Conexiunea la internet este omniprezentă în fiecare casă, birou sau zone exterioare fie prin cablu, conexiune mobilă sau wi-fi pentru că are o întrebuințare multiplă, depășind chiar și clasicele convorbiri mobile acestea fiind înlocuite cu cele video prin aplicații dedicate. Bineînțeles, streaming-ul de gaming, muzică și video prin serviciile de streaming – toate au nevoie de o conexiune de internet.
Dacă pe telefoane 4G-ul este depășit ușor-ușor de 5G cu 6G în “advanced stages of development”, pe cablu vorbim deja de conexiuni ultra-rapide de până la 2.5Gb, iar când vine vorba de conexiunile wireless, Wi-Fi 6 și 6e sunt cele mai noi tehnologii care permit viteze de până la 3000Mbps.
Wi-Fi-ul în casele obișnuite și birouri este oferit de echipamente dedicate și-anume routerele care sunt, ca toate seturile de dispozitive, de mai multe feluri (mărimi, putere etc). Gaming-ul are parte de dispozitivele sale care, de regulă, sunt mai performante și bineînțeles, mai costisitoare. Noi ne vom axa, însă, de această dată pe un dispozitiv pentru birouri care aduce ceva deosebit când vine vorba de aspect și design, fără să facă rabat la puterea semnalului.
Enjoy high-speed WiFi for easy video conferencing
Specificat de către Tenda că ar fi dedicat conferințelor video, Tenda i27 este un Access Point performant pentru birouri camuflat într-un fel de lustră/aplică pentru perete/tavan și dispune de Wi-Fi 6! Așadar, în acest articol discutăm despre Tenda i27 AX3000 Wi-Fi 6 Ceiling Access Point!
Pachet
Ambalat precum o aplică obișnuită, i27 vine într-o cutie de carton pe care este imprimat “Tenda” și pe un sticker alb-portocaliu – culorile specifice Tenda – avem o ilustrație a “aplicei” și câteva detalii tehnice ale acesteia în frunte cu Wi-Fi 6, 160Mhz Channel, Fast Roaming și 802.3at PoE. Pe-o parte a cutiei, pe un alt sticker, avem denumirea produsului și codurile de bare.
În cutie avem device-ul i27 și un sistem de prindere de perete cu un inel de plastic pe care se “înșurubează” Access Point-ul nostru. Pachetul include și un PoE Injector care vine cu un alimentator pentru priză și ghidul de utilizare. Totul este pus în punguțe și așezat în siguranță într-un cofraj de carton.
Aspect
i27 este dovada vie că se poate avea o conexiune bună wireless cu un device elegant care să se integreze ușor într-un birou. i27 arată ca o aplică simplă de perete având o formă de farfurie în centru cu un inel bleu iluminat, în centru cu logo-ul “Tenda”. Realizat din plastic, marginea are un model care oricum, nu se vede că este ascuns de partea din față, iar pe spate se observă sistemul de prindere pe acel inel de plastic. Pe centru este un sticker cu codul QR și cele de bare plus informații despre produs, iar într-o parte avem zona de conectare unde este butonul de Reset și portul pentru date/alimentare LAN/PoE. Marginea, din zona conectării, are un locaș special pe unde să treacă cablul LAN.
Injectorul PoE e micuț și are imprimată schema de conectare chiar pe carcasa din plastic. Acesta se poate prinde și el de perete, are un port pentru alimentarea cu alimentatorul de perete și pe o parte sunt două porturi LAN și pe celaltă un port LAN și un LED de stare. Toate componentele sunt de culoare albă, mai puțin alimentatorul injectorului PoE.
Tehnic
Având dimensiunile de 176x176x43.5mm, i27 nu este foarte foluminos și nici greu și arată foarte bine pe perete și tavan. Integrează 2 antene x 4dbi și un inel de stare luminos RGB, având un consum de 14.04W via PoE IEEE 802.3at.
Pe “aplică” avem un buton de Reset și portul de conexiune LAN/PoE și la wireless (IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax) avem Wi-Fi 6 Dual-Band (2.4 GHz, 5 GHz) capabile de viteze de 1-574 Mbps, 6-2402 Mbps.
Pe partea de tehnologii sunt pomenite de Tenda, 2X2 MU-MIMO, Beamforming, OFDMA și capacitate de conectare a 254 conexiuni promițând ca semnalul să acopere 400 metri pătrați. Posibilitatea de interconectare a mai multor dispozitive i27 făra interferențe și cu tehnologie inclusă de schimbare rapidă între ele în funcție de poziționarea terminalului care utilizează semnal wireless.
