“Bayonetta este la fel de „Bayonetta” ca întotdeauna”
Gen: Action, Adventure
Lansare: 28 octombrie 2022
Studio: PlatinumGames
Distribuitor: CD Media
Platforme: Nintendo Switch
Clasificare: 16+
Sinopsis:
Bayonetta 3 se avântă prin mai multe locații într-un joc de acțiune nou, cu un punct culminant de acțiune pentru Nintendo Switch. Cu un nou ansamblu răutăcios și codițe oarecum familiare, vrăjitoarea Umbra trebuie să înfrunte un rău misterios folosind armele sale caracteristice și abilitatea Witch Time care încetinește timpul. De data aceasta, armele biologice invadatoare create de om, numite Homunculi, se află în vizorul lui Bayonetta.
Recenzie:
Unul din cele mai iubite IP-uri ale celor de la PlatinumGames este clar Bayonetta. Chiar dacă a devenit un fel de exclusiv Nintendo, Bayonetta este genul de joc care să mişte, numere, console şi inimi. Şi deşi jocul cu numărul 3 a fost învăluit în ceva controverse nu asta contează. Ce ne interesează pe noi este dacă merită sau nu atenţie sau dacă a fost un „flop”.
Bayonetta este un joc ciudat
Da, Bayonetta este un joc ciudat. În loc să continue direct povestea din jocurile anterioare, Bayonetta 3 schimbă direcţia. De data asta, Bayonetta se află într-un conflict de proporții multidimensionale care începe atunci când Homunculi, un nou tip de inamic creat de om si nu de Biblie, lansează un atac total asupra fiecărui plan al existenței. Cu scopul de a găsi ceva care să permită trecerea către Alphaverse, Bayonetta, Jeanne și noua Viola se luptă cu inamicii în hoarde încercând să salveze universurile. Luând în considerare tot ceea ce se întâmplă în timpul campaniei de aproximativ 15 ore a jocului, ai putea spune cu ușurință că această premisă multidimensională funcționează şi nu prea. Pe de o parte, posibilitatea de a sări rapid din universuri extrem de diferite îi permite jocului să devină haotic în ceea ce ţine de creativitate. Lumi diferite, scenarii diferite. Pe măsură ce mergi dintr-un loc în altul, vei întâlni, de asemenea, diferite versiuni ale Bayonettei, fiecare cu înfățișarea, armele și prietenii demonici diferiţi. Nu zic că e ceva nou sau „mind-blowing” dar este atipic pentru un joc Bayonetta. Parcă a luat tot ce a făcut interesant Devil May Cry 5 şi l-a amplificat x100. Când faci chestii ciudate şi nebuneşti exista riscuri şi se găseşte unu sau doi să se supere.
Excelează în termeni de gameplay
Dacă ai jucat un Bayonetta 1 sau 2 sau orice Devil May Cry ştii despre ce este vorba. Dacă există un domeniu în care Bayonetta 3 excelează este pe partea de gameplay. În afară de Bayonetta şi DMC pe Switch, nu cred că există alt joc la fel de impecabil pe partea de gameplay, şi nu vorbesc aici doar de control, care este perfect, ci de tot. Al treilea joc merge cu un pas mai departe şi permite jucătorului să lege o multitudine de combo-uri nebuneşti, folosind diferite arme și invocări. De la început, controlul lui Bayonetta, Viola sau Jeanne este deja excepţional, fiecare dintre ele are propria gamă unică de atacuri, combo-uri și mișcări speciale. Atacuri ușoare, atacuri grele, împușcarea cu arme, săriturile și dash-urile sunt doar câteva dintre numeroasele opțiuni pe care le poți combina în diferite moduri pentru a transforma lupta într-un lanţ letal de atacuri aproape ca o simfonie de lovituri, gloanțe şi invocări. Fiecare personaj are propriul arbore de abilități, cu o multitudine de mișcări elaborate care pot fi adăugate sistemului de luptă profundă. Este tot ce ştiam până acum din celelalte două jocuri şi adăugat peste cu atât mai mult conținut.
Menţine partea grafică
Nu cred că s-a jucat Bayonetta doar pentru grafica excepţională din vremea Playstation 3/Xbox 360. Şi dacă ai zice că şi Bayonetta 3 arată cam tot de pe vreme aia nu ai fi departe de adevăr. Cu câteva texturi un pic mai premium şi aşa, că totuşi vorbim de o generaţie peste, Bayonetta 3 nu arată mai bine decât Bayonetta 1 sau 2. FPS-urile sunt şi ele la fel de inconsecvente ca și în jocurile anterioare. Jocul vrea să menţină 60 fps, dar în mod normal sunt sigur că rulează în jur de 45-55 și uneori scade în 30. Este clar ceva ce devine vizibil în câteva zone din joc. Dar măcar nu mai exist acel „tearing” de îl făcea pe Playstation 3. Aceste scăderi de frame-uri sau de texturi din premium in low-res, nu au fost niciodată suficient de rele pentru a afecta experiența generală, dar sunt suficient de frecvente pentru a nu le putea ignora. Este clar că cei de la PlatinumGames a încercat să împingă Nintendo Switch-ul la limite şi este clar că, în unele aspecte, consola nu a făcut faţă, de aceea avem texturi care mai „pop-up” sau sunt low-res sau scăderile de cadre care nu ţin experienţa în fix 60fps.
Sună ca un Bayonetta
Jocul are o excelentă coloana sonoră în ciuda faptului că nu mai avem piesa Fly Me To The Moon ca temă principală a jocului. Dar avem muzică punk, disco, metal, operă, niște muzică mai „clasică” care aduce aminte de Castlevania. De asemenea avem şi niște chestii mai jazz. Este cu siguranță unul din punctele forte ale jocului. Voice acting-ul este subiectul polemic al acestui joc însă este excelent oricum. Bayonetta este la fel de „Bayonetta” ca întotdeauna, iar livrarea, în timp ce este ușor diferită pentru că evident este o altă persoană care o interpretează pe Cereza şi cumva şi un alt personaj, se simte perfect. Dramă din spatele acestui joc nu a afectat deloc jocul propriu zis nici categoria de sunet şi voice acting.
Ultimele cuvinte
Bayonetta 3 este grozav. Probabil unul din cele mai bune. Dar toate sunt grozave. Este un progres clar de la un joc la altul. Şi chiar dacă acesta pare foarte inspirat din Devil May Cry 5, ambele jocuri pot exista în paralel şi să fie iubite de fani şi de jucătorii de pretutindeni. Bayonetta 3 este mai exagerat, mai dinamic, mai exploziv şi per total mai Bayonetta decât celelalte de până acum. Cred că riscurile pe care PlatinumGames şi le-a asumat cu acest joc au fost pozitive sau cel puţin au produs un rezultat pozitiv. Timpul de dezvoltare totuşi a fost mare şi te-ai aştepta la ceva mai mult. Cinci ani sunt mulţi, iar Switch-ul deja începe să își arate ridurile. Lucru care se simte în ceea ce am zis mai sus despre cadre şi texturi. Dar asta nu este motiv să nu joci Bayonetta 3.
Bayonetta 3 este disponibil acum pentru Nintendo Switch.