Ascultă acest articol

Bazat pe o idee a lui Jens Lapidus, Hans Rosenfeldt și a lui Michael Hjorth, “Avocatul”/The Lawyer sau cum se cheamă producția suedeză, “Advokaten” este mai presus decât precizează titlul, adică nu este neapărat o serie despre un avocat ci este un thriller care aduce o porție bună de dramă și mister și include elemente puternice a genului de seriale polițiste.

un thriller care aduce o porție bună de dramă și mister

Serialul va sosi din 10 noiembrie la Focus Sat TV, în premieră în România și este împărțit pe două sezoane care vor fi difuzate unul după altul. Avocatul este o producție Canal+ Original, va fi difuzat luni și joi, de la 21:30, câte 2 episoade, avându-i ca regizori pe Geir Henning Hopland și David Berron, de producție ocupându-se Nicklas Wikström Nicastro și Joakim Hansson, iar de scenariu Karin Gidfors și Charlotte Lesche.

În linii mari, Avocatul este despre Frank Nordling (Alexander Karim) – un tânăr și promițător avocat al apărării care, alături de sora sa Sara (Malin Buska) încearcă să descopere cine le-a ucis părinții, în copilărie – eveniment tragic la care au luat parte. Lucrând împreună, Sara cu poliția și Frank ca avocat infiltrat într-o organizație pe care Frank o consideră implicată, amândoi încearcă să desconspireze criminalul.

Mulțumită Focus Sat am primit acces să vedem anticipat primele trei episoade și vom încerca să le parcurgem în așa fel încât să vă faceți o idee despre acest serial, fără să vă faceți griji de spoilere.

Serialul începe cu o explozie – ca o adevărată serie de acțiune, dar evenimentul este unul tragic, acel moment al exploziei reapărând pe parcursul (cel puțin) al primelor trei episoade, dar și ce s-a întâmplat cu puțin timp înainte. Momentul tragic îi implică pe cei doi frați, Frank și Sara (soră vitregă) care iau parte la explozia mașinii în care se urcă părinți lor. Dăm timpul înainte și facem cunoștință cu Frank în prezent, acum un avocat isteț, dar și cu Sara care a ajuns să lucreze în poliție și care tot încearcă să găsească informații despre uciderea părinților.

Sara prinde o pistă către un martor – un fost polițist, Jarnu Marcon, care-l știa pe tatăl lor, care nu vrea să divulge prea multe. Frank este puțin sceptic în privința asta, dar atunci când un amic cu o firmă mare de avocatură din Malmö, Svend-Erik Wisén (Nicolaj Kopernikus) îl invită la un pahar pentru a-i propune să lucreze pentru el, Frank nu prea e încântat el fiind un fel de lup singuratic. Situația se va schimba însă, atunci când numele Thomas Waldman (Thomas Bo Larsen) apare în ecuație – un personaj periculos și totodată misterios care ar putea avea și el legătură cu tatăl lor.

Frank acceptă propunerea lui Erik și încearcă să descopere mai multe detalii despre acest Waldman fără a fi prins. Ca un joc de-a șoarecele și pisica între Erik, Waldman și Frank, tensiunea și suspansul se dezlănțuie, iar Frank află detalii importante legate de explozie. De cealaltă parte, cea a legii, dar și pe cont propriu, Sara e pe urmele acelui martor, Marcon, dar aparent nu e singura, așadar trebuie să se grăbească și să-l găsească rapid ca să-l facă să vorbească. Intră în “scenă” Markos (Johannes Lassen), un personaj, de asemenea dubios, care este clar de partea cealaltă a legii și nu vine cu gânduri pașnice.

Să-l numim cazul lui Frank și Sara, acesta înaintează periculos și la sfârșitul episodului trei deja tensiunea atinge cote uriașe, totul este nesigur și peste tot pândește pericolul.

Serialul nu este numai thriller, include și mult suspans, dramă, puțină acțiune și este clar mai mult o serie polițistă amestecată cu elemente detective ca un melanj de C.S.I. cu Sherlock Holmes. Partea cu avocatura este și ea acolo, dar nu este în prim-plan.

Elementele polițiste ale seriei se simt și în mânuirea camerei și genul de filmări și expunerea cadrelor, muzica atingând cote alarmante în scenele de acțiune și pe măsura celor de suspans, la un moment dat chiar fiind notabilă printr-o serie de sunete de orchestră care nu au cum să nu-ți atragă atenția.

Interacțiunea între personaje și modul lor de interpretare este ireproșabil, atât Malin Buska (Sara) cât și Alexander Karim (Frank) făcând două roluri puternice ușor copleșite de Thomas Bo Larsen, care-l joacă perfect pe Thomas Waldman. Bineînțeles și Nicolaj Kopernikus (Svend-Erik Wisén) face un rol bun, dar și Johannes Lassen (Markos).

Acțiunea are loc în Malmö și Copenhaga, iar cu toate că avem acele cadre scurte cu orașele filmate de dronă, care leagă la montaj scenele mari, camera stă mai tot timpul pe fețele actorilor, când și când cadrele lărgindu-se pentru a vedea mai bine locul acțiunii.

A GUT FEELING

Din punct de vedere al scenariului, cursul poveștii este unul care are sens, montajele fiind pe înțelesul tuturor și desfășurarea acțiunii are o ordine continuă, singurele părți diferite fiind cele din trecut, din momentul exploziei, care sunt menite să ofere explicații, dar și motive noi acțiunii din prezent. Există și răsturnări de situație și surprize, dar nu unele care să te lase cu gura căscată, dar chiar și așa, serialul te ține în fața ecranului și te face să vrei să vezi mai mult.

“Avocatul”/The Lawyer/Advokaten va sosi din 10 noiembrie la Focus Sat TV, în premieră în România și este împărțit în două sezoane care vor fi difuzate unul după altul. Este o producție Canal+ Original, care va fi difuzată luni și joi, de la 21:30, câte două episoade. Cele două sezoane ale serialului „Avocatul” vor intra și în biblioteca VOD din Aplicația Focus Sat. Cei care nu sunt încă clienți Focus Sat pot testa gratuit timp de 7 zile Aplicația Focus Sat unde vor putea viziona numeroase alte seriale europene de succes producție Canal+ Original.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.