Ascultă acest articol


Franciza Mana a început ca un spin-off pentru Final Fantasy. Deși începutul francizei este în umbra unuia dintre giganții din domeniul jocurilor video, micuțul titlu a reușit să își stabilească propria identitate și să devină un nume recunoscut printre fanii JRPG-urilor.

Primul joc din franciza Mana se numește Final Fantasy Adventure și a fost lansat de către Square în 1991. Acesta a trecut prin câteva schimbări, fiind relansat în 2003 sub noul titlu de Sword of Mana. Noțiunea de la care a plecat primul Mana a fost crearea unui titlu cu elemente de joc asemănătoare cu The Legend of Zelda, care să se îmbine cu sistemele de atribute tipice genului role playing game, astfel încât jucătorul să poată să își personalizeze echipa cum îți dorește. Sub denumirea de Final Fantasy Adventure, prima iterare a jocului a folosit multe elemente tipice universului Final Fantasy, precum păsările chocobo, dar acestea au fost schimbate odată cu relansarea din 2003.

Deși este o franciză destul de mare, Mana a avut numai 4 titluri principale și câteva spin-off-uri sau remake-uri. Jocul recent este al cincilea titlu din seria principală și reprezintă primul joc principal nou din ultimii 18 ani. Fanii francizei pot răsufla ușurați, deoarece pot confirma că dezvoltatorul a muncit din greu pentru a ne aduce un joc demn de renumele și istoria acestei serii legendare.

Atunci când ne gândim la JRPG-uri moderne, avem tendința să ne gândim la cele clasice, precum Final Fantasy (ce a avut recent lansarea părții a doua din trilogia Final Fantasy VII), Persona (ce a reușit să creeze un remake excelent pentru al treilea titlu din serie) sau serii de jocuri mai puțin cunoscute în occident precum Atelier, Trails sau chiar Ys. Cu Visions of Mana, franciza Mana a fost modernizată și făcută accesibilă pentru generațiile noi. Sistemul de luptă nou, împreună cu cel de clase expansiv reușesc să sufle viață în acest titlu, iar personajele bine scrise își vor câștiga locul în inimile fanilor de JRPG-uri alături de Shulk, Squall Leonhart sau chiar Ringo.

JRPG-urile au un obicei prost de a avea o poveste greoaie, iar acest lucru se datorează unei idei greșite, anume că este mai importantă cantitatea informațiilor decât calitatea acestora când vine vorba de crearea unei lumi fantastice. Visions of Mana reușește (parțial) să nu cadă pradă acestei idei, deoarece primul act al jocului reușește să ne prezinte o lume vastă și complexă fără a obliga jucătorul să parcurgă multiple ceasloave pentru a înțelege lumea, istoria și personajele.

Am făcut observația de parțial, deoarece primul act este simplu din perspectiva poveștii și a modului în care prezintă lumea, dar începând cu al doilea lucrurile se schimbă oarecum, iar titlul cade pradă cutumelor genului. Astfel, din al doilea act începem să fim bombardați cu pereți întregi de text, iar elanul pe care l-a avut povestea în primul act începe să se piardă ușor, ușor, până la ultima bucată a jocului care se mișcă precum un melc. Înțeleg nevoia de a retrăi anumite evenimente atunci când acestea sunt folosite ca un dispozitiv narativ pentru a avansa povestea, dar când este folosit din belșug pentru a da mai mult context unor evenimente anterioare, retrăirea acestora devine ușor frustrantă iar rezultatul dorit nu este atins. Acest lucru nu înseamnă că finalul poveștii nu este unul satisfăcător, dar drumul pentru a ajunge la acesta devine obositor în ultimele 10-15 ore.

Ca în fiecare joc din serie, elementul central al titlului curent este copacul de Mana iar în Visions, acesta este elementul central al unui ritual antic ce implică un pelerinaj la copacul sacru. Pelerinajul trebuie efectuat de persoane ce sunt alese de către o „zână”, iar neefectuarea pelerinajului va aduce diferite catastrofe asupra satelor sau orașelor de reședință a pelerinilor. Deși este probabil ca nimic să nu pară suspect până în punctul de față al premisei, veteranii genului probabil au bănuit că pelerinajul nu este unul din care cei aleși se vor întoarce, deoarece este datoria pelerinilor să-și ofere sufletul Copacului. Acest sacrificiu are rolul de a revigora atât arborele sacru cât și spiritele elementelor.

Fiecărui loc de unde este ales un pelerin îi este atribuit un element, de la foc până la întuneric, iar catastrofele ce vor înghiții aceste locații sunt în strânsă legătură cu elementul atribuit. Din acest punct de vedere, Visions of Mana seamănă cu I am Setsuna, deoarece premisa de la care pornește povestea este aceeași. Și la fel ca în titlul celor de la Tokyo RPG Factory, persoana ce trebuie să parcurgă pelerinajul fatidic nu numai că își înțelege rolul și datoria sacră, dar este mândră de rolul ce i-a fost înmânat de soartă.

Spre deosebire de I am Setuna, protagonistul din Visions, Val, nu trebuie să ucidă pelerinul, anume pe Hinna, așa cum i-a fost sortit lui Endir în povestea celor de la Tokyo RPG Factory. De asemenea, Visions reușește prin protagonist, să se scape din tiparul gardienilor tipici, deoarece acesta din urmă nu este o persoană stoică și serioasă, ci este o fire glumeață și cu poftă de viață.

Toate personajele care se alătură protagonistului și pelerinului sunt memorabile. Deși sunt prezentate inițial precum anumite stereotipuri des folosite în genul JRPG, fiecare adjuvant crește cu timpul, iar prin parcurgerea aventurii, fiecare dintre aceștia are prilejul să crească dincolo de tiparul inițial.

