce RTX 3080 cu 8 GB GDDR6.

Memoria RAM este de 16GB DDR4 (2x8GB), iar capacitatea de stocare NVMe 1TB, la conectivitate despunând de 2x USB 3.2 Gen 1 de tip A, 1x USB 3.2 Gen 2 de tip C, 1x USB 3.2 Gen 2 de tip A, Bluetooth, Gigabit Ethernet și LAN Wireless IEEE 802.11ax.

Display-ul IPS ComfyView este de 15.6″, suportă rezoluția maximă de 1920 x 1080 și are o rată de reîmprospătare (refresh) de 144Hz. Avem încorporate microfon și cameră Web și două boxe stereo și dispune de TouchPad multi-touch și tastatură QWERTY Iluminată RGB.

Bateria este Li-Ion pe 4 celule și are o capacitate de 57500 mWh, iar sistemul de operare este Windows 10 cu suport pentru upgrade gratuit la Windows 11.

Testare

După ce am testat destul modele Acer, Predator și Nitro, am tot spus că, din punct de vedere al aspectului seria Nitro e pe placul meu datorită design-ului și al culorilor folosite și mă bucur să văd că devine din ce în ce mai populară și avem parte de mai multe modele care se îmbunătățesc an de an.

Ce este cu adevărat deosebit la acest model AN515-45 este faptul că dispune de o placă video printre cele mai rapide din acest moment de pe platformele PC mobile de gaming și anume 3080, chiar dacă cei 8GB VRAM nu “sperie” cele mai noi jocuri AAA pretențioase (ex. Resident Evil Village).

Pe mâna mea, AN515-45 este perfect și aici mă refer la tastatură și TouchPad – dimensiunile lor fiind la fix pentru cum sunt obișnuit, dar însă aș fi preferat un model cu display de 17 inch, căci e păcat să ai o placă video așa de puternică cu o rată de refresh bună (144Hz) pe un display de 15 inch, dar chiar și aici ar fi mers mai bine și o rezoluție mai mare decât ce oferă modelul de față. Bineînțeles, poți monta prin HDMI la un TV rezoluție mare și dimensiuni mari și ai rezolvat “inconveniența”.

Îmi place mai departe că s-a rămas la cele elemente de design cu acele aerisiri de zici că sunt turbine de la mașini de curse sau avioane rapide și chiar și acele mici notificări Caution/Hot sunt simpatice și te fac să înțelegi că în brațele tale stă un Transformer periculos. Toate acele aerisiri nu sunt puse la mișto și-ți vei da seama de asta după ce dai drumul la jocuri care au nevoie de procesare mare, turbinele începând să fie simțite și partea din spate începând să emane aer cald. Din fericire, căldura nu se simte așa de tare pe tastatură, decât ușor în partea de sus, spre balama.

Camera web și microfonul încorporat le poți folosi fără probleme în streaming și chiar și la videocoferințe Zoom, Skype, Messenger – că tot sunt atât de populare în vremurile grele pe care le trăim, iar difuzoarele se aud destul de tare, dar dacă vrei și o calitate bună a sunetului poți conecta prin jack căștile tale sau prin Bluetooth, căci placa de sunet încorporată este chiar ok și Spotify-Ready.

TouchPad-ul își face datoria dacă vrei să folosești rapid laptop-ul pentru operațiuni de zi cu zi, iar pentru gaming sau operațiuni/aplicații care necesită mai multă fidelitate, se adugă mouse-ul preferat via USB sau Bluetooth. Îmi place tastatura folosită la modelele Predator și Nitro pentru fonturile sale și tehnologia folosită, dar și pentru spațiul OK dintre taste și includerea acelui buton care se comportă ca unul Turbo la mașinile sport. Apăsarea butonului N-Nitro te propulsează cu viteză maximă în jocuri turând motoarele AN515-45 (cpu/gpu/coolers). Atașat de acest buton este aplicația dedicată NitroSense de unde poți urmări temperaturile și turațiile, le poți modifica și poți configura/administra RGB-ul la tastatură, dar și preseturile audio via Acer TrueHarmony.

