Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl”

Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași

0
311
Ascultă acest articol


Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc (SFR) anunță primul eveniment al ediției aniversare cu numărul 15 (31 iulie – 4 august 2024). Actorul Victor Rebengiuc revine la SFR. De data aceasta pe scena ieșeană, cu spectacolul de teatru „Tatăl” (de: Florian Zeller; Regia: Cristi Juncu).

Miercuri, 31 iulie 2024, începând cu ora 20.00, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași vor juca Victor Rebengiuc (André), alături de Ana Ioana Macaria (Anne), Cătălin Babliuc (Bărbatul), Oana Tudor (Femeia), Maria Veronica Vârlan (Laura) și Constantin Dogioiu (Pierre).

Spectacolul se joacă la Teatrul Bulandra din București cu casa închisă și este prezentat drept „un spectacol matur, rotund, de referință” (Horia Ghibuțiu) și „un spectacol eveniment pentru cariera artistică a unui Mare Actor” (Ileana Lucaciu).

2024 este anul în care Festivalul Serile Filmului Românesc împlinește 15 ani de existență, marcând un capitol important în peisajul cultural și cinematografic al țării. Și considerăm că este un moment important, în care putem să subliniem că prezentarea actorilor, inclusiv prin intermediul spectacolelor de teatru, nu numai că îmbogățește experiența festivalului de film, dar și transmite un elogiu al diversității și profunzimii talentului artistic românesc. Asta ne propunem să contureze SFR 15. Iar prezența actorului Victor Rebengiuc la Iași, căruia i-am dedicat o întreagă ediție în 2018 și pe care l-am cunoscut, tot la SFR, pe marele ecran, reprezintă nu doar o celebrare a artei scenice, ci și un ecou vibrant al întregii cariere în domeniul artistic” – Andrei Giurgia, directorul Festivalului „Serile Filmului Românesc”.

Astfel, ediția de anul acesta a festivalului va readuce în atenție nume ale unor personalități românești, actori și regizori, care au fost sărbătoriți la Iași și care sunt încă în activitate.

Actorul Victor Rebengiuc a fost invitatul special al ediției cu numărul 9, organizată în iunie 2018. Atunci au fost difuzate la Iași filmele în care acesta a avut rolurile de referinţă din cinematografia românească, printre care „Moromeții”, „Pădurea Spânzuraţilor”, „Charleston”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Faleze de nisip”, „Medalia de onoare”.

Este o idee foarte îndrăzneață, pentru că Iașul are ocazia să vadă un tsunami de filme românești”, sublinia, la SFR 9, actorul Victor Rebengiuc.

Biletele sunt puse deja în vânzare, online, pe https://eventbook.ro/theater/bilete-sfr-15-spectacol-de-teatru-tatal

DESPRE SPECTACOLUL „TATĂL”

  • De: Florian Zeller
  • Regia: Cristi Juncu
  • Traducere: Carmen Iernilă
  • Adaptare scenică: Raluca Aprodu
  • Distribuție: Victor Rebengiuc (André), Ana Ioana Macaria (Anne), Cătălin Babliuc (Bărbatul), Oana Tudor (Femeia), Maria Veronica Vârlan (Laura), Constantin Dogioiu (Pierre)
  • Scenografie: Carmencita Brojboiu
  • Regia tehnică: Florin Sasu
  • Foto: Cosmin Ardeleanu
  • Intro: Anne încearcă cât poate să aibă grijă de André, tatăl ei, a cărui memorie nesigură îl face din ce în ce mai vulnerabil. Descurajați de caracterul lui irascibil, îngrijitorii nu-i sunt de nici un ajutor și îl părăsesc unul după altul. Amintirile tatălui se dezintegrează treptat. Totul este încețoșat în jurul lui, un melanj confuz în care se amestecă locurile între ele și cei dragi cu cei străini. În amurgul existenței sale, nedumerirea lui îl strânge din ce în ce mai mult într-o singurătate ireversibilă. Profund emoționant, „Tatăl” este o poveste de familie serioasă și realistă și o privire nesentimentală, intens emoțională asupra lumii prin ochii unui bărbat care se confruntă cu demență, o ilustrare dramatică a pierderilor fizice care apar împreună cu cele mentale.

Mai multe detalii despre ediția de anul acesta, dar și despre programul de voluntariat, pe rețelele de socializare oficiale Serile Filmului Românesc și pe site-ul festivalsfr.ro.

Festival organizat de Asociația ARTIS și Ateneul Național din Iași.

Susținut de Primăria Municipiului Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.