Cât de bine am dormit? Samsung încearcă să răspundă la această întrebare pe baza unui studiu global despre somn

0
240
Ascultă acest articol


Astăzi, tot mai mulți oameni își prioritizează somnul și înțeleg cât de important este. Interesul crescut pentru somn este evident din tendințele recente observate în cadrul aplicației Samsung Health. În ultimii doi ani, s-a înregistrat o creștere de 182%[1]a numărului de utilizatori care au urmărit activ somnul[2] cel puțin o dată pe săptămână pe parcursul unui an. Cu toate acestea, întrebarea rămâne: am dormit bine?

Samsung a decis să răspundă la această întrebare prin desfășurarea unuia dintre cele mai ample studii[3] privind sănătatea somnului realizate vreodată, analizând comportamentul de somn al a 716 milioane de nopți petrecute de utilizatorii Samsung Health din întreaga lume. Deși interesul pentru un somn sănătos a crescut semnificativ, din păcate, calitatea somnului pe care oamenii o experimentează în fiecare noapte se deteriorează. Lumea se confruntă cu o problemă legată de somn.

Oamenii dorm mai puțin – si mai puțin eficient

La nivel global, durata medie de somn a scăzut de la 7 ore și 3 minute la 6 ore și 59 de minute la nivel mondial, coborând sub pragul esențial de 7 ore recomandat de Fundația Națională a Somnului din Coreea. (Graficul 1)

Un alt aspect îngrijorător este creșterea timpului petrecut în stare de veghe în timpul somnului, ceea ce duce la o scădere a eficienței somnului – un factor cheie în calitatea somnului, care este monitorizat prin calcularea raportului dintre timpul real petrecut în somn și timpul total petrecut în pat în fiecare noapte.

Acest model nu a fost izolat într-o anumită demografie sau regiune specifică. S-a raportat o scădere a duratei și eficienței somnului la persoanele de toate sexele, grupele de vârstă și regiunile studiate:

  • Deși eficiența somnului continuă să scadă pentru bărbați, femeile au înregistrat cele mai semnificative scăderi în ultimul an. (Graficul 2)
  • Persoanele mai în vârstă au arătat o scădere mai mare a eficienței somnului. În mod deosebit, persoanele cu vârsta peste 70 de ani au înregistrat o scădere de aproape de două ori mai mare decât cea observată la persoanele de 20 de ani. (Graficul 3)
  • America de Nord a înregistrat cea mai mare scădere a eficienței somnului. Asia a menținut cel mai scăzut nivel. (Graficul 4)
  • În afara Europei și a Americii de Nord, toate celelalte regiuni au mai puțin de șapte ore de durată a somnului. (Graficul 4)

Modelele inconsistente de somn impactează persoanele tinere

Modelele inconsistente de somn afectează, de asemenea, calitatea somnului. Datoria de somn – o măsură a inconsistentei somnului care cuantifică diferența dintre cantitatea de somn în timpul săptămânii față de weekenduri – contribuie, de asemenea, negativ la problemele globale legate de somn.

Datoria de somn este cea mai mare în rândul tinerilor – cei din grupa de vârstă de 20 de ani aveau aproape dublul datoriei de somn comparativ cu cei din grupa de vârstă de 70 de ani: 49 de minute față de 29 de minute, respectiv. (Graficul 5) Din punct de vedere regional, Asia are cea mai mică datorie de somn, de 41 de minute, în timp ce America Latină înregistrează cea mai mare, de 47 de minute. La nivel global, oamenii dorm, în medie, cu 44 de minute în plus în weekend. (Graficul 6)

Numărând pinguinii, nu numărând oi

În efortul de a obține o înțelegere mai profundă a modelelor globale de somn prevalente, Samsung a încercat să analizeze și să categorizeze diferite tipuri de persoane care dorm în “Animale de Somn”[4]. Fiecare dintre cele opt “Animale de Somn” reprezintă un model distinct de somn cu caracteristici unice legate de durata somnului, consistența acestuia și timpul petrecut în starea de veghe – toate acestea influențând colectiv calitatea somnului. (Graficul 7)

