Ascultă acest articol


Timpul firelor este pe sfârșite, acestea dispărând încet, dar sigur. Bluetooth-ul și Wireless-ul predominând în cazul a multor dintre produsele electronice de astăzi. Firelor i se apropie momentul să dispară.

Pășim de această dată în zona căștilor wireless, care s-au dezvoltat foarte mult în ultima vreme și care au ca trend includerea tehnologiei de anulare a zgomotului de fundal (ANC – Active Noise Cancellation) fiind important pentru purtător să poată avea o conversație sau să asculte muzică fără să fie deranjat de gălăgia din jur.

Huawei, cu seria sa FreeBuds a ajuns în ediția a 5-a, i-ul din coadă fiind pentru produsele mai accesibile ale gamei. Așadar, discutăm în acest articol despre Huawei FreeBuds 5i – căști wireless cu ANC cu un aspect interesant și vedem dacă le putem folosi în mai multe domenii de activitate precum Gaming, Sport și Muzică!

Pachet

Cutiuța cu 5i este mică în dimensiuni și compusă dintr-un carton tare, culorile alb și roșu predominând. Pe latura de sus este prezentă o agățătoare, iar pe cea opusă avem informații despre model și codul de bare.

Pe capac avem logo-ul Huawei și denumirea modelului, o ilustrație pentru tehnologia inclusă, Hi-Res Audio Wireless și bineînțeles, o imagine cu cele două căști. Pe partea din spate, sub denumirea modelului avem menționate 6 dintre elementele cele mai importante ale căștilor, un cod QR pentru descărcarea rapidă a aplicației Huawei Ai Life și certificările.

În cutie găsim cutiuța de încărcare (case-ul) cu căștile într-un inel de hârtie, care se dă jos la prima utilizare, aceasta fiind poziționată într-un cofraj de carton sub care se află o cărticică pentru garanție și un ghid de utilizare tradus în mai multe limbi (inclusiv Română). În două compartimente de carton se află un cablu scurt de încărcare (USB C – USB) și două perechi de doape (ear tips) de silicon, de două mărimi Large și Small, cea dea treia, Medium, fiind deja montate pe caști.

Aspect

Huawei FreeBuds 5i este disponibil în trei variante de culori, Nebula Black, Isle Blue, Ceramic White, iar noi am nimerit s-o primim exact pe cea mai interesantă, prima variantă. Nebula Black este o culoare foarte intersantă pentru că este de un negru-gri cărbune, cu multe picături deschise la culoare care, într-adevăr, arată ca o noapte înstelată și vorbim aici de cutiuță. Textura e fină, mată și diferă de cea a căștilor care e lucioasă, culoarea fiind gri – șoricel.

Cutiuța arată (precum variantele anterioare) ca un mic săpunel. E ușoară și pe partea din față avem imprimat cu gri “Huawei”, sub care se observă un mic LED multicolor de stare. Capacul e poziționat în partea de sus, ușor peste jumătatea săpunelului și e prins printr-o balama care se observă ușor în partea din spate. Jos de tot avem portul USB-C pentru încărcare, iar pe latura din dreapta avem un butonaș rotund pentru conectare.

Deschidem căpăcelul și în interiorul său acem un fagure de plastic gri, lucios, sculptat după forma căștilor unde se observă imprimate și câteva certificări. Căștile se prind magnetic în cutiuță, montate cu piciorușele în jos, cutiuța având pentru ele, la fel ca și pe capac, în interior, sculptate orificii care se “mulează” perfect pe forma căștilor. Dacă priviți atent aceste orificii se observă atât magnetul (în interior) cât și pinul pentru încărcare (în partea de sus).

Căștile sunt de tipul in-ear și au tips-uri siliconate interschimbabile pentru a se potrivi perfect în ureche, forma părții care vine în ureche fiind gândită să se potrivească și să stea stabile în orice ureche. Lângă difuzor, spre interior, se observă un mic orificiu protejat cu o plasă fină, iar în partea de jos avem acea zonă, argintie, rotundă, mică, menită să permită încărcarea atunci când e montat în cutiuță. Lângă acea zonă, se observă un scris foarte mărunt, ceva legat tot de certificări.

