Trust continuă să extindă segmentul de gaming GXT cu produse din ce în ce mai noi, diferite și pentru buzunarul fiecăruia, astfel fie că e vorba de mouși, tastaturi, microfoane sau alte periferice importante de gaming, întotdeauna este prezent pe această piață foarte competitivă.
De această dată ne îndreptăm privirea către un mouse care se prestează atât la utilizare pentru desktop-uri cât și pentru laptop-urile de gaming. Trust GXT 922 Ybar a venit pe masa noastră de teste și vă spunem imediat detalii despre acesta!
Pachet
Ybar vine împachetat într-o cutie de carton de dimensiuni reduse și el fiind un mouse de mărimi între cele pentru laptop-uri și cele de desktop, ambalajul folosind aceleași combinații de culori cu care ne-a obișnuit Trust GXT, negru și roșu.
În partea de sus avem o agățătoare de plastic pentru expus la raft, iar pe latura opusă găsim codul de bare și informații traduse în mai multe limbi, iar pe laterale găsim, în stânga o imagine cu mouse-ul de aproape alături de sigla GXT, iar pe cea dreaptă, roșie, e scris cu alb denumirea modelului lângă siglele Trust și GXT.
Pe partea din față avem o imagine cu produsul în întregime, iar pe lângă cele două logo-uri și denumirea modelului, suntem înștiințați că produsul beneficiază de iluminare RGB, include un senzor 7200 DPI și 6 butoane programabile și cu control prin aplicație dedicată avansată.
Pe partea din spate avem mouse-ul într-o schemă în care sunt menționate trei dintre funcțiile sale (buton de selectare de viteză, suprafață texturată pentru o priză bună cu mâna și LED RGB ajustabil) plus sistemul necesar minim pe care se poate utiliza mouse-ul și conținutul pachetului.
În cutie găsim mouse-ul într-un cofraj de carton, împachetat într-o punguță și ghidul rapid de utilizare.
Aspect
Conectarea la PC/laptop se face prin port-ul USB printr-un cablu învelit într-un material textil pentru o rezistență mai mare în timp, iar mouse-ul este confecționat dintr-un plastic tare, cu finisaj mat, greutatea s-a fiind una foarte mică.
Mouse-ul este pentru cei care folosesc mâna dreaptă, pe partea de sus fiind implimat logo-ul GXT – unde vine palma, în partea de sus având rotița pentru scroll cu o bandă cauciucată zimțată pe ea și deasupra este un buton pentru setarea vitezei (DPI). De-o parte și de cealaltă a rotiței sunt cele două butoane de click Left/Right.
Pe partea de contact cu suprafețe, avem două piciorușe mari și late din silicon, informații inscripționate și pe mijloc, senzorul optic, iar pe partea stângă avem o zonă sculptată în formă de mici faguri pentru o priză bună cu palma și degetul mare.
În partea dreaptă avem, de asemenea o zonă cu faguri și două butoane pentru Back/Forward, iar atât partea din spate a tălpii mouse-ului cât și logo-ul de sus sunt iluminate RGB.
Tehnic
GXT 922 Ybar are dimensiunile 124 x 69 x 41mm și cântărește 120gr și folosește un senzor optic Trust cu un pooling rate 125/250/500/1000Hz și un DPI range între 200 dpi – 7200 dpi.
Dispune de 6 butoane programabile (backward/forward, click left/right, buton scroll și pentru DPI), iar cablul pentru conectare USB 2.0 are o lungime de 210 cm și este acoperit cu material textil.
Mouse-ul are o aplicație dedicată și beneficiază de iluminare full RGB.
