Ascultă acest articol


WarioWare: Move it! este un joc de petrecere dezvoltat de către studioul Intelligent Systems și publicat, evident, de către marele studio roșu – Nintendo. Habar nu am cum de cei de la Intelligent System au reușit să jongleze cu IP-uri precum: Fire Emblem, Wars și Paper Mario, iar mai apoi să dezvolte seria WarioWare, dar cu siguranță s-au distrat pe cinste cel din urmă titlu menționat. În istoria Nintendo este a 11-a oară când mustăciosul-zăpăcit Wario vine să ne amuze și să ne pună la mișcare, dar stai liniștit, pe Switch e abia la cea de a doua apariție. Așa că în caz că te prinde jocul, sau poate că te-ai plictisit deja de el, și vrei să încerci un alt titlu Wario, atunci WarioWare: Get it Together! este soluția pe care o cauți. Apropo, jocul dispune și de un demo gratuit, așa că mai bine îl testezi înainte să îți cauți portofelul.

Are cineva chef de o vacanță pe o insulă tropicală?

 Ăla Eu, ăla eu! Din păcate toate biletele s-au vândut, dar știu eu pe cineva care vinde unul la doar 49.99 euro (cam acesta e prețul jocului pe store-ul Nintendo) sau aproximativ 230 lei în varianta fizică, pe Jocurinoi.ro, cam tot pe acolo. Dacă accepți oferta atunci Wario este mai mult decât fericit să te i-a cu el într-o vacanță, cel puțin, amuzantă și foarte ciudată. Așa începe jocul, cu Wario care vede o reclamă la TV în care este prezentată un fel de tombolă prin care poți câștiga o vacanță pe insula Caresaway, doar dacă ești dispus să cumperi un burger cu usturoi. Wario acceptă provocarea, cumpără 5 burgeri și câștigă vacanța, doar că trebuie să mai i-a cu el încă 20 de prieteni. Deși nu-i prea convine situația, ajunge pe insulă unde localnicii îi înmânează un Form Stone – mai pe românește, o piatră în formă de Joy-Con și astfel începe aventura.

După cum poți observa, WarioWare: Move it! nu are o poveste impresionantă, e doar un motiv pentru a lega cumva acele mini-jocuri sau micro-jocuri (nu știu care e forma corectă, dar le voi spune mini-jocuri) și personajele de la fiecare nivel. Move it! are două modalități de joacă: un mod Poveste și unul de Petrecere. Primul poate fi jucat în 1 sau 2 jucători, iar cel de al doilea poate fi jucat în echipe de până la 4 persoane. Să nu uit, nu-l cumpăra dacă ai un Switch Lite! Jocul suportă doar modul TV și Tabletop. Sigur, poți conecta un Joy-Con, în caz că ai unul deja, dar nu recomand să-l joci pe un ecran mic, se cam pierde farmecul jocului. Revenind la poveste, după cum spuneam și mai sus, nu trebuie să-ți faci așteptări prea mari din perspectiva aceasta, însă ce am apreciat au fost animațiile de la începutul fiecărui nivel. Sunt haioase și reușesc să ofere un context haosului pe care urmează să îl experimentezi în mini-joculețe. Nu știu ce ar mai putea fi spus despre povestea jocului, nici măcar nu cred că are importanță, e oricum ușor de uitat. După primele minute de gameplay îți dai seama că, de fapt, WarioWare: Move it! este despre viteza de reacție și spontaneitate.

Cum să presari piper pe un ochiuri sau cum să faci vânt unei oi ca să îndepărtezi spuma de la șampon…

 Ai citit bine, chiar dacă nu are sens ce am scris mai sus, de fapt am descris două minijoculețe din WarioWare: Move it! Aveam impresia că „le-am văzut/ jucat pe toate”, dar aveam să mă înșel amarnic. Pentru mine Move it! a intrat fără probleme în „Top 10 – jocuri ciudate”, dar completez, distractive. Uneori poate că e bine să ai un strop de ciudățenie și să ieși din tipar, să fii mai altfel…

În cele câteva ore de jucat noul titlu WarioWare am învățat să desfund toalete, să merg ca un pinguin, să scot cel mai lung fir de păr din nas, să desenez forme geometrice cu fundul, să întorc o clătită în tigaie, să trag hârtia igienică de pe rolă, să scanez un cartof cu cititorul de coduri de bare, să îndepărtez cariile cu perie specială, să fac surfing pe un delfin, să fac un om din zăpada cu fundul, și lista continuă. Sunt peste 200 de mini-joculețe hazlii și foarte, foarte ciudate. Cel mai dubios a fost un „boss fight„ de la finalul unui nivel în care eram Albă-ca-Zăpada și trebuia să îmi rotesc trupul astfel încât mărul otrăvit să nu ajungă în stomac ci să fie eliminat cât mai repede, știți voi pe unde… Nu vreau să-ți stric surprizele din joc așa că mă voi opri aici cu descrierea mini-joculețelor. Cel mai distractiv e să le descoperi singur (sau cu prietenii) și astfel să îți testezi viteza de reacție. Pentru mine, joculețele cele mai faine sunt cele în care apar personajele celebre precum Mario sau exploratorii din seria Pikmin. Poate nu sunt și cele mai distractive, dar e o plăcere să revăd nivele din jocurile consacrate Nintendo.

