Am încercat multe jocuri Harry Potter, cred că pe toate, e clar că Hogwarts Legacy, unde nu este Harry, e cel mai bun, chiar dacă nu îți vine să-l mai instalezi. S-au încercat atâtea variante pentru că vorbim de o franciză care le-a luat mințile tuturor, ba chiar mă întreb dacă astăzi se mai citește Harry Poter sau dacă a devenit lectură obligatorie în școală. N-ar fi deloc rău, J.K. Rowling a creat un curent fantastic, datorită acestui univers magistral.
În 2003, apăruse Quidditch World Cup, pe Playstation 2, Xbox, PC, GameCube și GBA, însă n-a rămas cu nimic în istorie. Sincer, nici în cărți, nici în filme, nu eram foarte atras de ideea de vâj-haț, că așa este tradus quidditch, jocul acela pe mături, o combinație de fotbal, cu handbal, sportul practicat la Hogwarts. Apoi, în Anglia, vâj-haț a devenit sport, însă era de râsul lumii, fraților, stăteau unii cu niște bețe între craci, dar na, nu puteau zbura, că le dădea gravitația scor pe Ghencea. O rușine, sincer, care nu a prins și nici n-a devenit practicat la scară largă.
Cam repetitiv, kitschos și un pic plictisitor
Campionatul de vâj-haț al oamenilor de la Unbroken Studios începe destul de promițător, cam superficial, un pic kitschos, dar devine atât de repetitiv, că după 6-7 ore, îți vine să-l dezinstalezi. Totuși, jocul îți oferă o grămadă de recompense, constând în echipament, modele de mături fermecate, skin-uri, toate cu moneda din joc, fără pic de micro-tranzacție, iar aici are nota 10. Deci, din oficiu ia 2-3 puncte, chiar dacă era cel mai nașpa joc de pe Pământ. Dar nu este.
Animat, încercat pe Playstation 5, Quidditch Champions îți ocupă timpul, dar nu acum, când a început școala, doar dacă te lasă părinții seara să bagi o oră sau pe furiș, când ei sunt plecați la muncă, iar tu ai ajuns mai devreme acasă. Cred că jocul poate fi exploatat minunat în modul multiplayer, competitiv și foarte bine făcut. Nu o fi cel mai bun joc din seria Harry Potter, nici cel mai bun joc de sport, un amestec, o mediocritate un pic peste medie, cum spune clasicul vlogger, când mai bagă o șaorma. Dar m-a prins cumva, nu știu să vă zic cum, însă am jucat, am marcat din toate pozițiile, cu propriul comentariu: Hagi, pasează în adâncime către Dumitrescu, Ilie lasă în lateral către Răducioiu, șut și goooooooooooooool! 10-0 pentru tricolorii gryffindori. Bine, măăăăăăăăă, îi batem cu generația de aur a lui Harry Potter cu tot. Nu Graham Potter, ăla care a fost la Chelsea.
Așa am ajuns și la scopul acestui joc. Trebuie să marcați goluri, ajungi la 10 date, adică 100 de puncte și ai câștigat meciul. Dar poți căuta și “hoțoaica mică”, iar aia îți dă 40 de puncte și câștigi mai ușor meciul. Nu că ar fi greu. Cumva, jocul umple golul lăsat în Hogwarts Legacy, unde vedeai terenul de vâj-haț, dar nu puteai să joci, mulți fani au sărit de fund în sus și au dat recenzii negative, tocmai că nu puteau să se joace. Un an mai târziu a venit și răspunsul: luați, tată, vâj-haț, jucați până vă săturați.
Am încercat campania single-player, am crescut la nivel 25, stau bine, îi bat pe toți, pot juca și portar, și să dau cu bâta în ei, să arunc după ei până-i văd căzuți de pe mătură direct în cap, dar cel mai mult îmi place să stau la pomană, ca Ilie Dumitrescu, să dau gol! Gooooooooooooooooooooool!
Aveai chef de niște grinding?
