Toate acele lucruri (All Those Things We Never Said, Toutes Ces Choses Qu’on Ne S’est Pas Dites) are premiera la Focus Sat TV în data de 24 decembrie la ora 20:00. Este un maraton de Crăciun al celor 9 episoade care îi are în distribuție pe formidabilul Jean Reno și românca Alexandra Maria Lara! Într-o zi Julia se va trezi la ușă cu un android pe nume “Michel”, o replică în mărime naturală a tatălui ei.
Producție și Distribuție
O producție Canal+ Original, Studio Canal, StarzPlay, avându-i ca producători pe Jean-Baptiste Frey, Françoise Guyonnet, Susanna Lea, Marc Levy, Anna Marsh și Alain Pancrazi după un scenariu de Miguel Courtois, având la bază cartea lui Marc Levy, Toate acele lucruri îl are ca regizor pe Miguel Courtois (Operación E, Preuve d’amour, El Lobo, GAL) acesta aflându-se, cu această producție, la o a doua colaborare cu scriitorul Marc Levy, prima lor întâlnire fiind pentru adaptarea Finding You.
Printre personajele din serial îi avem pe Julia și Michel Saurel, Tomas, Mariana, Adam, Robert și Christian, distribuția fiind alcătuită din Martina García, Noémi Besedes, Alex Brendemühl, Cédric Ben Abdallah, Jean Reno (Michel) și românca Alexandra Maria Lara care o intepretează pe Julia.
Jean Reno este poate cel mai popular actor de origine franceză premiat la European Film Awards (2000) și Giffoni Film Festival (2012) cu alte 5 nominalizări la festivalurile de film și-l știm din filme precum Léon: The Professional, Ronin, The Big Blue și The Pink Panther, iar Alexandra Maria Lara, originară din București și mutată în Germania de la vârsta de patru ani, a absolvit French High School și a studiat actoria la Theaterwerkstatt Charlottenburg, printre rolurile sale fiind cele din Die Bubi Scholz Story (1998), The Tunnel (2001), dar și în filmul nominalizat la Oscar, Downfall (2004). Alexandra a avut roluri și în The Rush, The Reader și Geostorm.
Marc Levy
Marc Levy este autorul a 22 de cărți care au fost traduse și publicate în 49 de limbi și cu cele 50 de milioane de exemplare vândute, Levy a devenit cel mai citit autor francez în viață! După ce a câștigat inimile cititorilor europeni, succesul său s-a extins în multe orașe de pe glob, anul trecut vânzând în China peste 2.5 milioane de cărți. În perioada pandemiei din 2020 cei mai citiți autori francezi de către americani au fost Albert Camus și Marc Levy.
Printre adaptările cărțior sale, pentru cinema și televiziune se numără Just Like Heaven (2005) produs de Dreamworks și regizat de Mark Waters în care au avut roluri Reese Witherspoon și Mark Ruffalo. Adaptarea a rulat în 47 de țări și a fost numărul 1 la Box Office în America în acel an. Alte adaptari ale cărților sale au fost My Friends, My Love (2008) – o comedie romantică franceză cu Vincent Lindon (The Treasure of a Man, La Haine) și Virginie Ledoyen (8 Women, The Beach), și Will You Be There? (2007) – o mini-serie TV franțuzească, produsă de Mai Juin Productions.
All Those Things We Never Said
După cum vă spuneam pe scurt în introducerea articolului, în All Those Things We Never Said, Julia (interpretată de actrița de origine română Alexandra Maria Lara) descoperă cu câteva zile înainte de nunta ei, că tatăl ei (interpretat de Jean Reno) nu poate participa pentru că… a plecat dintre cei vii, dar imediat se trezește acasă cu un android, Michel, care este o replică în mărime naturală a tatălui ei și are o durată de viață a bateriei de șapte zile după care se va închide automat. Julia și Michel pleacă împreună într-o călătorie de o săptămână și aventura începe…
Un tată, o fiică și o ultimă șansă.
Focus Sat TV ne-a dat, și de această dată, posibilitatea să vedem anticipat primele 3 episoade ale seriei, despre care vă spunem cât putem de mult, fără a da spoilere, pentru a vă forma o idee despre serial.
Dacă ați văzut trailer-ul oficial știți cam care este, în mare, premisa serialului și anume că Toate Acele Lucruri spune povestea unui părinte, Michel, care părăsește lumea celor vii, dar revine ân viața fiicei sale sub forma unui android în care este stocată memoria sa și care are o baterie cu o durată de viață de o săptămână – săptămână pe care o va petrece cu fiica sa, Julia.
