Introdus de către stră-strănepotul de frate al lui Bram Stoker, celebrul autor al clasicului roman Dracula, Dacre Stoker – invitat în cadrul Dracula Film Festival 2024 cu prezentarea multimedia Stoker on Stoker, Misterele din culisele scrierii romanului Dracula, The Last Voyage of the Demeter nici că este un titlu mai potrivit să revină în festival, după ce a debutat anul trecut în cadrul Dracula TiMes.
Autor a două cărţi devenite bestseller, Dracula The Un-Dead – sequel al celebrului roman din 1987, şi romanul Dracul – scris împreună cu J.D. Barker, Dacre este scenarist, regizor şi producător al documentarului Dracula Meets Stoker și a urcat pe scena Apollonia Modern într-o cămașă haioasă cu Dracula și a pregătit de vizionare o sală plină, cu câteva cuvinte înainte de proiecția The Voyage of the Demeter.
Regizat de André Øvredal, The Voyage of the Demeter, reimaginează călătoria faimosului conte din Transilvania în Bulgaria (Varna) și apoi, pe mare, pe vasul Demeter la Londra și este o adaptare după „The Captain’s Log” – un capitol din romanul Dracula din 1897 de Bram Stoker.
Scris de Bragi F. Schut Jr. și Zak Olkewicz scenariul începe cu vasul Demeter eșuat și aparent distrus într-o furtună pe o plajă britanică – vas descoperit de câțiva locatari care merg să vadă ce s-a întâmplat și dacă mai sunt supraviețuitori.
Dăm timpul înapoi cu două sătptămâni și ne aflăm în portul din Varna unde, înainte ca Demeter să plece pe mare, căpitanul de vas Eliot (Liam Cunningham) caută ajutoare pe vas, selecția fiind făcută de Wojchek (David Dastmalchian), care, în urma unui incident dubios în care este implicat una dintre lăzile voluminoase venite din Transilvania pentru îmbarcare și transport, îl cooptează pe Clemens (Corey Hawkins) în rolul de medic pe vas despre care vom afla mai târziu că a făcut parte dintre “oamenii” de strajă ai Regelui Carol al II-lea și a fost instruit medical la rang înalt.
Revenind la lăzi, acestea sunt marcare cu semnul Dragonului și după îmbarcare descoperim că una dintre acestea adăpostește ceva… inuman. Cunoaștem echipajul lui Demeter, aflăm că această călătorie va fi și ultima pentru Căpitan, care decide să lase vasul pe mâinile lui Wojchek în următoarea călătorie.
Noaptea se lasă și lucruri bizare încep să se întâmple, iar prima crimă va avea loc, o creatură însetată de sânge acționând în discreție. Apariția unei femei la bordul lui Demeter aduce și mai mult mister datorită situației, de asemenea, ciudată, în care se află din punct de vedere al sănătății. O cheamă Anna (Aisling Franciosi) și după ce-și revine, povestea ei va aduce spaimă în echipaj.
Noapte de noapte, câte o crimă are loc, iar echipajul încearcă să-și facă un plan să prindă “necuratul” care se transformă și evoluează după fiecare victimă a sa. Această creatură va fi, ușor ușor, asociată cu contele nostru Dracula, atunci când elemente precum transformarea unor victime mușcate într-un fel de posedați, puteri mentale, o inteligență care crește și ea treptat și bineînțeles setea de sânge. După cum era și de așteptat echipajul este decimat și cei rămași trebuie să ia o decizie crucială…
Filmul folosește cu succes o rețetĂ a filmelor clasice horror
Din punct de vedere scenaristic Bragi F. Schut Jr. și Zak Olkewicz au încropit o imaginare a acțiunilor în funcție de log-ul căptitanului, destul de incitantă cu momente presărate de suspans, o atmosferă rece și pasaje horifice – exact rețeta filmelor clasice horror. Camera lui André Øvredal este rensponsabilă cu accentuarea momentelor de suspans și o face bine alegând unghiuri diferite și preferând cadrele de-aproape cu personajele umane… și bestia, dar asta nu înseamnă că la început nu ne oferă o vedere panoramică superbă cu Varna respectiv alte cadre de acest gen cu Demeter.
Notele muzicale sunt pe măsura a ceea ce se întâmplă pe ecran și se potrivesc foarte bine, iar jocul actorilor este la fel de bun. Liam Cunningham iese în evidență cu rolul căpitanului de vas, iar David Dastmalchian (Suicide Squad) face un rol, de asemenea bun, deși rolul principal îi aparține lui Corey Hawkins căruia nu ai ce să-i reprojezi despre Clemens.
Ultima călătorie a lui Demeter folosește mai mult ca inspirație noțiunea de Dracula, axându-se mai mult pe elementele unui film horror clasic cu monstru – ba chiar The Hollywood Reporter la comparat cu Alien. Este un film construit bine, jucat OK și filmat așa cum trebuie pe o coloană muzicală adecvată care, sper, ca în timp să devină un clasic și nu cred neapărat că trebuie asociat cu “Dracula” deși are câteva caracteristici bunicele în direcția asta.
Dracula Film Festival, ediția a XII-a, are loc la Brașov, în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, la Apollonia Modern (fostul cinema Modern) și Cinema One Laserplex, sala VIP.
Programul complet al proiecțiilor și activităților din cadrul Dracula Film Festival este disponibil pe site-ul festivalului: www.draculafilm.ro
Biletele au fost puse în vânzare pe www.biletebrasov.ro și www.cinemaone.ro