O altă aplicație dedicată importantă este cea a plăcii de rețea, Killer Control Center, de unde observi, blochezi și administrezi aspecte care țin de conexiuni și sunt foarte de ajutor. Placa de rețea Gigabit dând randament maxim prin LAN într-o rețea cu net de 1GB,  iar prin wireless existând suport pentru Wi-Fi 6 ratele de transfer ajungând și la 600Mbps. Streaming-ul merge excelent în jocuri, filme și muzică.

Display-ul este rapid la cei 144Hz ai săi și se vede bine din orice unghi, iar faptul că e mat ajută să nu te afecteze în lumină puternică. Chiar dacă rezoluția nu e tocmai cea mai fericită pe cât are puterea de procesare și GPU, măcar rata de contrast, culorile și luminozitatea oferă imagini plăcute. Filmele și serialele de pe Netflix, HBO GO, YouTube, Amazon Prime Video se văd bine, aici contribuind și performanțele plăcii de rețea.

Aplicațiile de tip office rulează excelent, la fel și cele pentru editare foto/video datorită puterii de procesare, iar browsing-ul și rețelele de socializare sunt o plăcere de utilizat. Windows 10 este perfect pentru AN515-45 și suntem înștiințați la Update că terminalul este compatibil cu Windows 11 și va beneficia de update gratuit.

Bateria este exact cum vă așteptați să fie, a rezistat cam două ore de utilizare în activități variante de utilizare, și aproximativ o oră în gaming (cu Nitro activat), dar încărcarea se face relativ rapid la 50% afișând că mai durează cam 50 de minute până la încărcare de 100%.

Jocurile – aici voiam să ajungem și le-am lăsat pentru la sfârșit de articol – pe un NVIDIA RTX 3080 nu pot decât să ruleze excelent, aici contribuind și puterea procesorului și vitezele SSD-ului, respectiv cantitatea de memorie de RAM. Am început cu ceva ușor, Asphalt Legends din magazinul Microsoft, care “fuge” fără nici ce-a mai mică problemă pe AN515-45, și ca să rămân tot la capitolul racing am instalat și jocul meu auto preferat, Forza Horizon 4 care, de asemenea a rulat fără probleme cu toate setările grafice urcate la maxim. Am pus via USB și un Racing Wheel (volan) și situația devine și mai interesantă. Următoarele jocuri testate pentru a atinge limitele performanțelor lui AN515-45 au fost Resident Evil Village a căror setări nu le-am putut maximiza, iar pe AUTO, acestea coborau nu foarte mult spre nivelul Medium la capitolul grafic, dar în schimb la Death Stranding, Outriders și Horizon Zero Dawn situația a stat mai bine. Alte jocuri mai puțin pretențioase precum Diablo III, Command & Conquer Red Alert Remastered, Warcraft III Reforged sau Grim Dawn rulează la capacitate maximă și nu pun nicio problemă de performanță. Am pus chiar și GeForce NOW pentru testare punând la încercare mai mult capacitatea plăcii de rețea decât de procesare/GPU, dar AN515-45 a făcut față cu brio chiar și prin conexiune wireless.

Mai multe detalii de ordin tehnic găsiți mai jos:

Pentru a putea face comparații am făcut și niște teste benchmark:

AN515-45 este acel gen de laptop pe care-l poți folosi pentru orice dar cel mai important poți și juca orice pe el, chiar și cele mai noi jocuri AAA. Este un sistem complet, care, dacă treci peste anumite mici inconveniențe poate fi companionul tău cel mai potrivit, în orice situație.

Concluzie

Testând mai multe modele Nitro 5, aveam așteptări mai mari de la AN515-45 datorită soluției grafice integrate – printre cele mai performante din ziua de astăzi de pe terminalele de gaming mobile, și acestea mi s-au confirmat.

AN515-45 oferă performanța de care are nevoie orice jucător activ în deplasare, chiar și pentru cei profesioniști în eSport și mai mult de atât îl poți folosi fără probleme în orice situație fie vorba de aplicații office și de editare video/audio, browsing și social media, în entertainment sau pentru streaming.

Acer Nitro 5 AN515-45 se comercializează la un preț de aproximativ 7.500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.