Ascultă acest articol

“Dacă o mare parte din scenele explozive au fost introduse segmentat în trailere, bijuteriile comice au fost păstrate exclusiv pentru film.”

Regizor: David Leitch

Scenariu: Chris Morgan

Gen: Acțiune, Aventură

Lansare: 2 august

Durata: 2h 15min

Studio: Universal Pictures

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: A.P.13

Actori:

Dwayne Johnson … Hobbs
Jason Statham … Shaw
Idris Elba … Brixton
Vanessa Kirby … Hattie
Helen Mirren … Queenie

Sinopsis:

Încă de când Hobbs (Johnson), om loial legii și membru de elită al Serviciului de Securitate Diplomatic al Statelor Unite (DSS), și Shaw (Statham), un fost soldat britanic, membru al forțelor de elită operative, s-au înfruntat pentru prima dată față în față în FURIOS ȘI IUTE 7, în 2015, cei doi și-au împărțit replici acide, dar și lovituri fizice nemiloase în încercarea de a se elimina reciproc.

Dar, când anarhistul cu puteri nemaivăzute obținute prin bioinginerie, Brixton (Idris Elba), obține controlul asupra unei amenințări biologice, și înfrânge o fostă agentă MI6 genială și neînfricată, care e sora lui Shaw, cei doi inamici declarați vor face echipă pentru a-l elimina pe singurul individ care poate fi mai periculos decât ei doi la un loc.

Recenzie:

David Leitch este unul dintre regizorii mei preferați din istoria recentă, cu trei dintre filmele preferate ale mele din specia acțiunilor antrenante: John Wick, Atomic Blonde și Deadpool 2 (interesant cum s-a ocupat doar de primul John Wick sau doar de al doilea Deadpool). Ce au aceste filme în comun inclusiv cu spin-off-ul Fast & Furious numit Hobbs & Shaw este că se vede că regia este realizată de un cascador cu experiență. Leitch are zeci dacă nu peste o sută de cascadorii în portofoliu dar talentul său a înflorit odată ce le-a lăsat să-l inspire pentru niște filme de acțiune care sunt apreciate în primul rând pentru luptele convingătoare și spectaculoase.

Hobbs & Shaw are genul de trailer care îți face un rezumat ideal al poveștii în așa fel încât estimezi cu precizie destul de mare în ce părți ale filmului vor fi scenele prezentate. Câteodată este bine să te relaxezi la un film care îți oferă exact ceea ce așteptai – acțiune cât cuprinde, umor antrenant, lupte coregrafiate excelent și explozii. Și totuși, filmul a avut câțiva ași în mânecă la care nu mă așteptam.

Am fost suprins în cel mai plăcut mod de aparția neanunțată a doi actori, la care nu te aștepți să apară și s-au potrivit cumva perfect în ecuație. Văd că nu sunt listați nici pe lista distribuției de pe IMDb, deci dacă i-aș menționa ar fi cumva spoiler. Nu sunt simple cameo-uri, actorii au câte 2-3 scene de fiecare care pentru mine au fost diamantele filmului. Acest fapt m-a făcut să-l apreciez și mai mult pe regizor, știind că unul din ei chiar are experiență anterioară cu Leitch.

Probabil că te-ai prins deja că umorul filmului nu dezamăgește și că a stârnit râsete stridente de-a lungul unei întregi săli tip IMAX. Dacă o mare parte din scenele explozive au fost introduse segmentat în trailere, bijuteriile comice au fost păstrate exclusiv pentru film.

Interacțiunile dintre Jason Statham și Dwayne Johnson sunt conform așteptărilor, se detestă reciproc la început, având în vedere istoria pe care o au în seria Fast & Furious (deși sincer mare scofală din povestea seriei nu mai țin minte). Evindent, după numeroase schimburi de replici savuros de acide, ajung să facă echipă. Scenariul este previzibil, în acea manieră confortabilă de film de vară care nu-ți solicită gândirea.

Chimia dintre Hobbs și Shaw este piperată sora lui Shaw, pe care cei doi trebuie s-o salveze. Hattie este la fel de capabilă a ei doi, însă unele operațiuni de salvare a lumii necesită efortul unei echipe. Pe Vanessa Kirby, actrița care o interpretează pe Hattie, nu o cunosc și pare că tocmai ce a intrat în lumina unor reflectoare mai mari decât a avut de-a face până acum. Are potențial și genul acesta de acțiune pare să i se potrivească, având în vedere puterea și energia pe care le-a investit în personaj.

Deși Brixton este un antagonist cât se poate de generic, acest „black Superman” i s-a potrivit foarte bine lui Idris Elba, care dovedește încă o dată că este la fel de capabil să fie atât un erou desăvârșit cât și un răufăcător destoinic care nu te plictisește. Specific conspirațiilor și poveștilor cu familie și răzbunare, acesta are un trecut cu Shaw iar superiorul său misterios ne sugerează o continuare în care vom vedea noi dezvăluiri despre trecutul personajelor.

Că tot a venit vorba de trecutul personajelor, a fost puțin ciudat pentru mine cum abia acum aflăm mai multe despre familia și trecutul lui Luke Hobbs, care a debutat în Fast Five. Nu poți nega că incursiunea din ultimul act în Samoa nu a fost interesantă totuși, prin paleta de culori verzi care contrastează puternic cu asfaltul și gresia care predomină în celelaltă două acte.

Hobbs & Shaw este un film care te binedispune, fără să fie neapărat memorabil, cel puțin nu din punct de vedere al poveștii, dar cu câteva secvențe de acțiune tot s-ar putea să rămăi în cap. S-a simțit în mare parte tot ca un Fast & Furious, pentru că nu au lipsit mașinile iar oricum seria a luat o direcție orientată spre operațiuni secrete de când cu Fast Five. Tot ce a făcut a acest spin-off a fost să se concentreze pe două personaje și să reducă și mai mult elementul curselor. Rămâne de văzut în ce direcție o va lua aproape garantatului sequel cât și următoarele Fast & Furious.

Nu uitați să stați până la finalul genericului de încheiere. La mijloc și la sfârșit sunt două scene amuzante, pe care merită să le aștepți dacă nu ai urgență la baie. Poate este păcat că de data aceasta nu ni se oferă indicii concrete despre continuări, dar eu am preferat aceste scene comice „secrete” care primesc o aură specială în acest fel. Indiciile despre continuări sunt oferite în ultimele bucăți ale firului narativ oricum.

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Fast & Furious: Hobbs & Shaw/”Furios și Iute: Hobbs & Shaw” va rula la cinema din 2 august și este distribuit în România de Ro Image.

Poster:

Trailer:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.