Documentarul Playback, dedicat discotecilor optzeciste, ajunge pe marile ecrane

0
1065
Ascultă acest articol


Iulia Rugină, regizoarea filmelor Breaking News și Love Building, revine în atenția publicului cu primul său documentar, Playback, ce va fi proiectat în avanpremieră pe data de 12 august, în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Iași.  Filmul e produs de Parada Film, în co-producție cu Televiziunea Română și realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Playback redeschide fereastra către discotecile României optzeciste, pornind de la expoziția multumedia Disco BTT – Discotecile perioadei comuniste, organizată în 2017 la București și la Cluj de către Asociația Culturală Control N. Expoziția-instalație, recompensată cu Premiul AFCN pentru activarea patrimoniului cultural imaterial, își propunea să documenteze și să recupereze senzorial o parte a istoriei noastre recente, care altfel mai persistă doar în memoria celor ce au trăit-o.

La fel de imersiv, Playback se joacă abil cu înregistrări inedite din arhiva națională de filme și imagini din prezent, lăsându-l pe Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ în perioada optzecistă, să ne ghideze călătoria către paradisul pierdut al discotecii Ring din Costinești.

Pe lângă înregistrări de arhivă care n-au mai fost prezentate până acum, filmul conține o coloană sonoră formată din hiturile anilor ‘80, românești și internaționale, țintind către o nostalgie colectivă și invitând la un proces de analiză emoțională a evoluției societății românești, din anii ‘80 și până astăzi.

Mi se pare că istoria emoțională a unei țări, văzută prin ochii locuitorilor ei, se topește de multe ori în prezent. Lucrurile evoluează atât de fin, încât uneori e greu de delimitat unde s-a sfârșit ceva și unde a început altceva. Filmul scoate la iveală o perioadă pe care istoria a plasat-o între paranteze, o perioadă prea puțin cunoscută și centralizată în documente. Scopul meu a fost să înțeleg prezentul prin felul în care se relevă trecutul, prin oameni și muzica ce le-a însoțit existența. M-am adresat întotdeauna publicului prin filmele mele. Muzica a jucat un rol foarte important în toate. E prima dată când un film de-ale mele conține atât de multă muzică, e prima dată când vorbesc direct despre ea și mi-aș dori să vorbesc cât mai multor oameni.” – afirmă Iulia Rugină.

Filmul va putea fi vizionat pe parcursul verii în cadrul unor proiecții eveniment, urmând ca din octombrie să fie distribuit în cinematografele din toata țara de compania de distribuție Zbang Film. Prima proiecție publică a filmului va avea loc pe 12 august, de la ora 21:45 la Brizo pe malul lacului Aroneanu din Iași, urmată fiind de un program artistic susținut de personajul central din film, DJ Sorin Lupașcu. 

Playback este produs de Claudiu Mitcu, prin Parada Film, în co-producție cu Televiziunea Română. Imaginea filmului este semnată de Andrei Oană și Mișu Ionescu, montajul e realizat de Cătălin Cristuțiu, iar sound design-ul de Alin Zăbrăuțeanu, Dumitru Alexandru și Dragoș Cătărău. Afișul filmului a fost realizat de Glitch.

Iulia Rugină e regizoare și scenaristă, cunoscută publicului pentru filmele Love Building (2013), Alt Love Building (2014), Breaking News (2017), serialul Ruxx (2021), produs de HBO Max și scurt metrajele multi-premiate Captivi de Crăciun (2010) și Să mori de dragoste rănită (2014). 

Zbang Film este o companie de producție și distribuție de film înființată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist, regizor) și Iulia Rugină (scenarist, regizor) și are în portofoliu proiecte de film independent de scurt și lung metraj, pe care le-a co-produs (Love Building, Alt Love Building, Să mori de dragoste rănită, Alb 20240, Zombie), spectacole multimedia de teatru (Neverland) și coregrafie (Interior/Exterior), precum și expoziția imersivă DISCO BTT – Discotecile perioadei comuniste, ce servește ca punct de plecare în povestea documentarului Playback.

Mai multe detalii despre film se pot găsi pe pagina de imdb a filmului: https://www.imdb.com/title/tt28378312

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.