Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves – Recenzie

"Filmul combina povestea, locaţiile şi personajele într-un aşa mod încât clar primeşte titlu de aventură de proporţii epice."

0
915
Ascultă acest articol


E foarte multe „lore” care cere să fie explorat în alte filme şi o lume foarte distractivă care mai merită vizitată din nou cu acelaşi entuziasm şi pasiune cu care s-a înfăptuit filmul Dungeons & Dragons: Frăţia Hoţilor.”

Regizor: John Francis Daley, Jonathan Goldstein

Scenariu: Jonathan Goldstein, John Francis Daley, Michael Gilio

Gen: Acțiune, Comedie, Aventură

Lansare: 31.03.2023

Durata: 2h 14min

Studio: Paramount Pictures

Clasificare: A.P.13

Distribuitor: Ro Image

Actori:

Chris Pine … Edgin
Michelle Rodriguez … Holga
Regé-Jean Page … Xenk
Justice Smith … Simon
Sophia Lillis … Doric
Hugh Grant … Forge
Daisy Head … Sofina

Sinopsis

Un hoț fermecător și o gașcă de aventurieri neobișnuiți pornesc într-o misiune epică pentru a recupera o relicvă pierdută, dar lucrurile iau o întorsătură periculoasă atunci când dau nas în nas cu cine nu trebuie.

Recenzie

Unul din cele mai anticipate filme, cel puţin pentru mine, pe anul 2023 a fost Dungeons & Dragons. În ciuda faptului că din trailer am rămas cu impresia unui film de aventură standard şi poate pentru mulţi nu o să iasă din acea categorie, pot spune că a fost peste aşteptările mele care, până la lansare, au fost destul de rezervate.

Mai mult decât hoţi

D&D: Frăţia Hoţilor are de a face cu hoţi, cum subtitlul indică, dar mai mult are de a face cu un quest. O misiune pusă la cale de către Edgin (Chris Pine) şi Holga (Michelle Rodriguez) pentru a o recupera pe Kira, fiica lui Ed, care acum locuieşte cu Forge (Hugh Grant) un şarlatan care a pus stăpânire pe Neverwinter cu ajutorul vrăjitoarei Sofina (Daisy Head), care şi ea la rândul ei are un plan diabolic pentru oraş. Pare o serie de lucruri înşirate fără prea mult sens însă felul în care sunt prezentate în film este de-a dreptul demn de un joc de rol. O adevarată escapadă.

O adevarată escapadă

Diferitele personaje și clasele lor se îmbină perfect în această aventură care îi va duce pe eroii principali în diferite misiuni secundare pentru a-şi atinge obiectivul final. Chiar a trecut ceva timp de când nu am mai văzut un film cu o distribuție atât de diferită şi cu nişte personaje clar diverse care să fie aproape instant îndrăgite de public şi urmărite cu drag până la final, cu speranţa că îi vom mai revedea într-un alt film.

O lume fantastică

Evident filmele cu acest tip de fantezie nu sunt ceva nou. Stăpânii Inelelor sau ceva mai recent ca The Witcher sunt producţii de succes în acest gen însă rareori se vorbeşte despre lumea din Dungeon & Dragons în afara mesei şi cercurilor celor care joacă jocuri de rol (RPG). Încercarea de acum 20 de ani a fost una ce am putea să o numim nefastă pentru franciza în ciuda producţiei şi distribuţie cu actori precum Jeremy Irons sau un favorit al anilor 2000, Marlon Wayans. A fost un film care s-a luat prea tare în serios şi a avut de pierdut. Lucru care nu se întâmplă cu producţia din 2023.

În ciuda comparaţiei cu glumele gen Marvel, comedia din D&D 2023 rămâne foarte bazată pe poveste şi personaje şi nu încearcă niciodată să facă cu ochiul publicului. Chiar şi cu câteva „Name Drops” precum Baldur’s Gate şi Neverwinter filmul îşi păstrează cumpătul şi rămâne fidel poveştii şi personajelor. Şi se vede clar dedicaţia în a aduce fragmente din această lume în cadrele largi în care vedem peisaje nu neapărat noi, dar care sunt explorate pentru prima dată pe marele ecran dintr-o franciză care există deja de zeci de ani. Filmul combina povestea, locaţiile şi personajele într-un aşa mod încât clar primeşte titlu de aventură de proporţii epice. Pentru că nu totul se rezumă doar la această poveste şi aceste personaje, este despre micile fragmente pe care le lasă pe drum spectatorilor doar ca parcă să vrei mai mult, să vezi mai multe despre lumea în care se desfăşoară toată aventura.

Celelalte personaje pe care nu le-am menţionat mai sus au şi ele mult de a face cu ce am menționat înainte. Nu ele însuşi (cu excepţia personajului interpretat de Regé-Jean Page) cât grupurile sau clasele de care aparţin. E foarte multe „lore” care cere să fie explorat în alte filme şi o lume foarte distractivă care mai merită vizitată din nou cu acelaşi entuziasm şi pasiune cu care s-a înfăptuit filmul Dungeons & Dragons: Frăţia Hoţilor.

Definitiv D&D

Fie că eşti fan fie că nu, vei avea parte de o aventură pe cinste. Pentru cei care nu cunosc Dungeons & Dragons nu există nimic care să te dea înapoi de la o aventură 100% magică şi epică. Pentru fani şi pentru cei care au jucat D&D, e clar că vor vedea multe „easter eggs” dar şi o chestie fundamentală jocului de rol (RPG) propriu zis, că personajele şi aventură lor nu este diferită de o sesiune standard a jocului (dacă nu luăm în calcul timpul). Felul în care unele personaje se poartă şi acţionează parcă în spatele lor este o aruncare de zaruri pentru a confirma următoarea mișcare şi eficiența ei. Este un lucru destul de greu de obţinut într-o poveste, să reuşeşti să incluzi natura imprevizibilă a jocului şi să iasă ceva bun. Dungeons & Dragons: Fraţia Hoţilor este clar filmul de aventură al anului 2023 şi vine ca o gură de aer proaspăt într-o lume plină de filme cu super eroi care de mult trebuiau să îşi agațe pelerina în cui. Este timpul ca filmele de fantezie să facă o revenire pe marile şi micile ecrane.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves/”Dungeons & Dragons: Frăția Hoților” rulează din 31 martie în cinematografe fiind distribuit în România de Ro Image.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.