Prey – Recenzie

"Predator-ul este și el de data asta parte mult mai importantă din film"

2
1329
Ascultă acest articol

“Prey a ridicat ștacheta pentru acest tip de filme. Calitate peste cantitate.”

Regizor: Dan Trachtenberg

Scenariu: Patrick Aison

Gen: Dramă, Acțiune, Horror

Lansare: 05.08.2022

Durata: 1h 39min

Studio: 20th Century Studios

Clasificare: A.P.15

Distribuitor: Disney+

Actori:

Amber Midthunder … Naru
Dane DiLiegro … The Predator
Dakota Beavers … Taabe

Sinopsis:

În cel mai nou film din seria Predator, acțiunea este plasată în lumea Națiunii Comanche în urmă cu 300 de ani. „Prada” este povestea nespusă a unei tinere femei, o războinică feroce și foarte iscusită, crescută printre cei mai cunoscuți vânători care au cutreierat Marile Câmpii. Atunci când pericolul îi amenință tabăra, ea luptă să-și protejeze poporul. Prada pe care o urmărește și, cu care în cele din urmă, se confruntă, se dovedește a fi un prădător extraterestru foarte evoluat, cu un arsenal tehnic avansat, ceea ce duce la o luptă crudă și terifiantă între cei doi adversari.

Recenzie:

La fel că multă lume cred eu, am fost sceptic când am auzit prima dată de Prey, un nou film cu și despre Predator. Ultimul, în ciuda faptului că nu a fost rău, nu pot spune nici că a fost cel mai bun, iar franciza oricum suferă de niște filme mai îndoielnice precum Alien Vs Predator 2. Dar am avut ocazia să văd Prey în avans la Disney+ și tot ce pot să spun este că în ziua lansării îl voi revedea cu siguranță.

(L-R): Dane DiLiegro as the Predator and Amber Midthunder as Naru in 20th Century Studios’ PREY, exclusively on Hulu. Photo by David Bukach. © 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

M-a surprins de la bun început. Totul este şi pare diferit dar fără să fie extravagant, cum a fost Predators din 2010. Nu încearcă să ne ducă pe planete exotice, nu încearcă să ne forțeze personaje „cool” pe gât. Este pur și simplu o vânătoare între indieni, sau cum este mai corect spus nativi americani, și un singur Predator.

(L-R): Cody Big Tobacco as Ania, Harlan Kywayhat as Itsee, Stormee Kipp as Wasape, Dakota Beavers as Taabe, and Amber Midthunder as Naru in 20th Century Studios’ PREY, exclusively on Hulu. Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Din primul cadru în care îl vedem pe Predator, invizibil, ne dăm seama că este vorba de un film la un complet alt nivel. Și de acolo totul este o magnifică piesa de cinematografie, cu o poveste oarecum simplă dar cu foarte mult respect pentru personaje, pentru Predator dar și pentru exterior. Nici acum nu îmi vine să cred că Dan Trachtenberg (cu care am schimat și câteva cuvinte într-un interviu), un regizor care a avut doar un singur alt film, foarte bun, 10 Cloverfield Lane, care se întâmplă într-o singură încăpere în mare parte, reușește să redea exteriorul atât de magnific. Scene cu cadre impecabile din punct de vedere cinematografic, cadre ample, largi, care îți induc acel sentiment de vânătoare sunt peste tot în filmul ăsta.

Amber Midthunder as Naru in 20th Century Studios’ PREY, exclusively on Hulu. Photo by David Bukach. © 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Nu este de trecut cu vederea nici jocul actoricesc, de la Amber Midthunder, în rolul principal Naru, până la noul venit Dakota Beavers care îl joacă pe fratele ei, Taabe, cu care am putut și schimba câteva vorbe într-un interviu. Oferă o interpretare autentică și totuși modernă sau de actualitate a personajelor și sunt chiar plăcuți de urmărit pe ecran. Ți cu ei pe tot parcursul filmului. Predator-ul este și el de data asta parte mult mai importantă din film, nu doar pericolul. Are niște scene brutale dar cel mai interesant la el este că diferă destul de mult de toți cei pe care i-am văzut până acum. Nu că este mare ca în The Predator din 2018 şi nici care are un gimmick sau un nume diferit cum au fost alții în franciză. Asta chiar este diferit. E și vechi și nou în același timp și chestia asta contribuie foarte mult la cât de nou, incitant și captivant este noul film.

Amber Midthunder as Naru and Dane DiLiegro as the Predator in 20th Century Studios’ PREY, exclusively on Hulu. Photo by David Bukach. © 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Este un film cu foarte multă reprezentație pe partea de cultură comanche și a nativilor americani. S-a pus foarte mult efort în tot, de la costume, la perioada acțiunii chiar și la muzică pentru ca să fie totul încadrat în ceva foarte bine definit. Este vorba de nativi americani care au participat în toate departamentele ce țin de film, în fața dar și în spatele camerei. Și asta îl face cu atât mai bun față de ultimele din serie. Cultură, obiceiuri și tradiții sunt foarte bine reprezentate în film dar în special limbajul. Filmul în varianta engleză are câteva linii de dialog în limba comanche dar există și un dublaj întreg în comanche făcut și conceput de la bun început, pentru că voiau ca tot filmul inițial să fie în comanche.

unul din cele mai bune filme ale anului

Prey este pe departe unul din cele mai bune filme ale anului și dacă considerăm că nici măcar nu este un film de cinema nu putem decât să realizăm că toată treaba asta cu filmele ușor, ușor se schimbă. Dacă unele platforme au început această modă altele, acum, precum Disney+ şi HULU, perfecționează și duc la un alt nivel filmele care urmează să fie lansate direct pe o platformă de streaming. Prey a ridicat ștacheta pentru acest tip de filme. Calitate peste cantitate.

Prey / “Prada” va sosi din 5 august pe Disney+.

2 COMENTARII

  1. Bun, efecte speciale cam inutile, nu era nevoie de prea multa animatie la armele zburatoare si topaitoare ale alienului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.