Fast X – Recenzie

Personajul lui Jason Momoa este ingredientul minune al filmului, salvând narațiunea de la rutina francizei.

0
1562
Ascultă acest articol


Fast X trebuie văzut pe cel mai mare ecran disponibil, IMAX sau chiar în format 4DX, alături de cea mai mare porție de floricele cu suc, altfel nu are farmec. Serios.”

Regizor: Louis Leterrier

Scenariu: Justin Lin, Dan Mazeau, Gary Scott Thompson

Gen: Aventură, Acțiune

Lansare: 19.05.2023

Durata: 2h 21min

Studio: Universal Pictures

Clasificare: A.P.13

Distribuitor: Ro Image

Actori:

Vin Diesel … Dominic Toretto
Michelle Rodriguez … Letty
Jason Statham … Shaw
Jordana Brewster … Mia
Tyrese Gibson … Roman
Ludacris … Tej (as Chris ‘Ludacris’ Bridges)
Nathalie Emmanuel … Ramsey
Charlize Theron … Cipher
John Cena … Jakob
Sung Kang … Han
Helen Mirren … Queenie
Brie Larson … Tess
Scott Eastwood … Little Nobody
Jason Momoa … Dante
Alan Ritchson … Aimes

Sinopsis:

Furios și iute X, cel de-al zecelea film din saga Furios și Iute, marchează capitolele finale ale uneia dintre cele mai populare francize globale din cinematografie, aflată acum în al treilea deceniu de existență și care continuă să fie puternică, cu aceeași distribuție și aceleași personaje de bază ca la început. De-a lungul mai multor misiuni și cu șanse aproape imposibile, Dom Toretto (Vin Diesel) și familia sa au întrecut în inteligență, în nervi și în viteză orice dușman care le-a ieșit în cale. Acum, ei se confruntă cu cel mai letal adversar cu care s-au confruntat vreodată: o amenințare terifiantă care iese din umbrele trecutului, care este alimentată de dorința de răzbunare și care este hotărâtă să spulbere această familie și să distrugă pentru totdeauna tot ceea ce iubește Dom – și pe toți cei pe care îi iubește. În filmul Fast Five din 2011, Dom și echipa sa l-au eliminat pe maleficul rege brazilian al drogurilor Hernan Reyes și i-au decapitat imperiul pe un pod din Rio de Janeiro. Ceea ce nu știau ei era că fiul lui Reyes, Dante (Jason Momoa din Aquaman), a fost martor la tot ce s-a întâmplat și și-a petrecut ultimii 12 ani punând la cale un plan pentru a-l face pe Dom să plătească prețul suprem. Complotul lui Dante va împrăștia familia lui Dom din Los Angeles până în catacombele Romei, din Brazilia până la Londra și din Portugalia până în Antarctica. Se vor forja noi alianțe și vechi dușmani vor ieși la suprafață. Dar totul se schimbă atunci când Dom descoperă că propriul său fiu de 8 ani (Leo Abelo Perry, Black-ish) este ținta finală a răzbunării lui Dante.

Recenzie:

Fast X trebuie văzut pe cel mai mare ecran disponibil, IMAX sau chiar în format 4DX, alături de cea mai mare porție de floricele cu suc, altfel nu are farmec. Serios.

Cel mai nou film al seriei Furios și Iute este cam la fel de bombastic și ridicol pe cum te aștepți. Lucrurile nu sunt atât de trase de păr ca în F9 (personajele nu ajung în spațiu), și chiar și când se întâmplă ceva absurd, respectiva scenă m-a distrat mai tare ca F9. Atitudinea pe care trebuie s-o ai ca să te distrezi la Fast X este una de creier lăsat să doarmă. Acțiunea, în pur stil al francizei, se axează pe spectacol și lasă uneori logica deoparte. E ca și cum la finalul filmului afli că de fapt totul este în imaginația unor puști care se joacă împreună cu mașinuțele și figurinele, creând scenarii cât mai uluitoare.

Iar asta de fapt nu e neapărat un lucru rău. Chiar și când mă deranjau unele aspecte, ajungeam totuși să râd de situație. De exemplu bomba care se învârte prin centrul Romei văzută și în trailer. Nici o autoritate nu se grăbește s-o oprească, cum face echipa lui Torreto. Carabinierii se dau peste cap să-i prindă pe presupușii teroriști, nici o clipă nu este investită în problema mai presantă, adică ditamai bomba care se rostogolește pe străzi.

Scenariul este previzibil, și nu se ia în serios, dorind mai degrabă să te distreze decât să ofere o narațiune cu picioarele pe pământ. Culmea, nu scenele de acțiune ridicole mi s-au părut slabe. Mai degrabă punctele slabe ale poveștii sunt încercările dramatice de a răni câte un personaj. Pur și simplu nu iese. La fel cu încercările comedice dintre Roman, Han, Tej și Ramsey. Unele personaje secundare apar și dispar, păstrându-se pentru partea a doua, cum ar fi Shaw.

Familia iute și furioasă este împărțită pe obiective diferite, și perspectiva narațiunii se mută pe câte un grup ca să nu te plictisești. Bețele în roate le sunt puse de Dante, răufăcătorul jucat de Jason Momoa creat de evenimentele din Fast Five.

Personajul lui Jason Momoa este ingredientul minune al filmului, salvând narațiunea de la rutina francizei. Îi stă ridicol de bine în acest rol. O parte din acțiunile sale le-am simțit de fapt ca pe o auto-critică sau auto-ironie a seriei, fiindcă se folosește de puncte slabe ale eroilor pe care noi publicul le-am tot observat. Personajul este absolut nebun, complet dezlănțuit, deloc prost, fascinant. Cea mai reușită interpretare din film.

Imaginea este îmbogățită prin câteva cadre creative cu tranziții fluide ce pot fi remarcate din când în când. Urmăririle au și ele unghiuri interesante chiar dacă nu se reinventează roata nici aici. Doar în cazul luptelor corp la corp pot spune că alegerile de imagine au fost leneșe, iar singura coregrafie de remarcat cât de cât a fost în bătaia dintre Cipher și Letty. De aceea și insist că mai degrabă, dacă tot vezi filmul la cinema, să-l vezi în cea mai bună condiție.

Majoritatea fanilor seriei vor fi mulțumiți de Fast X. Poate nu toți îl vor aprecia pe Momoa, care se îndepărtează de clasicii răufăcători sau ai putea considera că este mult prea ridicol în comportamentul său. Eu tot cred că este cel mai bun element al filmului. Repet, filmul știe exact ce este, și deja suntem obișnuiți cu seria. Numărul 10 nu este nici cel mai bun dar este departe de a fi cel mai slab din colecție.

O nouă modă cinematografică spune că finalurile de serii au acum mai multe părți aparent. Saga Fast and Furious ar putea să se încheie cu o trilogie din ce se aude, dacă totul merge bine. Deocamdată Fast X se termine cu un mare cliffhanger. Apropo de părți, Mission Impossible Dead Reckoning Part One se apropie și el, și cred că s-a mai anunțat o prelungire de final de serie pe undeva dar nu-mi amintesc acum despre care anume era vorba. Ei bine, hai cu Fast X 2/Fast XX, sau cum se va numi.

Fast X/”Furios și iute X” calcă pedala la podea din 19 mai la cinema. Distribuit în România de ROIMAGE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.