Your Place or Mine – Recenzie

"Trăind fiecare în viața celuilalt deblochează trăiri și simțuri care duc mai departe decât o simplă prietenie veche."

0
899
Ascultă acest articol


“Cupidon întinde coarda arcului și-și caută flămând ținta, pentru că suntem în luna îndrăgostiților – cea mai scurtă și mai roz lună din an.”

Regizor: Aline Brosh McKenna

Scenariu: Aline Brosh McKenna

Gen: ComedieRomantic

Lansare: 10.02.2023

Durata: 1h 49min

Studio: Aggregate Films, Hello Sunshine, Lean Machine

Clasificare: A.P.13

Distribuitor: Netflix

Actori:

Reese Witherspoon – Debbie
Ashton Kutcher – Peter
Steve Zahn – Zen
Jesse Williams – Theo
Zoe Chao – Minka
Tig Notaro
Wesley Kimmel – Jack

Sinopsis:

Debbie (Reese Witherspoon) și Peter (Ashton Kutcher) sunt cei mai buni prieteni și au firi total opuse. Ea își dorește doar o viață de rutină împreună cu fiul ei, în LA, el este însetat de schimbare în NY. Când fac schimb de case și vieți pentru o săptămână, cei doi descoperă că nevoile lor s-ar putea să fie un pic diferite de ceea ce credeau ei că-și doresc.

Recenzie:

Cupidon întinde coarda arcului și-și caută flămând ținta, pentru că suntem în luna îndrăgostiților – cea mai scurtă și mai roz lună din an. Februarie e burdușit de dragoste, iubire, inimioare, flori și bomboane care se regăsesc inclusiv în filmele de cinema, sau cele de pe serviciul de streaming, Netflix în cazul nostru.

Netflix aduce laolaltă doi actori buni pe care-i știm din filme mai mult sau mai puțin nominalizate la diferite festivaluri de film și pe care nu ai cum să nu-i recunoști: Reese Witherspoon și Ashton Kutcher, într-un film scris, regizat și produs de Aline Brosh McKenna, ca producător figurând și Jason Bateman.

Your Place or Mine (2023), Jesse Williams as Theo Martin. Cr. Erin Simkin / Netflix © 2022

Your Place or Mine/”La tine acasă sau la mine?” se numește propunerea Netflix pentru perioada Valentine’s Day și Dragobetele românilor și ne-a fost dat să-l putem vedea înainte de lansarea oficială din 10 februarie începând cu ora 10 la Netflix și ne bucurăm să vă putem spune câte ceva despre el să vă fie mai ușor să luați decizia dacă-l adăugați în listă sau nu.

Dacă trailer-ul (îl puteți (re)vedea la sfârșitul articolului) ne dă de înțeles că vom urmări o poveste de dragoste dintre doi prieteni buni care fac schimb de locuițele lor, fiecare din orașe diferite (Los Angeles/New York) pentru o perioadă pentru a-și rezolva anumite probleme. Conceptul, deși nu e nou și ne lasă să credem că vom lua parte la o poveste de dragoste cu nuanțe comice, este unul ușor diferit decât ne spune trailer-ul.

În linii mari, așadar, îi avem pe Debbie (Reese Witherspoon) și fiul său Jack (Wesley Kimmel) la Los Angeles unde duc o viață relativ bună, Debbie divorțată și Jack elev cu probleme cu colegii, iar Jack e la New York cu o situație financiară bună. Filmul începe, mai exact, cu cei doi, în perioada liceului într-o primă partidă amoroasă, în 2003, la Los Angeles, acțiunea mutându-se imediat în prezent, 20 de ani mai târziu.

Your Place or Mine (2023), Tig Notaro as Alicia, Ashton Kutcher as Peter. Cr. Erin Simkin / Netflix © 2022

Bănuiesc că sunteți fimiliari cu genul de filme cu personajele principale care au prieteni foarte bune care le stau în permanență aproape și fac tot ce e nevoie pentru prietenii lor. Ei bine, rețetarul se aplică și în cazul Your Place or Mine, unde Debbie are o prietenă (interpretată de Tig Notaro) la școala lui Jack și un tip ciudat, dar Zen (care-i și numele lui) intepretat de Steve Zahn, iar la New York, Peter are o iubită Minka (Zoe Chao) de care se desparte după 6 luni de relații, dar ea tot insistă asupra lui.

Să luați aminte, că ceea ce vă spun sunt două povești separate filmate “back to back”, da? Debbie în L.A. și Peter în N.Y. Cei doi au rămas prieteni buni și-și repetă constant că știu totul unul despre celălalt, că n-au nimic de ascuns și se comportă ca niște căsătoriți aflați la distanță. Momentul interacțiunii lor telefonice și prin video call-uri este afișat în split screen (Aline Brosh McKenna având ca sursă de inspirație Pillow Talk cu Doris Day și Rock Hudson în rolurile principale), destul de dinamică și plăcută prima parte a filmului, datorită felului de narație.

Vine momentul când Debbie trebuie să meargă la un curs în N.Y. și Peter acceptă să facă rocadă cu el pe această perioadă. Deci, ea pleacă la el acasă în N.Y., iar el vine să aibă grijă de Jack, la Debbie acasă, în L.A. Zis și făcut, nu apucă să se întâlnească și fiecare ajunge la casa fiecăruia, iar povestea dublă se continuă fără ca cei doi să mai aibe legături telefonice sau prin video call.

