Extraction 2 – Recenzie

"Extraction 2 este de calibrul 007 și Mission: Impossible."

0
1574
Ascultă acest articol


Explozii, gloanțe zburând peste tot, arme albe, de asalt, lansatoare de grenade și de rachete – avem de toate în Extraction 2. ”

Regizor: Sam Hargrave

Scenariu: Joe Russo, Ande Parks, Anthony Russo

Gen: Acțiune, Thriller

Lansare: 16.06.2023

Durata: 2h 02min

Studio: Netflix, AGBO

Clasificare: R

Distribuitor: Netflix

Actori:

Chris Hemsworth … Tyler Rake
Golshifteh Farahani … Nik Khan
Adam Bessa … Yaz Khan
Tornike Gogrichiani … Zurab Radiani
Tornike Bziava … Davit Radiani
Olga Kurylenko … Mia
Idris Elba

Sinopsis:

După ce a supraviețuit cu greu rănilor grave suferite în misiunea sa din Dhaka, Bangladesh, Tyler Rake s-a întors, iar echipa lui este pregătită să își asume următoarea misiune.

Recenzie:

Cât de des s-a întâmplat în cazul filmelor ca un sequel să fie mai bun decât filmul original? Foarte rar, iar în cazul filmului de acțiune, produs și distribuit de Netflix, Extraction (Operațiunea de recuperare) este o astfel de excepție.

Am scris în recenzia noastră despre filmul original, Extraction/ “Operatiunea de recuperare” subliniind că acțiunea și interpretarea lui Chris Hemsworth (Tyler Rake) sunt elementele principale din film; în care “un mercenar dur (Rake) care operează pe piața neagră, are parte de cea mai periculoasă misiune a vieții lui atunci când este angajat să îl salveze pe fiul răpit al unui baron al drogurilor”. Secvențe one take te țin cu sufletul la gură, iar Rake duce misiunea la bun sfârșit, filmul având o încheiere cu acesta împușcat și plonjat într-un râu.

Primul teaser la continuarea filmului confirmă clar că Rake nu a murit și-l așteaptă o nouă misiune periculoasă: să salveze familia supusă abuzurilor a unui gangster nemilos din Georgia din închisoarea în care este ținută.

Lungmetrajul este o continuare a primului film bazat pe romanul grafic Ciudad scris de Ande Parks, după o poveste de Ande Parks, Joe Russo și Anthony Russo, cu ilustrații de Fernando León González. De producție s-a ocupat Anthony Russo, Joe Russo, Mike Larocca, Angela Russo-Otstot, Chris Hemsworth, Patrick Newall și Sam Hargrave, iar Jake Aust, Benjamin Grayson, Steven Scavelli, Christopher Markus și Stephen McFeely sunt producători executivi. Filmul este produs de compania AGBO, care le aparține lui Joe și lui Anthony Russo. Scenariul este semnat de Joe Russo.

Golshifteh Farahani își reia rolul din primul film și îi are alături pe Adam Bessa, Olga Kurylenko, Daniel Bernhardt și Tinatin Dalakishvili, iar Chris Hemsworth nu s-a putut abține și a postat în rețelele de socializare că în film apare și Idris Elba.

Extraction 2. Chris Hemsworth as Tyler Rake in Extraction 2. Cr. Jasin Boland/Netflix © 2023

Operațiunea de recuperare 2

– Povestea –

Revenind la sequel, Extraction 2 continuă de unde se termină primul, amintindu-ne că atacul care l-a împins peste balustrada podului pe Rake a fost inițiat de Davit Radiani și mercenarii săi. Evident, Rake este pescuit de pe malul râului și internat de echipa sa, frații Nik și Yaz (Farahani și Bessa), într-un spital din Dubai unde începe un proces de recuperare.

De partea cealaltă, Davit e încarcerat într-o pușcărie din Georgia, alături de familia sa (Katevan – soția, și cei doi copii ai săi, Nina și Sandro) care sunt forțați să locuiască cu Davit acolo. Pentru ca totul să nu fie prea simplu, aflăm că Rake are o legătură de rudenie cu Katevan și după ce pleacă din recuperare la o cabană din munți în Gmundem, Austria, este vizitat de un personaj secret intepretat de Elba care-i spune despre Katevan. Rake decide să se refacă, să pună mâna pe arme și să meargă să o extragă pe aceasta și copii ei din pușcăria și din brațele nemilosului Davit.

După o vizită la pârnaie și un duel intens cu Davit, Rake se alege cu familia lui Katevan și cu familia Radiani pe urme, condusă de nemilosul Zurab (Gogrichiani) și imperiul său din Georgia format din asasini/luptători numiți “Nagazi“. Conflictul dintre Zurab și Rake devine unul personal, Sandro jucând un rol foarte important pentru ambii. Alături de Nik și Yaz, Rake face tot posibilul să se depărteze de necruțătorul Zurab și Nagazii săi, însă aceștia sunt mereu aproape și se vor încleșta lupte crâncene. Așadar, e Zurab vs Rake și credeți-mă pe cuvânt că vreți să stați până la sfârșit unde Elba va avea ultimul cuvânt.

Extraction 2. (L-R) Chris Hemsworth as Tyler Rake and Tinatin Dalakishvili as Ketevan in Extraction 2. Cr. Jasin Boland/Netflix © 2023

Rake Team vs Nagazi

Actorii

Pe lângă cei care revin din filmul original, o revedem și pe Mia (Kurylenko), dar, alături de Elba, nu vor avea prea mult screen time, însă apariția lor e justificabilă. Frații Radiani nu vor avea prea multe de spus însă au de arătat, pentru că la urma-urmei e un film de acțiune. Mi-a plăcut însă că avem un backstory a celor doi, de mici trecând printr-o perioadă grea, legătura dintre ei fiind una foarte puternică, astfel oricine intră între cei doi are de suferit. Alegerea regizorului de a pune telespectatorii în ambele tabere, pentru a afla povestea lor, este una foarte inspirată pentru a înțelege mai bine personajele și pentru a le contura așa cum trebuie.