Un JRPG nu este compus numai din poveste și personaje, iar elementul central care trebuie să le lege este acțiunea. Aceasta este implementată cu brio în Visions of Mana, deoarece toate luptele din joc sunt un deliciu Dacă în demo luptele erau un pic încete, această problemă a fost rezolvată pentru lansarea jocului, iar fiecare luptă are loc la o viteză amețitoare.

Jucătorul are posibilitatea de a combina atacuri simple și speciale cu diferite vrăji sau abilități specifice fiecărei clase, care vor provoca daune majore și vor exploata vulnerabilitățile inamicilor. Pe lângă cool-down-ul vrăjilor și abilităților, mai trebuie să avem în vedere și așa numitele artefacte ale elementelor, care sunt folosite nu numai în rezolvarea puzzle-urilor din lume, dar și în mijlocul luptelor. Aceste artefacte ne oferă puteri precum încetinirea timpului, care adaugă un element tactic tuturor bătăliilor. Însă, nu avem opțiunea să schimbăm artefactele în mijlocul unei lupte, deoarece acestea definesc diferitele clase ale jocului.

Astfel, fiecare artefact va schimba clasa personajului ce îl are în posesia sa. De exemplu, Globul Lunar îi schimbă clasa lui Val dintr-un luptător într-un cavaler, menit să atragă atenția inamicilor și să protejeze aliații cu scutul său. Abilitățile obținute pentru o clasă pot fi echipate și folosite în cadrul altor clase, pentru a crea un stil unic de luptă.

Un detaliu superb legat de clase este faptul că atunci când echipăm un artefact pentru prima oară, vom avea parte de un clip în cadrul căruia personajul își transformă îmbrăcămintea, a la Sailor Moon. După prima „echipare”, schimbarea claselor se face direct din meniu, fără nevoia de a urmări iarăși clipul.

Astfel, jucătorul are opțiuni aproape „infinite” pentru personalizarea stilului de joc. Dar nu trebuie să fim dedicați unor anumite clase și abilități, deoarece boss-ii din joc necesită strategii diferite, iar nu de puține ori am fost nevoie să schimb clasa și abilitățile unui personaj pentru a putea trece de anumiți monștri puternici.

Poate vă întrebați dacă Visions of Mana este compus doar din poveste, personaje și lupte.  Ei bine, nu. Jocul mai are o componentă importantă pentru orice JRPG, anume explorarea. La acest capitol, pot spune că jocul se aseamănă cel mai bine cu Tales of Arise.

Lumea este vastă, dar este împărțită în mai multe zone mari, fiecare cu puzzle-uri unice. Jucătorii care au obiceiul de a completa totul într-o zonă înaintă să avanseze în următoarea locație vor avea surpriza neplăcută să descopere că acest lucru nu este posibil decât spre sfârșitul jocului. Multe puzzle-uri nu sunt disponibile de la început, deoarece necesită puteri și artefacte la care nu avem acces decât din a doua jumătate a jocului.

Harta este foarte prietenoasă, deoarece arată jucătorului tot ceea ce poate să facă în momentul de față. Astfel, locația tuturor cuferelor este dezvăluită din secunda în care intrăm în orice zonă din joc. Acest lucru poate fi un detriment pentru anumiți jucători care își doresc să descopere totul singuri.

La capitolul estetic pot spune că sunt impresionat de ce au reușit să facă cei de la Ouka Studios, dar sunt momente în care jocul nu reușește să țină pasul cu ceea ce este randat pe ecran. Au fost multe momente când am observat că animația nu era sincronizată cu sunetul, iar deseori s-a întâmplat să aud un personaj cum vorbește dar să nu văd animația cum că acesta ar vorbi. De asemenea, am avut momente în care framerate-ul jocului a scăzut considerabil, deși jucam în modul de performanță pe PlayStation 5, unde am așteptarea ca acest lucru să nu se întâmple.

În concluzie nu pot spune că Visions of Mana ar fi un joc rău, deoarece nu este. Acesta este o experiență memorabilă și un titlu care reușește să aducă legendara franciză în rând cu cele curente, precum Persona sau Ys, atât prin alegerile estetice făcute cât și prin sistemul complex de lupte și clase ce permite jucătorului să își creeze propriul stil de joc.

Visions of Mana este disponibil din 29 august 2024 pe PlayStation 5, Playstation 4, Xbox Series S|X și PC.

  • Gen: RPG
  • Lansare: 29.08.2024
  • Studio: Ouka Studios, Square Enix
  • Distribuitor: CD MEDIA
  • Platforme: PlayStation 5, Playstation 4, Xbox Series S|X și PC
  • Clasificare: 12+
  • Sistem de testare: PlayStation 5
  • Sinopsis: Explorează și descoperă o lume vibranta – Călătorește prin locații încântătoare cu tranziții aproape fără cusur într-un câmp semi-deschis pe care îl poți descoperi. Folosește magia Elementalilor pentru a explora această lume vastă după pofta inimii tale! Exploatează puterea Elementalilor – Pregătește-te pentru acțiuni rapide și multidimensionale în lupta pentru a-ți îmbogăți experiența de luptă. Exploatează puterea Elementalilor și stăpânește luptele palpitante! Experimentează o nouă aventură Mana – Însărcinat să fie un Paznic al Sufletului pentru almani – cei aleși de Zane să călătorească la Copacul Mana pentru a întineri fluxul puterii manei – urmărește-l pe Val în timp ce pornește într-o călătorie cu prietenul său din copilărie către Copacul Mana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.