Evenimente speciale la AIFF.7 de vară

0
454
Ascultă acest articol


Ca de fiecare data American Independent Film Festival completează experiența cinematografică cu interacțiuni sociale menite să dea prilejul spectatorilor să dezbată probleme sau situații curente alături de profesioniști de top, într-o serie de evenimente conexe.

Vineri, 23 iunie, de la ora 20:00 la Roaba de cultură din Parcul Herăstrău AIFF.7, în parteneriat cu revista Films in Frame, organizează dezbaterea cu titlul Creativity in the age of ChatGPT.

La discuția moderată de Flavia Dima (critic de film, curatoare de cinema și traducătoare) vor participa: Alina Manolache (filmmaker), Irina Trocan (lector universitar la Facultatea de Film din cadrul UNATC București și coordonatoarea revistei online Acoperișul de Sticlă), Mihai Grecu (artist plastic multimedia, regizor și producător de film), Liviu P. Dinu (profesor la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Matematică şi Informatică, Departamentul de Informatică, şi director al Centrului de Cercetare a Tehnologiilor Limbajului Uman) și Marius Leordeanu (profesor Universitar la Universitatea Politehnică din București și Cercetător Științific la Institutul de Matematică ‘Simion Stoilow’ al Academiei Române).

Împreună cu publicul prezent la dezbatere, invitații vor încerca să contureze răspunsuri la câteva întrebări ce devin din ce în ce mai actuale în contextul dezvoltării tehnologice tot mai accelerate pe care îl traversăm. Este creativitatea amenințată de inteligența artificială și cum se raportează artiștii la noile tehnologii? Ce cred cercetătorii din domeniu?

Pe 30 noiembrie 2022 un nou prag în industriile tech era atins odată cu lansarea ChatGPT – un chatbot cu inteligență artificială creat de OpenAI. Având la bază alte modele dezvoltate de aceeași companie, ChatGPT a fost reglat pentru aplicații conversaționale folosind o combinație de tehnici de învățare și a captat atenția întregii lumi cu răspunsurile sale detaliate și articulate care acoperă diferite domenii de cunoaștere.

Adresat deopotrivă scenariștilor profesioniști dar și tuturor celor care sunt interesați de scrierea și dezvoltarea unui scenariu, Open Talk-ul cu Marietta von Hausswolff von Baumgarten moderat de scenarista și regizoarea Iulia Rugină va avea ca punct de plecare o discuție despre scrierea de scenarii originale în contextul industriei europene de fim și este programat să aibă loc sâmbătă, 24 iunie, de la ora 20:00 la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău.

Cu peste 14 ani de experiență în domeniu scenarista și consultanta de scenarii Marietta von Hausswolff von Baumgarten (Sundance Labs, Torino Film Lab, Biennale College Venice) este unul dintre mentorii ediției de anul acesta, a cincea, a concursului de scenarii Write a Screenplay for… organizat de Asociația Cinemascop în parteneriat cu PRO TV. Alături de Gabriela Iacob și Cristian Mungiu, Marietta a participat la procesul de selecție a finaliștilor și a susținut deja o serie de sesiuni de lucru cu participanții selectați în secțiunea de lungmetraj a concursului.

Nu sunt uitați nici cei mici, aceștia vor putea participa sâmbătă și duminică, între orele 18:00 și 19:00 la un Atelier de jocuri teatrale susținut de Andreea Stan – actriță și pedagog teatral.

Atelierul își propune să ofere participanților o experiență interactivă într-o atmosferă relaxată. Scopul acestuia este de a dezvolta abilități de comunicare, creativitate, colaborare și exprimare a emoțiilor prin intermediul jocului dramatic și al exercițiilor teatrale. Participanții sunt încurajați să-și lase deoparte inhibițiile și să se bucure de procesul creativ. Atelierul de sâmbătă este adresat copiilor între 9-12 ani, iar cel de duminică celor de 13-16 ani. Înscrierile pentru cele două ateliere pot fi făcute pe www.filmedefestival.ro, participarea fiind gratuită.

Participarea este gratuită, de altfel, la toate evenimentele și proiecțiile de film programate la Roaba de cultură din Parcul Herăstrău pe durata festivalului. Proiecțiile vor începe la ora 21:30, iar spectatorii pot alege să (re)descopere trei dintre filmele de referință ale cinematografiei americane, iubite de publicul din întreaga lume: BREAKFAST AT TIFFANY’S ce „aparține într-un fel tuturor, fie că știu sau nu” (The Guardian), HAIL, CAESAR! – „superb de aiurit” (The Guardian) și „povestea fantastică a lui Elton John – supraviețuitor, zeu al rockului, simbol al bombasticului” (The New York Times) – ROCKETMAN.

La Cinema Elvire Popesco cinefilii sunt așteptați sâmbătă cu două dintre cele mai discutate filme ale momentului: ASTEROID CITY în regia lui Wes Anderson, la care biletele au fost epuizate la scurt timp după anunțarea programului și TÁR cu Cate Blanchett în rolul principal, pentru care ultimele locuri sunt disponibile pe Eventbook.ro.

Toate detaliile despre participanții din cadrul evenimentelor speciale pot fi găsite pe www.filmedefestival.ro unde poate fi consultat și programul complet a celei de-a doua părți a festivalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.