Probabil subiectul vă va duce gândul că este ceva stiințifico-fantastic, gen Bicentenial Man (cu Robin Williams), dar nu este deloc cazul, cei care sunt familiarizați cu Marc Levy, autorul cărții care stă la baza acestui serial, este genul de scriitor care se axează foarte mult pe personaje și interacțiunea dintre ele. Asta veți afla și voi în primul episod care se simte puțin grăbit și care, în numai 30 de minute (durata de timp a fiecărui episod), aflăm tot ceea ce v-am spus. Pe lângă aceasta, scenariul îl prezintă și pe Adam – logodnicul Juliei, cu care trebuia să aibă nunta chiar în ziua decesului lui Michel și cu care are plănuită o lună de miere la Bruges. Însă Julia se va folosi de biletele pentru luna de miere pentru a-l lua pe androidul Michel într-o vacanță de 7 zile, la căpătul căreia acesta din urmă se va stinge pentru totdeauna. Și bineînțeles fără ca Adam să știe…
În episodul al doilea, cei doi pornesc în marea aventură și ajung la Bruges, unde descoperim un nou personaj, Tomas, cel care a fost iubirea vieții Juliei. Relația lor însă s-a încheiat în urmă cu ceva vreme, brusc și misterios. Aflăm cum s-au cunoscut la Berlin, chiar în perioada căderii marelui zid și cât de mult și de bine se înțeleg amândoi, Michel având o implicație în toată această afacere. Ne dăm seama ușor-ușor că intenția lui Michel este de a rezolva anumite aspecte în relația cu fiica sa, după o perioadă în care nu a fost tocmai un tată model.
După o dezvăluire șocantă de la sfârștiul celui de-al doilea episod, în episodul al treilea firul epic se împarte în trei linii narative secundare: avem povestea din trecut, din anii ’90 a lui Tomas din Afganistan, apoi pe cea a Juliei de la Paris, din aceeași perioadă și bineînțeles povestea din prezent cu Julia și Michel.
După cum spuneam, nu este un serial din genul științifico-fantastic, însă ni se dă de înțeles, în câteva cuvinte, că există o tehnologie experimentală de creat androizi, iar Michel, lucrând acolo, se va transforma chiar el în prototipul-android. Jean Reno nu face mișcări robotice, are spațiu de stocare pentru memoria întregii vieți, iar capacitatea bateriei este foarte limitată și nu se poate reîncărca sau schimba.
Pe măsură ce povestea înaintează ni se dezvăluie încercărea de redobândire a încrederiiJuliei față de Michel, drama regăsirii dintre tată și fiică fiind presărată cu câteva momente amuzante, că deh e vorba de Jean Reno.Însă cea mai drăguță și amuzantă replică o are Julia chiar la începutul episodului pilot când, aflată împreună cu Adam la slujba de înmormântare a tatălui său, și vă spuneam că în aceeași zi ar fi trebuit să aibă loc și nunta lor, Julia aruncă o vorbă preotului (care ar fi trebuit să îi cunune, dar care s-a ocupat între timp de înmormântare) că ar putea să le facă pe amândouă în același timp. Povestea Juliei și a lui Michel este îndeaprope urmărită de firul epic al poveștii de dragoste dintre Julia și Tomas, Adam rămânând ușor în fundal, iar Michel fiind un pion important aflat mereu în prim plan.
Scenariul se axează pe incursiunea în trecut (sau cel puțin în aceste trei prime episoade), iar regia știe cum să facă telespectatorii să aibă o viziune omniscientă asupra tuturor personajelor și a întâmplărilor cu care se confruntă.
Muzica se potrivește cu editarea video în stilul anilor ’90 și include atât piese ale perioadei respective, dar și acompaniament muzical de fundal cu tonuri de orchestră.
Nu este genul de serial care să implice un joc actoricesc cu valențe profunde, dar fiecare dintre interpreți își cunoaște bine rolul, și știe să se adapteze turnurilor dramatice precum și romantice. Dacă Jean Reno se descurcă cum știe el mai bine, în cazul Alexandrei avem atât scene triste cât și romantice care o pun la încercare, dar pe care le interpretează cu brio.
Cât despre locurile de filmare, Parisul arată… cum e Parisul, frumos, romantic, clasic și splendid, iar camera știe să redea asta bine.Nu mai prejos sunt Bruges și Berlin!
Toate Acele Lucruri (All Those Things We Never Said, Toutes Ces Choses Qu’on Ne S’est Pas Dites) are premiera la Focus Sat TV în data de 24 decembrie de la ora 20:00, în regim maraton al tuturor celor 9 episoade. În plus, din aceeași dată, producția va fi disponibilă și în Aplicația Focus Sat, pentru a putea fi urmărită de oriunde vă aflați pe teritoriul Uniunii Europene.