Frații Khan sunt ca două picături de apă, se completează, știu ce au de făcut profesional și sunt absolut de nedespărțit, ambii actori (Farahani și Bessa) oferind niște interpretări perfecte. Ne rămâne să vorbim acum despre Chris și al său Tyler. Hemsworth am spus clar că în filmul original se potrivește perfect pe rol și condiția sa fizică și antrenamentele au generat scene de acțiune intense și foarte mișto. Ei bine, în sequel, Rake este de două ori mai bun, mai rapid, mai intens și mai mult de atât îl vedem pornind de la o stare deplorabilă (slab, slăbit, neputincios) și ne recuperăm și antrenăm alături de el, fix cum ne-a învățat Stallone în filmele Rocky, și se simte foarte tare pe micul ecran. Pur și simplu Hemsworth e Rake, am uitat complet de Thor și chiar vedem în interpretarea sa că este capabil și de mai mult decât acțiune și lupte, ceea ce m-a făcut să-l apreciez și să-l respect și mai mult (după ce am văzut incredibilul documentar cu el, Limitless).

Extraction 2. (L to R) Chris Hemsworth as Tyler Rake, Andro Jafaridze as Sandro, Miriam and Marta Kovziashvili as Nina and Tinatin Dalakishvili as Ketevan in Extraction 2. Cr. Jasin Boland/Netflix © 2023

3, 2, 1 ACTION!

– Producția –

Frații Russo (Joe și Anthony) și-au demonstrat iscusința în filmele Avengers pentru Marvel, iar din portofoliul lor am văzut și filmul de acțiune The Gray Man și Extraction (filme Netflix) care ne-au demonstrat că știu să facă treabă, fie fiind vorba ca regizori, scenariști sau pur și simpu producători. În Extraction 2 este pusă la bătaie compania de producție a celor doi, AGBO, scenariul fiind scris de Joe, iar la regie revine Sam Hargrave, un coordonator foarte bun de cascadorii cu un portofoliu stufos de filme, care a și jucat în filme și a regizat și câteva scurt-metraje. Cu Extraction fiind pus pentru prima oară în postura de regizor pentru un lungmetraj, s-a simțit clar prezența lui Hargrave acesta reușind și să tragă niște cadre spectaculoase de genul one shot, experiența în cascadorie având o influență foarte mare. Aceste cadre sunt și mai spectaculoase în Extraction 2, însuși Hemsworth discutând despre asta, în rețelele de socializare, și avertizându-ne din timp că vom avea parte de un adevărat festin vizual de acțiune, scene care l-au epuizat și pentru care și-a pus pielea la bătaie (el a executat mare parte din cascadoriile de luptă, sărituri, căzături și nu în ultimul rând… în flăcări).

Cireașa de pe tort rămânE scenele de acțiune

Cireașa de pe tort rămâne scenele de acțiune, cu o coregrafie de luptă stil Gun Fight, care combină lupta corp la corp cu cea cu arme (probabil vă va duce cu gândul la seria John Wick) – acestea sunt intense și montajul este impecabil, scenele având continuetate și pur și simplu sunt perioade lungi în care telespectatorul va uita să respire (sau să roadă pop corn-ul). Sunt absolut spectaculoase, efectele speciale fiind foarte mișto și personal, sunt convins că filmul ar arăta senzațional pe ecranele mari ale cinematografelor. Explozii, gloanțe zburând peste tot, arme albe, de asalt, lansatoare de grenade și de rachete – avem de toate în Extraction 2. Vizual este impresionant în 4K cu HDR, camera lui Hardgrave fiind poziționată în unghiuri perfecte care să redea acțiunea, însă pe întreg parcursul filmului vom avea parte de stilul acela de filmare ușor tremurat. Personal, nu m-a deranjat ci din contră mi s-a părut că se potrivește filmului.

Muzica alertă pe perioada scenelor de acțiune și cea de fundal e potrivită pentru restul filmului, șk accentuează drama, thriller-ul și acțiunea exact atunci când trebuie. Coloană sonoră per se nu avem, decât o melodie mișto la sfârșit de film și este exact ce avea nevoie filmul. Efectele speciale sonore sunt pe măsura celor vizuale, suportul Spatial Sound oferit de Netflix, fiind absolut incredibil, bineînțeles, dacă deți un sistem audio sau căști care să fie compatibile.

Extraction 2. Chris Hemsworth as Tyler Rake in Extraction 2. Cr. Jasin Boland/Netflix © 2023

Ca filme de acțiune recunosc că seria John Wick este printre preferatele mele mai ales pentru acele scene de acțiune și coregrafii Gun Fight (combinație între jiu-jitsu brazilian și japonez cu tactical 3-gun și standing Judo) și n-am crezut că am să văd ceva mai cool/mișto. Ei bine Extraction ne oferă ceva asemănător, axat mai mult pe partea de foc, însă și lupta corp la corp este destul de mișto.

de calibrul 007 și Mission: Impossible

Așadar, Gun Fight-ul combinat cu acea cameră fantastică a lui Hargrave și cascadoriile mișto, montajul de tip one shot și efectele sonore sunt pur și simplu un festin vizual-auditiv în toată regula, Extraction 2 simțindu-se de calibrul 007 și Mission: Impossible, minus partea de spionaj.

Extraction 2 / “Operațiunea de recuperare 2” sosește pe Netflix din 16 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.