Shino nu își poate spune numele – Review Manga

S-ar putea să înveți ceva de la Shino indiferent de vârstă.

1
1500
Ascultă acest articol


Titlu: Shino nu își poate spune numele

Autor: Oshimi Shuzo

Data apariției: 5 mai 2023

Editură: Nemira via NEZUMI by Nemira

Descriere carte: Oshima Shino e o fată care „nu își poate spune numele“. Reușește cu greu să își facă primii prieteni în liceu, încercând mereu să vorbească cu cineva. Însă cuvintele potrivite îi răsar întotdeauna mult prea târziu în minte. Oare anii adolescenței vor fi luminoși chiar și pentru o persoană atât de stângace ca Shino?

Cred că în Shino este o protagonistă în care se pot regăsi mai mulți adolescenți decât ai crede inițial. Căci pare ridicol – cum adică să nu te descurci în a-ți rosti numele când trebuie să te prezinți? Ei bine ea reușește să și-l spună „invers” deoarece problemele ei de vorbire o împiedică mai ales să rostească cuvintele care încep cu vocale, însă nu e tocmai prezentabil să te prezinți astfel în cultura japoneză.

În plus, propriul bâlbâit o face să fie încordată în orice situație socială. Dacă privești prin licee, a fi extrem de încordat sau anxios este ceva tot mai comun în generațiile curente de adolescenți – fie că e vorba de România sau Japonia sau alt colț de lume. În același timp pare că alți copii sunt tot mai degajați și îndrăzneți, obraznici chiar aș spune, răzând de primii de care povesteam. Of, ia uite cum deși abia mă apropii de prefixul 3 și deja vorbesc că un bătrân.

Ce mi-a plăcut la acest manga ține de ideea de a-ți găsi talentele. Exprimă-te prin ele. Poți învăța să le fructifici. Nu ca să-ți acoperi defectele pe care nu le ai din vina ta, ci să le lași să te ajute să strălucești. Are sens ce spun? Uneori ești în stare de lucruri paradoxale. Poate că ai ticuri verbale, dar în același timp ai voce și cânți nemaipomenit. Iar eu prefer să scriu decât să comunic verbal, sau – Doamne ferește! – la telefon. Doar că munca mea presupune fix relaționarea cu partenerii și clienții. De asta am și fost încântat s-o cunosc pe Shino.

Shino nu își poate spune numele este o lectură comodă, cu ilustrații limpezi și echilibrate. Emoțiile protagonistei sunt cele mai expresive desene din paginile poveștii, lucru care te determină să empatizezi ușor cu ea. Am citit această manga integral în tren pe traneul de întoarcere dinspre litoral și tot mi-a mai rămas timp de altceva.

Recent mă apucase un puseu de nostalgie, un dor de anii de liceu. Starea și-a stins setea citind povestea Oshimi Shuzo, tocmai pentru că este o poveste destul de personală pentru autoare și se simte asta în cadrul narațiunii.

Să nu treci cu vederea această carte din colecția Nezumi crezând că este o poveste adresată exclusiv fetelor de liceu. S-ar putea să te regăsești în Shino sau în prietenii ei chiar dacă nu recunoști. S-ar putea să înveți ceva de la Shino indiferent de vârstă.

Ca primă recenzie de manga doresc să închei prin încurajarea unor traduceri în română tot mai frecvente. Așa cum recomand achiziția de benzi desenate traduse, îmi doresc ca și manga în limba română să fie tot mai populare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.