Căștile de gaming sunt un accesoriu mai mult decât important pentru gameri, fie ei amatori, eSportivi sau profesioniști. Acestea trebuie să fie capabile să ofere gamer-ului elementele auditive necesare care au impact direct asupra performațelor în gameplay.
Căștile de gaming wireless, over-ear, au luat cu avânt jucătorii, în ultima perioadă, producătorii de astfel de echipamente venind constant cu modele noi adaptate la cele mai noi tehnologii și utilizând cele mai performante materiale pentru a oferi purtătorilor lor nu numai un sunet de calitate, dar și un confort adecvat.
GAMING X TRUST
Unul dintre acești producători este Trust, a cărei divizie de gaming Trust GXT, include în portofoliu, printre accesorii precum mouși, tastaturi, microfoane, scaune și căști dedicate tuturor tipurilor de jucători. În acest articol ne vom concentra pe una dintre cele mai noi căști de gaming wireless, over-ear, Trust GXT 491W FAYZO.
Pachet
FAYZO se-ascund într-un ambalaj cartonat reciclabil unde avem în partea din față o imagine cu căștile pe culoarea alb lângă care e un sticker galben cu Bluetooth (Simultaneous Connections), denumirea modelului, pictogramă cu RGB Multi Colour plus alte trei pictograme cu Ultra Low Latency 2.4 Ghz Wireless, 7.1 Surround Sound și Up to 22 Hours Playtime – trei dintre avantajele acestui produs.
Pe lateralele avem, în partea de sus o agățătoare pentru expus la raft sau depozitat, specificațiile tehnice pe-o latură, pe cealaltă e o altă imagine cu produsul, iar pe spatele cutiei avem expuse o coloană care include trei imagini cu căștile în diferite poziții aici fiind descrise elementele Gaming Confort, Easy to Use și Optimal Communication, iar pe centrul cutiei avem enumerate cele 3 avantaje menționate în partea din față, sistemul minim necesar pentru a putea utiliza căștile, ce conține cutia și tipurile de conectivități posibile.
Imediat cum deschidem cutia, în partea de sus, avem User Guide și Legal & Compilance Information, un cablu jack – jack, unul USB Type-C – USB Type-A, microfon cu jack și filtru și receiver-ul USB, iar într-un cofraj de carton sunt căștile.
Aspect
Disponibile în trei culori (alb, negru, vilolet) noi am primit variata de culoare Albă și la prima vedere par niște căști rezistente, nu foarte voluminoase și nici grele nu sunt. Cu un design simplu și construit din materiale precum plastic (ABS) reciclat (35 % prin PCR) și zone moi acoperite cu piele sintetică neagră, FAYZO arată bine, sunt destul de elastice și se reglează ușor pentru diferite circumferințe ale capului.
Banda de susținere e reglabilă pe lungime, iar cupele sunt prinse printr-un sistem în formă de “Y” acesta oferind posibilitatea de reglaj simplu și ușor a cupelor pe ureche. Banda pe interior e căptușită cu material moale, la fel și “gogoșile” de pe cupe, iar zonele de conectivitate și de reglaj se află pe ambele cupe. Pe partea exterioară a cupelor, central, este logo-ul GXTrust, iar în partea de sus a cupelor – unde vine acel “Y” al bandei, avem o zonă iluminată RGB.
Pe cupe avem port USB Type-C, un jack pentru conectarea pe fir și un jack (special sculptat) pentru microfon. Avem un LED de stare, buton de Power și Bluetooth și o rotiță pentru volum și una pentru balans între semnalul audio primit de la dongle și Bluetooth, buton de oprit/pornit microfon și un buton dedicat RGB-ului.
Tehnic
FAYZO are dimensiunile 90 x 180 x 200 mm și cântăresc 290 g, sunt de tip over-ear, au drivere de 50 mm cu magneți de Neodymium și are trei tipuri de conectare: prin cablul jack – jack 3.5mm, prin receiver-ul USB (dongle) și prin Bluetooth, iar încărcarea lor se face prin cablu USB-C, bateria, conform producătorului, oferind o durată de ascultare de până la 22 ore.
Sunetul este 2.0 cu suport pentru reproducere virtuală Surround (7.1), include iluminare LED RGB și este compatibil cu device-uri Bluetooth, pc, laptop, console și cu platforme Windows, MacOS, Android, iOS.
Include microfon detașabil și reglabil care se conectează prin port de 3.5 și dispune de un filtru de buret, detașabil și el.
Are butoane pentru Power și Bluetooth, microfon (mute on/off), jocuri de lumini RGB, și reglaje (rotiță) de balans între două surse audio (când este folosit USB receiver și Bluetooth) și Volum.
Testare
Pe hârtie, FAYZO se ține bine cel puțin pe partea de conectivitate, varietatea fiind chiar admirabilă căci practic ai trei tipuri de conectare care include chiar și clasicul jack de 3.5mm. Practic ai conectare wireless prin dongle-ul USB Type A, cel prin Bluetooth – aici existând și posibilitatea conectării duale – și prin dongle și prin Bluetooth, tu balasându-ți cum vrei volumul între ele. Smart și util și asta extinde posibilitățile de conectare practic la cam toate device-urile care au nevoie de o ieșire audio.
