The Fabelmans – Recenzie

Steven Spielberg livrează un film autobiografic. Și se folosește de el pentru a oferi viziunea sa asupra marelui ecran.

0
986
„Am vrut doar să spun o poveste” - Steven Spielberg
Ascultă acest articol


„The Fabelmans” a fost nominalizat la 7 premii Oscar, inclusiv pentru „Cel mai bun film” și „Cel mai bun regizor”, și poate fi achiziționat deja în format digital și Blu-ray din 14 februarie. Steven Spielberg livrează un film autobiografic. Și se folosește de el pentru a oferi viziunea sa asupra marelui ecran.

Regizor: Steven Spielberg

Scenariu: Steven Spielberg și Tony Kushner

Gen: Dramă

Lansare: 25.11.2022

Durata: 2h 31min

Studio: Amblin Entertainment, Universal Pictures

Clasificare: A.P.13

Distribuitor: Vertical Entertaiment

Actori:

Michelle Williams … Mitzi Fabelman
Paul Dano … Burt Fabelman
Gabriel LaBelle … Sammy Fabelman
Seth Rogen …. Bennie Loewy
David Lynch … John Ford

Sinopsis

Bazându-se liber pe copilăria lui Spielberg, care a crescut în Arizona de după cel de-al Doilea Război Mondial, de la vârsta de șapte până la optsprezece ani, un tânăr pe nume Sammy Fabelman descoperă un secret de familie cutremurător și explorează modul în care puterea filmelor ne ajută să vedem adevărul despre ceilalți și despre noi înșine.

Recenzie

Deși filmul a fost deja lansat în România, plus că acum se găsește și la vânzare în format digital și Blu-ray, eu nu am apucat să-l văd decât recent, din motive obiective. Așa că, mai bine mai târziu decât niciodată.

După cum suntem anunțați încă din sinopsis, filmul se bazează în mare pe copilăria regizorului care nu cred că mai are nevoie de nicio prezentare, succintă sau chiar una lungă, și anume Steven Spielberg.

Gabriel LaBelle (Sammy Fabelman)
Gabriel LaBelle (Sammy Fabelman)

Pentru început aș putea spune că „The Fabelmans” amintește importanța pe care o are arta în viața noastră, cum ne ajută să facem față unor situații pe care nu le cunoaștem.

Filmul, în totalitatea sa, este emoționant, ieftin și amuzant, și cum era de așteptat, Spielberg pune tot sufletul în el, ne ia de mână și ne arată originile sale și este mai mult decât un film despre cinematografie, este despre vocație, despre cum se gestionează acea chemare a artei în viața unei persoane și despre sensibilitatea necesară pentru a o asculta. Printre alte subiecte, filmul abordează modul în care arta este o modalitate de vindecare, de confruntare a sufletului, de găsire a adevărului.

Cu mai bine de patru luni de întârziere, am reușit să îl văd, din păcate. Spun „din păcate” pentru că orice film semnat de Spielberg merită văzut în cinematograf, eu l-am văzut prin VoD, dar a meritat și așa.

Toți cei care i-am văzut filmele nu avem cum să nu-l iubim pe Spielberg, doar dacă ne gândim la seriile „Indiana Jones”, la „Finding Oscar”, „Ready Player One”, „Bridges of Spies”,  „E.T”, „Close Encounters of the Third Kind”, sau două din cele mai bune filme ce evocă războiul și ororile lui, „Saving Private Ryan” și „Schindler’s  List”.

Atunci când a anunțat acest film, bazat pe autobiografiile sale, nu se aștepta nimeni la un film wow, dar ajunge să crească odată cu jocul actoricesc, mai ales al celor doi Fabelmans adulți, Paul Dano în rolul lui Burt Fabelman, și Michelle Williams dându-i viață excentricei, puțin nebunei Mitzi Fabelman.