Bastonașul este scurt și are funcție tactilă integrată în exterior fiind inscripționat cu gri “Huawei”, iar în partea de jos având iarăși, o zonă argintie – magnetul care se prinde de cutiuță. În interiorul bastonașului avem inscripționată literele L și R pentru Stânga și Dreapta – cum se poziționează în ureche, de-o parte și de alta a acestei litere având două orificii – microfonul pentru convorbiri și pentru ANC.

Tehnic

Cutiuța de încărcare are dimensiunile de 48.2 x 61.8 x 26.9mm și cântărește 33.9 g, iar o cască are 30.9 x 21.7 x 23.9mm și cântărește 4.9 g. Modelul de test este culoarea Nebula Black, existând și variantele Isle Blue, Ceramic White, iar bateria cutiuței are o capacitate de 410 mAh, iar cea a unei căști de 55 mAh. Cutiuța are o durată de încărcare de 110 minute prin cablul din pachet, iar căștile se încarcă în 60 minute în cutiuță.

Conform Huawei, căștile sunt capabile să redea muzică timp de 6 ore cu ANC activ și 7.5 ore cu ANC dezactivat, iar cu ajutorul cutiuței căștile sunt capabile să redea muzică timp de 18.5 ore cu ANC activ și 28 de ore cu ANC dezactivat.

La conectivitate, avem acel port USB-C pentru încărcarea cutiuței, iar pentru wireless avem Bluetooth 5.2 și funcții precum Pop-Up Pair și conexiune Bluetooth simultană la două device-uri. Câștile suportă sunet High-Resolution cu certificare Hi-Res (LDAC) și promit o latență scăzută în jocuri.

Difuzoarele dinamice ale căștilor sunt de 10 mm, cu suport pentru Active Noise Cancellation (ANC), Call Noise Cancellation (CNC) și Transparency Mode și sunt certificate IP54 (rezistente la praf și apă).

Pe partea de senzori avem Hall Sensor/Cap Sensor, buton pe cutiuță și control prin atingere pe căști cu funcții multiple.

Pentru a le putea utiliza la capacitatea maximă e nevoie de un ecosistem Huawei, sau de aplicația Huawei AI Life care se instalează pe orice dispozitiv cu Android sau iOS.

Testare

Am avut plăcerea să testez și versiunile anterioare și la 5i se observă un avantaj, o evoluție, chiar dacă nu este una revoluționară și saltul nu e uriaș. i-urile în general sunt dedicate masei care preferă să aibă la îndemână niște căști gata să le satisfacă cererile auditive generale, Pro-urile fiind dedicate celor mai pretențioși audiofili.

În mână, cutiuța este mică, e ușoară și-mi place mult varianta Nebula Black pentru că este diferită și are și o textură plăcută. Nu ai cum să nu-ți placă acele zgomote când închizi căpăcelul la cutiuță sau când pui căștile în ea, pur și simplu se simt plăcut în execuție și zgomotul făcut.

Conectarea se face instantaneu la device-ul dorit. În momentul când deschizi căpăcelul (dacă ai un device Huawei), conectarea se face rapid via Pop-Up Pair, iar în cazul altor device-uri apăsarea butonașului de pe cutiuță face ca să intre în modul de împerechere (pair), iar pe display-ul device-ul să apară posibilitatea de conectare. Rapid, funcționabil, fără mari bătăi de cap. Aplicația Huawei AI Life e necesară și ea pentru a extinde posibilitățile de funcționare/administrare – o să vorbim mai jos despre ea.

Autonomia este parte importantă a portabilității, aceasta oferind posibilitatea să poți folosi căștile mai mult timp și aici contează bateria. Bateria cutiuței este destul de încăpătoare, iar încărcarea căștilor le face destul de rapid, 15 minute de încărcare a lor aducând 4 ore de utilizare, cel puțin așa spune Huawei și am testat și noi și confirmăm asta. ANC-ul știm bine că este consumator de baterie, dar cu căștile 100% am lăsat să meargă playlist-ul Spotify și ne-am apropiat destul de mult de valoarea inițială, aproape 6 ore de redare, ceea ce este foarte OK. De menționat este că am folosit, în perioada asta, și convorbiri unde Call Noise Cancellation (CNC) a fost activ.

Convorbirile telefonice se aud superb cu 5i, mai ales cu CNC activ zgomotul din jur fiind foarte bine estompat. Ceilalți mă aud bine și am nimerit ca testele să le fi făcut afară unde bătea ușor vântul, cei de la capătul firului fiind ușor deranjați de acest aspect, dar conversația nu a fost afectată.