În mână FAYZO sunt chiar drăguțe, ușoare și par construite foarte bine și rezistente. Culoarea alb se potrivește la fix dacă ai un RIG alb, sau ai consolă PS5 – pur și simplu, se asortează. Chiar dacă nu au ele cine-știe-ce design futuristico-gameristic, FAYZO sunt simpatice și cel mai important, comode – gogoșile și interiorul bandei fiind moi și confortabile.
Iluminarea RGB este, așa, să fie, cu numai câteva jocuri de lumini RGB, clasice, și posibilitatea de a le opri de tot, iar microfonul chiar îmi place că e detașabil dar scoate zgomote ciudate atunci când îndoi acel cablu. Filtrul este întotdeauna binevenit, iar dacă nu e nevoie de el, îl poți da jos (eventual curăța din când în când).
Pe cap (al meu, de bulgar) se așază bine FAYZO și nu arăt chiar ca un cosmonaut cu ele pentru că are totuși dimensiuni nu foarte mari, iar cupele îmi acoperă foarte bine urechea fără să mă deranjeze în vreun fel. Banda e ajustabilă, iar cupele sunt și ele mobile încât să se fixeze bine pe cap.
La conectivitate am încercat întâi Bluetooth-ul pe TV, console Switch Lite, consolă gaming cu Windows 11 și PS5, laptop, smartphone și tabletă cu Android, iar conectarea s-a făcut rapid și fără probleme (apăsarea butonului de Power mai mult degajă procesul de împerechere – pairing). Prin dongle am conectat căștile cu succes la PlayStation 5, PC și laptop, iar prin bătrânul jack, totul s-a descurcat așa cum știm din “bătrâneți”.
Am testat conectarea simultană spre exemplu cu dongle pus pe PS5 și cu smartphone conectat prin Bluetooth și funcționează fără probleme, putând să balansez pistele audio cum doresc prin rotița dedicată de pe FAYZO. Bineînțeles combinațiile pot fi extinse după cum dorești, contând aici și scopul utilizării acestei conectare duală.
Microfonul (detectat chiar și pe PS5 prin dongle) s-a comportat bine în gaming-ul cu prietenii, aceștia spunându-mi că mă aud clar – folosit cu filtrul pus și aproape de buze și am vorbit încet. Testul l-am făcut în casă, în liniște. Butonul de On/Off microfon e util și la îndemână atunci când nu-l folosești.
Volumul maxim, de care este capabil FAYZO e decent, iar calitatea sunetului redat este, de asemenea, decent, balansul între înalte, medii și joase fiind potrivit balansat – niciuna nu o acoperă pe cealaltă. Deși ar fi fost plăcută o aplicație dedicată de mobile, te poți rezuma numai la cele incluse, spre exemplu la Android la mobile/tablete (cu Atmos), atunci având posibilitatea de a echilibra după bunul plac pistele audio prin egalizator sau configurații prestabilite.
Sunetul redat de FAYZO e clar, iar volumul maxim posibil variază ușor în funcție de tipul de conectare folosit (dongle, Bluetooth, jack) dar diferențele nu sunt atât de mari.
Muzica răsună bine în FAYZO (și chiar foarte bine pe device-urile mobile cu acces la egalizator sau tehnologii precum Atmos), însă gaming-ul ne interesează pe noi, nu?
În gaming am testat căștile pe toate device-urile enumerate mai sus, având posibilități extinse și șansele sunt mari să poți folosi căștile cam la orice. Pe PS5, chiar mi-a detectat căștile fiind compatibile cu virtualizara consolei și microfonul a funcționat, de asemenea bine, prin conectarea pe dongle. Sunetul redat e destul de imersiv (acolo unde se acceptă virtualizarea surround) și dacă te concentrezi pe gameplay, se aude tot ce e de auzit.
Clar FAYZO stă foarte bine la capitolul conectivitate, par construite din materiale rezistente și nu arată deloc rău, având posibilitatea să optezi pentru culorile clasice alb și negru, dar și violet potrivit pentru diversitate. Sunt foarte confortabile la purtare în sesiuni extinse de gaming, iar bateria se apropie de cât precizează producătorul. Eu, spre exemplu, am oprit de tot RGB-ul, iar microfonul l-am folosit numai în testele menționate, navigând însă prin tipurile de conectivități (jack, dongle, Bluetooth) și căștile au rezistat o zi întreagă.
Concluzie
La FAYZO sunt demn de lăudat posibilitățile extinse de conectivitate și cea de balans între două conexiuni active, apoi menționăm și confortul oferit; apreciem existența unui RGB și nici sunetul redat nu e deloc rău.
Trust GXT 491W FAYZO se comerciază la un preț de aproximativ 200 lei.