Vă mai amintiți de videoclipul lui Michael Jackson, “Black or White” cum începe cu Macaulay Culkin (Home Alone/”Singur Acasă”) care se supără pe taicăsu (George Wendt – Cheers) și-și conectează chitara electrică la o boxă uriașă, sau scena cu Marty McFly (Michael J. Fox) din Back to the Future când face la fel, în ambele cazuri rezultatul fiind unul “mindblowing”? Ei bine acelea sunt niște boxe mamut care te teleportează într-o altă dimensiune a sunetului; te trimite într-o călătorie audio cu o putere “warp” cum numai în Star Trek ai văzut.
Boxele acelea au devenit realitate, nu mai sunt atât de voluminoase, dar puterea lor este una semănătoare. Mai mult de atât au devenit și “portabile” și au primit calificativ de “boxe de petrecere“. O iei de mâner, o tragi pe roți, o bagi în priză și ea devine imediat sufletul petrecerii!
O astfel de boxă este cea a celor de la Panasonic, 1000W fiind o putere audio care, într-un apartament de bloc, cel puțin, va face vecinii să bată-n țeavă. Panasonic SC-TMAX45 a sosit în “garajul de teste” la MovieNews.ro și fără rușine și respect față de vecinii de bloc a căror bormașină răsună non-stop, mai ales în perioada de liniște impusă de asociația de locatari.
Am dat volumul la maxim la SC-TMAX45, am conectat chitara electrică și am dat dat drumul la scandal!
Well... n-avem chitară electrică, dar avem Bluetooth și nici că era nevoie de mai mult pentru o petrecere năstrușnică, dar… haideți să derulăm puțin “scena” din momentul sosirii la ușa redacției a unei cutii relativ micuțe pentru o boxă de 1000W – ne așteptam la ceva mai mare (și chiar mai greu decât era), însă, de pe cutie aflăm că într-adevăr e vorba de SC-TMAX45 pentru că are imprimată o imagine cu boxa pe ea plus mențiuni a câtorva elemente prezentate ca avantaje aduse de aceasta. 1000W e perfect vizibil la fel și sigla Bluetooth și pictogramele unor chitare electrice și cea a unui microfon – știți ce reprezintă.
Am tras în redacție cutia, am montat reflectoarele, fixat camera pentru o filmare de despachetare și o prezentare video a boxei, dar și câteva cadre cu jocurile de lumini – da, boxa are stroboscoape și iluminare RGB! După sesiunea de filmare am făcut și niște poze pentru a vedea exact ce-și-cum, hands-on – vorba aia.
În cutie, între un sandwitch de scârță, învelită într-o pungă de protecție, este boxa și deasupra ei găsim Instrucţiuni de operare lângă care se află și un cablu optic, și cablul de alimentare la curent.
Dăm punga protectoare jos și vedem cum arată TMAX45 – este o boxă medie ca dimensiuni (există variante mai mici sau mai mari ca aceasta) cu forme rotunjite, culoarea este negru și pe latura din față avem o mare sită metalică în spatele căruia se află difuzoarele, stroboscoapele și luminile RGB. Sus, pe ramă avem scris “Panasonic”, cu alb.
În partea din spate avem, jos, portul de conectare la curent, iar în partea de sus o zonă pentru conectivitate cu porturi pentru intrare auxiliară, ieșire audio, intrare optică și un port USB cu tot cu funcție de alimentare. Deasupra acestei zone de conectivitate avem un mâner pentru transport.
Pe latura lungă din spate se observă patru cercuri mari cauciucate care dau de înțeles că poți așeza boxa și pe orizontală, iar pe latura mică de jos avem alte astfel de cercuri pentru poziționarea pe verticală.
Partea de sus este partea, hai să zicem de DJ – unde avem un afișaj cu LED-uri în mod clasic, se observă mânerul în partea de sus, și ies în evidență două mari potențometre reglabile, rotunde, pentru volum și jocul de lumini. Avem intrare de tip jack (mari – DJ) pentru chitară electrică și microfon și trei potențometre rotunde, mai mici, pentru Echo, volum la microfon și la chitară. Butoane avem pentru selectarea pistei audio de intrare (Imput Selection), Bass (On/Off), Sound și Bluetooth. Nu lipsesc nici cele trei butoane pentru înainte (next track), înapoi (previous track), Play/Pause și un buton pentru Speaker Mode (pentru a putea fi setat pentru două astfel de boxe – stereo). Butonul de Power On/Of e rotund, pe mijloc și are o adâncitură pentru a-l detecta rapid, tactil. Tot aici găsim și o zonă în care poți așeza smartphone-ul sau tableta fie în mod portret fie pe orizontală.
