Eforie Colorat – Intervenție Culturală

O retrospectivă a primei acțiuni de ecologizare prin artă de pe litoralul românesc

0
581
Ascultă acest articol


Spațiile culturale alternative nu sunt un dat exclusiv al marilor centre urbane, ci se nasc din nevoi particulare, acolo unde, cu puțin noroc, există implicare, inițiativă și o percepere sensibilă a comunității și a cerințelor ei. Acesta este și cazul proiectului ,,Eforie Colorat Intervenție culturală”. Desfășurându-se în primele două săptămâni ale lunii august, acesta se încheie luna aceasta cu o retrospectivă a evenimentelor care au resuscitat atât scena locală a activităților culturale, cât și spiritul comunității, cu scopul conștientizării impactului negativ al omului asupra mediului.

Acesta a constat într-o serie de activități care au avut loc la Grădina de Vară din Eforie Sud un loc cu o poveste aparte care, timp de 10 zile, s-a transformat într-un teren neutru, un spațiu al dialogului care a adus împreună artiști care activează în diverse domenii, voluntari, turiști și localnici în încercarea de a găsi răspunsuri la întrebări precum: mai poate fi omul, în contextul schimbărilor tot mai alerte, un salvator al naturii? ce înțeles mai deține astăzi conceptul de Natură? care este impactul tehnologiei, de care devenim tot mai dependenți, asupra vieții noastre și, implicit, asupra amprentei pe care o lăsăm în lume?

Artistul Emil Cristian Ghiță a realizat o instalație – un obiect metalic, cu o formă cilindrică și o lungime de câțiva metri – pe care, alături de voluntari și membri ai comunității locale, a purtat-o de-a lungul plajei și falezei din Eforie Sud și în care au fost colectate deșeuri, în cadrul unui performance. Acestea au fost apoi utilizate de sculptorii Ovidiu Toader și Radu Panait pentru a realiza două lucrări ce atrag atenția asupra ignoranței omului secolului XXI și a practicilor consumeriste, într-o lume care pare lipsită de repere. Future Fish, respectiv God of Trash se află în continuare în incinta Grădinii de Vară și vor putea fi văzute începând din luna iunie a anul viitor, când spațiul se va deschide din nou publicului. Alături de ei au participat și ilustratoarea Barbora Idesová, prin invitația Centrului Ceh București, și muralista Andreea Toma, care au realizat fiecare câte o pictură pe peretele exterior al Grădinii de Vară, prin care și-au propus să contribuie la conștientizarea efectelor negative pe care acțiunile noastre de zi cu zi le au asupra naturii, în contextul degradării tot mai alerte a bunăstării mediului.

Finalul celor 10 zile a fost marcat de prezența artiștilor Lia și Dan Perjovschi, care au susținut o prelegere despre practicile artistice și rolul artei în contextul actual și un atelier în care fiecare participant a fost invitat să își expună viziunea proprie asupra schimbărilor climatice și a modului în care acestea influențează societatea contemporană. Toate acestea au fost reunite sub forma unei unice lucrări, publicate acum sub forma unui fanzine

Expoziția retrospectivă reunește toate aceste evenimente și oferă o privire de ansamblu asupra concluziilor și rezultatelor activităților din cadrul proiectului. Iar cum ,,adaptare” este probabil cuvântul-cheie al ultimilor doi ani, în special în sectorul artistic, ea este în acest an în format exclusiv online.

Expoziția de fotografie (link) care documentează întreg procesul din spatele muncii al celor cinci artiști poate fi parcursă până la finalul anului. De asemenea, mai multe detalii despre motivația care a stat în spatele pornirii acestui proiect, despre artiști sau evenimente pot fi citite în paginile unei reviste care , pentru ajunge la un număr cât mai mare de oameni, poate fi atât răsfoită în format fizic, cât și accesată pe site-ul
proiectului.(link)

Mai mult, în data de 11 noiembrie, la ora 21:00, va fi lansat un material video care va cuprinde interviuri, discuții și o documentare mai amplă a evenimentelor din cadrul proiectului și poate fi vizionat pe canalul de YouTube, (link) sau pe site-ul proiectului. (link). Acesta va fi proiectat și pe ecranul Grădinii Cinemascop, în vara anului viitor, când aceasta își va redeschide porțile pentru public. De asemenea, un scurtmetraj care documentează primul eveniment, acțiunea de ecologizare a plajei și falezei din Eforie Sud, a fost deja
proiectat timp de o lună.

Așadar, o inițiativă care s-a dovedit a fi un succes, atât prin prisma răspunsului pozitiv pe care l-a primit din partea comunității, care s-a alăturat cu entuziasm activităților propuse, cât și datorită lucrărilor celor cinci artiști, care vor rămâne pentru semnalarea unor probleme iminente în societatea contemporană. Iar pentru că informarea și instruirea sunt primul pas către schimbare, organizatorii au decis continuarea proiectului și în vara anului următor. O a doua ediție care își propune, la fel ca până acum, să facă apel la puterea artei de a reuni oameni diferiți sub un scop comun, într-o lume care are nevoie, acum poate mai mult ca niciodată, un semnal de alarmă în ceea ce privește grija față de natură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.