Testare
Chiar mi se pare o idee mișto și practică mai multe i27 așezate frumos într-un birou mic sau de dimensiuni mai mari, fie el și pe mai multe etaje. Mai multe i27 așezate strategic la spații egale între ele chiar e o idee bună. Faptul că se trece rapid de la unul la celălalt cu o acoperire largă și viteze bune, e o soluție excelentă.
Chiar am o aplică la baie de forma lui i27, dar e mai mare fiind cu LED-uri și arată simplu și elegant amândouă, Access Point-ul aducând și acea pată de lumină – inelul iluminat care stă în general aprins pe albastru deschis. Foarte plăcut vizual.
Pentru montare ai tot ce-ți trebuie în pachetul i27, dibluri și cuie și după ce prinzi acel cerc de plastic pe ele, pe perete, “aplica” se înjurubează pe inel și stă bine acolo. Într-adevăr ideea de a folosi un singur cablu de rețea și pentru alimentare și pentru semnal PoE mi se pare foarte util, și poți trage cablul între router și injectorul PoE, care trebuie alimentat (firul la alimentator nu e tocmai lung), iar din acesta va “pleca” un cablu spre i27. Deși pare complicat, nu e deloc. Este specificat în ghidul din pachet, iar odată conexiunea făcută se va aprinde LED-ul și se va fixa pe bleu. Pentru instalare, accesezi 192.168.0.254, te loghezi și de acolo poți face setări. Despre PoE și injector am discutat mai detaliat la articolul despre un astfel de echipament Tenda PoE15f 10/100Mbps Injector.
i27 are funcția de Access Point deci va prelua semnalul router-ului și-l va reda wireless mai departe. Atât de simplu și de eficient! În cazul de față, în teste, pe un router cu net 1GB și Wi-Fi 6, i27 a preluat semnat și redat mai departe având o acoperire cel puțin Full pe aria unui apartament de 55mp cu pereți de beton. Semnal bun și viteze de asemenea bune, atingând în jur de 700mb/s upload/download de pe un smartphone și o tabletă cu Wi-Fi 6. De pe laptop vitezele au atins 800mb/s, de asemenea pe o conexiune Wi-Fi 6.
Wi-Fi 6
Nu am avut cum să testez dacă și cum funcționează trecerea de la un i27 la altul, căci nu am avut decât un singur dispozitiv, dar cred că ar fi funcționat bine luând în considerare că are MU-MIMO integrat și promite timpi scurți de conectare/reconectare, lipsa de interferențe între ele și acoperirea mare.
La asemenea viteze obținute, i27 nu e capabil numai de “video conferencing” ci poți foarte ușor să te bazezi pe el și pentru streaming audio/video, dar și de gaming. Bineînțeles, am testat și WhatsApp, Messenger și Zoom în conferințe video/audio și semnalul a fost stabil și totul a decurs fără probleme, dar am comutat și pe Netflix, Spotify, HBO MAX, Prime Video, SkyShowtime, Youtube, Disney+ și în aceste cazuri nu au apărut cerculețe de “buffering” sau întreruperi de semnal.
Jocurile prin NVIDIA GeForce NOW Ultimate au rulat și ele foarte bine și nu am avut avertizări că ar fi vreo problemă cu conexiunea. Dead Island 2, Death Stranding, Cyberpunk 2077, Atomic Heart au rulat excelent, aici simțindu-se puterea Wi-Fi 6 și acoperirea semnalului.
i27 este o soluție simplă și elegantă pentru birouri, pentru business, dar nu văd de ce nu ar fi folosite și în scopuri de entertaining. Merg puse și în apartamente, vile, clase de elevi și poți să faci o rețea pentru a acoperi zone mai mari, singura condiție fiind să ai un router capabil PoE și să ai grijă cum gestionezi traseul de la acesta la i27.
Concluzie
Tenda i27 este un echipament care se instalează ușor, e elegant și puternic și care poate fi folosit ca atare dar și într-o rețea de mai multe dispozitive pentru că aceste dispozitive au fost gândite să lucreze bine împreună, să ofere un semnal bun și puternic Wi-Fi 6.
Tenda i27 AX3000 Wi-Fi 6 Ceiling Access Point se comercializează la un preț de aproximativ 350 lei.