Haideți să intrăm în TMAX45 și să vedem detaliile tehnice. Cu o greutate de 12 Kg, boxa are dimensiunile 280 x 650 x 315 mm și poate fi transportată cu ajutorul acelui mâner putând fi folosită atât pe orizontală cât și pe verticală.
Boxa are putere de ieşire RMS (30 % THD) = 1000 W cu 250 W pe canal fiind redate prin două tweetere de 6,3 cm și două woofere de 16 cm și dispune de iluminare multicoloră a boxei (7 culori) și două mici stroboscoape (poziționate unul sus și unul jos – încadrează wooferele).
La conectivitate wireless avem Bluetooth 5.0, port optic pentru TV (cablu este inclus și are o lungime de 1.5 m), ieșire audio și intrare auxiliară de tip jack (3,5 mm) și USB 2.0 pentru redarea conținutului audio (MP3) dar și pentru alimentarea device-urilor mobile (5V = 1.0A).
Despre “pupitrul” DJ v-am spus deja, iar tot ce apăsați sau reglați va fi afișat, în trepte, pe acel mic display, într-un mod clasic, cu leduri iluminate alb (UNION Jack). Jocurile de lumini sunt destule – le vedeți în clipul nostru, iar reglarea volumului va fi afișat, de asemenea, prin RGB – ca trepte de volum. Dacă doriți puteți opri de tot iluminarea.
Avem câteva moduri presetate de muzică (5 tipuri), dar și D.Bass prin apăsarea butonului de Bass. Se pot conecta via Bluetooth, două dispozitive inteligente compatibile. Prin cablu audio mini stereo de 3,5 mm poți conecta încă două unități Panasonic TMAX (una pentru canalul stâng și cealaltă pentru canalul drept, pentru un sunet stereo). Alimentarea se face prin cablul C2 (prea scurt) de curent și consumul este de 200 W atunci când boxa este utilizată.
Bun, de arătat arată bine, tehnic vorbind, este promițătoare însă am dat drumul să vedem și noi (și să auzim) exact ce-și-cum. În mână, clar SC-TMAX45 este impresionantă și ne-a plăcut de cum am despuiat-o de punguța aia din cutie, dar ca să poți să mergi cu ea colo-colo ai nevoie de ceva forță pentru cele 12kg ale sale. Îmi place forma și cum arată d.p.d.v. al design-ului fiind totuși vorba de un brand foarte vechi din domeniul audio, Panasonic, nici nu avea cum să fie rău.
Iluminarea e ceva mai nou și responsabilă cu imersitatea petrecerii, pe întuneric practic, da, SC-TMAX45 devine sufletul petrecerii cu acele două stroboscoape și multe jocuri de lumini – totul arată excelent. Jocurile de lumini sunt și ele plăcute și includ, bineînțeles, și un mod responsive la sunet – reglând pulsul LED-urilor în funcție de treptele audio a muzicii redate. Dacă totuși nu vrei “discotecă” din potențometrul dedicat ajungi la treapta de Off și s-a rezolvat.
Pupitrul de control chiar îmi place, simplu și eficient de controlat, la fel ca iluminatul. Potențometrele clasice pentru volum și iluminare – cele mari, se rotesc în trepte (se simt prin mici vibrații) și este afișat, la fel de simplu și eficient pe display-ul UNION Jack. Celelalte potențometre, mai micuțe, le fel, iar totul este afișat cu o literă corespunzătoare potențometrului (ex. Volum e V, Echo e E, ș.a.m.d.) urmat de treapta de la 0 la un maxim posibil. Butoanele sunt ușor cauciucate și se apasă un pic mai greu și de pe ele poți seta conexiunea Bluetooth sau alte intrări, dar și 5 tipuri de preset EQ (Jazz, Bass etc.), iar din butoanele de înainte, înapoi, play/pauză știți și voi bine ce fac. Butonul de Power e acolo, pe mijloc și închide/deschide boxa rapid existând și un timer în care boxa se închide automat dacă nu e folosită. Aici se află și zona aceea unde-ți poți așeza tableta sau smartphone-ul pe verticală sau orizontală și poți trage un fir să le alimentezi de la portul USB 2.0. Chiar dacă încărcarea nu e Fast sau Super Fast, treaba tot se face și te asigură că nu vei rămâne fără baterie la petrecere.