Testare
În general moușii pentru laptop au dimensiuni reduse și sunt gândiți în așa fel încât să fie rapid de instalat/utilizat și să-i poți lua cu tine oriunde. În cazul laptop-urilor de gaming, în general, se optează pentru mouși de gaming – tradiționali – de PC și vorbim aici de volum, greutate, performanță și RGB pe cât posibil, iar GXT 922 Ybar îl văd ca un fel de substitul al acestora. Rămâne un mouse de gaming precum cel pentru PC, dar redus (nu foarte mult) la niște dimensiuni decente cât să-l facă potrivit pentru utilizarea cu un laptop de gaming. Bineînțeles, foarte bine îl poți pune și la PC, dar aici intră în schemă numărul de ore pe care îl folosești zilnic, dar și mărimea palmei tale.
În mână, Ybar e mic pentru mine, iar mai multe ore de utilizare mi-ar aduce discomfort mâinii pentru că nu stă relaxată, deci prefer ideea de a-l utiliza la laptop-ul de gaming în sesiuni în deplasare, pentru un număr de ore mai mic. Se simte plăcut la atingere, dar efectiv dispare în palmea mea, nici măcar RGB-ul nemaivăzându-se.
E ușor, dar cu ajutorul DPI-ului poți face compromisuri, iar dacă-ți găsești și un mouse pad care să se înțeleagă bine cu Ybar, avem un învingător. Am testat mouse-ul pe mouse pad-uri de plastic tare, maleabile cu material textil pe suprafața de contact și cauciuc pe spate, dar și direct pe birou (lemn) și acesta s-a comportat bine fiind nevoie, bineînțeles, de umblat la DPI.
De ceva vreme am început să am încredere în moușii de gaming fără fir pentru că dat de performanțe insesizabile față de cele cu fir și tind să fiu deranjat de fir, dar cu ajutorul unui Bungee sau chiar al unui sistem de susținere al firului de mouse integrat în mouse pad, va face firul să dispară căci oricum este foarte ușor și subțire.
Pentru o utilizare normală în Windows, DPI-ul poate sta mai mic, dar când dai drumul la jocuri îl poți seta în funcție de, să zicem, genul jocului. Spre exemplu eu am o setare specială pentru jocurile de strategie și RPG și una pentru restul, fie vorba de First/Third Person-uri, iar mulțumită aplicației dedicate aceste setări le poți face rapid de acolo, toate cele 6 butoane fiind programabile după cum dorești, inclusiv iluminarea RGB:
Fiind un mouse de gaming este important să fie responsive și cât mai pe placul jucătorilor și pentru a verifica acest lucru am încercat câteva jocuri de strategie și RPG (Diablo III, Grim Dawn, Comand & Conquer Red Alert Remastered, Warcraft III Reforged), dar și alte genuri (Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Resident Evil Village, Watch Dogs 3), inclusiv prin apllicația GeForce Now majoritatea. Ybar s-a descurcat foarte bine cel mai mult înțelegându-mă cu el pe un mouse pad cu suprafață din material textil. Agățat firul de sistemul de prindere de la mouse pad, mouse-ul și-a făcut datoria.
În cazul aplicațiilor de editare video/audio este nevoie de o precizie foarte mare a unui mouse, iar Ybar a oferit-o, dar după o utilizare a acestuia mai mult de 2-3 ore, încep să simt discomfort al mâinii datorită dimensiunilor lui.
Iluminarea RGB contează puțin în cazul meu pentru că nu se observă nimic când folosesc mouse-ul, palma acoperind practic tot mouse-ul, dar lăsat deoparte, sau utilizat de cineva cu o mână “normală” RGB-ul este capabil și are jocuri drăguțe de lumini, inclusiv multe setări statice.
Concluzie
Ybar este mouse-ul de gaming de care se poate bucura orice gamer casual de orice vârstă și îl văd ca o soluție îndreptată mai mult către utilizarea la un laptop de gaming. Mouse-ul dispune de performanțele necesare pentru a furniza o utilizare plăcută în jocuri, iar aplicația îți oferă avantajul de a găsi setările potrivite în funcție de activitățile tale.
Trust GXT 922 Ybar se comercializează la un preț de 100 lei.