Steven Spielberg
Steven Spielberg

Dacă privim filmul din punctul de vedere al unei familii care aparent este fericită, dar ascunde multă durere, frustrări, neîmpliniri, am putea cataloga, din experiența mea, privitorul acestui film în două categorii: cei care pot relaționa cu personajele și desfășurarea lor pe marele ecran și cei care nu pot.

Filmul este bogat în imagini și decoruri spielbergiene (cercetașii și uniformele lor ca în tânărul Indiana Jones interpretat de Phoenix, Fălci, scenele de război din „Saving Private Ryan” și discursul foarte asemănător și la vinovăția lui Shindler etc.)

Paul Dano (Burt Fabelman), Mateo Zoryan (Sammy Fabelman & Michelle Williams (Mitzi Fabelman)
Paul Dano (Burt Fabelman), Mateo Zoryan (Sammy Fabelman & Michelle Williams (Mitzi Fabelman)

Filmul este o autobiografie uimitoare a lui Steven Spielberg, în care regăsim, foarte interesant transpus, conflictul în viața unui copil evreu din clasa de mijloc, într-o perioadă în care antisemitismul este o mare problemă.

Spielberg își explorează anii copilăriei și ai adolescenței, dorința sa de a deveni unul dintre cei mai mari regizori de film pe care îi avem astăzi și avem parte de interpretări excelente din partea lui Paul Dano și Michelle Williams, și mai putem spune că „The Fabelmans” renunță la metafore pentru ceva care seamănă cu adevărul.

Filmul, care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, este o viziune a lui Spielberg asupra propriei copilării, o misiune pentru întreaga sa carieră și un portret plin de dragoste al părinților săi imperfecți, Leah Adler și Arnold Spielberg. Sigur, protagonistul se numește Sammy Fabelman (Gabrielle LaBelle) și nu Steven Spielberg, dar ceea ce urmăriți este regizorul care își spune propria poveste înainte ca oricine altcineva să aibă ocazia să o facă.

Seth Rogen (Bennie Loewy), Paul Dano (Burt Fabelman) & Michelle Williams (Mitzi Fabelman)
Seth Rogen (Bennie Loewy), Paul Dano (Burt Fabelman) & Michelle Williams (Mitzi Fabelman)

„Am vrut doar să spun o poveste care să fie complet sinceră cu amintirile mele. Nu spun că toate amintirile mele sunt 100% exacte, dar, atât cât îmi amintesc, am vrut să spun o poveste care să reflecte cel mai bine experiența mea de a crește alături de surorile mele și experiențele lor de a crește alături de mine, mama, tata și unchiul Bennie.”, a explicat Spielberg la o conferință de presă la Toronto.

Arcul filmului „The Fabelmans” se învârte în jurul fracturării căsniciei dintre Mitzi și Burt, dar este și o narațiune episodică care îi urmărește pe soții Fabelman, Sammy și cele trei surori ale sale, la fel ca Spielberg și cele trei surori ale sale, în timp ce se mută din New Jersey, Arizona și California pentru munca tatălui său.

Există, bineînțeles, un aspect de automitologizare în „The Fabelmans”, așa cum există în orice proiect care se află la granița dintre memorii și invenție. În film, Spielberg este atât clarvăzător în ceea ce privește tristețea din primii ani de viață, cât și plin de stele în ceea ce privește magia cinematografiei, cea mai mare pasiune a sa.

Și, deși nu vrea să dezvăluie ce anume este istorie și ce este ficțiune, există o scenă despre care a spus că este purul adevăr. Există o secvență în care Sam îl întâlnește pe marele regizor John Ford, interpretat aici de un alt mare regizor, David Lynch. „Pot spune că scena cu John Ford mi s-a întâmplat cuvânt cu cuvânt, nimic mai mult, nimic mai puțin”, declara Spielberg.

Concluzia este că merită să-l vezi, dacă nu ai ajuns în cinematograf până acum.

The Fabelmans a rulat la cinema în noiembrie 2022 fiind distribuit în România de Vertical Entertainment și acum poate fi (re)văzut pe aplicații de streaming sau pe DVD și Blu-ray.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.