Din punctul de vedere al conectivității probabil Bluetooth va fi cel mai folosit, dar poți, spre exemplu să atașezi un stick USB/SSD extern cu mp3-uri (singurul format acceptat) și să poți naviga prin muzică cu butoanele dedicate, sau poți alege să conectezi boxa la TV prin cablul optic (inclus în pachet). Există și o intrare clasică de jack și ieșire auxiliară dacă preferi alte tipuri de conectivitate. Noi am testat atât pe un smart TV cu cablul optic dar și prin Bluetooth, dar și prin PC-RIG de gaming, prin consolă PS5 și Nintendo Lite – jocurile pur și simplu răsunând spectaculos pe boxă. Tot prin Bluetooth am făcut teste și de pe un smartphone și tabletă cu Android, dar și de pe o consolă de gaming cu Windows 11.
Dacă volumul la maxim nu distorsionează dar parcă estompează pistele audio, cu câteva trepte mai jos se aude clar, iar cele două woofere și două tweetere își fac treaba cu brio. Se observă în spatele grilajului metalic, pe mijloc un mic suport anti-bending – pentru ca să nu se îndoaie în caz de vre-un accident și mi se pare foarte utilă posibilitatea de a așeza boxa și pe orizontală, aici controlul fiind un pic mai dificil de la “pupitrul de DJ”. La volum mic, bass-ul tinde să fie predominant, chiar dacă e dat pe Off și acoperă înaltele și mediile.
Calitatea sunetului redat este bună, bass-ul fiind cireașa de pe tort, chiar și cu butonul de Bass Off apăsat. Setând pista preferată a EQ pentru tipul de muzică ascultat, redarea este foarte plăcută, boxa fiind totuși parcă mai potrivită pentru muzică de petrecere (hip-hop, dance etc.). Nu-mi dau seama, însă, cât de reali sunt acei 1000W (RMS) dar pot să confirm că într-un apartament de aproximativ 60mp bubuiala e mai mult decât deajuns și cred că s-ar presta și pentru spații mai mari de atât.
E o boxă de petrecere la urma urmei și dacă te prezinți cu ea la o astfel de adunare la distrcție sigur-sigur va fi “sufletul petrecerii” și nu numai pentru dans dar și pentru karaoke. De chitară probabil te ocupi acasă, la exersat și e bine că ai și această funcție (plus cea de Echo, dedicată). Luminile sunt jucăușe și pe întuneric chiar dă poftă de zbânțuială, cu tot cu acele mici stroboscoape cu efect de discotecă.
Am testat boxa și la un proiector (via Bluetooth), iar concertele și meciurile LIVE se aud absolut incredibil pe SC-TMAX45 chiar și în aer liber, cât despre jocuri, nu mai zic… intens!
Dar… unde e aplicația? Sincer, ar fi mai mult decât potrivită o aplicație pentru mobile prin care ai putea controla mai rapid și poate chiar și extinde posibilitățile de administrare ale boxei. Cu firmware se poate, văd, face prin port-ul USB, însă păcat că nu există totuși și aplicație dedicată.
“Petreceți la maxim!”
Ca o concluzie, da, clar cu Panasonic SC-TMAX45 “Petreceți la maxim!” pentru că oferă nu numai un sunet puternic, dar și iluminare RGB și stroboscoape, cele 2 woofere și 2 tweetere reușind să redea sunet plăcut. Chiar dacă Bluetooth va fi modul de conectare preferat, ai la îndemână și alte moduri, iar faptul că poți conecta până la 3 boxe de același tip îți dă posibilitatea să duci petreceri de până la 3x 1000W (RMS). Ai Karaoke, ai, poți folosi și chitară electrică, poți, ai aplicație dedicată… n-ai, dar noroc cu acel pupitru de DJ mișto! So, let’s PARTY!
Panasonic SC-TMAX45 se comercializează în România la un preț de aproximativ PRP: 2.199,99 Lei, dar o poți găsi și mai ieftină, în oferte speciale.