Treaba cu mini-joculețele e distractivă la început, atât timp cât acestea sunt la prima vedere. După ce le înveți încep să-și mai piardă din farmec și să nu mai existe acel „element surpriză”. Totuși, dacă îl joci cu prietenii, e suficient să te amuzi pe seama lor, chiar dacă tu știi deja ce ai de făcut. Așa le poți arăta cine e ciudatul șef! Haha…

Cu bune și cu rele

 Ne-am lămurit că e un joc distractiv, hazliu, funny, etc. Ne-am lămurit și că e foarte ciudat. Dar care este experiența de gameplay, cât de bine „se joacă” WarioWare: Move it? Mă bucur că ai întrebat! 3 ore mai târziu… Glumesc, răspunsul e destul de scurt. Jocul are multe puncte forte și stă bine la capitolul creativitate, spontaneitate și nebunie. Mini-joculețele sunt diverse și probabil că îți vor umple câteva ore bune de joc fără să te plictisească sau să devină repetitive. Spuneam mai sus că poate exista, să spunem, riscul, care mini-joculețele să devină plictisitoare după un timp, dar lucrul acesta e posibil să se rezolve prin parteneri noi de joacă. Până la urmă, fiind un joc de petrecere, contează 90% cu cine îl joci. Să ne amintim de câte ori am jucat Mafia/Killer, sau Vârcolacul (depinde ce versiune preferi). Știi tu, jocul acela în care cineva se împart bilețele cu rolul fiecărui jucător, unul e doctorul, altul e killer-ul, celălalt e polițistul, etc. Jocul e același, doar că se schimbă jucătorii, și de fapt aici e tot farmecul. Nu știu dacă am reușit să fac o comparație fericită, dar ce vreau să subliniez este că de cele mai multe ori o experiență faină de joc e controlată de către jucători, jocul în sine e doar pentru context.

Ce nu mi-a plăcut la WarioWare: Move it! este acuratețea de care dau dovadă joy-con-urile. Nu mă plâng aici de tehnologia celor de la Nintendo, nu cred că aici e problema, ci mai degrabă de cum înțelege jocul mișcarea făcută de tine. Când începe un mini-joculeț, ai doar câteva secunde la dispoziție să te prinzi de ce ai de făcut și să acționezi. Poate deveni frustrant atunci când faci exact ce îți spune jocul, dar mișcarea nu este recunoscută. Nu de puține ori am fost nevoit să țin joy-con-urile altfel decât îmi recomanda jocul, pentru ca mișcarea să fie considerată corectă. Nu ar fi asta o mare dramă. Atunci când rămâi fără încercări și îți apare ecranul de „Game Over”, ai o a doua șansă pentru a relua acel nivel. Jocul este iertător din punctul ăsta de vedere. Frustrarea mai mare ar fi atunci când îl joci cu cineva și intervine spiritul competitiv. Chiar nu ai chef ca „adversarul„ tău să câștige, chiar dacă tu ai făcut mișcarea corectă, dar jocul nu a avut chef să te „noteze” pe tine. Drame, drame…

Verdict final

Încerc să-mi imaginez cum cei de la Intelligent Systems au venit cu ideile pentru micro-joculețe. Probabil au fost câteva ședințe de brainstorming foarte interesante, unde cele mai „trăsnite” idei au fost și cele mai apreciate. Nu mai contează asta, important e că avem un nouă WarioWare, la fel de ciudat și distractiv precum celelalte titluri din serie. Recunosc, acum la final, că sunt la prima experiență cu un titlu WarioWare, și că va fi nelipsit în sesiunile de joacă alături de prieteni. Deja l-am adăugat în colecția personală de jocuri de petrecere, împreună cu Just Dance și Super Mario Party, WarioWare face un combo bun. Nu știu dacă e un joc pe care să-l recomand celor mici, cu toate că e „safe”, poate că e prea dubios uneori pentru un copil sub 7 ani. Dar, pentru o petrecere la care se lasă la final cu un joc de board game sau unul pe Nintendo, WarioWare: Move it! e un candidat perfect pentru câteva minute sau chiar ore de distracție cu gașca.

WarioWare: Move It! este disponibil acum pe Nintendo Switch!

Gen: Action, Party

Lansare: 03.11.2023

Studio: Nintendo

Distribuitor: CD MEDIA

Platforme: Switch

Clasificare: 10+

Sistem de testare: Switch

Sinopsis: Luați o pereche de controllere Joy-Con și puneți-va în mișcare în timp ce va agitați ușor, loviți cu pumnul, dansați, va mișcăți și chiar faceți reverențe prin peste 200 de micro jocuri fulgerătoare (mini-jocuri care durează doar câteva secunde hilare).

Un al doilea jucător poate folosi un alt set de controllere Joy-Con pentru a se alătură distracției de pazire a comorilor și de invartire a oilor.

Până la 4 jucători, fiecare cu câte un controler Joy-Con, pot rade în hohote în mini-jocurile din modul Party Mode local, că un joc de societate riscant cu reguli în stil Wario.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.