În mod interesant, majoritatea persoanelor din întreaga lume s-au identificat cel mai mult cu stilul de somn al “pinguinilor nervoși”, care reprezintă aproximativ o treime dintre participanți. Aceștia mențin ritmuri circadiene sănătoase, dar experimentează frecvent întreruperi în timpul somnului, ceea ce contribuie la diminuarea eficienței somnului. Acest model se aliniază cu tendința descendentă observată în ultimul an. (Graficul 8)

  • Utilizatorii mai în vârstă au înregistrat procente mai ridicate pentru “Cerbi Cauționi,” ceea ce înseamnă o persoană cu o durată mai scurtă de somn și perioade mai lungi de veghe. Aproape 40% dintre cei în vârstă de 70 de ani au avut “Cerbul Cauțion” ca “Animal de Somn,” ceea ce reprezintă aproape de 10 ori mai mult decât cei din grupa de vârstă de 20 de ani. Rata acestui “Animal de Somn” a înregistrat o creștere constantă pe măsură ce grupa de vârstă era mai în vârstă. (Graficul 9)
  • Persoanele din grupa de vârstă de 20 de ani – în plus față de o reprezentare mai mare a “Armadililor Sensibili” – au înregistrat și mai mulți “Talpi Molie Retrași” în comparație cu grupurile de vârstă mai în vârstă. Aceste categorii, care au probleme cu consistența somnului, au devenit din ce în ce mai prevalente pe măsură ce demografia de vârstă a scăzut. (Graficul 9)

Cum obiceiurile mici pot aduce un somn de calitate

În plus față de “Animalele de Somn,” există o serie de programe de coaching pentru somn care au ca scop îmbunătățirea calității somnului. Acestea sunt bazate pe convingerea puternică că formarea unor obiceiuri mici, zilnice, poate duce la o mai bună calitate a somnului. Aceste programe oferă o lună de coaching motivațional personalizat pentru somn, adaptat tipului unic de somn al utilizatorilor, direct pe încheietura mâinii lor – inclusiv obiceiuri pozitive precum săritul din pat rapid dimineața, menținerea unei ore regulate de trezire, activitatea pe parcursul zilei și altele.

Pentru a examina eficacitatea programului de coaching pentru somn, Samsung a analizat câți utilizatori au avansat către un nivel superior al “Animalelor de Somn” cu ajutorul coachingului (Graficul 10). De exemplu, dacă un utilizator era “Aligatorul în vânătoare” la nivelul 3, se consideră că programul a avut succes atunci când acesta a avansat către un nivel superior al “Animalelor de Somn” la nivelul 1 sau 2. Când s-au analizat rezultatele, s-a constatat că programul chiar a funcționat. Un exemplu al eficacității coachingului pentru somn a rezultat din faptul că “Animalele de Somn” pot evolua în direcții pozitive cu obiceiuri mai bune de somn.

  • Anumiți utilizatori au experimentat o mai bună calitate a somnului cu cât au participat mai mult la programul de coaching pentru somn. Fiecare “Animal de Somn” a înregistrat o îmbunătățire mai mare după 2 luni de coaching decât după doar 1 lună.
  • 94% dintre cei care au fost clasificați ca “Rechinul Epuizat” – cea mai slabă categorie a “Animalelor de Somn,” definită de cei care suferă de epuizare vizibilă cauzată de lipsa de somn și totuși nu pot obține un somn de calitate – au înregistrat îmbunătățiri după doar două luni de coaching pentru somn.

O mai bună sănătate a somnului se poate obține cu pași mici. Cu seria Galaxy Watch6 și Samsung Health, utilizatorii pot obține un somn mai sănătos, având o mai bună înțelegere a propriilor modele de somn și beneficiind de motivații și coaching personalizate.

Pentru a afla mai multe despre seria Galaxy Watch6, vă rugăm să vizitați pagina Samsung.

[1] S-a făcut o comparație între datele utilizatorilor Samsung Health din perioada ianuarie-mai 2021 și aceeași perioadă din 2023.

[2] Nu este destinat utilizării în detectarea, diagnosticarea sau tratamentul medical. Acesta este destinat doar scopurilor generale de bunăstare și fitness.

[3] Concluziile analizează aproximativ 716 milioane de nopți de somn colectate între iunie 2021 și mai 2023 de la utilizatorii seriei Galaxy Watch.

[4] Necesită date de somn de cel puțin 7 zile, inclusiv 2 zile libere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.