Barbie – Recenzie

Barbie lui Greta Gerwig este o comedie de care se bucură adulții mult mai mult decât copiii și conține numeroase lecții și întrebări despre viață.

1
10322
Ascultă acest articol


Barbie lui Greta Gerwig este o comedie de care se bucură adulții mult mai mult decât copiii și conține numeroase lecții și întrebări despre viață.”

Regizor: Greta Gerwig

Scenariu: Noah Baumbach, Greta Gerwig

Gen: Aventură, Comedie, Fantastic

Lansare: 12.07.2023

Durata: 1h 54m

Studio: Warner Bros.

Clasificare: AP 12

Distribuitor: Vertical Entertainment

Actori:

Margot Robbie … Barbie
Emma Mackey … Barbie
Kate McKinnon … Barbie
Dua Lipa … Barbie
Ryan Gosling … Ken
Simu Liu … Ken
John Cena … Ken
Michael Cera … Allan
America Ferrera … Gloria
Helen Mirren … Narator (voce)
Will Ferrell … Mattel CEO

Sinopsis:

Să trăiești în Barbie Land înseamnă să fii o ființă perfectă într-un loc perfect. Asta dacă nu ai o criză existențială. Sau ești un Ken.” – Vertical Entertaiment

Recenzie:

Barbie este un film bazat pe o franciză celebră diferit de ce am mai văzut până acum. Nu este nici o aventură puerilă creată doar de dragul de a vedea jucăriile pe marele ecran, nici un film documentar bățos. Barbie lui Greta Gerwig este o comedie de care se bucură adulții mult mai mult decât copiii și conține numeroase lecții și întrebări despre viață. Criza existențială pe care o trăiește Stereotipica Barbie (Margot Robbie) în poveste nu este tocmai accesibilă sub o anumită vârstă însă asta este în regulă – este un film inspirat de jucăria copilăriei tale, nu neapărat jucăria copilului tău.

Filmul se aventurează cu glume „meta”, care sparg „cel de-al patrulea zid” subtile, pe gustul cinefililor și deja emblematice pentru studiourile Warner Bros. Ce îmi place cel mai mult la acest aspect este auto-ironia companiei Mattel. Sigur, nu își bat joc de propria muncă, dar nu se iau nici prea în serios. Mattel, compania din spatele Barbie, și producătorii filmului, sunt vizibili conștienți atât de lucrurile bune aduse de Barbie în societate cât și de cele mai puțin bune, și explorează în scenariul filmului ce ar putea păpușa să facă mai bine de acum încolo.

Am făcut distincția că nu este un film dedicat exclusiv copiilor, și poate e cazul să mai fac una: filmul nu se adresează exclusiv femeilor, sau feminismului, chiar dacă temele abordate sunt evident feminine. Și Kenii acestui film au ceva de spus iar Kenii din sală se pot bucura mai ales de magica prestație a lui Ryan Gosling. Conflictele „bărbați vs femei” sunt simpatice și ne demonstrează că în viața reală încă avem de lucrat ca să ne fie tuturor bine.

Numărul muzical al lui Ryan Gosling dinspre final probabil îți va aminti de interpretarea sa din La La Land: coregrafia și melodia sunt memorabile și evocă niște stări emoționale la care nu mă așteptam din partea filmului. Ken nu va mai fi „doar Ken”.

Margot Robbie a fost o alegere excelentă pentru rolul de Barbie cea stereotipică, și asta nu doar datorită aspectului ei fizic. Scenele în care Barbie descoperă realitatea mi-au demonstrat plaja largă de emoții pe care actrița o poate interpreta, cu precădere naivitatea copilărească pe care, realist vorbind, orice jucărie ar afișa-o.

Decorurile despre care se spune că ar fi cauzat epuizări de stoc pentru vopseaua roz arată formidabil în Barbieland, însă ce m-a fascinat mai mult de atât a fost coregrafierea tuturor actorilor din lumea păpușilor. Barbiile și Kenii se disting vizibil de personajele din Lumea Reală prin mișcări și comportamente credibile de păpuși, dar bineînțeles și datorită garderobei viu-colorate. Aproape întregul film, în afara birourilor plicticoase de la Mattel, arată de milioane în ceea ce privește paleta de culori.

Uneori esența filmului se regăsește în cele mai simple, aparent banale, scene. Mesajele pe care le trasmite sunt multe și la ieșirea din sală pleci cu câte consideri în buzunarul minții. A nu se înțelege că este o lecție de morală – totul este împachetat într-o comedie lejeră, ca de vară, doar că nu e tocmai una cum ai mai văzut până acum.

„Barbie este un film la care vor dori să meargă toate fetițele, dar de care se bucură mai ales adulții, deopotrivă femeile și bărbații.”

Poantele marca Warner Bros. și scenele executivilor de la Mattel conduși de personajul CEO jucat de Will Ferrel nu au stârnit cele mai multe zâmbete, dar chiar dacă nu au ieșit la fel de bine ca alte porțiuni ale filmului, trebuie să recunoști că Will Ferrel va fi mereu cea mai bună alegere pentru caricaturizarea unui director de companie. Cei mai fericiți sunt colecționarii de jucării care vor întâlni tot felul de iterații de Barbie uitate de lume. Fanii Warner Bros. în schimb poate s-au săturat deja de unele referințe la alte filme.

Barbie este un film la care vor dori să meargă toate fetițele, dar de care se bucură mai ales adulții, deopotrivă femeile și bărbații. Un film cu totul aparte, deosebit față de ce te-ai aștepta de la o asemenea licență. Chiar dacă nu te interesează ce are filmul de spus sunt șanse mari să te inspire, sau măcar te vei bucura de interpretarea duo-ului Margot Robbie și Ryan Gosling.

Barbie din 21 iulie la cinema, distribuit în România de Vertical Entertainment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.