Ascultă acest articol


Precum în filme, pe cât de încântați am fost de Kingston XS1000 External SSD (2TB) a și ieșit sequel-ul care, deobicei, nu este la fel de bun ca cel original, dar… nu este cazul, cel puțin în privința SSD-ului Kingston, pentru că XS2000 dublează viteza de transfer!

Sosind într-un pachet mai mare decât frățiorul său XS1000, XS2000 are un ambalaj cu același design și vedem în partea din față o imagine cu SSD-ul care, spre deosebire de frățior, este argintiu și mai observăm timbrul cu garanția de 5 ani și avem informații precum denumirea modelului, capacitatea (2TB în cazul nostru), că se conectează prin USB Type-C și că este capabil de transferuri de până la 2.000MB/S – caz în care frățiorul avea cifrele pe jumătate mai mici.

Pe una dintre lateralele cutiei avem o imagine cu SSD-ul într-o husă neagră cauciucată; pe latura de jos avem simbolurile certificărilor, iar pe cea de sus avem iarăși denumirea produsului plus tag-line-ul:

PORTABLE PRO-FORMANCE AT YOUR FINGERTIPS

Pe partea din spate, pe centru este un decupaj cu vedere parțială la produs plus detalii despre conținutul pachetului, codul de bare, mențiunea că beneficiem de Suport Tehnic Gratuit, și avem și o listă cu compatibilități cu sistemele de operare pe tipuri de conectivitate.

În cutie, într-un cofraj din plastic avem cablul de date, negru, cu USB Type-C la ambele capete, o husă de cauciuc pentru protecție și SSD-ul. Acea husă este element adițional față de conținutul pachetului XS1000. În interiorul cutiei sunt imprimate alte informații traduse în mai multe limbi.

Aspectul (design) și dimensiuni sunt aproape identice la amândouă variantele, numai că XS2000 este argintiu. Mai exact, cu finisaje de argintiu mat, pe o parte avem “Kingston” imprimat, iar pe partea opusă, pe un timbru alb, sunt imprimate codul de bare, SN-ul, capacitatea și simboluri cu certificări. Ambele laturi au o curbură ușoară sculptată. Lateralele sunt de culoare neagră, un capăt fiind ușor ascuțit, iar la celălalt avem portul de conectare USB Type-C și un mic LED de stare.

Husa cauciucată e rezistentă apă și căzături (are certificare IP55), are câteva striații pe lateralele lungi – pentru o priză bună în palmă – și se atașează/se dă jos foarte ușor de pe SSD. Pe latura unde e portul de conectare și LED-ul de stare are un decupaj.

Cablul de date USB Type-C – USB Type-C este foarte scurt, gros și destul de rigid.

La partea tehnică, XS2000 are dimensiunile 69.54 x 32.58 x 13.5mm și cântărește 28.9g, iar carcasa este confecționată din metal și plastic.

Interfața este de USB 3.2 Gen 2×2, este disponibil în variante cu capacități de stocare 500GB, 1TB, 2TB și 4TB și memoria internă este de tip NAND 3D, iar vitezele de scriere și citire sunt de până la 2,000MB/s.

Este compatibil cu Windows 11, 10, 8.1, macOS (v.10.14.x +), Linux (v. 2.6.x +), Chrome OS, Android, iOS/iPadOS (v.13+) și console de gaming și dispune de o granție tehnică de 5 ani și suport tehnic gratuit.

Bun, acum că am aflat câteva informații despre XS2000 am trecut la etapa de testare și trebuie să vă spunem că testele pe PC le-am făcut pe un port USB Type-C 3.2 Gen 2 2×2 (conform cerințelor produsului) pentru a putea obține maximul de viteze de transfer de până la 2.000MB/s și iată câteva rezultate

Viteze obținute în testele de transfer și benchmark-uri arată o rată de transfer de citire/scriere de aproape 2.000MB/s, timpi de acces rapizi și pe perioada testărilor XS2000 nu s-a încălzit foarte tare. Transferurile pe PC între acesta și alt SSD rapid intern s-au făcut la vitezele menționate neexistând bufere și întreruperi.

Montat la smartphone și tabletă (generație mai nouă), XS2000 este văzut imediat ca device extern de stocare, iar tranferurile se fac și în acest caz, destul de rapid fiind o soluție excelentă de back-up al datelor de pe smartphone/tabletă, sau pentru a rula pe acestea direct de pe SSD, fișiere video, audio sau imagini. Accesarea se face și ea, destul de rapid.

Precum am procedat și cu frățiorul mai mic, am conectat XS2000 și la un PlayStation 5 acesta găsindu-l imediat și putând să salvezi pe el galeria de imagini și clipuri. Acces rapid și transfer rapid și în acest caz.

Comparându-le pe amândouă, XS1000 și SX2000, după cum spuneam, sunt aproape identice la aspect, dimensiuni și greutate, excepție făcând culoarea lui SX2000. Adăugarea unei protecții cauciucate în pachet mi se pare o alegere foarte bună – un spor de protecție crescută la căzături și stropire cu apă, dar și o mai bună “priză” în mână. Husa se potrivește și la ambele SSD-uri.

Dimensiunile reduse, îl fac, de asemenea, foarte portabil căci încape în buzunar la fix, nu atârnă greu, însă nu trebuie să uiți cablul, că nu este totuși un USB Stick. Bineînțeles, pentru a putea să te bucuri de vitezele maxime ai nevoie să utilizezi XS2000 pe un port USB 3.2 Gen 2×2.

Mi se pare foarte OK și acea garanție tehnică de 5 ani și nu am testat suportul tehnic gratuit cu care se “laudă” Kingston, însă vreau să cred că nu va fi nevoie niciodată.

Ca o mică paranteză, căutând informații despre XS2000, am dat peste un articol foarte interesant How did Kingston SSDs help DASH Pictures transform on-location and post-production workflows? unde se discută cum casa de producție de film și televiziune DASH Pictures (nominalizată de 3 ori la Emmy) s-a folosit de acest SSD Extern pentru a-i ajuta în producția “Fantastic Friends” ceea ce-l face, parcă și mai de încredere și atractiv.

transferuri bune și o capacitate de stocare potrivită nevoilor tale

Ca un fel de concluzie, XS2000 este exact ce ai nevoie în deplasare, fie că ești pe laptop, smartphone sau tabletă, în toate situațiile vei avea transferuri bune și o capacitate de stocare potrivită nevoilor tale, fie că lucrezi cu documente, fișiere multimedia sau pur și simplu ai nevoie de o soluție rapidă și încăpătoare de back-up. Acasă, la PS5, XS2000 este ceea ce trebuie, iar dacă dispui un port USB 3.2 Gen 2×2 la PC sau laptop poți atinge viteze de până la 2.000MB/s. Dispune de o garanție tehnică și suport gratuit, iar husa de cauciuc din pachet este o adiție binevenită pentru o protecție mai bună.

Kingston XS2000 se comercializează în România la prețuri de 349 lei (500GB), 519 lei (1TB), 1.000 lei (2TB) și 1.699 lei (4TB)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.