Muzica se aude foarte bine pe 5i, fiind echilibrate “by default” cu înaltele și joasele (bass-ul) atât cât trebuie. Piesele Hip-Hop au adâncime auditivă mulțumită bass-ului capabil, iar vocea se aude și ea bine, iar pentru genurile de muzică unde vocea contează mai mult sau înaltele (Rock), se aud și ele bine. Pentru a face modificări în privința asta, poți apela la egalizator (Bass Boost/Treble Boost), lipsind însă, posibilitatea de reglare manuală a frecvențelor.

Este specificat în descriere posibilitatea de conectare la două device-uri simultan și am testat și noi pe un smartphone respectiv pe o tabletă și funcționează excelent, putând să alegi care device se aibă prioritate. De mult căutam acest aspect la căștile wireless, de multe ori având nevoie de posibilitatea aceasta fără să mai stau să comut din fiecare device pentru a putea utiliza căștile. Am testat, de asemenea și acea opțiune de a se pune pe pauză automat la muzică, atunci când scoți una din căști din ureche și reluarea muzicii când o pui la loc. Testat și merge perfect.

Controlul se face în mod tactil de pe bețișorul căștilor putând să controlezi volumul prin atingere și glisare sus/jos, iar apăsarea lungă a căștii activează/dezactivează ANC-ul. Dublă apăsare rapidă și se pune pauză, respectiv se reia redarea. Totul e foarte responsive și funcționează fără probleme.

Cu ANC activ (în cele trei moduri) ajungi să nu mai fi deranjat deloc de zgomotul exterior, dar, la alegere, poți alege modul potrivit pentru a și auzi ce se întâmplă afară. În zonele aglomerate CNC chiar e util, atunci când vorbești la telefon, dar există și tendința ca să ridici vocea. Cei care folosesc și sunt obișnuiți utilizarea căștilor wireless pentru conversații, nu au probleme, însă.

Huawei AI Life îți oferă posibilitatea de a vedea exact câtă baterie mai are cutuța, respectiv fiecare cască, posibilitatea de conectare multiplă și cea de a alege prioritatea de conectare (Dual-Connect) sau de calitate a sunetului, dar și de a activa/dezactiva acel Smart Wear Detection. Poți să faci update la căști, dacă există un update, să faci un Ear tip fit test pentru a-ți face un profil al tău cu calitatea sunetului și Noice Canceling și poți configura în mai multe opțiuni, comenzile touch. La Noise Control ai trei setări, Active Noise Cancellation (ANC), Call Noise Cancellation (CNC) și Transparency Mode, la ANC putând să optezi între modurile Cozy, General și Ultra – în funcție de nivelul de zgomot din jurul tău.

Trecând de la muzică și convorbiri și redarea fișierelor video se aud bine, clipurile, filmele și serialele preferate de pe YouTube, Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazon Prime Video auzindu-se bine, tare, clar cu sunet bogat pe ambele benzi audio (înalte/joase).

Cât despre acea latență scăzută în jocuri, după cum spune Huawei, am dat drumul la Asphalt 9 Legends și Diablo Immortal și 5i-urile s-au descurcat de minune. Am testat chiar și GeForce NOW Ultimate cu câteva jocuri, care pune la încercare capacitatea de streaming și nici aici nu a fost probleme cu sunetul în căști, ba din contră, s-a auzit foarte bine.

Cât despre sport, 5i sunt stabile în urechi și chiar dacă urci pe banda de alergare, bicicletă sau ieși la o tură de parc, căștile stau bine ancorate și transpirația nu pune probleme, mulțumită certificării IP54.

Bluetooth 5.2 este destul de capabil putând să mă îndepărtez de smartphone, cu căștile pe urechi, destul de departe (5-6 metri într-un apartament cu pereți de beton), semnalul păstrându-se fără probleme.

Concluzie

Calitatea sunetului redat de 5i este foarte bun, conectivitatea la fel și are un nivel al volumului ridicat cu înalte și joase destul de capabile, iar ANC-ul funcționează bine și este necesar! Ușurința de conectare și de modificare a comenzilor prin touch, alături de un aspect plăcut și o capacitate bună a baterie contribuie și ele și completează ceea ce reprezintă o pereche de căști de wireless potrivite pentru Gaming, Sport sau Muzică!

Huawei FreeBuds 5i se comercializează la un preț de aproximativ 419 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.