Your Place or Mine (2023), Zoe Chao as Minka. Cr. Netflix © 2022

Debbie începe cursurile și o cunoaște pe Minka și devin prietene-instant, iar Peter leagă o relație cu Jack și-l cunoaște pe Zen și interacționează și cu prietena lui Debbie de la școală. În film accentul se pune pe prietenii în primul rând și poate un pic mai mult pe viața lui Debbie în perioada cât stă la New York unde cunoaște un personaj de care se apropie destul de mult Theo (Jesse Williams) în încercarea de a reuși în carieră, timp în care între Peter și Jack se creează, de asemenea, o legătură interesantă, Peter încercând să-l ajute cu colegii și viața de zi cu zi.

Fiind etichetat ca fiind un film de comedie… sincer n-am găsit nimic amuzant, glume s-au scheciuri ceva, filmul fiind filmat și acompaniat muzical ca un sitcom de comedie de televiziune (numai că nu se aud râsetele de pe fundal). Lui Peter în place formația Cars și avem parte de porțiuni prea mici din diferite piese ale acestor (Bye Bye Love, Let the Good Times Roll, Magic, Shake It Up, Heartbeat City și Drive) care se potrivesc la fix pe fundalul acțiunii din acel moment, însă melodia filmului (care se aude de două ori în film și apoi în generic) este Tiny Habits cu piesa Embers care, personal, mi-a plăcut în mod deosebit. Pe fundal se aud prea puțin și din piese precum Liz, a lui Remi Wolf, Remind Me a lui Emily King, sau Alicia cu Zen, care sunt exact când și unde trebuie să fie. Filmul este deschis însă cu piesa The Sweet Escape, de Gwen Stefani și Akon care-ți creează o stare foarte mișto în concordanță cu acea poveste de început a celor doi și acele split screen-uri care leagă firul epic. Sunetul filmului oferă suport noului mod Spatial Audio, implememtat de Netflix de curând și dacă ai un sistem audio 3D sau niște căști de acest gen (cum am folosit noi) te poți bucura de o experiență audio deosebită. Spre exemplu când sunt acele split screen-uri, se va auzi în casca corespunzătoare direcției din care ecran se vorbește.

După cum vă așteptați, fiind o poveste de dragoste nu e nicio surpriză să deduceți că cei doi își vor da seama, pe parcurs că, despite că nu se cunosc și nu-și spun chiar totul, așa cum credeau ei, ceva, cumva îi leagă, iar filmul va concluziona acest aspect spre sfârșit – moment când, pentru prima oară pe tot parcursul filmului, cei doi apar cu adevărat împreună (nu în split screen).

Your Place or Mine (2023), Steve Zahn as Zen. Cr. Erin Simkin / Netflix © 2022

Dacă linia comedică nu se ridică la o limită de râs, poate un zâmbet ici-colo, cea de dragoste își lasă o amprentă fină în Your Place or Mine. Personajul meu preferat rămâne însă Zen, da, Zahn e așa cum îl știm din comediile în care are rol principal și face cel mai bun rol, chiar dacă are un screen time foarte scurt.

LOS ANGELES, CALIFORNIA – FEBRUARY 02: Reese Witherspoon and Ashton Kutcher attend Netflix’s Your Place or Mine World Premiere at Regency Village Theater on February 02, 2023 in Los Angeles, California. (Photo by Charley Gallay/Getty Images for Netflix)

Despre performanțele actoricești ale celor doi, Witherspoon și Kutcher, chiar nu ai ce să le reproșezi – își joacă perfect rolurile și aș fi vrut să zic că au o chimie bună însă, cum poți avea o chimie într-un film în care interacționezi doar câteva minute cu celălalt actor din rol principal? E o chestie amuzantă acest aspect, de curând discutându-se despre apariția celor doi pe covorul roșu la premiera mondială a filmului în L.A. la Regency Village Theater din 2 februarie, apariție în care, și la poze cei doi au stat distanțați și a lipsit interacțiunea circulând zvonul că cei doi nu prea “se înghit”.

Locațiile filmărilor nu sunt multe și cred că o parte au fost filmate cu ecran verde insistându-se foarte mult pe locația apartamentului lui Peter din L.A., printre locații fiind și casa lui Debbie – poziționată la vale și cu o grădină perfectă îngijită de Zen, școala lui Jack, locul unde-și ține cursurile Debbie și cam atât, în mare parte. Regizoral chiar nu am ce să zic, folosindu-se o cameră fixă, cu nimic spectaculos, sau unghiuri de filmare știu eu, mai altfel și cam atât. Montajul mi-a plăcut, însă, în prima parte a filmului și starea care o transmite telespectatorului prin muzică și acele povești despărțite în două ecrane paralele cu câteva cadre frumoase cu cei doi protagoniști.

Your Place or Mine este un film despre prietenia de la distanță care se transformă într-o iubire veche atunci când protagoniștii intră unul în viața celuilalt fără măcar a interacționa. Trăind fiecare în viața celuilalt deblochează trăiri și simțuri care duc mai departe decât o simplă prietenie veche.

Your Place or Mine/”La tine acasă sau la mine?” rulează din 10 februarie la Netflix.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.