În joc există 3 tipuri de monede, toate se deblochează cu ajutorul avansării, a victoriilor, dar mai ales a provocărilor pe care le ai, la fel ca în FC, NBA sau alt joc sportiv care vă place, numiți-l voi. Cosmetice, echipamente, mături noi avem, băieți, semințe mari și bune, cu gust de alune. Parcă o și vezi pe Mercedeza, cu fata ei Informația, vânzând semințe pe arena de vâj-haț.
Câștigați experiență, ai practic 50 de runde, bați toate campioanele, e sistem eliminatoriu, dar mult mai lung decât un sezon regulat.
Doar că dacă nu ești fan multiplayer, jocul e bogat în grinding și devine plictisitor și foarte plictisitor. Am o veste bună, începe bine, dar se termină prost, iar vestea proastă e că te saturi repede de el. Mi-a plăcut în campania single-player, sincer, parcă eram în Cupa Satelor, mergeam la Corbeanca, adică la Weasley Burrow Garden Cup, apoi la Broșteni, adică Triwizard Schools Quidditch Cup, iar la Slobozia se desfășoară Campionatul Mondial de Quidditch. Miliarde de slobozeni, absolvenți de Hogwarts, care au învățat pă Anglea doar Mind the Gap, dar și alba-neagra pe Stamford Bridge, te susțin din tribune, spărgând semințe. Tu ești vedeta, o dai parte în parte cu Harry Potter, deși le-ai vândut rudelor bilete la suprapreț să te vadă că ești un Messi al vâj-hațului. Prea românește!
Peisaje superbe și atmosferă bună în gameplay
Peisajele sunt superbe în Quidditch Champions, arenele foarte bine conturate, elementele de vreme, se vede că oamenii au făcut treabă, s-au chinuit un pic cu universul Harry Potter. Adică, gândiți-vă că vezi munții cu zăpadă care înconjoară Beauxbatons, la Aurora Boreală. Gameplay-ul e drăguț, pentru că îți oferă șansa de a-ți alege poziția din teren, fie că ești portar sau jucător de câmp, pe fiecare post, cred că asta dă un pic de profunzime tactică jocului. Când ajungi la Cupa Mondială, te crezi ca la fotbal, mi se pare că aici se greșește, se face prea ușor comparația cu sportul rege, evident, inventat tot de britanici. Dacă la început ești îmbrăcat în haine din astea simple, de antrenament, la Cupa Mondială tragi pentru o țară, ai echipament din ăsta strălucitor, lucios, te crezi ciumeg, ce să mai. Doar că poziția asta nu mă încântă, mă așteptam să văd mai mult, pentru că ok, există posturi pentru vâj-haț, jucător cu skill propriu, un gameplay bine optimizat pentru un joc de sport fantastic, însă cam atât.
Nu simți magia din Harry Potter, doar cu nostalgia celor care sunt fani declarați Harry Potter, încât să petreacă atâtea ore în vâj-haț, mai bine făceau la Hogwarts Legacy un DLC și cred că toți erau fericiți, mai ales că te ajuta și grafica, acum avem de-a face cu o animație destul de ieftină. Simt că jocului îi lipsește adevărata miză, acel impuls în care să simți cu adevărat emulația unei competiții sportive.
Foarte puțin conținut chiar și pentru fanii hardcore ai universului creat de J.K. Rowling, iar când intri în lumea Harry Potter, ea nu se oprește doar la campionatele de vâj-haț, fără vrăji, fără o poveste, fără explorare, atunci e un joc fără mâini și fără picioare.
Un joc super nișat, care primește notă de trecere, doar pentru că nu se bazează pe micro-tranzacții.
Harry Potter: Quiddich Champions este disponibil din 3 septembrie 2024 pe PlayStation 5, Playstation 4, Xbox Series S|X și PC.
- Gen: Acțiune, Aventură, Sport
- Lansare: 03.09.2024
- Studio: Unbroken Studios, Warner Bros. Interactive Entertainment
- Distribuitor: CD MEDIA
- Platforme: PlayStation 5, Xbox Series S|X, Nintendo Switch și PC
- Clasificare: 12+
- Sistem de testare: PlayStation 5
- Sinopsis: Următorul tău capitol își ia zborul! Cufundă-te în lumea fermecătoare a Quidditch-ului jucând solo sau împărtășind magia cu prietenii și familia!